• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Centrālajai vēlēšanu komisijai - 80. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.07.2002., Nr. 107 https://www.vestnesis.lv/ta/id/64619

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ir sācies ceļš uz astoto Saeimu

Vēl šajā numurā

19.07.2002., Nr. 107

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Centrālajai vēlēšanu komisijai — 80

Sestdien, 20. jūlijā, būs 80 gadu, kopš Satversmes sapulce 1922. gada 20. jūlijā laikrakstā “Valdības Vēstnesis” paziņoja, ka 1. Saeimas vēlēšanu vadīšanai izveidota Centrālā vēlēšanu komisija (CVK).

Tālajā 1922. gadā CVK sastāvā bija astoņi locekļi, no kuriem sešus ievēlēja Satversmes sapulce, vienu iecēla Satversmes sapulces prezidents un vēl vienu ievēlēja Senāts. Par pirmo CVK priekšsēdētāju kļuva tā laika Valsts statistikas pārvaldes direktors Marģers Skujenieks, tādējādi Valsts statistikas pārvaldes resursi lieti noderēja 1. Saeimas vēlēšanu rezultātu apkopošanai.

CVK uzdevumi 1922. gadā daudz neatšķīrās no tiem uzdevumiem, kas CVK veicami šodien. Vēstures liecības atklāj, ka arī tolaik jaunizveidotās vēlēšanu komisijas pienākumos ietilpa vēlēšanu vadīšana visā valstī, nepieciešamo rīkojumu un instrukciju izdošana, rūpes par vietējo vēlēšanu komisiju nodibināšanu un šo komisiju darbības uzraudzība, kā arī vēlēšanu rezultātu apkopošana.

CVK priekšsēdētājs Arnis Cimdars pastāstīja, ka, pirms četriem gadiem sākot darbu CVK, informācija par vēlēšanu vēsturi bijusi visai skopa, šādas informācijas gandrīz nav bijis vispār. Tāpēc, lai uzzinātu ko vairāk par to, kā tika organizētas un noritēja Saeimas vēlēšanas pirmās Latvijas Republikas laikā, talkā aicināti studenti, kas savas prakses laikā apkopoja arhīvos un bibliotēkās pieejamās vēstures liecības. Šie pētījumi tad arī atklāja, ka šogad aprit 80 gadu, kopš izveidota pirmā CVK, kuras pienākumos ietilpa Saeima vēlēšanu vadīšana.

Turklāt tā kā arī 1. Saeimas vēlēšanas notika 1922. gada 7. un 8. oktobrī, tad šogad, kārtējo Saeimas vēlēšanu gadā, atzīmējams vēl viens notikums — 80 gadu, kopš Latvijā notikušas pirmās Saeimas vēlēšanas.

CVK izveidošanas gadadiena tiks atzīmēta piektdien, 19. jūlijā, ar nelieliem svētkiem 1922. gada noskaņās kolēģiem un sadarbības partneriem un 1. Saeimas vēlēšanām veltītu nelielu izstādi CVK telpās.

Kristīne Bērziņa, CVK priekšsēdētāja palīdze

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!