• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ir sācies ceļš uz astoto Saeimu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.07.2002., Nr. 107 https://www.vestnesis.lv/ta/id/64620

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Cilvēka vislielākās tiesības ir brīvi paust savu viedokli"

Vēl šajā numurā

19.07.2002., Nr. 107

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ir sācies ceļš uz astoto Saeimu

Vakar, 18.jūlijā, Centrālajā vēlēšanu komisijā notika sēde, kurā tika reģistrēti pirmie deputātu kandidātu saraksti 8.Saeimai

CVK6.JPG (25843 bytes)
CVK3.JPG (22332 bytes)
Centrālās vēlēšanu komisijas sēdē vakar, 18.jūlijā: CVK priekšsēdētājs Arnis Cimdars, CVK sekretāre Kristīne Kurzemniece, CVK priekšsēdētāja vietnieks Guntis Zandbergs (augšējā attēlā); deputātu sarakstu iesniegšanas pirmajā dienā, 17.jūlijā, pie Centrālās vēlēšanu komisijas ēkas: “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK un Sociāldemokrātu savienības pārstāvji (apakšējā attēlā)
Foto: Māris Kaparkalējs,“LV”

Astoņdesmit dienas pirms 8. Saeimas vēlēšanām, trešdien, 17. jūlijā, Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) sāka pieņemt partiju un partiju apvienību deputātu kandidātu sarakstus.

Pirmie deputātu kandidātu sarakstus CVK iesniedza Sociāldemokrātu savienības (SDS) un apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK pārstāvji. Abas politiskās organizācijas deputātu kandidātu sarakstus iesniegušas visiem pieciem vēlēšanu apgabaliem. Pirmie rindu pie CVK durvīm jau pirmdienas pēcpusdienā bija ieņēmuši Sociāldemokrātu savienības jaunieši, bet īsu brīdi pēc tam pievienojušies arī TB/LNNK pārstāvji. Kā īsi pirms sarakstu iesniegšanas izteicās TB/LNNK ģenerālsekretārs Juris Saratovs: “Nav tik svarīgi, vai mēs esam pirmie vai otrie, galvenais, ka mēs iesniedzam savu sarakstu jau pirmajā dienā, kas norāda par mūsu sagatavotību gaidāmajām vēlēšanām.”

SDS sarakstā visos piecos vēlēšanu apgabalos ar pirmo numuru startēs partijas priekšsēdētājs Egils Baldzēns. Savukārt TB/LNNK pirmais numurs dažādos vēlēšanu apgabalos ir atšķirīgs: Rīgas un Latgales vēlēšanu apgabalā Saeimas deputāts Guntars Krasts, Vidzemes vēlēšanu apgabalā īpašu uzdevumu ministrs sadarbībai ar starptautiskajām finansu institūcijām Roberts Zīle, Zemgales vēlēšanu apgabalā Saeimas priekšsēdētājs Jānis Straume un Kurzemes vēlēšanu apgabalā aizsardzības ministrs Ģirts Valdis Kristovskis.

Vakar, 18. jūlijā, savu deputātu kandidātu sarakstu 8. Saeimas vēlēšanām iesniedza Krievu partija, kas pieteikusi 16 deputātu kandidātus visos vēlēšanu apgabalos.

Deputātu kandidātu sarakstu reģistrēšana vēlēšanām notiks CVK sēdēs trīs dienu laikā pēc saraksta pieņemšanas, bet pirmā sēde, kurā vienbalsīgi tika atbalstīta visu trīs iesniegto sarakstu reģistrācija, notika jau vakar, 18. jūlijā.

CVK 18. jūlija sēdē no komisijas tika izslēgta viena no loceklēm Ināra Vaivode. Viņa pieteikta kā deputāta kandidāte no SDS saraksta, bet saskaņā ar likumu par Centrālo vēlēšanu komisiju gadījumā, ja CVK loceklis tiek pieteikts par deputāta kandidātu Saeimas vai pašvaldību vēlēšanās, viņa darbība komisijā izbeidzas ar brīdi, kad vēlēšanu komisijai tiek iesniegts attiecīgais saraksts.

Nākamā CVK sēde iecerēta nākamceturtdien, kad varētu tikt reģistrēti citi nedēļas laikā pieteiktie deputātu kandidātu saraksti.

CVK kandidātu sarakstus Saeimas vēlēšanām pieņems trīs nedēļas — līdz 6. augustam (sešdesmitajai dienai līdz Saeimas vēlēšanām). Deputātu kandidātu sarakstus CVK var iesniegt otrdienās un ceturtdienās no pulksten 10 līdz 14 un trešdienās no pulksten 13 līdz 17, bet divās pēdējās sarakstu iesniegšanas dienās — 5. un 6. augustā — saraksti tiks pieņemti visu dienu no pulksten 10 līdz 18.

Saskaņā ar Saeimas vēlēšanu likumu deputātu kandidātu sarakstus Saeimas vēlēšanām drīkst iesniegt likumā noteiktajā kārtībā reģistrētas politiskās partijas (organizācijas), vairākas partijas kopīgi vai likumā noteiktajā kārtībā reģistrētas partiju apvienības. CVK reģistrē tikai tādus kandidātu sarakstus, kuru iesniedzēji iemaksājuši CVK depozītā drošības naudu — 1000 latus. Drošības nauda tiek atmaksāta tikai tām partijām, kuras vēlēšanās pārsniegušas 5 % vēlētāju balsu barjeru un iekļuvušas Saeimā. Pārējo partiju iemaksātie līdzekļi tiek pārskaitīti valsts budžetā.

CVK pieņems tikai tādus kandidātu sarakstus, kas būs noformēti atbilstoši Saeimas vēlēšanu likuma prasībām. Piesakoties Saeimas vēlēšanām, bez kandidātu saraksta politiskajām organizācijām CVK jāiesniedz arī 4000 zīmju priekšvēlēšanu programma, katra kandidāta parakstīts paziņojums, ka viņš piekrīt kandidēt vēlēšanās, un deklarācija, kurā kandidāts apliecina, ka uz viņu neattiecas kandidēšanas ierobežojumi. Iesniedzamajam dokumentu klāstam jāpievieno arī sīkākas ziņas par deputātu kandidātiem, piemēram, jānorāda darbavietas un ieņemamie amati, arī amati sabiedriskajās, politiskajās un citās organizācijās, vai kandidāts nav sadarbojies ar PSRS vai ārvalstu drošības dienestiem un citas ziņas.

CVK4.JPG (20181 bytes) CVK5.JPG (21194 bytes)

Foto: Māris Kaparkalējs,“LV”
Vakar,18.jūlijā, Centrālās vēlēšanu komisijas sēdē: komisijas locekļi — Dzintra Kusiņa, Daina Medne, Jānis Lapinskis, Jānis Krivmanis, Valda Eilande, komisijas priekšsēdētājs Arnis Cimdars, komisijas sekretāre Kristīne Kurzemniece, komisijas priekšsēdētāja vietnieks Guntis Zandbergs

Jaunums šajās Saeimas vēlēšanās ir tas, ka katram deputāta kandidātam ir jāiesniedz arī deklarācija, kurā kandidāts pats novērtē savu latviešu valodas prasmi, kā arī izvērstāk jāsniedz informācija par īpašumiem, parādsaistībām, aizdevumiem, skaidrās un bezskaidrās naudas uzkrājumiem un vērtspapīriem.

Īsi pēc deputātu kandidātu sarakstu pieņemšanas uzsākšanas CVK priekšsēdētājs Arnis Cimdars žurnālistiem teica: ja deputātu kandidātu saraksts būs noformēts atbilstoši Saeimas vēlēšanu likuma prasībām, tas tiks izvirzīts reģistrēšanai 8. Saeimas vēlēšanām.

Kā populārāko kļūdu, ko pieļauj sarakstu iesniedzēji, A. Cimdars minēja saraksta iesniegšanas atlikšanu uz pēdējo mirkli, jo gadījumā, ja iesniegtajos dokumentos atklājas nepilnības, tās itin bieži atlikušajā īsajā laikā ir grūti novērst.

Pēc deputātu kandidātu saraksta reģistrēšanas CVK deputātu kandidātu saraksti tiek nosūtīti pārbaudēm Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei un Totalitārisma seku dokumentēšanas centram. Reģistrēts kandidātu saraksts nav atsaucams.

CVK iesniegt savus deputātu kandidātu sarakstus pieteikušās vēl vairākas citas politiskās partijas.

Artis Nīgals, “LV” nozares redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!