• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par uzticēšanos valsts varai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.08.2002., Nr. 112 https://www.vestnesis.lv/ta/id/65023

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par valsts īpašuma apsaimniekošanu

Vēl šajā numurā

02.08.2002., Nr. 112

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par uzticēšanos valsts varai

Iedzīvotāju uzticēšanās valsts un sabiedriskajām institūcijām pēdējā mēneša laikā nav būtiski mainījušies, bet tieši valsts varas trim zariem un izpildvaras iestādēm tā dramatiski samazinājusies kopš 7. Saeimas vēlēšanām 1998. gada nogalē.

Salīdzinot “Latvijas faktu” veiktās socioloģiskās aptaujas datus par šā gada jūliju un 1998. gada decembri - divus mēnešus pēc 7. Saeimas ievēlēšanas, redzams, ka uz šīs valdības un Saeimas sirdsapziņas ir reitinga kritums Valsts ieņēmumu dienestam - par apmēram 30 punktiem, Saeimai un Privatizācijas aģentūrai - par apmēram 25, Ministru kabinetam, tiesai, Latvijas Bankai - par 20, Valsts kontrolei, muitai - par 15 procenta punktiem.

Par desmit punktiem salīdzināmajā laika periodā krities arī policijas reitings, lai gan tai ir viens no svārstīgākajiem vērtējumiem ik mēnesi. Tajā pašā laikā nevar runāt par sabiedrības atsvešināšanos no jebkādām institūcijām, jo tikai minimālas reitinga svārstības četros gados ir piedzīvojušas tādas nevalstiskas organizācijas kā televīzija, radio, prese, baznīca, kam iedzīvotāji uzticas visvairāk. Savu pozitīvo tēlu sabiedrības acīs pašlaik nostiprinājuši Nacionālie bruņotie spēki.

Pateicoties sāktajai iedzīvotāju sūdzību uzklausīšanai un vairāku sabiedrībā populāru lēmumu pieņemšanai, uzticēšanās Satversmes tiesai turpina palielināties ik mēnesi. Interesanti, ka gan ST, gan Centrālā vēlēšanu komisija lielākas simpātijas bauda nepilsoņu auditorijā.

MK, PA un VK reitingi dažādos aspektos padziļināti pētīti jūnijā. Dati liecina, ka MK vairāk neuzticas tieši augstāko izglītību ieguvušie, rīdzinieki un kurzemnieki, bet izteiktu uzticību MK bauda Zemgalē. PA negatīvākais vērtējums dots Rīgā un Zemgalē, turklāt, augstāk izglītoto vidu. Valsts kontrolei vienīgais negatīvais reitings ir Rīgā, bet vislabākais vērtējums Latgalē un Vidzemē.

Neraugoties uz valdības regulārajiem ziņojumiem par valsts iekšzemes kopprodukta pieaugumu, vairākums aptaujāto tomēr atzīst, ka viņu ģimenes ekonomiskā situācija pēdējo 12 mēnešu laikā palikusi nemainīga, 27,1% tā pasliktinājusies, tikai 18,9% - uzlabojusies.

 

“NEATKARĪGĀ RĪTA AVĪZE”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!