• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ārstu "kukuļiem" un pelnītlikumību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.08.2002., Nr. 112 https://www.vestnesis.lv/ta/id/65030

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas ziņas

Latvijas Bankas noteiktie valūtas un zelta kursi šajā nedēļā (29.07.2002. - 4.08.2002.)

Vēl šajā numurā

02.08.2002., Nr. 112

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ārstu “kukuļiem” un pelnītlikumību

Labklājības ministrija noraida trešdien, 31.jūlijā, Latvijas Neatkarīgās televīzijas (LNT) ziņās izskanējušo informāciju, ka Viktora Jaksona un Latvijas Ārstu biedrības tikšanās laikā abām pusēm esot bijis kopīgs viedoklis, ka ”kukuļu problēmu varētu novērst, legalizējot maksājumus ārstiem” (citāts LNT).

Viktors Jaksons, runājot ar žurnālistiem pēc tikšanās ar Latvijas Ārstu biedrību, uzsvēra, ka viņam kā labklājības ministram ir tikai viens viedoklis — pacients, kam ir apdrošināšana, ir tiesīgs saņemt tos pakalpojumus, kas ir apdrošināšanas pakalpojuma grozā valsts pasūtījuma ietvaros, nemaksājot par tiem vēl papildus. Šis viedoklis tika korekti atspoguļots citos masu medijos.

Labklājības ministrija atgādina, ka ministrijas piedāvātie soļi naudas izspiešanas un nelegālo maksājumu riska mazināšanai ir: pirmkārt, mediķu algu paaugstināšana. Algu pielikums, kas ir paredzēts no 2002. gada 1.oktobra, ir jāturpina daudz straujāk 2003. gadā, piesaistot papildu finansējumu. Otrkārt, slimnīcu menedžeriem ir jārada kvalificētiem ārstiem iespēja nopelnīt legālā veidā, skaidri atdalot tos pakalpojumus, kas ir valsts garantēti, un tos, kas ir par maksu. Tas novērstu izspiešanas risku lielās, vēl padomju gados veidotās slimnīcās, kur ir vājš slimnīcu menedžments, bet strādā augstas klases ārsti profesionāļi un ir pieejama moderna un dārga medicīnas tehnoloģija. Treškārt, medicīnisko tehnoloģiju izmantošanai ir jākļūst par pastiprinātas kontroles objektu, iekļaujot pārbaudes mehānismā ārpusslimnīcas kontroles institūcijas, ja nepieciešams, arī Ekonomisko policiju. Ceturtkārt, slimnīcās reāli jādarbojas ētikas komisijām. Sabiedrībā varētu tikt diskutēts par neatkarīgas ombuda institūcijas izveidi slimnīcās. Piektkārt, pacienti jāturpina izglītot par savām tiesībām, bet tiesībsargājošām institūcijām savukārt jāmeklē iespējas, kā vērsties pret šādām darbībām, ja nepieciešams, strādājot arī pie likuma normu mainīšanas.

 

LM Sabiedrisko attiecību daļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!