• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Kopīgā sirds pārdzīvojumā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.08.2002., Nr. 114 https://www.vestnesis.lv/ta/id/65193

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Mūsu attiecībām nepieciešams vēl dziļāks saturs

Vēl šajā numurā

09.08.2002., Nr. 114

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Kopīgā sirds pārdzīvojumā

Latvija sāpē par Ukrainas dziļo traģēdiju

“Ukrainas vēstniecība izsaka sirsnīgu pateicību Latvijas valsts institūcijām, politiskajām partijām un sadarbības organizācijām, diplomātiskā korpusa, biznesa aprindu un masu mediju pārstāvjiem, kā arī visiem cilvēkiem, kas apmeklēja vēstniecību un rakstiski izteica savu līdzjūtību Sēru grāmatā sakarā ar traģisko notikumu Ļvovas apkaimē, kura rezultātā gāja bojā ļoti daudz cilvēku, starp tiem arī Latvijas pilsone Jevgēnija Jakimenko.”

Šie vienkāršie pateicības vārdi, ko rakstījis Ukrainas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Viktors Mihailovskis, atgādina par dziļo sāpi un kristīgas līdzcietības impulsu, ko izjuta arī Latvijas sabiedrība, uzzinot par 27. jūlija traģisko negadījumu aviācijas svētkos pie Ļvovas, kad, augstākās pilotāžas paraugdemonstrējumu laikā avarēja kara lidmašīna SU–27 un gāja bojā un guva ievainojumus desmitiem cilvēku.

Tūlīt pēc traģiskās ziņas saņemšanas līdzjūtības apliecinājumus Ukrainas prezidentam Leonīdam Kučmam nosūtīja Latvijas Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga. Savukārt tieslietu ministre Ingrīda Labucka, kas tobrīd pildīja arī ārlietu ministra pienākumus, apliecināja Latvijas tautas līdzjūtību Ukrainas ārlietu ministram Anatolijam Zlenko. Līdzjūtību Ukrainas vēstniekam Latvijā Viktoram Mihailovskim tāpat nosūtīja Rīgas domes priekšsēdētājs Gundars Bojārs, Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Guntars Krasts, Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Edgars Rinkēvičs, Tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidents Andris Lasmanis un ģenerāldirektors Valdemārs Gavars, kā arī daudzi citi Latvijas pārstāvji.

Ukrainas vēstniecības Sēru grāmatā Rīgā divās dienās tika atstāts apmēram simts ierakstu.

“Izsaku visdziļāko līdzjūtību Ukrainas tautai sakarā ar traģisko incidentu Ļvovā, kurš paņēmis tik daudz nevainīgu cilvēku dzīvību. Mēs Latvijā esam kopā ar tuviniekiem un visiem, kuri skumst par bojā gājušajiem, —”

sēru grāmatā ierakstīja Ministru prezidents Andris Bērziņš, kurš viens no pirmajiem ieradās Ukrainas vēstniecībā.

Līdzjūtības apliecinājumus šajā grāmatā bija ierakstījuši arī Rīgas Menedžeru skolas pārstāvji, aviokompānijas “RAF–AVIO” vadītāji, firmas “Putniks” darbinieki un daudzi citi, to vidū arī daudzas privātpersonas. Sēru grāmatā lasāms Dr. Pētera Putniņa un Dr. Gunas Putniņas, bijušo Kijevas Gerontoloģijas institūta aspirantu, ieraksts:

“Dārgie Ukrainas iedzīvotāji! Brāļi, māsas! Izsakām jums dziļu līdzjūtību šajās bēdu dienās! Mēs sērojam kopā ar jums.”

Daudzie līdzjūtības apliecinājumi ir vēl viens apliecinājums latviešu un ukraiņu tautu savstarpējai sapratnei un draudzībai. Šajā kontekstā nāk prātā vēl briesmīgākā Černobiļas atomelektrostacijas avārija Ukrainā pirms vairāk nekā pusotra gadu desmita, kad komunistiskās diktatūras apstākļos sabiedrībai ilgi tika liegta pat elementāra informācija par traģēdijas patiesajiem apmēriem un līdz ar to tika izslēgta pat cilvēciskas līdzjūtības apliecināšanas iespēja.

“Es esmu patiesi pateicīgs par Jūsu pausto līdzjūtību sakarā ar katastrofu Ļvovā 2002. gada 27. jūlijā, kas prasīja daudzu cilvēku dzīvību. Ukrainas sēru laikā mēs augstu novērtējam draudzīgās latviešu tautas atbalstu, —”

savā atbildes vēstulē Latvijas Valsts prezidentei Vairai Vīķei–Freibergai raksta Ukrainas prezidents Leonīds Kučma.

Jānis Ūdris, “LV” ārpolitikas redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!