• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Kad Maskavas varastrīce atbalsojās Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.08.2002., Nr. 117 https://www.vestnesis.lv/ta/id/65410

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par to liktens laiku: 1941-1945

Vēl šajā numurā

16.08.2002., Nr. 117

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Kad Maskavas varastrīce atbalsojās Latvijā

Par PSRS valsts apvērsumu pirms 11 gadiem

Jānis Riekstiņš, Latvijas Valsts arhīva vecākais referents, — “Latvijas Vēstnesim”

PSRS 1991.gada augusta valsts apvērsuma dienas atceras vēl daudzi. Gan tie, pret kuriem vērsās Baltijas kara apgabala karaspēka daļas un omonieši, gan arī tie, kuri atklāti vai paslepus atbalstīja Maskavas pučistus. Daudzas to dienu liecības saglabātas dokumentos, kas apliecina gan atsevišķu cilvēku, gan veselu struktūru un sabiedrības stingro stāju.

 

PSRS viceprezidenta G.Janajeva dekrēts par varas pārņemšanu

PSRS viceprezidenta

Dekrēts

 

Sakarā ar to, ka Mihails Gorbačovs veselības stāvokļa dēļ nevar izpildīt savus PSRS prezidenta pienākumus, pamatojoties uz PSRS Konstitūcijas 127.7 pantu, no 1991.gada 19.augusta es stājos pie PSRS prezidenta pienākumu izpildīšanas.

Maskavā PSRS viceprezidents G.Janajevs

1991.g. 18.augustā

LVA, 270.f., 1.s.apr., 307.l., 45.lp. Oriģināls.

Tulkojums no krievu valodas

 

 

PSRS viceprezidenta G.Janajeva informācija par PSRS Ārkārtējā stāvokļa valsts komitejas dokumentu nosūtīšanu

Prezidentiem, savienoto republiku

augstāko padomju priekšsēdētājiem

 

Nosūtu PSRS Ārkārtējā stāvokļa valsts komitejas dokumentus.

Lūdzu tos izplatīt un visām varas iestādēm, amatpersonām un pilsoņiem visā valsts teritorijā tos stingri izpildīt.

1991.gada 19.augustā PSRS viceprezidents G.Janajevs

LVA, 290.f., 1.s.apr., 307.f., 42.lp. Oriģināls.

Tulkojums no krievu valodas

Atzīmes dokumentā:

b.A.Gorbunovam Nr.AP–2475.

PSRS Prezidenta aparātā

(Vispārējā daļā) atpakaļ nav jāatdod.

 

 

PSRS Ārkārtējā stāvokļa valsts komitejas paziņojums par ārkārtējā stāvokļa izsludināšanu un varas pārņemšanu

Padomju vadības paziņojums

 

Sakarā ar to, ka Mihails Gorbačovs veselības stāvokļa dēļ nevar izpildīt PSRS prezidenta pienākumus, un sakarā ar PSRS Konstitūcijas 127.7 pantu PSR Savienības prezidenta pilnvaru pāriešanu Genadijam Janajevam;

ar mērķi novērst dziļo un vispusīgo krīzi, politisko, starpnacionālo un pilsoņu konfrontāciju, haosu un anarhiju, kas apdraud Padomju Savienības pilsoņu dzīvību un drošību, mūsu Tēvijas teritoriālo vienotību, brīvību un neatkarību;

vadoties no visas tautas referenduma rezultātiem par Padomju Sociālistisko Republiku Savienības saglabāšanu;

vadoties no mūsu Dzimtenes tautu, visu padomju cilvēku vitāli svarīgajām interesēm,

paziņojam:

1. Saskaņā ar PSRS Konstitūcijas 127.3 pantu un PSRS likuma “Par ārkārtējā stāvokļa tiesisko režīmu” un ejot pretī plašu iedzīvotāju slāņu prasībām, veikt visnoteiktākos pasākumus, lai novērstu sabiedrības noslīdēšanu līdz vispārējai nacionālai katastrofai, nodrošinātu likumību un kārtību, atsevišķās PSRS vietās noteikt ārkārtējo stāvokli uz 6 mēnešiem no 1991.gada 19.augusta pulksten 4 pēc Maskavas laika.

2. Noteikt, ka visā PSRS teritorijā visādā ziņā virsvadība ir PSRS Konstitūcijai un PSR Savienības likumiem.

3. Lai pārvaldītu valsti un efektīvi īstenotu ārkārtējā stāvokļa režīmu, izveidot PSRS Ārkārtējā stāvokļa valsts komiteju (ĀSVK) šādā sastāvā: O.Baklanovs — PSRS Aizsardzības padomes priekšsēdētāja pirmais vietnieks, N.Krjučkovs — PSRS VDK priekšsēdētājs, V.Pavlovs — PSRS premjerministrs, B.Pugo — PSRS iekšlietu ministrs, V.Starodubcevs — PSRS Zemnieku savienības priekšsēdētājs, A.Tizjakovs — PSRS Valsts uzņēmumu un rūpniecības, celtniecības, transporta un sakaru objektu asociācijas prezidents, D.Jazovs — PSRS aizsardzības ministrs, G.Janajevs — PSRS prezidenta pienākumu izpildītājs.

4. Noteikt, ka PSRS Ārkārtējā stāvokļa valsts komitejas lēmumi ir nelokāmi jāizpilda visām varas iestādēm un pārvaldēm, amatpersonām un pilsoņiem visā PSR Savienības teritorijā.

1991.gada 18.augustā G.Janajevs

V.Pavlovs

O.Baklanovs

LVA, 290.f., 1.s. apr., 307.l., 43., 44.lp. Oriģināls.

Tulkojums no krievu valodas

 

 

Izvilkums no Ārkārtējā stāvokļa valsts komitejas

Lēmuma Nr.1

PSRS Ārkārtējā stāvokļa valsts komitejas

Lēmums Nr.1

 

(..) PSRS Ārkārtējā stāvokļa valsts komiteja nolemj:

1. Visiem PSRS Savienības, savienoto un autonomo republiku, novadu, apgabalu, pilsētu, rajonu, ciematu un ciemu konstitucionālajiem varas orgāniem un pārvaldēm nodrošināt nelokāmu ārkārtējā stāvokļa režīma ievērošanu saskaņā ar PSRS Savienības likumu “Par ārkārtējā stāvokļa tiesisko režīmu” un PSRS Ārkārtējā stāvokļa valsts komitejas lēmumiem. Tajā gadījumā, ja nespēj nodrošināt šā režīma izpildi, attiecīgo varas orgānu un pārvalžu pilnvaras tiek apturētas, bet to funkciju īstenošana tiek uzdota personām, kuras speciāli ir pilnvarojusi PSRS Ārkārtējā stāvokļa valsts komiteja.

2. Nekavējoties izformēt tās varas un pārvaldes struktūras, militarizētos formējumus, kuri darbojas pretēji PSRS Konstitūcijai un PSRS likumiem.

3. Uzskatīt turpmāk par nederīgiem tos varas orgānu un pārvalžu likumus un lēmumus, kuri ir pretrunā ar PSRS Konstitūciju un PSRS likumiem.

4. Uz laiku apturēt politisko partiju, sabiedrisko organizāciju un kustību darbību, kuras kavē situācijas normalizāciju.

5. Sakarā ar to, ka PSRS Ārkārtējā stāvokļa valsts komiteja uz laiku uzņemas PSRS Drošības padomes funkcijas, tās darbība tiek apturēta.

6. Pilsoņiem, iestādēm un organizācijām nekavējoties nodot viņu rīcībā nelikumīgi esošos visu veidu šaujamieročus, kaujas piederumus, sprāgstvielas, kara tehniku (..). PSRS Iekšlietu ministrijai, Valsts drošības komitejai un Aizsardzības ministrijai nodrošināt šīs prasības stingru izpildi. Atteikuma gadījumā — izņemt tos piespiedu kārtā, saucot pārkāpējus pie stingras kriminālās un administratīvās atbildības.

7. PSRS Prokuratūrai, IeM, VDK un Aizsardzības ministrijai organizēt tiesību sargājošo orgānu un Bruņoto spēku efektīvu savstarpējo sadarbību, lai nodrošinātu sabiedrisko kārtību un valsts, sabiedrības un pilsoņu drošību saskaņā ar PSRS likumu “Par ārkārtējā stāvokļa tiesisko režīmu” un PSRS Ārkārtējā stāvokļa valsts komitejas lēmumiem.

Mītiņu, ielu gājienu, demonstrāciju, kā arī streiku rīkošana netiek pieļauta.

Nepieciešamības gadījumā noteikt komandanta stundu, teritorijas patrulēšanu, veikt pārbaudes, pieņemt mērus, lai pastiprinātu robežapsardzības un muitas režīmu.

Noteiktā veidā pārtraukt musinošu baumu izplatīšanu, kuras provocē pārkāpt tiesisko kārtību un uzkurināt starpnacionālās ķildas, nepakļaušanos amatpersonām, kuras nodrošina ārkārtējā stāvokļa režīma ievērošanu.

8. Noteikt masu informācijas līdzekļu kontroli, uzdodot tās īstenošanu pie PSRS Ārkārtējā stāvokļa valsts komitejas speciāli izveidotajam orgānam. (..)

PSRS Ārkārtējā stāvokļa valsts komitejas locekļi

LVA, 290.f., 1.s.apr., 307.l., 54., 55., 56.lp. Oriģināls.

Tulkojums no krievu valodas

 

Latvijas Republikas Augstākās Padomes Aicinājums sakarā ar 1991.gada 19.augusta Padomju Savienībā notikušo valsts apvērsumu

Latvijas rajonu, pilsētu un Latvijas Republikas

pagastu pašvaldībām, to amatpersonām, Augstākās Padomes

vietējo padomju deputātiem Aicinājums

 

Padomju Savienībā notiek valsts apvērsums. Varu valstī sagrābj antikonstitucionāli veidojumi, kuri arī Latvijā organizē nelikumīgas, uz militāru spēku balstītas varas struktūras.

Aicinām pašvaldības, to amatpersonas, vietējo padomju deputātus:

1. Nestāties nekādos kontaktos un nesadarboties ar PSRS militārpersonām, VDK un iekšējā karaspēka, kā arī PSKP un citu veidojumu pārstāvjiem, kuri darbojas tā saucamās PSRS Ārkārtējā stāvokļa valsts komitejas uzdevumā.

2. Publiski norobežoties no jebkāda veida nelikumīgiem valsts varas veidojumiem un to darbības.

3. Uzskatīt par nelikumīgiem un juridiskas sekas Latvijas Republikas teritorijā neizraisošiem jebkurus PSRS Ārkārtējā stāvokļa valsts komitejas un tās amatpersonu lēmumus un rīkojumus, kā arī to valsts varas institūciju un amatpersonu lēmumus un rīkojumus, kuras sadarbojas ar PSRS Ārkārtējā stāvokļa valsts komiteju un tās izveidotajām struktūrām.

4. Jebkurā gadījumā pildīt tikai Latvijas Republikas Augstākās Padomes pieņemtos likumus un lēmumus, Ministru Padomes lēmumus un rīkojumus.

Latvijas Republikas Augstākās Padomes priekšsēdētājs A.Gorbunovs

 

Latvijas Republikas Augstākās Padomes sekretārs I.Daudišs

Rīgā 1991.gada 19.augustā

LVA, 290.f., 14.apr., 14.l., 43.lp. Oriģināls

 

 

Latvijas Republikas Augstākās Padomes Paziņojums ANO, pasaules valstīm un tautām

Apvienoto Nāciju Organizācijai, Latvijas Republikas

pasaules valstu parlamentiem, Augstākās Padomes

valdībām un tautām Paziņojums

 

Naktī no 1991.gada 18. uz 19.augustu PSRS ir noticis valsts apvērsums. PSRS prezidents M.Gorbačovs ir atstādināts no amata, varu pārņēmusi nekonstitucionāli izveidota Ārkārtējā stāvokļa valsts komiteja, tiek izsludināts ārkārtējs stāvoklis.

Latvijas Republikas Augstākā Padome un Ministru Padome ir paziņojušas, ka uzskata Ārkārtējā stāvokļa valsts komiteju par nelikumīgu veidojumu, kuram nav nekādu pilnvaru Latvijas Republikas teritorijā.

Ārkārtējā stāvokļa noteikšana Latvijas Republikas teritorijā saskaņā ar likumu ir iespējama tikai ar Latvijas Republikas Augstākās Padomes vai tās Prezidija piekrišanu. Latvijas Republikas Augstākā Padome uzskata, ka situācija Latvijā ir pilnīgi mierīga un nav nekāda pamata ārkārtēja stāvokļa izsludināšanai.

Latvijas Republikas Augstākā Padome, Ministru Padome un pašvaldības kontrolē situāciju republikā un turpina savu darbību. Ja kādi ārēji spēki traucēs tām to darīt un mēģinās nodot varu jebkādiem nelikumīgiem formējumiem, Augstākā Padome un Ministru Padome ir aicinājušas Latvijas iedzīvotājus saglabāt mieru un sabiedrisko kārtību, nesadarboties ne ar kādiem nelikumīgiem varas veidojumiem, iesaistīties nevardarbīgas pilsoniskās nepakļaušanās kampaņā un prasīt likumīgās varas — Tautas deputātu padomju un to izpildinstitūciju — darbības atjaunošanu.

Vienīgais likumīgās varas avots Latvijā ir pati Latvijas tauta un demokrātiski ievēlētā Augstākā Padome, tās izveidotā valdība un pašvaldības.

Latvijas Republikas Augstākā Padome aicina visu pasaules valstu parlamentus, valdības un starptautiskās organizācijas darīt visu iespējamo, lai nepieļautu demokrātiski ievēlēto institūtu darbības pārtraukšanu, kā arī vardarbību Latvijas Republikā.

Latvijas Republikas Augstākās Padomes priekšsēdētājs A.Gorbunovs

 

Latvijas Republikas Augstākās Padomes sekretārs I.Daudišs

Rīgā 1991. gada 19. augustā

LVA, 290.f., 14.apr., 25.l., 45.lp. Oriģināls

 

 

Latvijas Republikas Augstākās Padomes lēmums sakarā ar PSRS Bruņoto spēku darbību

Ņemot vērā, ka PSRS Bruņotie spēki ir ieņēmuši valstiski svarīgus objektus — televīziju, radio, Iekšlietu ministriju, nobloķējuši sakaru sistēmu, transporta kustību un līdz ar to ir paralizēta valsts institūciju darbība un tautsaimniecības funkcionēšana Latvijas Republikā, kā arī to, ka civiliedzīvotāju vidū ir upuri, Latvijas Republikas Augstākā Padome nolemj:

1. Pieprasīt, lai Padomju armija atbrīvo ieņemtos objektus un atgriežas savās bāzēs līdz pulksten 6 no rīta šā gada 21. augustā. Prasības neizpildīšanas gadījumā aicināt Latvijas tautu solidarizēties ar Krieviju un uzsākt vispārēju beztermiņa streiku, sākot ar pulksten 6 no rīta 21. augustā.

2. Sakarā ar to, ka militārā apvērsuma rezultātā tiek traucēta Latvijas Republikas Augstākās Padomes un Ministru Padomes normāla darbība, Latvijas Republikas Augstākā Padome paziņo, ka visa atbildība par notiekošā sekām gulstas uz apvērsuma organizētājiem un izpildītājiem.

Latvijas Republikas Augstākās Padomes priekšsēdētājs A.Gorbunovs

 

Latvijas Republikas Augstākās Padomes sekretārs I.Daudišs

Rīgā 1991. gada 20. augustā

LVA, 290.f., 14.apr., 25.l., 51.lp. Oriģināls

 

 

Latvijas Republikas Augstākās Padomes aicinājums PSRS Augstākajai Padomei

1991. gada 19. augustā PSRS masu informācijas līdzekļi izplatīja paziņojumu, ka PSRS prezidenta pienākumus sāk pildīt PSRS viceprezidents, izveidota Ārkārtējā stāvokļa valsts komiteja un atsevišķos valsts reģionos ir noteikts ārkārtējs stāvoklis.

Latvijas Republikā, neskatoties uz to, ka Augstākā Padome, Ministru Padome un pašvaldības bija spējīgas kontrolēt situāciju republikā un nepieļaut politisko konfrontāciju, prettiesiski ievests ārkārtējā stāvokļa režīms, kas jau prasījis cilvēku upurus un nodara būtisku kaitējumu republikas tautas saimniecībai. Ar militāru spēku sagrābti un nedarbojas republikas Iekšlietu ministrija, televīzija, radio un telefonu mezgli.

Latvijas Republikas Augstākā Padome aicina PSRS Augstāko Padomi izbeigt Ārkārtējā stāvokļa valsts komitejas darbību Latvijas Republikas teritorijā un vainīgos saukt pie atbildības.

Latvijas Republikas Augstākās Padomes priekšsēdētājs A.Gorbunovs

 

Latvijas Republikas Augstākās Padomes sekretārs I.Daudišs

Rīgā 1991. gada 20. augustā

LVA, 290.f., 14.apr., 25.l., 53.lp. Oriģināls

 

 

Latvijas Republikas Augstākās Padomes aicinājums Baltijas kara apgabala pavēlniekam F.Kuzminam

Latvijas Republikas Augstākā Padome konstatē, ka Latvijas Republikā bez jebkāda tiesiska pamata, pārkāpjot arī PSRS likumus, faktiski ieviests ārkārtējais stāvoklis, kas izpaužas Latvijas Republikas televīzijas, radio, Iekšlietu ministrijas, starppilsētu telefonu centrāles sagrābšanā un to darbības pārtraukšanā. PSRS bruņotie formējumi bloķē autoceļus un tiltus, nepieļaujami traucējot Latvijas tautas saimniecības normālu darbību un iedzīvotāju apgādi ar pārtiku. Ir cilvēku upuri, tiek rupji pārkāptas cilvēka tiesības.

Sakarā ar to Latvijas Republikas Augstākā Padome pieprasa nekavējoties pārtraukt jebkuras militāras akcijas Latvijas Republikā, atbrīvot ieņemtos objekus un sagūstītos cilvēkus, kā arī debloķēt ceļus.

Latvijas Republikas Augstākā Padome uzskata, ka visa atbildība par prettiesiskas darbības sekām pilnībā gulstas uz Jums.

Latvijas Republikas Augstākā Padome pieprasa visus jautājumus, kas saistīti ar Baltijas kara apgabala un jebkura cita militārā formējuma darbību Latvijas teritorijā, risināt, kontaktējoties ar Latvijas Republikas Augstākās Padomes vadību.

Latvijas Republikas Augstākās Padomes priekšsēdētājs A.Gorbunovs

 

Latvijas Republikas Augstākās Padomes sekretārs I.Daudišs

Rīgā 1991.gada 20.augustā

 

Turpmāk — vēl

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!