• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2002. gada 20. augusta noteikumi Nr. 364 "Grozījumi Ministru kabineta 2000.gada 12.septembra noteikumos Nr.313 "Noteikumi par prasībām sociālās palīdzības pakalpojumu sniedzējiem"". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.08.2002., Nr. 119 https://www.vestnesis.lv/ta/id/65602

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.365

Noteikumi par notekūdeņu dūņu un to kompostu izmantošanu, monitoringu un kontroli

Vēl šajā numurā

23.08.2002., Nr. 119

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 364

Pieņemts: 20.08.2002.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.
Ministru kabineta noteikumi Nr.364

Rīgā 2002.gada 20.augustā (prot. Nr.35 1.§)
Grozījumi Ministru kabineta 2000.gada 12.septembra noteikumos Nr.313 "Noteikumi par prasībām sociālās palīdzības pakalpojumu sniedzējiem"
Izdoti saskaņā ar likuma "Par sociālo palīdzību" 9.panta otro daļu
Izdarīt Ministru kabineta 2000.gada 12.septembra noteikumos Nr.313 "Noteikumi par prasībām sociālās palīdzības pakalpojumu sniedzējiem" (Latvijas Vēstnesis, 2000, 323./324.nr.) šādus grozījumus:

1. Izteikt 10.2.apakšpunktu šādā redakcijā:

"10.2. sociālie aprūpētāji ar attiecīgu izglītību vai zināšanām sociālās aprūpes darbā;".

2. Papildināt noteikumus ar 10.4.apakšpunktu šādā redakcijā:

"10.4. aprūpētāji ar zināšanām aprūpes darbā."

3. Izteikt 36.1.apakšpunktu šādā redakcijā:

"36.1. vienā istabā dzīvojošo personu skaits atbilst normatīvajos aktos noteiktajām higiēnas prasībām sociālās aprūpes institūcijām;".

4. Papildināt noteikumus ar V1 nodaļu šādā redakcijā:

"V.1 Prasības sociālās rehabilitācijas pakalpojumu sniedzējiem institūcijā bērniem, kuri ir cietuši no prettiesiskām darbībām


44.1 Sociālās rehabilitācijas pakalpojumus bērniem, kuri ir cietuši no prettiesiskām darbībām, sniedz diennakts rehabilitācijas un psiholoģiskās palīdzības institūcijas (turpmāk - institūcija), krīzes situācijā nonākušajiem bērniem nodrošinot drošu naktsmītni, ēdināšanu un citu palīdzību.

44.2 Par institūcijas vadītāju var būt persona ar augstāko izglītību, zināšanām personāla un finansu vadībā un pieredzi administratīvajā darbā.

44.3 Pakalpojumus institūcijā sniedz šādi darbinieki:

44.3 1. darbinieki ar augstāko izglītību kādā no sociālā darba, psiholoģijas vai psihoterapijas specialitātēm;

44.3 2. darbinieki ar augstāko izglītību, kas apguvuši mācību programmu no vardarbības cietušo bērnu rehabilitācijai un ieguvuši attiecīgu sertifikātu;

44.3 3. sociālie darbinieki, sociālie pedagogi un darbinieki ar izglītību pedagoģijas vai medicīnas specialitātē, kas apmācīti darbam ar personām, kuras nokļuvušas krīzes situācijā.

44.4 Atbilstoši institūcijā sniedzamo pakalpojumu specifikai tajā strādā arī darbinieki ar attiecīgajai profesijai atbilstošu kvalifikāciju, kuri veic Profesiju klasifikatorā noteiktos profesionālās darbības pamatuzdevumus.

44.5 Institūcijas vadītājs nodrošina darbinieku izglītošanu un kvalifikācijas celšanu psiholoģijas, bērnu tiesību aizsardzības, medicīniskās palīdzības, sociālās drošības un juridiskajos jautājumos.

44.6 Bērni un viņu likumiskie pārstāvji var saņemt informāciju par institūcijas darbību un pakalpojumiem viņiem saprotamā veidā. Institūcijas vadītājs nodrošina šādus apstākļus informācijas konfidencialitātes saglabāšanai:

44.6 1. piemērotas telpas bērna sarunai ar darbinieku;

44.6 2. bērna personas lietas un datu pieejamību tikai rehabilitācijas procesā iesaistītajiem darbiniekiem;

44.6 3. sadarbību ar bērnu tiesību aizsardzības, prokuratūras, policijas, sociālās palīdzības institūcijām un ārstniecības iestādēm prettiesisku darbību turpmākai novēršanai un veikto prettiesisko darbību noskaidrošanai;

44.6 4. dokumentu un informācijas glabāšanas drošību.

44.7 Lai bērniem mazinātu prettiesiskas darbības radītās sekas, kā arī sniegtu informāciju iespējamās vardarbības draudu pazīšanai un sevis aizsardzībai, institūcijā tiek nodrošināta:

44.7 1. profesionāla un iejūtīga attieksme pret bērnu;

44.7 2. darbības metožu atbilstība bērna vecumam, prettiesiskā nodarījuma veidam un bērna individuālajām īpašībām;

44.7 3. bērna likumiskā pārstāvja iesaistīšana sociālās rehabilitācijas kursā, ja bērns institūcijā ir kopā ar šo pārstāvi (piemēram, vecākiem, aizbildni);

44.7 4. darbības, kuras veicot tiek respektētas bērna tiesības un viedoklis un kuras nav pretrunā ar rehabilitācijas mērķiem.

44.8 Institūcijā ir nodrošināta kvalitatīva, bērna vecumam un uztura normām atbilstoša ēdināšana ne mazāk kā trīs reizes dienā.

44.9 Institūcijā ir šādas telpas:

44.9 1. atbilstoši aprīkotas dzīvojamās istabas bērniem un viņu likumiskajiem pārstāvjiem;

44.9 2. telpas individuālajām nodarbībām vai sarunām ar bērnu;

44.9 3. atbilstoši aprīkotas rotaļu un atpūtas telpas;

44.9 4. sanitārās telpas un nepieciešamie higiēnas līdzekļi;

44.9 5. ēdamistabas;

44.9 6. telpas un aprīkojums apģērba un veļas mazgāšanai;

44.9 7. pastaigu vietas vai laukumi."

5. Svītrot 47.4.apakšpunktu un 53.punktu.

6. Aizstāt 81.punktā vārdus "Pakalpojumu sniedzējs personas aprūpei mājās" ar vārdiem "Pakalpojumu sniedzējs - institūcija sociālajai aprūpei mājās (ar juridiskās personas statusu, kuras darbības pamatuzdevums ir sociālās aprūpes pakalpojumu sniegšana mājās)".

7. Papildināt noteikumus ar XI1 nodaļu šādā redakcijā:

"XI.1 Prasības sociālās rehabilitācijas pakalpojumu sniedzējiem dzīvesvietā bērniem, kuri ir cietuši no prettiesiskām darbībām


105.1 Bērniem, kuri ir cietuši no prettiesiskām darbībām, sociālās rehabilitācijas pakalpojumus dzīvesvietā sniedz psihologs, psihoterapeits vai sociālais darbinieks ar augstāko profesionālo izglītību (turpmāk - speciālists), kas ir apguvis mācību programmu no vardarbības cietušo bērnu rehabilitācijai un ieguvis attiecīgu sertifikātu.

105.2 Uz sociālās rehabilitācijas pakalpojumu sniedzējiem dzīvesvietā bērniem, kuri ir cietuši no prettiesiskām darbībām, neattiecas šo noteikumu 3., 4., 5., 6. un 7.punktā noteiktās prasības.

105.3 Speciālista pienākums ir apgūt zināšanas un informāciju psiholoģijas, bērnu tiesību aizsardzības, medicīniskās palīdzības, sociālās drošības un juridiskajos jautājumos.

105.4 Speciālists nodrošina bērniem un viņu ģimenēm vai bērnu likumiskajiem pārstāvjiem iespēju saņemt viņiem saprotamā veidā informāciju par speciālista darbību un pakalpojumiem.

105.5 Veicot bērna rehabilitāciju, speciālists:

105.5 1. nodrošina informācijas konfidencialitāti un anonimitāti;

105.5 2. ar bērnu tiekas un sarunājas viņam piemērotās telpās;

105.5 3. nodrošina bērna personas lietas glabāšanu nepiederošām personām nepieejamās vietās;

105.5 4. sadarbojas ar bērna tiesību aizsardzības, prokuratūras, policijas, sociālās palīdzības institūcijām un ārstniecības iestādēm prettiesisku darbību turpmākai novēršanai un veikto prettiesisko darbību noskaidrošanai.

105.6 Lai bērniem mazinātu prettiesiskas darbības radītās sekas, kā arī sniegtu informāciju iespējamās vardarbības draudu pazīšanai un sevis aizsardzībai, speciālists nodrošina:

105.6 1. profesionālu un iejūtīgu attieksmi pret bērnu;

105.6 2. darbības metožu atbilstību bērna vecumam, prettiesiskā nodarījuma veidam un bērna individuālajām īpašībām;

105.6 3. ģimenes vai bērna likumiskā pārstāvja iesaistīšanu sociālās rehabilitācijas kursā, ja bērns nav cietis no ģimenes vai likumiskā pārstāvja prettiesiskām darbībām;

105.6 4. darbības, kuras veicot tiek respektētas bērna tiesības un viedoklis un kuras nav pretrunā ar rehabilitācijas mērķiem."
Ministru prezidents A.Bērziņš

Labklājības ministrs V.Jaksons

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!