• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
ANO namam Latvijā - jauna saimniece. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.08.2002., Nr. 119 https://www.vestnesis.lv/ta/id/65673

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Mēs nedomājām, ka attīstība būs tik strauja"

Vēl šajā numurā

23.08.2002., Nr. 119

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ANO namam Latvijā — jauna saimniece

Akreditējusies ANO Attīstības programmas pastāvīgā pārstāve Latvijā Gabriela Kēlere

ANO2.JPG (23136 bytes)
Foto: A.F.I.
20.augustā Rīgas pilī: Latvijas Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga un ANO Attīstības programmas pastāvīgā pārstāve Latvijā Gabriela Kēlere

Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga 20.augustā saņēma akreditācijas vēstuli no ANO Attīstības programmas pastāvīgās pārstāves Latvijā Gabrieles Kēleres, kura sāk savu darbību Latvijā.

Pēc misijas vadītājas sacītā, viņa vēlas savu darbību vērst trīs virzienos: turpināt misijas iesākto darbu sociālās integrācijas un valsts pārvaldes jautājumos; veicināt ekonomiskus projektus, kas sekmētu ražošanu un nodarbinātību valstī; sekmēt Latvijas kā topošās ES dalībvalsts iespējas palīdzēt citām pasaules valstīm ar pieredzi, kas gūta ES integrācijas procesā un sociālajā integrācijā.

Valsts prezidente atzinīgi novērtēja misijas līdzšinējo darbību Latvijā, esot vienisprātis, ka valsts savā attīstībā ir sasniegusi tādu līmeni, kad var ne tikai saņemt palīdzību, bet sniegt savu pieredzi un padomu citām pasaules valstīm.

Abas puses pārrunāja ANO Tūkstošgades sammita deklarācijas īstenošanas gaitu pasaulē, kā arī citas ANO un divpusējās sadarbības aktualitātes.

 

Valsts prezidenta preses dienests

ANO pārstāve Gabriela Kēlere — masu medijiem

Otrdien, 20.augustā, iesniedzot akreditācijas vēstuli Valsts prezidentei Vairai Vīķei-Freibergai, savus pienākumus pilntiesīgi sāka pildīt jaunā ANO pastāvīgā koordinatore Latvijā Gabriela Kēlere (Gabriele Köhler). Viņa šajā amatā nomainīja Janu Sandu Sorensenu, kurš ANO pastāvīgā koordinatora un ANO Attīstības programmas pastāvīgā pārstāvja pienākumus Latvijā pildīja līdz šī gada 31.jūlijam.

Pēc akreditācijas vēstules iesniegšanas un sarunas ar Valsts prezidenti ANO nama jaunā saimniece G.Kēlere tikās ar masu mediju pārstāvjiem. Preses konferences laikā viņa iezīmēja četras galvenās jomas, kurās tuvākajos gados tiks koncentrēts ANO pārstāvniecības darbs. Šos ANO iecerētos darbības virzienus atbalstījusi arī Valsts prezidente V.Vīķe-Freiberga.

Pirmkārt, ANO pārstāvniecības uzmanība tiks pievērsta valsts pārvaldes un sabiedrības integrācijas problēmu risināšanai. Pēc G.Kēleres teiktā, ANO pārstāvniecība ir īpaši ieinteresēta tiesu sistēmas reformas norisē un tiesu neatkarības stiprināšanā. Šajā jomā ANO pārstāvniecība iecerējusi cieši sadarboties ar Tieslietu ministriju, Augstāko tiesu un citām tiesu sistēmas reformā iesaistītām atbildīgām institūcijām, arī nevalstiskajām organizācijām. Sabiedrības integrācijas jomā ANO pastāvīgā koordinatore solīja arvien tālāk attīstīt jau izveidoto un sevi labi pierādījušo latviešu valodas apguves programmu.

Otrkārt, ANO pārstāvniecības darbs tiks vērsts uz sociālās sfēras attīstīšanu. Kā norādīja G.Kēlere, Latvijā strauji attīstās ekonomika un šajā ziņā mūsu valsts varētu būt labs paraugs citām zemēm, bet tajā pašā laikā pastāv daudzas nopietnas sociālās problēmas, kas nedrīkst tikt atstātas bez ievērības. ANO pastāvīgā koordinatore atgādināja, ka Latvija ir iesaistījusies jaunās tūkstošgades attīstības mērķu noteikšanā un realizācijā. Šie mērķi, piedaloties arī Latvijai, tika nosprausti 2000.gadā ANO Ģenerālajā asamblejā, un katrai valstij ir pienākums ziņot, kādi ir tās sasniegumi. Vispusīgu ziņojumu gatavošanu atbalstīs ANO pārstāvniecība, un šādu pārskatu nozīmi un nepieciešamību atzinusi arī Valsts prezidente.

Trešā joma, kas plānota ANO pārstāvniecības un arī G.Kēleres rūpju lokā, būs saistīta ar Latviju kā nākamo Eiropas Savienības (ES) dalībvalsti, kas vienlaikus nozīmē arī kļūšanu par donorvalsti. G.Kēlere norādīja, ka Latvija galvenokārt varētu palīdzēt citām valstīm ar savu pieredzi, kas uzkrāta ES kandidātvalsts statusā, tāpat sabiedrības integrācijas un ekonomikas attīstīšanas jautājumos. Pēc ANO pastāvīgās koordinatores domām, Latvijai nevarētu būt problēmu ar cilvēkresursu ieguldīšanu starptautiskajā palīdzībā, bet problēmas un diskusijas valdības līmenī varētu izraisīt starptautiskajai palīdzībai novirzāmā finansējuma apjoms, kas būs jāsabalansē ar naudu, kas nepieciešama valsts iekšējai attīstībai.

Ceturtā joma, kurā ANO pārstāvniecība Latvijā iecerējusi pastiprināti darboties tuvāko gadu laikā, ir ekonomika un, konkrēti, starptautisko investīciju piesaiste. ANO pārstāvniecība plāno cieši sadarboties ar Ekonomikas ministriju un Latvijas Attīstības aģentūru, lai veicinātu tālāku Latvijas ekonomikas attīstību. Ekonomikas jautājumiem G.Kēlere solīja pievērst īpašu uzmanību arī tāpēc, ka jaunā ANO pastāvīgā koordinatore Latvijā pēc izglītības ir ekonomiste un daudzus gadus strādājusi, pētot tiešo ārvalstu investīciju veidus un ietekmi uz ekonomiku, kā arī sniedzot politiskās konsultācijas šajā jomā. Kopumā G.Kēlere solīja turpināt sava priekšgājēja J.S.Sorensena iesākto, vien mainot akcentus atbilstoši izmaiņām Latvijas politikā un ekonomiskajā izaugsmē.

 

Liena Pilsētniece, “LV” iekšlietu redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!