• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ierakstiem jaunajās pasēs. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.08.2002., Nr. 119 https://www.vestnesis.lv/ta/id/65678

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ventspils pilsētas domes lēmums Nr.319

Saistošie noteikumi Nr.20 par grozījumiem 24.10.1996. Ventspils pilsētas saistošajos kārtības noteikumos Nr.6

Vēl šajā numurā

23.08.2002., Nr. 119

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ierakstiem jaunajās pasēs

Jau vairāk nekā mēnesi — kopš šā gada 1.jūlija — Latvijas iedzīvotājiem tiek izsniegtas jaunā parauga pilsoņa pases, kas atbilstoši Personu apliecinošo dokumentu likumam turpmāk būs ceļošanas dokuments, tāpēc tajās nav paredzēta vieta atzīmēm par pierakstu, laulībām, asinsgrupu utt. Visas šīs ziņas paredzēts iekļaut personas apliecībā, kas būs personu apliecinošs dokuments iekšzemes lietošanai. Taču personas apliecības paredzēts izsniegt ne agrāk kā nākamā gada otrajā pusē, tāpēc iedzīvotājiem rodas dažādas neskaidrības un arī problēmas.

Visvairāk jautājumu ir par to, kāpēc pasē vairs nav atzīmes par personas dzīvesvietu. Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) šajā sakarībā atgādina, ka nākamā gada 1.janvārī stāsies spēkā Dzīvesvietas deklarēšanas likums, kas pēc būtības mainīs no PSRS laikiem mantoto pieraksta un izraksta sistēmu, padarot to vienkāršāku. Sākot ar nākamo gadu, pieraksts vairs neradīs civiltiesiska rakstura saistības, kā tas bija līdz šim, kad pieraksta pamatā bija īpašumtiesības vai īres līgumi. Dzīvesvietas deklarēšana būs tikai un vienīgi katras personas iniciatīva un atbildība — mēneša laikā, kopš persona dzīvo noteiktā dzīvesvietā, tai par šo faktu būs jāziņo konkrētās pašvaldības dzīvesvietas deklarācijas iestādē. Katrs iedzīvotājs varēs uzrādīt vairākas dzīvesvietas, kur viņš būs reāli sasniedzams noteiktos laikposmos. Ziņas par personas dzīvesvietu būs iekļautas personas apliecības elektroniskajā daļā, un tikai tad, ja persona vēlēsies, dzīvesvietas adresi ierakstīs apliecības redzamajā daļā.

Pārejas posmā līdz personas apliecību nonākšanai reālā apritē izziņu par personas dzīvesvietu katrs, kam tas nepieciešams, var saņemt Iedzīvotāju reģistrā vai pašvaldībā. Kā pastāstīja PMLP preses sekretāre Inga Saleniece, Iedzīvotāju reģistrs izziņu par dzīvesvietu vienu reizi gadā izsniedz bez maksas. Saņemot izziņu atkārtoti, par to jāmaksā. Pašvaldības ir tiesīgas noteikt maksu par izziņu sniegšanu, bet, piemēram, Rīgas dome par šo pakalpojumu naudu neprasa. Arī gadījumā tad, ja persona vēlētos jaunajā pasē atzīmi par pierakstu, tas tomēr netiks darīts un būs vien jādodas uz pašvaldību vai Iedzīvotāju reģistru pēc izziņas.

PMLP ienākošā informācija liecina, ka iedzīvotājiem nerodas pārāk lielas problēmas tāpēc, ka jaunajās pasēs vairs netiek veikta atzīme par pieraksta vietu. Vienīgie, kas ir izteikuši pretenzijas pret jauno kārtību, esot uzņēmumi, kas nodarbojas ar līzingu. Pēc I.Salenieces teiktā, PMLP cenšas šīm iestādēm skaidrot, ka daudz drošāka garantija par līzinga ņēmēja dzīvesvietas atzīmi pasē ir personas kods. Noslēdzot līgumu ar Iedzīvotāju reģistru, pēc personas koda ir iespējams jebkurā brīdī noskaidrot personas dzīvesvietu un citas ziņas.

Par nepamatotām PMLP uzskata arī bažas, ka, sākot ar nākamā gada 1.janvāri, pašvaldībās veidosies lielas rindas, jo iedzīvotājiem būs pienākums deklarēt savu dzīvesvietu. I.Saleniece skaidro, ka 2003.gada 1.janvārī par deklarētu tiks uzskatīta tā personas dzīvesvieta, kur viņš ir pierakstīts līdz šim laikam. Tikai tajā gadījumā, ja pieraksta vieta neatbildīs patiesajai, iedzīvotājiem būs pienākums doties uz pašvaldību un deklarēt savu reālo dzīvesvietu. Līdz 2003.gada 1.jūlijam to varēs izdarīt bez maksas, pēc šī datuma dzīvesvietas deklarēšana maksās vienu latu.

Tā kā tuvojas vēlēšanas, jautājumi rodas arī par to, vai jaunajās pasēs tiks izdarīta atzīme par piedalīšanos vēlēšanās. PMLP norāda, ka līdz elektroniskās vēlēšanu reģistrācijas sistēmas ieviešanai — tātad arī rudenī gaidāmo vēlēšanu laikā — gan jaunā, gan vecā parauga pasēs tiks veikta atzīme par piedalīšanos vēlēšanās.

 

Liena Pilsētniece, “LV” iekšlietu redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!