• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par darbā cietušo skaitu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.08.2002., Nr. 119 https://www.vestnesis.lv/ta/id/65679

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par ierakstiem jaunajās pasēs

Vēl šajā numurā

23.08.2002., Nr. 119

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par darbā cietušo skaitu

Šā gada pirmajā pusgadā par 15 procentiem mazinājies nelaimes gadījumos darbā cietušo skaits, salīdzinot ar 2001.gada pirmajiem sešiem mēnešiem. Pēc Valsts darba inspekcijas (VDI) apkopotajiem datiem, šogad nelaimes gadījumos darbā cietuši 594 darbinieki, kas ir par 105 cilvēkiem mazāk nekā pērn. No teju sešsimt cietušajiem 23 gājuši bojā, 213 — guvuši smagus un vidēji smagus miesas bojājumus, bet 381 darbinieks guvis vieglas traumas. Visvairāk nelaimes gadījumu noticis apstrādes rūpniecībā (40 procenti), diezgan daudz cietušo ir bijuši nodarbināti lauksaimniecībā un mežsaimniecībā (12,6 procenti), kā arī transporta un sakaru nozarē (12,3 procenti).

Analizējot nelaimes gadījumu statistiku, VDI konstatējusi, ka visvairāk cietuši mazo un vidējo uzņēmumu darbinieki. Pēc VDI uzskata, tas skaidrojams, pirmkārt, ar to, ka mazo un vidējo uzņēmumu valstī ir visvairāk. Otrs cēlonis ir tas, ka tieši mazajos un vidējos uzņēmumos visbiežāk tiek pārkāptas drošības tehnikas prasības un netiek pievērsta pietiekama uzmanība darba aizsardzības sistēmas organizācijai un pilnveidošanai.

Tas, ka paši darbinieki neievēro darba drošības prasības, pārkāpj instrukcijas un izvēlas nepareizus darba paņēmienus un metodes, ir arī viens no biežākajiem nelaimes gadījumu cēloņiem — 65 procenti gadījumu. Visvairāk traumām un negadījumiem darbā pakļauti darbinieki, kuru darba stāžs ir neliels, — 33 procentiem no visiem cietušajiem darba stāžs ir bijis nepilns gads, 28 procentiem — no viena līdz trim gadiem.

Lai maksimāli samazinātu iespējamo nelaimes gadījumu skaitu, VDI aicina darba devējus neatstāt bez uzmanības darba aizsardzības un darba vides riska novērtēšanas pasākumus, jo tieši darba devēji ir atbildīgi par to, lai uzņēmumos pastāvētu un arī reāli darbotos darba aizsardzības sistēma. Jau vairāk nekā pusgadu ir spēkā jaunais Darba aizsardzības likums un vienlaikus ar to Ministru kabineta noteikumi “Darba vides iekšējās uzraudzības veikšanas kārtība”. Kā VDI sagatavotajā informācijā norāda Labklājības ministrijas Darba departamenta direktore Ineta Tāre, šie normatīvie akti sāk jauna, preventīva principa ieviešanu darba aizsardzības sistēmā gan valsts, gan uzņēmumu līmenī. Šī principa ieviešanas mērķis ir pēc iespējas agrāk atklāt darba vidē pastāvošos riska faktorus un novērst draudus darbinieku drošībai un veselībai. Lai darba devējiem atvieglotu jauno likumdošanas prasību ieviešanu, Labklājības ministrija, sadarbojoties ar VDI un Zviedrijas Darba vides pārvaldi PHARE projekta ietvaros, ir izstrādājusi ieteikumus darba vides iekšējās uzraudzības veikšanai, kas ir pieejami VDI interneta mājaslapā.

 

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!