• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par koncepciju veselības aprūpes finansēšanai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.09.2002., Nr. 124 https://www.vestnesis.lv/ta/id/65975

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Rīgas domes lēmums Nr.1543

Par Rīgas domes 29.04.1996. lēmuma Nr.3124 7.punkta atzīšanu par spēku zaudējušu

Vēl šajā numurā

03.09.2002., Nr. 124

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par koncepciju veselības aprūpes finansēšanai

Ministru kabineta Komiteja vakar, 2.septembrī, akceptēja Labklājības ministrijas izstrādāto koncepciju par veselības aprūpes finansēšanas avotiem, nosakot, ka Veselības aprūpes finansēšanas likumā tiek iekļauts valsts budžeta dotācijas modelis.

Koncepcijā definēti valsts garantētie veselības aprūpes pakalpojumi un pakalpojumi, ko valsts neapmaksā, medicīniskās palīdzības minimums, to personu loks, kuras var saņemt valsts garantētos veselības aprūpes pakalpojumus, kā arī pakalpojumu cenas noteikšanas formula.

Valsts budžeta dotācijas modeļa pamatā ir princips, ka valsts garantētie veselības aprūpes pakalpojumi tiek finansēti kā ikgadēja valsts budžeta dotācija, nosakot līdzekļu apjomu, kas no sabiedriskajiem fondiem tiek novirzīti veselības aprūpei.

Valsts budžeta dotācijas modelis garantē optimālu līdzekļu iekasēšanas mehānismu ar samērā vienkāršu administrēšanu, kas neprasa lielus administratīvos izdevumus. Šajā modelī noteikts veselības aprūpes pakalpojumu nodrošinājums tiek garantēts visiem iedzīvotājiem neatkarīgi no viņu ienākumiem un veselības stāvokļa.

Gadījumā, ja mainās veselības aprūpes prioritātes, šis modelis nodrošina apmierinošu līdzekļu pārdales kārtību. Lai Latvijā budžeta dotācija 2007.gadā segtu vismaz 80—90% no izdevumiem par iedzīvotāju veselības aprūpi un būtu 6—7% no iekšzemes kopprodukta, pamatbudžeta dotācijas pieaugums katru gadu būtu jāpalielina tā, lai veselības aprūpes budžeta pieaugums būtu vismaz 0,5% no iekšzemes kopprodukta.

Pašreizējais veselības aprūpes finansēšanas avots — iedzīvotāju ienākumu nodokļa daļa veselības aprūpes speciālajā budžetā — tiek aizstāts ar valsts pamatbudžeta dotāciju.

Labklājības ministrija piekrīt arī valsts budžeta dotācijas modeļa iestrādei likumā, ja veselības aprūpes budžeta dotācija tiek veidotā kā “nulles” budžets, apzinot iedzīvotāju vajadzības veselības aprūpes pakalpojumu saņemšanā, medicīnas tehnoloģiskos līmeņus, pakalpojumu grozu un ņemot vērā saslimstības statistiskos rādītājus.

 

Labklājības ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!