• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Mūsu draudzību apliecina mūsu kopējie mērķi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.09.2002., Nr. 125 https://www.vestnesis.lv/ta/id/66003

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Mūsu valstij ir nozīmīgs atbalsts Eiropā

Vēl šajā numurā

04.09.2002., Nr. 125

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Mūsu draudzību apliecina mūsu kopējie mērķi

Vakar sākās, šodien noslēdzas Lietuvas prezidenta divu dienu valsts vizīte Latvijā
A03.JPG (25548 bytes)
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Pēc Valsts prezidentes Vairas Vīķes–Freibergas ielūguma 3. un 4. septembrī valsts vizītē Latvijā uzturas Lietuvas Republikas prezidents Valds Adamkus un Alma Adamkienes kundze. Šī ir atbildes vizīte uz 2001.gada martā notikušo Vairas Vīķes-Freibergas valsts vizīti Lietuvā.

Vakar, 3. septembrī, Rīgas pilī notika abu valstu prezidentu un delegāciju oficiālās sarunas. V.Vīķe–Freiberga un V. Adamkus stapvalstu attiecības raksturoja kā ļoti ciešas, pragmatiskas un noturīgas. Abi prezidenti pauda vēlmi stiprināt valstu attiecības izglītībā, zinātnē un mākslā. Šodien viņi apmeklēs Letonikas un Lituānikas centru LU Filoloģijas fakultātē. Lietuvas prezidents informēja par Lietuvas valdības lēmumu piešķirt finansējumu lietuviešu-latviešu valodas vārdnīcas izdošanai. Prezidente stāstīja, ka Rīgas Juridiskā augstskola un Rīgas Ekonomikas augstskola gatavo speciālistus gan Lietuvai, gan Latvijai. Latvija piedāvā Lietuvas valdībai kopīgi ieguldīt un izmantot šos resursus.

Abu valstu prezidenti pārrunāja arī iespējas pilnveidot abu valstu likumdošanas bāzi vides aizsardzības, ekonomikas un robežšķērsošanas jomā.

Latvija piedāvā Lietuvas valdībai kopīgi ieguldīt un izmantot šos resursus.

Abu valstu prezidenti pārrunāja arī iespējas pilnveidot abu valstu likumdošanas bāzi vides aizsardzības, ekonomikas un robežšķērsošanas jomā.

Abi prezidenti apmainījās viedokļiem par Eiropas Savienības aktualitātēm. V.Vīķe–Freiberga informēja par savu vēstuli Eiropas Komisijas prezidentam Romano Prodi, kurā viņa aizstāv Latvijas intereses

A09.JPG (30863 bytes)
Foto: Arnis Blumbergs, “LV”
A06.JPG (17884 bytes)
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Rīgas pils Ģerboņu zālē pēc parakstīšanās Goda viesu grāmatā 3.septembrī: Lietuvas Republikas prezidents Valds Adamkus, Alma Adamkiene, Latvijas Republikas prezidente Vaira Vīķe–Freiberga un Imants Freibergs (

augšējā attēlā); abu valstu prezidenti, apliecinot cieņu un noliekot ziedus pie Brīvības pieminekļa; Valds Adamkus un Vaira Vīķe–Freiberga preses brīfingā Rīgas pils hallē (apakšējā attēlu rindā)

lauksaimniecības produkcijas kvotu jautājumā. Lietuvas prezidents pauda atbalstu Latvijas prezidentes nostājai un teica, ka Latvijas un Lietuvas viedoklis šajā jautājumā saskan.

Prezidenti pārrunāja arī NATO aktualitātes, NATO Prāgas sanāksmei tuvojoties, kā arī abu valstu sadarbību militārajā jomā. V.Vīķe–Freiberga un V. Adamkus sarunā izvērtēja Polijas rezidenta Aleksandra Kvasņevska “Rīgas iniciatīvu” par Viduseiropas un Austrumeiropas sadarbību. Abu valstu prezidenti pauda atbalstu reģiona valstu ciešākai politiskai sadarbībai pēc Prāgas sammita.

Abas puses sarunās augstu novērtēja abu valstu parlamentu sadarbību un parlamentu sadarbības grupu aktivitātes.

 

Valsts prezidenta preses dienests

Pie Saeimas priekšsēdētāja biedra

Vakar, 3. septembrī, Saeimas priekšsēdētāja biedrs Rihards Pīks tikās ar Lietuvas Republikas prezidentu Valdu Adamku.

Tikšanās laikā apspriesti jautājumi, kas skar abu valstu divpusējo sadarbību un virzību uz iestāšanos Eiropas Savienībā un NATO.

Saeimas priekšsēdētāja biedrs R. Pīks iepazīstināja viesi ar pašreizējo Saeimas sastāvu un uzsvēra abu valstu kopīgos ārpolitiskos mērķus — virzību uz iestāšanos Eiropas Savienībā un Ziemeļatlantijas aliansē.

A01.JPG (29583 bytes) A08.JPG (30275 bytes)

Foto: Arnis Blumbergs, “LV”
Latvijas Republikas Valsts prezidenti Vairu Vīķi–Freibergu un Lietuvas Republikas prezidentu Valdu Adamku pie Rīgas pils sveic svinīgā godasardze; Alma Adamkiene, Valds Adamkus, Vaira Vīķe–Freiberga un Imants Freibergs goda stājā pēc ziedu nolikšanas pie Brīvības pieminekļa 2002.gada 3.septembrī

Arī Lietuvas prezidents V. Adamkus pozitīvi novērtēja abu valstu līdzšinējo sadarbību, akcentējot tās paplašināšanas nepieciešamību, it īpaši Latvijas un Lietuvas parlamentu līmenī. “Mūsu valstīm ir kopīgi ārpolitiskie mērķi, kurus cenšamies īstenot, izmantojot līdzīgas metodes,” teica V. Adamkus. Divpusējo kontaktu veicināšanā būtiska loma ir ne vien to parlamentiem un valdībām, bet arī sadarbībai atsevišķu grupu un personu, īpaši jaunatnes vidū.

Savukārt Baltijas asamblejas prezidija priekšsēdētājs Romualds Ražuks informēja par Latvijas un Lietuvas sadarbību Baltijas asamblejas ietvaros, kā arī par gaidāmajām strukturālajām pārmaiņām organizācijas darbībā.

Tikšanās noslēgumā puses pārrunāja arī valstu aizsardzībai paredzēto finansējumu, kā arī tā ietekmi uz NATO paplašināšanas procesu.

 

Saeimas preses dienests

Par valsts vizīti kopskatā

Šodien, 4. septembrī, beidzas Lietuvas Republikas prezidenta Valda Adamkus un Almas Adamkienes kundzes valsts vizīte Latvijā, kas ir atbilde uz pērn martā notikušo Vairas Vīķes–Freibergas valsts vizīti Lietuvā.

A19.JPG (18057 bytes)
Saeimas priekšsēdētāja biedrs Rihards Pīks Lietuvas prezidentu Valdu Adamku iepazīstina ar Latvijas parlamenta ēku un darbu

Lietuvas prezidents Rīgā ieradās vakar priekšpusdienā. Svinīgā sagaidīšanas ceremonija notika pie Rīgas pils.

Pēc tam Rīgas pilī notika abu prezidentu un delegāciju oficiālās sarunas. Vaira Vīķe–Freiberga un Valds Adamkus bija vienisprātis, ka mūsu starpvalstu attiecības ir ļoti ciešas, pragmatiskas un noturīgas. Abi prezidenti pauda vēlmi stiprināt valstu attiecības izglītības, zinātnes un mākslas jomā. V. Adamkus informēja par Lietuvas valdības lēmumu piešķirt finansējumu lietuviešu–latviešu valodas vārdnīcas izdošanai. Savukārt V. Vīķe–Freiberga pastāstīja, ka Rīgas Juridiskā augstskola un Rīgas Ekonomikas augstskola gatavo speciālistus gan Lietuvai, gan Latvijai un Latvija piedāvā Lietuvas valdībai kopīgi izmantot šos resursus. Prezidenti pārrunāja arī iespējas pilnveidot abu valstu likumdošanas bāzi vides aizsardzībā, ekonomikā un robežas šķērsošanā. Prezidenti apmainījās viedokļiem arī par Eiropas Savienības aktualitātēm.

Latvijas un Lietuvas prezidenti pārrunāja arī NATO aktualitātes pirms NATO dalībvalstu vadītāju Prāgas apspriedes, kā arī abu valstu sadarbību militārā jomā. Abu valstu prezidenti pauda atbalstu reģiona valstu ciešākai politiskai sadarbībai pēc NATO dalībvalstu vadītāju Prāgas apspriedes.

No Rīgas pils augstais viesis devās pie Brīvības pieminekļa, kur kopā ar Latvijas Valsts prezidenti nolika ziedus. Pēcpusdienā Valds Adamkus tikās ar Saeimas priekšsēdētāja biedru Rihardu Pīku, Ministru prezidentu Andri Bērziņu un Rīgas domes priekšsēdētāju Gundaru Bojāru, kā arī teica uzrunu Latvijas Universitātē.

Dienu noslēdza dineja Melngalvju namā par godu Lietuvas prezidentam un Almai Adamkienes kundzei, ko bija sarīkojuši Latvijas Valsts prezidente un Imants Freiberga kungs.

Preses konferencē

A07.JPG (28501 bytes) A20.JPG (24097 bytes)
Lietuvas Republikas prezidents Valds Adamkus un Latvijas Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga pēc ziedu nolikšanas pie Brīvības pieminekļa

Vakar Rīgas pilī notika arī Vairas Vīķes–Freibergas un Valda Adamkus preses konference. Pirmā uzrunājot Latvijas un Lietuvas žurnālistus, Latvijas valsts prezidente

Vaira Vīķe–Freiberga teica:

“Dāmas un kungi, šodien mums ir liels gods uzņemt savā valstī kaimiņvalsts un mūsu brāļu tautas prezidentu. Mēs ar Adamkus kungu esam jau daudzreiz tikušies gan divpusējās, gan trīspusējās, gan daudzpusējās sarunās, taču šī ir īpaša diena, kad mēs augsto viesi sveicam šeit Rīgā. Pārrunājot mūsu valstu divpusējās attiecības, mēs konstatējām, ka tās ir lieliskas, un varētu pat domāt, ka tās nemaz vairs nevar būt labākas. Taču arī šīs labās attiecības tomēr ir iespējams vēl uzlabot. Īpaši pievēršot uzmanību jautājumiem, kas līdz šim bijuši atstāti novārtā. Šīs iespējas mēs arī pārrunājām. Savās sarunās mēs uzsvērām vispirms mūsu valstu ārpolitikas mērķus — pievienošanos NATO un Eiropas Savienībai (ES). Taču mēs pārrunājām arī sadarbības iespējas kultūrā, mākslā un vēl citās jomās. Un tagad es lūdzu prezidentu Adamkus kungu pastāstīt par to.”

Lietuvas Republikas prezidents

Valds Adamkus:

 

LIET5.JPG (22616 bytes)
Foto: Ligita Ieviņa
Vaira Vīķe–Freiberga un Valds Adamkus apmainās ar dāvanām un savstarpējiem cieņas apliecinājumiem

“Cienītā prezidentes kundze, vispirms es pateicos jums par sirsnīgo uzņemšanu. Es gribu uzsvērt, ka šī vizīte vēlreiz apliecina labās attiecības starp mūsu tautām. Mūsu tautas nešķir nekādi konflikti. Mūsu draudzību apliecina arī abu valstu kopīgie mērķi — iestāties ES un NATO, tā demonstrējot pasaulei mūsu kopīgo vēlēšanos garantēt savām tautām drošību un labklājību. Es ceru, ka šīs vizītes laikā mēs atradīsim vēl jaunus ceļus, kā nostiprināt mūsu labās divpusējās attiecības un paplašināt mūsu valstu sadarbību. Politikā mēs jau esam šajā sadarbībā daudz sasnieguši, tagad mums patiesi jādomā par jauniem sasniegumiem arī kultūras un citās jomās.”

 

“LV” jautājums prezidentiem:

Jūs uzsvērāt Latvijas un Lietuvas ārpolitikas līdzīgos stratēģiskos mērķus — iestāties ES un NATO. Kurš no šiem virzieniem jūsos pašlaik vieš lielāku optimismu?

Vaira Vīķe–Freiberga:

— Man šķiet, mēs vienmēr esam bijuši vienlīdz optimistiski par abiem šiem virzieniem. Šķiet, ceļā uz NATO mēs virzāmies ļoti pareizā gultnē. ES paplašināšanas procesā, kā zināt, ir radušies zināmi šķēršļi, bet šie jautājumi tiek risināti. Mēs priecājamies, ka Dānijas prezidentūra ir pilna apņēmības virzīt ES paplašināšanas procesu tikpat enerģiski uz priekšu. Mēs jūtamies pārliecināti, ka mums arī šī virzība būs sekmīga.

 

Valds Adamkus:

— Būtībā man nav, ko pielikt tam, ko jau pateica Latvijas Valsts prezidente. Es piekrītu visam Vairas Vīķes–Freibergas kundzes teiktajam un esmu cieši pārliecināts, ka gan vienā, gan otrā organizācijā mūsu valstis iestāsies kopā.

 

Jānis Ūdris, “LV” ārpolitikas redaktors

Pie Ministru prezidenta

A15.JPG (21864 bytes) A16.JPG (24272 bytes)
Latvijas Ministru prezidenta Andra Bērziņa vadītā delegācija sarunā ar Lietuvas prezidenta Valda Adamkus vadīto delegāciju “Radisson SAS Daugava” Gaujas zālē
Foto: Arnis Blumbergs, “LV”

Vakar, 3. septembrī, Ministru prezidents Andris Bērziņš tikās ar Lietuvas prezidentu Valdu Adamku.

Sarunas laikā abas puses atzīmēja veiksmīgo un ilglaicīgo sadarbību un labās kaimiņattiecības. Tika pārrunātas Latvijas un Lietuvas ārpolitikas prioritātes — sekmīgā virzība uz NATO un Eiropas Savienību. V.Adamkus uzsvēra kopīgās intereses iestāšanās ES sarunu sadaļā “Lauksaimniecība”, īpaši attiecībā uz lauksaimniecības preču ražošanas kvotu palielināšanu.

A.Bērziņš un V.Adamkus atzinīgi novērtēja Latvijas un Lietuvas divpusējās attiecības, iestājās par godīgu konkurenci tirdzniecībā, nepieļaujot dempingu pret otru pusi, kā arī nepieciešamību tālāk attīstīt tirdzniecību. Tika pārrunāts Latvijas un Lietuvas jūras robežas jautājums un pausta gatavība to atrisināt.

Lietuvas Valsts prezidents informēja par Lietuvas un Krievijas attiecībām ES kontekstā, risinot Krievijas Kaļiņingradas apgabala jautājumu pēc Lietuvas iestāšanās ES.

Sarunas noslēgumā abas puses augstu novērtēja valdību ciešo sadarbību un atzīmēja nepieciešamību turpināt iesākto ārpolitisko mērķu īstenošanu arī pēc gaidāmajām parlamentu vēlēšanām.

 

Valsts kancelejas Komunikācijas departaments

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!