• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Tas bija uzbrukums visai civilizācijai un tās vērtībām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.09.2002., Nr. 126 https://www.vestnesis.lv/ta/id/66040

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

05.09.2002., Nr. 126

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Tas bija uzbrukums visai civilizācijai un tās vērtībām

Latvijā pieminam 11.septembra terora aktu

SEPT1.JPG (23152 bytes)
Vakar, 4.septembrī, Ugunsdzēsības muzejā notika piemiņas pasākums, atceroties 2001.gada 11.septembra traģiskos notikumus ASV. Pasākumā piedalās: iekšlietu ministrs Mareks Segliņš, ASV vēstnieks Latvijā Braiens Karlsons un Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga
Foto: A.F.I.

Vakar, 4. septembrī, Valsts Ugunsdzēsības muzejā notika piemiņas pasākums, kas bija veltīts 11. septembra terora upuru piemiņai. To piemiņai, kuri zaudēja dzīvību 2001. gada 11. septembrī Ņujorkā, kad teroristu vadītās lidmašīnas ietriecās Pasaules tirdzniecības centra ēku torņos. Necilvēciskajā uzbrukumā dzīvību zaudēja vairāki tūkstoši cilvēku. Piemiņas pasākums notika tieši Ugunsdzēsības muzejā, tādējādi godinot un atgādinot par tiem Amerikas ugunsdzēsējiem, kas varonīgi un pašaizliedzīgi glāba cilvēkus no grūstošo un liesmojošo ēku gruvešiem, paši zaudēdami savas dzīvības. Tā bija pienākuma, pašaizliedzības un varonības mācībstunda visiem glābšanas dienestiem visā pasaulē.

Piemiņas pasākumā Latvijā piedalījās arī Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga, Amerikas Savienoto Valstu vēstnieks Braiens Karlsons un iekšlietu ministrs Mareks Segliņš. Valsts prezidente savā uzrunā teica:

“Mēs esam sapulcējušies, lai pieminētu to traģisko datumu, kad notika uzbrukums civiliedzīvotājiem bez brīdinājuma, bez kara deklarācijas, pilnīgi bez pamatojuma un izskaidrojuma. Tā bija tīra naida un ļaunuma izpausme. Tas bija uzbrukums civilizācijai un tās vērtībām. Bet tajā pašā dienā Ņujorkas pilsētā mēs redzējām simtiem darbinieku, kas, paliekot savās vietās un pildot savus pienākumus, bija gatavi riskēt ar savām dzīvībām, lai glābtu citu dzīvības. Gan policisti, gan ugunsdzēsēji ir ļaudis, kas savā ikdienā sastopas ar negaidīto, traģisko, ar to, kas apdraud dzīvības. Vai nu dabas stihiju dēļ, vai ļaužu ļaunprātības dēļ, vai vienkārši ļaunas sagadīšanās dēļ.

Ugunsdzēsējiem ir vienmēr jābūt gataviem, gandrīz vairāk nekā karavīriem. Viņiem ir jābūt gataviem palīdzēt un glābt citus. Un šī gatavība viņiem ir nepieciešama diendienā. Varbūt tāpēc bija šī lielā solidaritāte ar to, kas notika Ņujorkā. Gan reizē mūsu izpratne un līdzjūtība par to, ka pēkšņi un nemotivēti tik daudzi civiliedzīvotāji aiziet bojā. Un ir mūsu cieņa un apbrīna par to, ka tik daudz citu cilvēku ir gatavi riskēt un ziedot savu dzīvību, lai glābtu citus. Es šodien šeit esmu ieradusies arī tādēļ, lai saņemtu no Ugunsdzēsības un glābšanas dienesta cilvēkiem dāvanas un sveicienus, kurus es nodošu viņu Ņujorkas kolēģiem piemiņas dienā, 11. septembrī, kurā piedalīšos. Es vēlētos izmantot izdevību un pateikties Latvijas dienestam un tā darbiniekiem par to darbu un pašaizliedzību, kuru viņi dara diendienā šeit pat Latvijā, pildot savus pienākumus. Tas ir būtiski, lai katrs Latvijas pilsonis justu, ka par viņu gādā, rūpējas, ka ir kāds, kam var uzticēties. Paldies visiem, kas šogad palīdzēja dzēst meža ugunsgrēkus, kas palīdz tiem, kas savas neuzmanības vai negadījuma dēļ ir nokļuvuši briesmās, paldies visiem, kas ir nomodā par mūsu visu drošību.

Pēc prezidentes uzrunas B. Karlsons nolasīja viņai adresētu Ņujorkas mēra vēstuli. Vēstulē tika teikts: “2001. gada 11. septembrī Ņujorkas pilsētā notika briesmīgs terora akts, vērsts arī pret sievietēm un bērniem. Pasaules Tirdzniecības centra sagraušana aiznesa vairāk nekā 2000 dzīvību, bojāgājušie bija 80 tautību cilvēki. Terora akts notika Ņujorkā, bet skāra visu pasauli. Pēc šī briesmīgā terora akta visas pasaules valstis, ieskaitot Latviju, ir izteikušas solidaritāti un gatavību cīnīties pret terorismu. Šajā gadadienā es gribu izteikt Ņujorkas pateicību par jūsu atbalstu. Solidaritāte un visas pasaules atbalsts ir devis spēku ņujorkiešiem, īpaši to policistu, ugunsdzēsēju un glābšanas dienestu darbinieku ģimenēm, kuri gāja bojā, glābjot citu dzīvības. Mēs nekad neaizmirsīsim savus bojāgājušos. Šodien Ņujorka jūtas stiprāka nekā pirms gada. Pasaules atbalsts dod mums ticību, ka mēs to spēsim darīt drošāku.”

Iekšlietu ministrs Mareks Segliņš uzsvēra, ka glābēju, ugunsdzēsēju darbs ir cēls darbs. “Es kā Latvijas iekšlietu ministrs varu cīnīties par to, lai Latvijas policisti un ugunsdzēsēji būtu labi ekipēti, lai viņi varētu veikt savu funkciju — kalpot sabiedrībai.”

Valsts Ugunsdzēsības un glābšanas dienesta priekšnieks Aivars Straume nodeva Valsts prezidentei piemiņas sveicienus saviem Amerikas kolēģiem — vēstuli, Ugunsdzēsības un glābšanas dienesta emblēmu, kā arī Latvijas ugunsdzēsēja Aleksandra Vingsa fotogrāfiju, kurā redzams ugunsdzēsējs darbā. Fotogrāfija ir prēmēta starptautiskos konkursos un bijusi uz vairāku ārzemju speciālo žurnālu vākiem.

 

Rūta Kesnere, “LV” informācijas redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!