• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Baltijas valstu rītdienu nākotnes Eiropā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.09.2002., Nr. 128 https://www.vestnesis.lv/ta/id/66157

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Eiropas Parlamenta pārstāvja vizīti Latvijā

Vēl šajā numurā

10.09.2002., Nr. 128

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Baltijas valstu rītdienu nākotnes Eiropā

No 5. līdz 7. septembrim Polijas kalnu kūrortā Kriņicā notika starptautiskais ekonomikas forums “XII Economic Forum–Krynica 2002”. Tajā piedalījās gandrīz visu postkomunistisko valstu politiķi, ekonomisti, publicisti un citas sabiedrībā pazīstamas personas. Foruma dalībnieku skaits sasniedza tūkstoti, akreditēto žurnālistu skaits pārsniedza simtu.

Trīs dienas Kriņicā ritēja dzīvas diskusijas par jaunās Eiropas veidolu pēc Eiropas Savienības (ES) paplašināšanas un postkomunistisko valstu lomu jaunajā Eiropā. Plaši forumā bija pārstāvētas Polijas kaimiņvalstis Ukraina un Lietuva, kā arī Krievija, ko ar Poliju vieno Kaļiņingradas anklāvs. Aktīvi foruma programmā, gan ar valsts institūciju, gan opozīcijas pārstāvjiem, piedalījās arī Polijas kaimiņvalsts Baltkrievija. Taču, pēc organizatoru un daudzu dalībnieku atzinuma, foruma īpašo nozīmi noteica tieši ES kandidātvalstu aktīvā dalība šajā reprezentablajā pasākumā, ļaujot prognozēt Kriņicas foruma nozīmes tālāku pieaugumu pēc ES paplašināšanas. Ne gadījuma pēc Polijas premjerministrs Lešeks Millers pirmajā plenārsēdē pauda cerību, ka pasaulslaveno Davosas forumu kādreiz sauks par “Mazo Kriņicu”, kā tagad daudzi pasaulē Kriņicas forumu sauc par “Mazo Davosu”.

Īpašu akcentu forumam piešķīra trīs Baltijas valstis ar vienoto pagātnes pieredzi un kopīgo nākotnes stratēģiju. Gan plenārsēdēs, gan paneļdiskusijās Latvija, Lietuva un Igaunija tika vērtētas kā drīzas ES dalībvalstis.

Visplašāk no Baltijas valstīm Kriņicas forumā bija reprezentēta Lietuva. Mūsu valsti Kriņicas forumā pārstāvēja Latvijas Finansu un kapitāla tirgus komisijas priekšsēdētājs Uldis Cērps, Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Kaspars Gerhards, Ārlietu ministrijas Ārējās ekonomiskās politikas koordinācijas nodaļas vadītāja Inese Liepiņa, Latvijas vēstnieks Polijā Uldis Vītoliņš un “Latvijas Vēstneša” ārpolitikas nozares virsredaktors Jānis Ūdris.

Mūsu valsts bija pārstāvēta divos foruma semināros: Uldis Cērps piedalījās paneļdiskusijā par kapitāla tirgus un biržu lomu ekonomikas pārkārtošanas procesā Viduseiropas un Austrumeiropas valstīs, bet Jānis Ūdris paneļdiskusijā “Eiropas vienība un Baltijas vienība — situācija Baltijas valstīs pirms ieiešanas vienotajā Eiropā “ runāja par Baltijas valstu solidaritātes vēsturiskajiem un psiholoģiskajiem aspektiem. Šajā diskusijā, kas notika tūdaļ pēc foruma atklāšanas, piedalījās arī Lietuvas bijusī premjerministre, tagad parlamenta deputāte Kazimiera Danute Prunskiene, Lietuvas iestāšanās sarunu ES stratēģijas komitejas direktors Klaudijs Maņoka un pazīstamais poļu ekonomists, Gdaņskas Tirgus ekonomikas institūta Baltijas studiju centra direktors Dr. Boļeslavs Košcjukēvičs, diskusiju vadīja Igaunijas vēstnieks Polijā Aivo Oravs.

Plašāku pārskatu par XII ekonomikas forumu “Kriņica 2002” publicēsim kādā no tuvākajiem laikraksta numuriem.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!