• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Rīgas HES būvju atjaunošanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.09.2002., Nr. 128 https://www.vestnesis.lv/ta/id/66160

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas ziņas

Par konvertējamo valūtu kursiem

Vēl šajā numurā

10.09.2002., Nr. 128

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Rīgas HES būvju atjaunošanu

Ekonomikas ministrija ir sagatavojusi Ministru kabineta noteikumu projektu “Grozījumi Ministru kabineta noteikumos “Daugavas hidroelektrostaciju ūdenskrātuvju krastu nostiprināšanas darbu un Rīgas HES ūdenskrātuves inženieraizsardzības būvju ekspluatācijas izdevumu finansēšanas kārtība””, kas paredz vairāk līdzekļu novirzīt Rīgas HES ūdenskrātuves inženieraizsardzības būvju atjaunošanai.

Pašlaik spēkā esošie Ministru kabineta noteikumi paredz, ka 2% no ieņēmumiem, kas gūti, realizējot Daugavas hidroelektrostaciju saražoto elektroenerģiju, tiek novirzīti hidroelektrostaciju ūdenskrātuvju krastu nostiprināšanas darbiem un Rīgas HES ūdenskrātuves inženieraizsardzības būvju ekspluatācijai, kā arī krasta nobrukumu apdraudēto dzīvojamo ēku un ar tām saistīto saimniecības ēku pārvietošanas darbiem vai kompensācijas izmaksai šo ēku īpašniekiem.

Daugavas hidroelektrostaciju vidējie gada ieņēmumi ir apmēram 17 miljoni latu. Kopš noteikumu spēkā stāšanās atskaitījumi ir bijuši lielāki nekā no vidējiem gada ieņēmumiem un sasniedza apmēram 400 tūkstošus latu gadā, jo ūdens caurtece Daugavā šajos gados bija lielāka.

Apmēram puse no atskaitījumiem tiek izlietota Rīgas HES ūdenskrātuves inženieraizsardzības būvju ekspluatācijai, otra puse — ūdenskrātuvju krastu nostiprināšanas darbiem.

Rīgas HES ūdenskrātuves inženieraizsardzības būves tika nodotas ekspluatācijā 1976.gadā, un tās veido dambji, sūkņu stacijas un dziļās drenāžas. Sūkņu stacijas pārsūknē uz ūdenskrātuvi tos ūdeņus, kas vairs neietek Daugavā dabiskā ceļā, kā arī ūdeņus, kas filtrējas no ūdenskrātuves. Sūkņi tiek ekspluatēti jau ilgāk nekā 25 gadus, to ekspluatācijas izdevumi aizvien pieaug, un tie ir steidzami jānomaina. Sūkņu un citu iekārtu nomaiņai vajadzīgi apmēram 930 tūkstoši latu, dambju atjaunošanai — apmēram 1,15 miljoni latu.

Noteikumu projekts paredz laikā no 2003. līdz 2007.gadam palielināt atskaitījumus no ieņēmumiem, kas gūti, realizējot Daugavas hidroelektrostaciju saražoto elektroenerģiju, līdz 4%, lai finansētu Rīgas HES ūdenskrātuves inženieraizsardzības būvju atjaunošanu, kā arī krasta nobrukumu apdraudēto dzīvojamo ēku un ar tām saistīto saimniecības ēku pārvietošanas darbus un kompensācijas šo ēku īpašniekiem. Sākot ar 2008.gadu, paredzēts atskaitījumu samazinājums līdz 1,5% no ieņēmumiem, jo, uzstādot modernākas iekārtas, plānota sūkņu staciju ekspluatācijas izdevumu samazināšanās.

Atskaitījumu palielinājums — vidēji apmēram 340 000 latu gadā — veido apmēram 0,23% no kopējiem valsts akciju sabiedrības “Latvenergo” ienākumiem no elektroenerģijas pārdošanas, tāpēc tā ietekme uz elektroenerģijas tarifiem būs niecīga.

Ekonomikas ministrijas  Informācijas tehnoloģiju un sabiedrisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!