• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par sadarbības iespējām ar ERAB. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.09.2002., Nr. 128 https://www.vestnesis.lv/ta/id/66162

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Lai ciešāk sadarbojamies veselības aprūpes sistēmā

Vēl šajā numurā

10.09.2002., Nr. 128

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par sadarbības iespējām ar ERAB

Līdzās rietumvalstu kompānijām arī Latvijas uzņēmēji tuvākajos gados varētu rēķināties ar Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas (ERAB) atbalstu un tās privileģētā statusa izmantošanu jaunu tirgu apgūšanā, ziņo Latvijas pilnvarotais šajā bankā ministrs Roberts Zīle. Pārskatot savu darbības stratēģiju nākamajiem trijiem gadiem, banka nolēmusi arī vairāk pievērsties vietējo uzņēmēju ekspansijas potenciāla atbalstīšanai attīstītākajās no savas darbības valstīm.

“Tas nozīmē, ka ERAB darbība Latvijā turpmāk neaprobežotos tikai ar vietējo vai ārvalstu kompāniju projektu finansēšanu valsts iekšienē, bet tiktu meklēti un finansēti nopietni Latvijas vietējo uzņēmēju projekti ārzemēs. Tas nozīmētu, ka arī uz Latvijas uzņēmējiem, piesaistot saviem ārvalstu projektiem ERAB finansējumu, varētu attiecināt no šīs bankas dibināšanas līguma izrietošo privileģētā kreditora statusu, uzsver R.Zīle.

ERAB deviņdesmito gadu sākumā tika izveidota ar mērķi sekmēt tirgus ekonomikas attīstību Viduseiropas un Austrumeiropas valstīs, arī bijušās Padomju Savienības teritorijā. Pašlaik ERAB īsteno projektus 27 šā reģiona valstīs (tajā skaitā Latvijā), no kurām par ES kandidātvalstīm nav šaubu, ka tajās ir ieviesta un darbojas tirgus ekonomika. Tāpēc likumsakarīgi, ka pakāpeniski banka vairāk pievēršas citiem reģioniem un maina darbības stratēģiju potenciālajās ES dalībvalstīs.

“ERAB bija viens no pirmajiem investoriem šajos tirgos, kuras uzdevums lielā mērā bija ar savu klātbūtni bruģēt ceļu privātajam kapitālam uz šo reģionu. Tādās valstīs kā Latvija šodien ERAB spēj sekmīgi strādāt bez valsts garantijām un vismaz pusi no sava portfeļa iegulda privātajā sektorā. Tas liecina — periods, kad ārvalstu kapitāla turētāji skatījās uz Latviju kā paaugstināta riska zonu, ir aiz muguras,” uzsver R.Zīle. “Tieši tāpēc likumsakarīgs ir nākamais solis Latvijas sadarbībā ar banku, nu jau piedāvājot vietējiem uzņēmumiem iespēju kopā ar ERAB meklēt abpusēji interesējošus projektus ārvalstīs.”

Latvijas pilnvarotais ERAB R.Zīle šo ideju pirmoreiz izteica savā runā bankas šā gada sanāksmē Bukarestē.

ERAB vidēja termiņa stratēģijā teikts: bankai jāpaplašina iespējas strādāt ar vietējiem uzņēmējiem tās darbības valstīs nolūkā veicināt šo uzņēmēju darbības attīstību ārpus konkrētās valsts robežām.

Šo stratēģisko ideju formulēšana bankas dokumentā ļauj sākt jaunu posmu Latvijas un ERAB sadarbībā. Latvijai ir visas iespējas ne tikai — kā tas bija līdz šim — meklēt projektus valsts iekšienē, bet arī pretendēt uz ERAB finansējumu Latvijas uzņēmumu darbībai citās valstīs. Uz Latviju tagad attieksies arī bankas mārketinga stratēģija, kuras pamatuzdevums ir labu investoru atrašana.

“Jauno stratēģijā iekļauto ideju īstenošana būtu labs un simbolisks sākums Latvijas sadarbībai ar jauno ERAB Baltijas valstu biznesa grupas direktoru Salvatori Kandido,” Latvijas pilnvarotais bankā Roberts Zīle uzsvēris, sveicot S.Kandido kungu sakarā ar stāšanos amatā.

Finansu ministrijas preses dienests

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!