• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas 2002. gada 28. augusta lēmums Nr. 81 "Par noteikumiem "Noteikumi par vispārējo atļauju telekomunikāciju nozarē nosacījumiem"". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.09.2002., Nr. 129 https://www.vestnesis.lv/ta/id/66190

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Labklājības ministrijas rīkojums Nr.185

Par transportlīdzekļu, kravu (izņemot tranzīta kravu konteinerus, kuri netiek pārkrauti), dzeramā ūdens un bagāžas sanitāri higiēnisko pārbaudi

Vēl šajā numurā

11.09.2002., Nr. 129

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija

Veids: lēmums

Numurs: 81

Pieņemts: 28.08.2002.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padomes lēmums Nr.81

(prot. Nr.47(77)/2.p.) Rīgā 2002. gada 28. augustā

Par noteikumiem “Noteikumi par vispārējo atļauju telekomunikāciju nozarē nosacījumiem”

Pamatojoties uz likuma “Par telekomunikācijām” 8.panta 1.daļas 5.punktu, padome nolemj:

Apstiprināt noteikumus “Noteikumi par vispārējo atļauju nosacījumiem”.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas

padomes priekšsēdētāja I.Šteinbuka

 

Noteikumi par vispārējo atļauju telekomunikāciju nozarē nosacījumiem

Izdoti, pamatojoties uz likuma

“Par telekomunikācijām” 8. panta 1.daļas 5.punktu.

I nodaļa

Vispārīgie noteikumi

1. Šajos noteikumos lietotie termini un saīsinājumi:

1.1. Nepārvarama vara — šādi apstākļi ir uzskatāmi par nepārvaramu varu: karš (neatkarīgi no tā, vai tas pasludināts), nemieri, sabotāža, teroristu darbības, dabas katastrofas, eksplozijas un ugunsgrēki (kas nav notikuši vispārējās atļaujas turētāja nevērības dēļ), komerciāli embargo un streiki.

1.2. Normatīvie akti — visi un jebkurš Latvijas Republikas likums un citi normatīvie akti, kurus pieņēmusi Saeima vai Ministru kabinets, Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija vai citas valsts vai pašvaldības institūcijas un kuri ir spēkā brīdī, kad vispārējā atļauja tiek reģistrēta, vai stājas spēkā pēc vispārējās atļaujas reģistrēšanas, tādā redakcijā, kas ir spēkā, kad šādi normatīvie akti tiek piemēroti.

1.3. Vispārējā atļauja — regulatora reģistrēta atļauja, kura dod tiesības telekomunikāciju uzņēmumam sniegt telekomunikāciju pakalpojumus un kuras saņemšanai nav nepieciešams īpašs Regulatora lēmums.

1.4. Regulators — Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija.

2. Šie noteikumi nosaka nosacījumus, kuri ir jāievēro visiem telekomunikāciju uzņēmumiem, kuriem ir reģistrētas vispārējās atļaujas vai kuri sniedz telekomunikāciju pakalpojumus saskaņā ar likuma “Par telekomunikācijām” 41.panta 2.daļu.

3. Pakalpojumus vai pakalpojumu grupas, uz kuriem attiecas vispārējo atļauju reģistrēšana, nosaka Regulatora 29.05.2002. noteikumi “Noteikumi par telekomunikāciju pakalpojumiem un pakalpojumu grupām, uz kurām attiecas vispārējo atļauju reģistrēšana un individuālo licenču izsniegšana”.

4. Vispārējo atļauju reģistrēšanas procedūru nosaka Regulatora 29.05.2002. noteikumi “Noteikumi un procedūra vispārējo atļauju reģistrācijai uzņēmējdarbības (komercdarbības) veikšanai telekomunikāciju nozarē”.

5. Vispārējā atļauja nedod tiesības izmantot ierobežotos nacionālos resursus telekomunikāciju nozarē.

 

 

II nodaļa

Vispārējo atļauju vispārīgie nosacījumi

6. Visiem telekomunikāciju uzņēmumiem, kuri sniedz telekomunikāciju pakalpojumus (turpmāk tekstā — pakalpojumus), pamatojoties uz vispārējo atļauju vai likuma “Par telekomunikācijām” 41.panta 2.daļu, ir saistoši šajos noteikumos uzskaitītie nosacījumi:

6.1. Vispārējās atļaujas turētājam ir tiesības sniegt tikai tos pakalpojumus, kurus vispārējās atļaujas pieteicējs ir norādījis vispārējās atļaujas reģistrācijas paziņojumā Regulatoram.

6.2. Vispārējās atļaujas turētājam ir tiesības sniegt pakalpojumus paziņojumā Regulatoram norādītajā konkrētajā ģeogrāfiskajā teritorijā.

6.3. Vispārējās atļaujas turētājam ir jāievēro spēkā esošie starptautiskie normatīvie akti, normatīvie akti un Regulatora lēmumi. Normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā Regulatoram, ja nepieciešams, ir tiesības grozīt vispārējo atļauju nosacījumus.

6.4. Vispārējās atļaujas turētājam ir jāievēro Latvijas Republikas nacionālie standarti, kas nosaka telekomunikāciju tīklu integritāti un telekomunikāciju pakalpojumu savietojamību.

6.5. Vispārējās atļaujas turētāja telekomunikāciju iekārtām ir jāatbilst Latvijas Republikas Ministru kabineta noteiktajām elektrodrošības un elektromagnētiskās saderības prasībām.

6.6. Vispārējās atļaujas turētājam ir tiesības pieslēgties publiskajiem telekomunikāciju tīkliem, kuru īpašnieks (publiskā telekomunikāciju tīkla operators) likumā “Par telekomunikācijām” noteiktajā kārtībā ir saņēmis individuālo licenci vai reģistrējis vispārējo atļauju uzņēmējdarbībai (komercdarbībai) telekomunikāciju nozarē.

6.7. Netiek uzskatīts, ka vispārējās atļaujas turētājs ir pārkāpis vispārējās atļaujas nosacījumus vai ir tos izpildījis nepienācīgi, neefektīvi vai nesavlaicīgi, ja šāda vispārējās atļaujas nosacījumu neievērošana vai to nepienācīga, neefektīva vai nesavlaicīga pildīšana ir saistīta ar nepārvaramas varas apstākļiem, kas ir ietekmējuši vispārējās atļaujas nosacījumu izpildi vai to nepienācīgu, neefektīvu vai nesavlaicīgu izpildi. Jebkādu nepārvaramas varas apstākļu gadījumā vispārējās atļaujas turētāja pienākums ir veikt visus nepieciešamos pasākumus, lai pēc iespējas labāk turpinātu ievērot vispārējās atļaujas nosacījumus. Gadījumos, kad valstī sakarā ar nepārvaramas varas apstākļu iestāšanos tiek izsludināta ārkārtas situācija, valsts var pārņemt savā tiešā vai netiešā pārraudzībā visas vispārējās atļaujas turētāja telekomunikāciju darbības daļēji vai pilnībā. Šajā gadījumā Regulators neatkarīgi no piešķirto pilnvaru pildīšanas ir tiesīgs pilnībā vai daļēji apturēt telekomunikāciju pakalpojumu sniegšanu.

6.8. Vispārējās atļaujas turētājs izveido tādu grāmatvedības un atskaišu sistēmu, kas atbilst normatīvajos aktos noteiktajām prasībām. Vispārējās atļaujas turētāja grāmatvedībā jābūt atsevišķai uzskaitei par katru sniegto pakalpojuma veidu tā, lai tiktu nodrošināta iespēja atsevišķi noteikt izmaksas, ieņēmumus, aktīvus un pasīvus, kas rodas un ir attiecināmi vai saistīti ar katru sniegto pakalpojuma veidu.

6.9. Saskaņā ar normatīvo aktu prasībām vispārējās atļaujas turētājam jāizveido tāda uzskaites sistēma, kas pilnībā sniegtu Regulatoram nepieciešamo finansiālo, statistisko, tehnisko un cita veida informāciju (tai skaitā informāciju, kas satur komercnoslēpumus), ko Regulators uzskata par nepieciešamu saņemt, lai izvērtētu vispārējās atļaujas turētāja darbības atbilstību vispārējās atļaujas nosacījumiem. Regulatora pieprasītā informācija ir jāsniedz desmit (10) dienu laikā.

6.10. Vispārējās atļaujas turētājam ir jānodrošina iespēja Regulatora pārstāvjiem veikt pārbaudes un:

6.10.1. iekļūt telpās vai ēkās, ko izmanto pakalpojumu sniegšanai; un

6.10.2. pārbaudīt telekomunikāciju iekārtas, ierīces vai citu aprīkojumu, kas tiek izmantots vai uz kura pamata tiek sniegti pakalpojumi.

6.11. Vispārējās atļaujas turētājam un tā darbiniekiem ir aizliegts izpaust ziņas par pakalpojumu lietotājiem un abonentiem bez viņu rakstveidā izteiktas piekrišanas, kā arī izpaust ziņas par informāciju, kuru pārraida vai kura ir pārraidīta, izmantojot publiskos telekomunikāciju tīklus, vai kuru var iegūt, sniedzot pakalpojumus, izņemot normatīvajos aktos paredzētajos gadījumos.

6.12. Telekomunikāciju uzņēmumi nodrošina konfidencialitāti attiecībā uz jebkādu tiem pieejamo informāciju par pakalpojumu lietotājiem un abonentiem, tajā skaitā arī informāciju par pakalpojumu izmantošanu. Telekomunikāciju uzņēmums drīkst atklāt telekomunikāciju tīklos pārraidāmo ziņojumu formātu, ziņojumu saturu, informāciju par ziņojuma sūtītāju un saņēmēju, ziņojumu nosūtīšanas laiku un to pārraides veidu tikai ar ziņojuma nosūtītāja atļauju, izņemot normatīvajos aktos paredzētajos gadījumos.

6.13. Ierīkot ne vēlāk kā divu mēnešu laikā saskaņā ar Satversmes aizsardzības biroja direktora rakstveida pieprasījumu telekomunikāciju tīkla pārtveršanas punktu (punktus), kas pēc operatīvās darbības subjekta vadītāja rakstveida pieprasījuma jāuztur un jānodod bez maksas tā lietošanā operatīvās darbības pasākumu veikšanai un kriminālprocesuālo darbību nodrošināšanai.

6.14. Vispārējās atļaujas turētājam ir jānodrošina pakalpojumu piegāde telekomunikāciju pakalpojumu lietotājiem noteiktā kārtībā un apjomā. Telekomunikāciju pakalpojumu lietotāju tiesības un pienākumi tiek noteikti pakalpojumu lietošanas noteikumos, kurus izstrādājis vispārējās atļaujas turētājs.

6.15. Vispārējās atļaujas turētājam ir jānodrošina rakstveida telekomunikāciju pakalpojumu līguma noslēgšana ar katru abonentu un tajā paredzēto noteikumu izpildi. Līgumā ir jāietver vismaz šāda informācija:

6.15.1. telekomunikāciju pakalpojumu apraksts;

6.15.2. abonentam piešķirtie telekomunikāciju pakalpojumi, to piegādes termiņi, numurs vai adrese, pakalpojuma pieslēguma punkta un telekomunikāciju pakalpojumu saņemšanas vieta, ja šāda informācija ir iespējama;

6.15.3. telekomunikāciju pakalpojumu apmaksas kārtība un rēķina piegādes adrese;

6.15.4. abonentam sniegto telekomunikāciju pakalpojumu kvalitātes nosacījumi;

6.15.5. publiskā telekomunikāciju tīkla vai telekomunikāciju pakalpojumu lietošanas noteikumi;

6.15.6. strīdu atrisināšanas un klienta pretenziju iesniegšanas kārtība;

6.15.7. abonenta piekrišana vai nepiekrišana viņa personas datu publicēšanai abonentu sarakstos un izmantošanai komerciālos nolūkos;

6.15.8. līguma izbeigšanas vai telekomunikāciju pakalpojumu pārtraukšanas nosacījumi, to skaitā kompensācijas vai atlīdzināšanas kārtība.

6.16. Vispārējās atļaujas turētājs nosaka pakalpojuma piegādes un uzturēšanas kvalitātes rādītājus, nodrošina pakalpojumu abonentu un lietotāju informēšanu par tiem. Vispārējās atļaujas turētājs reizi gadā paziņo Regulatoram par pakalpojuma piegādes un uzturēšanas kvalitātes rādītājiem un to izpildi iepriekšējā atskaites periodā.

6.17. Vispārējās atļaujas turētājam ir pienākums samaksāt ikgadējo valsts nodevu par sabiedrisko pakalpojumu regulēšanu un citus normatīvajos aktos noteiktos maksājumus noteiktajā apmērā un kārtībā.

6.18. Vispārējās atļaujas turētājam ir pienākums izpildīt visus normatīvajos aktos noteiktos noteikumus un prasības, kā arī Regulatora lēmumus attiecībā uz universālā telekomunikāciju pakalpojuma sniegšanas saistībām vai tā finansēšanu.

7. Vispārējās atļaujas reģistrācijas formā (1.pielikums) tiek iekļauta šāda informācija:

7.1. Institūcijas nosaukums, kura reģistrē vispārējās atļaujas;

7.2. Vispārējās atļaujas numurs;

7.3. Uzņēmuma nosaukums;

7.4. Uzņēmuma reģistrācijas numurs Uzņēmumu reģistrā;

7.5. Uzņēmuma vadītāja vārds, uzvārds;

7.6. Uzņēmuma juridiskā adrese;

7.7. Uzņēmuma pasta adrese;

7.8. Telekomunikāciju pakalpojumi, kuru sniegšanai tiek reģistrēta vispārējā atļauja;

7.9. Vispārējās atļaujas darbības zona;

7.10. Vispārējās atļaujas reģistrācijas datums.

 

 

III nodaļa

Vispārējo atļauju īpašie nosacījumi

 

Internet piekļuves pakalpojumu sniegšanai

8. Internet piekļuves pakalpojumu sniegšanai vispārējo atļauju turētājiem papildus vispārējo atļauju vispārīgajiem nosacījumiem ir jāievēro šādi īpašie nosacījumi:

8.1. Vispārējās atļaujas turētājs nedrīkst veicināt piekļuvi sabiedrībai kaitīgai un nelikumīgai informācijai Internet tīmeklī. Pēc klienta pieprasījuma Internet piekļuves pakalpojumu sniedzējam jānodrošina iespēja izmantot licencētu programmu (filtru), ar kuras palīdzību tiek liegta piekļūšana Internet mājaslapām ar sabiedrībai nevēlamu saturu. Vispārējās atļaujas turētājs šādas programmas (filtra) piegādi var noteikt kā papildu pakalpojumu, kurš nav telekomunikāciju pakalpojums.

8.2. Ja Internet piekļuves pakalpojumu sniegšanai vispārējās atļaujas turētājs neslēdz ar pakalpojumu lietotāju abonenta līgumu, tam ir jānodrošina pakalpojuma sniedzēja identifikācija, kā arī jāsniedz lietotājam informācija par tam sniegto telekomunikāciju pakalpojumu kvalitātes nosacījumiem, par strīdu atrisināšanas un pakalpojumu lietotāja pretenziju iesniegšanas kārtību.

 

IV nodaļa

Nobeiguma noteikumi

9. Šie noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.

1. pielikums

ATLAUJA COPY.GIF (70030 bytes)

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!