• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas līdzdalību Eiropas drošības politikā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.09.2002., Nr. 129 https://www.vestnesis.lv/ta/id/66205

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas un Čehijas sadarbības paplašināšanu

Vēl šajā numurā

11.09.2002., Nr. 129

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas līdzdalību Eiropas drošības politikā

Aizsardzības ministrs Ģirts Valdis Kristovskis un Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris pulkvedis Raimonds Graube vakar, 10. septembrī, tikās ar Eiropas Savienības (ES) Militārās komitejas vadītāju ģenerāli Gustavu Heglundu.

Sarunas laikā abas puses apmainījās viedokļiem par Latvijas aizsardzības sistēmas attīstību, kā arī par ES drošības politikas risinājumiem un iespējamo Latvijas līdzdalību Eiropas krīzes vadības pasākumos.

G. Heglunds norādīja, ka Latvijai jau pēc uzaicinājuma saņemšanas iestāties Eiropas Savienībā būs iespēja līdzdarboties ES Militārajā komitejā novērotājas statusā. Pēc komitejas vadītāja domām, Latvijas spēja iekļauties NATO militārajās struktūrās tiek atzinīgi novērtēta arī ES. Tāpēc Militārā komiteja uzskata, ka ES krīzes kontroles pasākumos ir svarīga arī Latvijas līdzdalība. G. Heglunds pauda pārliecību, ka ES militāro struktūru attīstībā netiks pieļauta savstarpēja konkurence ar NATO un ka atbildības sfēras starp abām organizācijām tiks stingri nodalītas.

Aizsardzības ministrs Ģ. V. Kristovskis norādīja, ka Latvija ir gatava apspriest mūsu valsts iespējas piedalīties ES militāro spēju stiprināšanā, īpaši uzsverot NBS medicīnas, Militārās policijas un sapieru vienību specializāciju dalībai NATO un ES vadītās operācijās.

Arī Saeimas Aizsardzības un iekšlietu komisijas pārstāvji vakar, 10. septembrī, tikās ar Eiropas Savienības Militārās komitejas vadītāju ģenerāli Gustavu Heglundu.

Tikšanās laikā pārrunāti jautājumi, kas skar Latvijas virzību uz iestāšanos Eiropas Savienībā un NATO. Galveno uzmanību sarunas dalībnieki pievērsa militārajiem aspektiem ES paplašināšanās procesa kontekstā.

Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšsēdētājs Dzintars Kudums informēja viesi par komisijas likumdošanas darbu un parlamenta īstenoto kontroli pār bruņotajiem spēkiem, kā arī pastāstīja par Saeimas pieņemto Valsts aizsardzības finansēšanas likumu, kas paredz stabila aizsardzības budžeta nodrošināšanu 2% apmērā no iekšzemes kopprodukta no 2003. līdz 2008. gadam.

Tikšanās gaitā pārrunātas Latvijas iespējas pilntiesīgi iesaistīties Eiropas Savienības militāro jautājumu risināšanā. Eiropas Savienības Militārās komitejas vadītājs ģenerālis G.Heglunds izteica cerību, ka pēc saņemtā uzaicinājuma iestāties ES, tā parakstīšanas un ratifikācijas Latvijas pilntiesīgi varēs darboties ES komitejās.

Noslēgumā sarunas dalībnieki pārrunāja rudenī gaidāmās Saeimas vēlēšanas un to rezultātu iespējamo ietekmi uz Latvijas nostāju ārpolitikā izvirzītajās prioritātēs. Latvijas puse apliecināja, ka arī pēc Saeimas vēlēšanām Latvijas ārpolitikas kurss paliks nemainīgs.

Aizsardzības ministrijas Sabiedrisko attiecību departaments, Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!