• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par balsošanu slimnieku un invalīdu atrašanās vietās. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.09.2002., Nr. 129 https://www.vestnesis.lv/ta/id/66206

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru prezidenta rīkojums Nr.271

Par M.Segliņa komandējumiem

Vēl šajā numurā

11.09.2002., Nr. 129

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par balsošanu slimnieku un invalīdu atrašanās vietās

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) 10. septembrī izdevusi rīkojumu pilsētu domēm, novadu domēm un pagastu padomēm, kurā aicina pašvaldības sekmēt to vēlētāju, kuri ilgstošu veselības traucējumu vai invaliditātes dēļ nevarēs ierasties vēlēšanu telpās vēlēšanu dienā, iespējas pieteikt balsošanu viņu atrašanās vietā 8. Saeimas vēlēšanās.

Rīkojumā pašvaldībām uzdots līdz 25. septembrim nogādāt šiem vēlētājiem CVK sagatavotās iesniegumu veidlapas balsošanas pieteikšanai vēlētāju atrašanās vietā, kā arī sniegt palīdzību vēlētājiem aizpildīto veidlapu nogādāšanā attiecīgajai pilsētas, pagasta vai novada vēlēšanu komisijai.

Saeimas vēlēšanu likums paredz, ka vēlētāji, kuri veselības stāvokļa dēļ nevar ierasties vēlēšanu telpās vēlēšanu dienā, var lūgt vēlēšanu iecirkņa komisiju organizēt balsošanu savā atrašanās vietā. Vienlaikus likums nosaka, ka šāds lūgums noformējams un iesniedzams rakstveidā.

Kā pastāstīja CVK priekšsēdētājs Arnis Cimdars, tieši šī likuma norma ir mudinājusi CVK sagatavot šāda iesnieguma paraugu, jo vēlētājiem ne vienmēr ir priekšstats par to, kas iesniegumā jānorāda, turklāt nereti sastādīt iesniegumu rakstveidā šķiet pārāk sarežģīti. Tāpat mēdz būt gadījumi, ka vēlētāji grib pieteikt balsošanu pa telefonu, kas arī nav iespējams, jo rakstveida iesniegums ir vienīgais veids, kā nodrošināties pret viltus zvaniem, dažādiem “jokotājiem” vai vienkārši slinkiem vēlētājiem, kuru dēļ vēlētāji, kuriem domāta šī iespēja, paliktu nenobalsojuši, norādīja A.Cimdars.

Tomēr CVK arī uzsver, ka sagatavotā iesnieguma forma ir tikai paraugs, nevis obligāta prasība, un visi vēlēšanu iecirkņi pieņems arī brīvas formas iesniegumus. Svarīgākais, kas iesniegumā jānorāda, ir vēlētāja vārds, uzvārds, personas kods un pases numurs, iemesls, kādēļ nepieciešama balsošana vēlētāja atrašanās vietā, precīza adrese. Tāpat būtu ieteicams norādīt arī mājas ārdurvju kodu, ja tāds ir, un telefona numuru, pa kuru vēlēšanu komisija varētu vēlētāju sazvanīt, ja iesniegumā ieviesusies kāda kļūda, piemēram, nepareizi norādīta adrese. Organizēt balsošanu savā atrašanās vietā var lūgt arī slimnieku kopēji.

Iesniegumus no vēlētājiem, kuriem nepieciešams organizēt balsošanu viņu atrašanās vietās, vēlēšanu iecirkņa komisijas pieņems no 25. septembra, un iesniegumu vēlēšanu iecirknī var nogādāt ne tikai pašvaldību sociālie darbinieki, bet jebkura vēlētāja uzticības persona.

Kristīne Bērziņa, Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja palīdze

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!