• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ar kopīgiem spēkiem pret ēnu ekonomiku. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.09.2002., Nr. 130 https://www.vestnesis.lv/ta/id/66241

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par jaunu kārtību PHARE līdzekļu apgūšanā

Vēl šajā numurā

12.09.2002., Nr. 130

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ar kopīgiem spēkiem pret ēnu ekonomiku

Vakar, 11. septembrī, finansu ministrs Gundars Bērziņš un Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektors Andrejs Sončiks atklāja Eiropas nodokļu administrāciju organizācijas (Intra–European Organisation of Tax Administration — IOTA) 6. ģenerālo asambleju. Šogad ikgadējā sanāksme tiek rīkota Rīgā, jo pērn 5. ģenerālās asamblejas laikā Prāgā par IOTA prezidējošo valsti uz vienu gadu tika ievēlēta Latvija, bet par organizācijas prezidentu — VID ģenerāldirektors A. Sončiks.

Uz kārtējo sanāksmi, kuras tēma šogad ir “Sadarbība starp nodokļu administrācijām”, aicināti dažādu pasaules valstu Finansu ministriju speciālisti un nodokļu administrāciju vadītāji, kā arī vairāku starptautisko organizāciju, piemēram, Starptautiskā valūtas fonda, Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) un Eiropas Komisijas pārstāvji.

Galvenais šīs sanāksmes vadmotīvs ir stiprināt sadarbību starp nodokļu administrācijām, preses konferencē atzina G. Bērziņš. Starptautiskā sadarbība ir viens no galvenajiem nosacījumiem veiksmīgam nodokļu administrācijas darbam un cīņai ar negodīgu personu vēlmi nemaksāt nodokļus, ar ēnu ekonomiku.

Šobrīd negatīvās parādības gūst starptautisku mērogu, jo tiek izveidotas tādas nodokļu nemaksāšanas shēmas, kas aptver vairākas valstis. Lai nostiprinātu sadarbību, sanāksmes laikā tiks parakstīti vairāki līgumi starp organizācijas dalībvalstīm, informēja ministrs.

G. Bērziņš pastāstīja, ka sanāksmes pirmajā dienā klātesošie iepazīstināti ar situāciju Latvijā. Viņš uzsvēra, ka Austrumeiropa, tai skaitā Baltija, šobrīd globālās ekonomikas ietvaros ir kļuvusi par vienu no dinamiskākajiem reģioniem tautsaimniecības attīstības ziņā. Latvija var būt lepna par pēdējos gados sasniegto iekšzemes kopprodukta (IKP) pieaugumu, par ļoti zemo fiskālo deficītu, kas 2002. gada pirmajā pusē ir tikai 0,075 % no IKP, norādīja finansu ministrs.

G. Bērziņš informēja, ka asamblejas laikā viņam plānota tikšanās ar Azerbaidžānas nodokļu ministru Fazilu Mamedovu un ar Krievijas nodokļu administrēšanas ministra vietnieku Familu Sadigovu.

A. Sončiks uzsvēra, ka IOTA 6. ģenerālā asambleja ievērojami pārsniegusi organizācijas robežas, jo pilntiesīgas IOTA locekles ir četrpadsmit valstis, bet asociētas — divpadsmit, taču sanāksmē piedalās trīsdesmit septiņu valstu nodokļu administrāciju vadītāji un astoņas starptautiskas finansu institūcijas. Tātad sanāksme ir pāraugusi par galveno Eiropas nodokļu administrēšanas speciālistu tikšanās reizi.

Arī A. Sončiks atzina, ka bez savstarpējās sadarbības valstis vairs nevar strādāt, jo nodokļu administrēšana, tāpat kā muitas darbība, nav iedomājama vienas valsts ietvaros, jo ekonomiku ar katru dienu vairāk skar globalizācija. Pēc A. Sončika teiktā, no tām valstīm, kas piedalās sanāksmē, neviena nav tāda, kurai nebūtu kaut jelkādu problēmu ar nodokļu administrēšanu.

A. Sončiks informēja, ka, tiekoties ar Krievijas nodokļu administrēšanas ministru, pārrunāta šīs valsts iespējamā iestāšanās IOTA. Sanāksmes laikā Krievijas pārstāvji plāno gūt plašāku informāciju par organizāciju un iepazīstināt dalībvalstis ar savu pieredzi nodokļu administrēšanā. Tas, vai Krievija nākotnē kļūs par IOTA valsti, būs atkarīgs no valdības atbalsta.

Kā ļoti svarīgu sadarbības aspektu A. Sončiks minēja Latvijas un Krievijas muitas līguma sagatavošanu, kas varētu tikt parakstīts līdz šā gada beigām. Viņš atzina, ka Latvija būtu ieinteresēta noslēgt sadarbības līgumu ar Krieviju arī nodokļu administrēšanas jautājumos.

Interesi kļūt par IOTA loceklēm izteikušas vēl sešas valstis. VID Komunikācijas nodaļas vadītāja Dita Kļaviņa informēja, ka 11. septembrī par IOTA dalībvalstīm kļuvušas trīs no tām: Azerbaidžāna, Serbija un Vācija.

IOTA izpildsekretārs Raits Averāts, kurš šajā amatā ievēlēts 2000. gadā, pastāstīja, ka laika gaitā ir mainījies organizācijas darbības mērķis — 1996. gadā tā tika izveidota kā atbalsts Austrumeiropas un Viduseiropas valstīm, lai palīdzētu tām integrēties Eiropas Savienībā (ES), bet tagad tā ir pārtapusi par visas Eiropas nodokļu administrāciju vadītāju “diskusiju apaļo galdu”, pie kura sēd līdztiesīgi kolēģi.

IOTA rīko starptautiskus forumus, konferences, mācību seminārus, pieredzes apmaiņas vizītes, sniedz konsultācijas, gatavo publikācijas par veiksmīgāko pieredzi nodokļu administrēšanā un veic citus pasākumus, pastāstīja R. Averāts.

A. Sončiks atzina, ka Latvijas lielākais ieguvums no dalības IOTA ir pieeja informācijai. Tā ir nepieciešama tāpēc, lai atklātu vērienīgās krāpšanas shēmas, kas tiek izstrādātas, lai izvairītos no akcīzes nodokļa un pievienotās vērtības nodokļa maksāšanas. Viena valsts to nevar izdarīt, jo darījumos iesaistītas desmitiem valstu un simtiem juridisko personu. Apmēram ceturtā daļa no valsts budžeta ieņēmumiem ir veiksmīgas nodokļu administrāciju starptautiskās sadarbības rezultāts, sacīja A. Sončiks. G. Bērziņš piebilda, ka šogad ir atklāti vairāki lieli nodokļu krāpšanas gadījumi, tādējādi novēršot apmēram 50 miljonu latu zaudējumu, kas varēja tikt nodarīts valstij. Lielākajā atklātajā shēmā bija iesaistīti ap četrsimt dalībnieku no dažādām valstīm mūsu un citos kontinentos. Bez starptautiskas sadarbības šādas lietas nebūtu iespējams atklāt.

Jautāts par ēnu ekonomiku, G. Bērziņš norādīja, ka pasaulē ir tikai trīs valstis, kur ēnu ekonomikas īpatsvars nepārsniedz 10 %, — Šveice, ASV un Singapūra. ES valstīs vidējais rādītājs ir 16 %. Latvijā 2000. gadā bija vērojams būtisks ēnu ekonomikas samazinājums, tomēr tās īpatsvars vēl aizvien ir visai augsts — 25 %. Iepriekšējos gados tas pārsniedza 40 %. Latvijas mērķis ir tuvoties tādam līmenim, kāds ir ES valstīs.

Kā informēja D. Kļaviņa, 11. septembrī notika jauna IOTA prezidenta, audita komitejas un izpildpadomes vēlēšanas. Par IOTA prezidējošās valsts kandidātēm tika izvirzītas divas valstis — Igaunija un Bulgārija. Ar balsu vairākumu par IOTA prezidējošo valsti uz nākamo gadu ievēlēta Igaunija. Par IOTA prezidentu kļuva Igaunijas Republikas Nodokļu departamenta direktors Aivars Soerds.

IOTA izpildpadomē ievēlētas Bulgārija, Polija, Slovākija, Ungārija un Vācija, audita komitejā — Čehija, Rumānija un Slovēnija.

Eiropas nodokļu administrāciju organizācijas sanāksme Rīgā turpināsies arī šodien un rīt.

Marika Līdaka,  “LV” tautsaimniecības redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!