• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ar Somijas gaismas atspulgiem, sakņu gudrību lietās un vīzijās. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.09.2002., Nr. 131 https://www.vestnesis.lv/ta/id/66311

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Nu Latvijas Gaismas pils ienākusi Venēcijas biennālē

Vēl šajā numurā

13.09.2002., Nr. 131

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ar Somijas gaismas atspulgiem, sakņu gudrību lietās un vīzijās

Rīgā četru Pori pilsētas mākslinieku darbu izstāde

Pori ir viena no senākajām Rīgas sadraudzības pilsētām, un kultūras kontaktiem allaž piekritusi īpaša loma šīs draudzības spodrināšanā. Pērn Latvijas galvaspilsētā tika sarīkota pirmā plašākā Pori mākslas izstāde, kurā bija pārstāvēta lielākoties glezniecība. Ekspozīcijā, kas tagad skatāma Dekoratīvi lietišķās mākslas muzejā Rīgā, nav grozu, kā to pēc nosaukuma varētu gaidīt. Uzsvars likts uz mantojumu — uz mūsdienu mākslas ciešo saistību ar saknēm, ar tautas jaunradi. Pori pazīšanas zīme esot pītie grozi un gadatirgi. Tālab arī šis nosaukums. Mūsdienu somu mākslinieku darbi labi sadzīvo ar senajiem Sv.Jura baznīcas mūriem, Anša Cīruļa un citu latviešu lietišķi dekoratīvās mākslas pamatlicēju atstātā mantojuma pastāvīgo klātbūtni šai namā un muzejā pašlaik skatāmo latviešu tautas mākslas tradīcijās sakņoto Ķīpsalas keramiķu darbu skati.

Par to izstādes atklāšanā runāja arī Pori mākslinieku apvienības prezidente Raija Kuisma: “Mēs esam ļoti pagodināti un lepni, ka varam parādīt rīdziniekiem savus darbus.Ir prieks, ka kopā ar Rīgas domes Kultūras pārvaldi iesāktais sadarbības projekts veiksmīgi īstenojas. Pērn Pori notika latviešu grafikas izstāde “Vēstules no Rīgas”, šovasar tika sarīkota akvareļglezniecības izstāde. Un vienmēr no jauna mēs pārliecināmies par latviešu mākslas augsto līmeni.

Ar darbu autoriem iepazīstināja muzeja direktora vietniece mākslas zinātniece Velta Raudsepa, kas ir arī izstādes kuratore.

Raijas Kuismas mākslu iepazinām jau pagājušā gada glezniecības izstādē. Šoreiz viņa izstādījusi kompozīcijas, kas veidotas no smalkām dzelzs stieplītēm uz balta fona. Māksliniece aizraujas arī ar batikošanu, keramiku un stikla apgleznošanu. Pašlaik viņa piedalās starptautiskajā akvareļglezniecības simpozijā Zvārtavā. Viņas dzīvesbiedrs Kari Kuisma savukārt stažējas Latvijas Mākslas akadēmijas stikla nodaļā. Viņš te apgūst stikla kausēšanas tehniku un cer aizvest uz mājām daudz jaunu darbu. Kari uzsver, ka viņa iedvesmas avots allaž bijusi Somijas daba - jūra, ezeri un upes. Viņš mācījies arī Atēnās, kur viņu savaldzinājusi Grieķijas daba un arhitektūra, īpaši mainīgie gaismas atstarošanas efekti. Kari tiekot uzskatīts par tehnikas novatoru, par to liecina arī viņa izstādītās kompozīcijas — stikls kopā ar Somijas klinti, lielākoties granītu.

Sirpa Ojala ir gleznotāja, kuras stils ir tuvs naivismam. Viņa dzīvo meža vidū, ir īsts dabas bērns un pēdējā laikā pievērsusies sadzīves dizainam. Uz Rīgu māksliniece atvedusi no finiera izgatavotus salvešu turētājus, apgleznotas kastītes vēstulēm un ēdienu receptēm. Ar savām košajām krāsām un sirsnīgo attieksmi viņas darbi rada priecīgu noskaņu.

Ar šamotu, papīru, ģipsi un mālu strādā tēlniece Minna Soininena. Viņa ir arī Pori mākslinieku apvienības viceprezidente un kopā ar kolēģiem izveidojusi grupu, kas organizē izstādes un rūpējas par reklāmu. Minnai Soininenai ir arī savs mākslas uzņēmums “Misart”.

Ar lielu interesi somu mākslas ekspozīciju apskatīja Oskara Kalpaka Rīgas daiļamatu pamatskolas pedagoģes, soloties uz izstādi vest arī savus audzēkņus: “Šie darbi rosina iztēli. Mūsdienīga mākslas valoda, kas izaugusi no tautas tradīcijas, no ziemeļu dabas. Te mums būs ar bērniem par ko runāt un domāt.” Kā labus draugus autorus sveica Jānis Spalviņš, viens no tiem divpadsmit latviešu gleznotājiem, kuri piedalījušies akvareļmākslas izstādē Pori. Viņš atgādināja, ka mūsu mākslai un māksliniekiem Somijā tikusi parādīta vislielākā cieņa un atsaucība un uz izstādes atklāšanu ieradies pat vēstnieks Valdis Krastiņš, un uzsvēra, ka arī Pori mākslinieku darbu skate ir ievērojams notikums visiem radošajiem cilvēkiem.

Aina Rozeniece, “LV” nozares redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!