• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par intelektuālā īpašuma aizsardzību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.09.2002., Nr. 131 https://www.vestnesis.lv/ta/id/66319

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par konkurences dzinējspēku

Vēl šajā numurā

13.09.2002., Nr. 131

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par intelektuālā īpašuma aizsardzību

Vakar, 12. septembrī, viesnīcas “Reval Hotel Latvija” konferenču zālē notika starptautiskajai konferencei “Intelektuālais īpašums — vai tas ir svarīgi biznesā” veltīta preses konference. Tajā piedalījās projekta vadīšanas sabiedrības SIA “Birojs 2000” valdes priekšsēdētāja Selga Laizāne, zvērināts advokāts Jānis Loze, “Verdi informācijas sistēmas un konsultācijas” direktors Lauris Linabergs un SIA “Bauskas alus” ģenerāldirektors Vladimirs Barskovs. Savā ievadrunā S. Laizāne atzīmēja, ka konference par šo ļoti aktuālo tematu ir ievirzījusies finiša taisnē, jau reģistrējušies vairāk nekā 160 dalībnieku, arī ārvalstu lektori speciālisti šajos jautājumos piekrituši ierasties Rīgā, lai runātu un skaidrotu daudzus ar intelektuālā īpašuma aizsardzību saistītus jautājumus. Jācerot uz vēl lielāku mūsu uzņēmumu un uzņēmējsabiedrību līdzdalību, jo starptautiskā konference liek akcentu tieši uz viņiem. Iepriecinot juristu un arī žurnālistu lielā ieinteresētība.

Advokātu biroja “Kļaviņš, Slaidiņš un Loze” advokāts Jānis Loze pastāstīja, ka savā darba praksē advokātiem arvien biežāk nākas sastapties ar gadījumiem, kad klientus interesē intelektuālā īpašuma veidi, to aizsardzība. Taču pašlaik lielākajai daļai cilvēku trūkst informācijas, atbilstošu zināšanu šajā nozarē. Viņš pauda cerību, ka minētā konference dos atbildes uz daudziem līdz šim neskaidriem jautājumiem, palīdzēs gan uzņēmējiem, gan juristiem turpmākajā darbā.

Savukārt L. Linabergs teica: ””Verdi” veic oriģinālprogrammatūras izstrādi, kā arī sniedz citus informācijas tehnoloģijas pakalpojumus, kas balstīti uz legāli iegādātas programmatūras izmantošanu. Tieši tāpēc mums pirmā konference par intelektuālā īpašuma aizsardzību šķiet tik svarīga un atbalstāma, jo esam ieinteresēti intelektuālā īpašuma tiesību respektēšanā un aizsardzībā. Otrs iemesls, kāpēc labprāt piekritām konferences organizatoru piedāvājumam kļūt par konferences tehnoloģisko sponsoru, bija laba iepriekšējās sadarbības pieredze. Mūsu pirmais kopējais projekts bija ERAB pilnvarnieku sanāksmes Rīgā tehniskais nodrošinājums 2000. gada pavasarī. Tas lika pamatu kopējiem projektiem turpmākajos divos gados.”

“Bauskas alus” ģenerāldirektors V. Barskovs atzina, ka SIA “Bauskas alus” ražo piecus procentus Latvijas alus darītavu produkcijas, pērn valstī uzceltas piecas alus darītavas, tomēr alus patēriņā Latvija krietni atpaliek (44 litri vidēji uz vienu cilvēku) no Lietuvas un Igaunijas, nemaz nerunājot par Vāciju vai citām rietumvalstīm. Esot atklāti gadījumi, kad ražo sliktas kvalitātes alu, tiekot piesavināta cita preču zīme.

Atbildot uz žurnālistu jautājumiem par intelektuālā īpašuma aizsardzību Latvijā, par problēmām, kuras jārisina, preses konferences vadītāji atzina, ka intelektuālā īpašuma aizsardzība ir kļuvusi par vienu no aktualitātēm tieši Baltijas valstīs. Strauji attīstoties ekonomikai, dažādojušies arī īpašuma veidi, to pieejamības un izmantošanas iespējas. Šajā ziņā nozīmīga loma ir juristiem, viņu zināšanu papildināšanai un pieredzes apkopošanai, kā arī tiesu praksei. S. Laizāne izteica cerību, ka gaidāmā konference padziļinās sabiedrības izpratni par intelektuālā īpašuma aizsardzības jautājumiem un palīdzēs uzņēmējiem un uzņēmumu vadītājiem uzzināt, kā labāk aizsargāt savu intelektuālo īpašumu un kā to izmantot, lai palielinātu sava uzņēmuma kopējo vērtību. Referentu un satura ziņā starptautiskā konference veidojas par vienu no nozīmīgākajiem pasākumiem, kas veltīts intelektuālā īpašuma tematam Baltijas valstīs. Kā liecina konferences programma, līdztekus nozares speciālistiem no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas konferencē piedalīsies arī referenti no Lielbritānijas, Nīderlandes, Somijas, Vācijas un Zviedrijas. Konferences atklāšanā uzrunu teiks konferences goda priekšsēdētāja Latvijas tieslietu ministre Ingrīda Labucka, tās darbā piedalīsies pasaules Intelektuālā īpašuma organizācijas (WIPO) departamenta sadarbībai ar noteiktām valstīm Eiropā un Āzijā direktora pienākumu izpildītājs Jene Bobrovskis un citas autoritatīvas personas.

 

Rita Belousova, “LV” tieslietu redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!