• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par atbalstu nelauksaimnieciskai uzņēmējdarbībai laukos. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.09.2002., Nr. 133 https://www.vestnesis.lv/ta/id/66455

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas ziņas

Par konvertējamo valūtu kursiem

Vēl šajā numurā

18.09.2002., Nr. 133

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par atbalstu nelauksaimnieciskai uzņēmējdarbībai laukos

Nenodarbinātajiem jāpalīdz pārorientēties, tāpēc vakar, 17. septembrī, valdība apstiprināja Zemkopības ministrijas sagatavoto nelauksaimnieciskās uzņēmējdarbības attīstības programmu. Tās mērķis ir veicināt laukos ekonomisko attīstību, atbalstīt nelauksaimniecisko uzņēmējdarbību, uzlabot infrastruktūru. Zemkopības ministrijas speciālisti šo unikālo programmu gatavoja ilgāk nekā gadu, saskaņojot to gan ar Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomi, gan Latvijas Pašvaldību savienību un citām institūcijām.

“Ar šo programmu vēlamies atbalstīt uzņēmīgos lauku cilvēkus,” saka zemkopības ministrs Atis Slakteris, “tādējādi piedāvājot iespēju dzīvot un strādāt ierastajā lauku vidē, nevis darba meklējumos pārcelties uz pilsētām, bet jauniem un izglītotiem cilvēkiem atgriezties savās dzimtajās mājās.”

Pašlaik laukos īpaši aktuāls ir nodarbinātības jautājums, jo ne visi lauku iedzīvotāji nodarbojas ar lauksaimniecisko ražošanu, bet citu alternatīvu neredz. Jaunā programma sniegs šādu iespēju. Lauku iedzīvotāji vēl aktīvāk varēs nodarboties ar uzņēmējdarbību, kas nav saistīta ar lauksaimniecisko ražošanu, bet gan, piemēram, ar rūpniecisko ražošanu, sadzīves, tūrisma, atpūtas pakalpojumu sniegšanu, amatniecību u.c. Iespējams, īstenojot šo programmu, laukos bezdarbs samazināsies vismaz par 15 procentiem.

Uz atbalstu programmas ietvaros varēs pretendēt fiziskas un juridiskas personas visā Latvijā, izņemot republikas pilsētas ( Rīga, Daugavpils, Liepāja, Jelgava, Jūrmala, Ventspils, Rēzekne ), Rīgas rajons, kā arī pilsētas — rajona centri, kuriem ar Ministru kabineta rīkojumu nav piešķirts īpaši atbalstāmā reģiona statuss.

Atbalstu varēs saņemt kredītgarantiju veidā, atbalsta maksājumu veidā pēc projekta īstenošanas, kā arī kredītu no valsts akciju sabiedrības “Latvijas Hipotēku un zemes banka” projekta finansēšanai. Projektu kreditēšanai nepieciešamos resursus banka piesaistīs finansu tirgū. Programmas kritērijiem atbilstošu projektu finansēšanai piešķirtajiem kredītiem Hipotēku banka, pamatojoties uz līgumu ar Zemkopības ministriju, noteiks kredītņēmējam izdevīgākus noteikumus. Tiks sniegtas konsultācijas un cita veida palīdzība, lai izstrādātu un īstenotu projektus.

Paredzēts, ka kredītgarantijas varēs piešķirt 70% apmērā no nepieciešamā finansiālā nodrošinājuma, bet atbalsta maksājumus — līdz 50% no projekta izdevumiem, taču ne vairāk kā 10 000 latu. Viena projekta īstenošanai varēs saņemt gan kredītgarantijas, gan atbalsta maksājumus. Nelauksaimnieciskās uzņēmējdarbības īstenošanai valdība ir akceptējusi septiņus miljonus latu.

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!