• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Plenārsēdes stenogramma. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 19.09.2002., Nr. 134 https://www.vestnesis.lv/ta/id/66497

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Saeimas Prezidijā:
Par 2002. gada 16. septembra sēdi

Vēl šajā numurā

19.09.2002., Nr. 134

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Plenārsēdes stenogramma:

Sēdi vada Latvijas Republikas 7.Saeimas priekšsēdētājs Jānis Straume.

Sēdes vadītājs. Godātie kolēģi! Lūdzu, ieņemiet vietas. Turpināsim izskatīt likumprojektu “Grozījumi Pārtikas aprites uzraudzības likumā”. Trešais lasījums.

34.priekšlikums.

Vārds debatēs deputātam Leonam Bojāram.

L.Bojārs (LSDSP). Labrīt, cienījamais Prezidij! Cienījamie kolēģi! Turpinot izskatīt šo Pārtikas aprites uzraudzības likumu, ir veiktas izmaiņas, diemžēl pagājušajā sēdē jūs nobalsojāt par tādu lietu, ka atzīt, ka dzeramais ūdens nav galvenā pārtikas sastāvdaļa, un arī atzīt, ka dzērieni nav pārtikas vielas. Pasaulē diemžēl tā nav. Un jebkurā mācību grāmatā jūs varat atrast, kur tas ir norādīts.

Bet mans priekšlikums attiecas uz citu lietu. Jautājums ir par ieslēgšanu — 9.pantā 4.apakšpunktu “Akumulētais cilvēku organismā”. Ar ko tas ir saistīts? Tas ir saistīts un attiecas uz dioksīniem. Diemžēl tehnikas attīstības laikmetā ūdenī upēs un citās vietās nonāk ļoti daudz tehnisko un ķīmisko vielu, kuras izraisa tādu sastāvdaļu kā dioksīni parādīšanos ūdenī. Un dioksīni ir graujoši cilvēka veselībai. Tie akumulējas organismā un, uzkrājoties lielā daudzumā, grauj cilvēka centrālo nervu sistēmu un grauj psihiku. Tāpēc tas ir pirmais.

Un otrais. Dioksīni uzkrājas arī dzīvnieku organismā, teiksim, zivīs. Un, zivis izlietojot, cilvēki uzturā atkal saņem to pašu devu, kas ir zivīs, un, sasniedzot noteiktu līmeni, atkal iedarbojas negatīvi uz organismu.

Es nevaru saprast, kāpēc negrib pieņemt Saeimā šo labojumu. Es saprotu valdību, ka viņa negrib, lai tas tiktu iekļauts, jo dioksīni, it sevišķi tām pārtikas vielām, kas nāk no citām valstīm, tur dioksīni netiek uzrādīti, un, ja tie netiek uzrādīti, tātad pārtikas produkti ir jāpārbauda. Diemžēl valstī nevēlas to darīt, un tas var novest pie ļoti smagām sekām.

Un vēl viena lieta. Par cik ir ieplānots varbūt celt celulozes kombinātu un izvietot to uz Daugavas, tad no celulozes kombināta pie celulozes apstrādes ar hloru radīsies arī dioksīni, kuri piesātinās Daugavas ūdeni un puse Rīgas un liela daļa arī Latvijas iedzīvotāju izmanto Daugavas ūdeni. Tā ka tas arī būs graujoši cilvēka organismam.

Un vēl ir viena nopietna lieta. Pēc Otrā pasaules kara antihitleriskās koalīcijas valstis nolēma ķīmiskos ieročus 300 000 tonnu apmērā noslīcināt Baltijas jūrā. Tas tika izdarīts. Diemžēl triju — piecu gadu laikā, pēc zinātnieku secinājuma, korozijas rezultātā tiks pilnīgi sagrauta šo ieroču ietverošā metāla sienas vai nu konteineriem, vai lādiņiem, un Baltijas jūra var pārvērsties par nopietnu katastrofas vietu, un zivtiņas, kuras izlieto iedzīvotāji visu Baltijas valstu reģionā, Baltijas jūras valstu reģionā, tiks saindētas. Un galvenā inde, protams, būs dioksīni. Tāpēc jau tagad Zviedrijā notiek ļoti nopietna zivju pārbaude, un viņi labprāt nezin kāpēc pārdod citām valstīm, tajā skaitā arī Latvijai.

Tāpēc, cienījamie kolēģi, šis apakšpunkts ir noteikti jāieved šinī likumā, lai mēs pasargātu mūsu cilvēkus un, protams, arī paši sevi no kaitīgām vielām, kuras var nokļūt mūsu organismā, uzkrāties, un tad mēs slimosim un nezināsim, kas ir par vainu. Es aicinu atbalstīt šo priekšlikumu!

Sēdes vadītājs. Debates slēdzu. Komisijas vārdā — deputāts Jēkabs Sproģis.

J.Sproģis (TP). Cienījamie kolēģi! Šis deputāta Bojāra priekšlikums komisijā netika akceptēts. Lūdzu balsojumu.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 34. — deputāta Bojāra priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par — 13, pret — 3, atturas — 49. Priekšlikums nav atbalstīts.

J.Sproģis. Pārejam pie 35. — deputāta Bojāra priekšlikuma, kurš arī netika Tautsaimniecības komisijas sēdē akceptēts.

Sēdes vadītājs. Atklājam debates. Leons Bojārs.

L.Bojārs (LSDSP). Cienījamie kolēģi! Jautājums ir ļoti nopietns. Piesārņojumi pārtikā nedrīkst pārsniegt normatīvajos aktos paredzētajā kārtībā noteiktās maksimāli pieļaujamās normas. Bet kāpēc ir jāpieņem, ka noteikti maksimāli pieļaujamās normas? Ir jau jāpieņem minimāli pieļaujamās normas. Maksimāli — tas jau ir uz tās robežas, kad vienam cilvēkam tas ir ļoti kaitīgi, citam varbūt tas, kā saka, nekaitē.

Un tāpēc es aicinu izņemt vārdu “maksimāli” laukā un atstāt vārdus “pieļaujamās normas”. Lai būtu norādīts un nevarētu pēc tam importētāji spekulēt ar to, ka jums ir pieņemtas tādas normas un mums, redziet, to maksimālo nepārsniedz.

Tāpēc es aicinu atbalstīt šo priekšlikumu!

Sēdes vadītājs. Debates slēdzu. Lūdzu zvanu! Balsosim par 35. — deputāta Bojāra priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par — 6, pret — 2, atturas — 44. Priekšlikums nav guvis atbalstu.

Tālāk, lūdzu!

J.Sproģis. Nākamo priekšlikumu iesniedz Zemkopības ministrijas parlamentārais sekretārs. Komisija ir atbalstījusi, redakcionāli precizējot.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

J.Sproģis. 37. priekšlikumu, ko iesniedzis deputāts Bojārs, komisija ir atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

J.Sproģis. 38. — deputāta Bojāra priekšlikumu — komisija netika atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Atklājam debates. Leons Bojārs.

L.Bojārs (LSDSP). Cienījamie kolēģi! Jautājums ir par to, ka pavaddokuments, tā ir viena... viens dokuments, tā var būt viena pavadzīme, kas norāda daudzumu, bet diemžēl te izkrīt tas, ka mēs neredzam šinī pantā, ka ir jābūt noteikti apliecinošam dokumentam par pārtikas produktu izcelsmi. Jūs zināt, ka Latvijā pēdējā laikā tika atklātas ļoti lielas kontrabandas kravas, it sevišķi kas attiecas uz gaļu, un nekādu izcelsmes dokumentu tur nav. No kurienes, kādā valstī saražoti, kādos apstākļos tā gaļa ir pārstrādāta, neko jūs tur neatradīsiet.

Un vēl interesants dokuments no Zemkopības ministrijas, ko parakstījis Slaktera kungs, ka Latvijā, teiksim, nezināmas izcelsmes cūkgaļa 1998. gadā ir ievesta 9 tūkstoši tonnu, 1999. gadā — 19 tūkstoši tonnu un 2000. gadā — 15 tūkstoši tonnu. Tie ir ļoti lieli apmēri. Un, ja mēs nezinām, kādas izcelsmes tā gaļa ir parādījusies un kā tā vispār ir parādījusies Latvijā, tad tas ir vairāk nekā jocīgi.

Protams, visi tie jautājumi, kas saistīti ar ēnu ekonomiku, ar korupciju, ar nelegālo pārtikas produktu šķērsošanu caur robežu Latvijā, nav noregulēti, un tāpēc diemžēl 14. pantā ir jāpapildina 6. apakšpunkts — nu noteikti jāieraksta, ka ir jābūt apliecinājumam par pārtikas produktu izcelsmi.

Tāpēc es aicinu atbalstīt šo priekšlikumu!

Sēdes vadītājs. Debates slēdzu. Komisijas vārdā vēlaties ko piebilst?

J.Sproģis. Lūdzu deputātu balsojumu!

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 38. — deputāta Bojāra priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par — 10, pret — nav, atturas — 56. Priekšlikums nav guvis atbalstu.

J.Sproģis. 39. — deputāta Freimaņa priekšlikumu — komisija sēdē netika atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Sproģis. 40. — deputāta Bojāra priekšlikumu — komisija sēdē netika atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Atklājam debates! Leons Bojārs.

L.Bojārs (LSDSP). Cienījamie kolēģi! Ieteicamās uztura normas izstrādā Labklājības ministrija. Viņiem ir ļoti daudz materiāla, uz kura pamata viņi aprēķina, kādām ir jābūt normām. Bet nevar būt tā, ka viena ministrija veic šos aprēķinus un tā pati ministrija savus ieteikumus apstiprina. Diemžēl tas attiecas uz visiem Latvijas iedzīvotājiem. Un nevar būt, ka ik mēnesi varētu mainīt šīs ieteicamās izdzīvotāju uztura normas.

Tāpēc es aicinu atstāt tā, kā ir, ka Labklājības ministrija izveido un nosaka ieteicamās iedzīvotāju uztura normas, bet diemžēl, par cik tas ir ļoti nopietns dokuments, to apstiprina Ministru kabinets. Un tad tas atbildīs tik tiešām tai patiesībai, kurai ir jābūt. Tas ir viens.

Un otrs — nevarēs ar to manipulēt vai spekulēt. Paldies!

Sēdes vadītājs. Debates slēdzu! Lūdzu zvanu! Balsosim par 40 — deputāta Bojāra priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par — 4, pret — 1, atturas — 49. Priekšlikums nav atbalstīts.

J.Sproģis. 41.priekšlikumu iesniedzis deputāts Bojārs, arī šis priekšlikums Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēdē netika atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Sproģis. 42.priekšlikumu, ko iesniedzis deputāts Bojārs, komisija netika atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

J.Sproģis. 43.priekšlikumu iesniedzis Zemkopības ministrijas parlamentārais sekretārs Sprindžuka kungs. Komisija atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

J.Sproģis. 44.priekšlikumu, ko iesniedzis Zemkopības ministrijas parlamentārais sekretārs Sprindžuka kungs, komisija atbalstījusi, redakcionāli precizējot.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Sproģis. 45.priekšlikumu, ko iesniedzis deputāts Freimanis, komisija ir atbalstījusi, redakcionāli precizējot.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

J.Sproģis. 46.priekšlikumu, ko iesniedzis Zemkopības ministrijas parlamentārais sekretārs Sprindžuka kungs, komisija ir daļēji atbalstījusi un ietvērusi savā 47.priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

J.Sproģis. Pārejam pie pārejas noteikumiem.

48.priekšlikums, iesniedzis Zemkopības ministrijas parlamentārais sekretārs Sprindžuka kungs. Komisija ir atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Sproģis. 49.priekšlikumu, ko iesniedzis Zemkopības ministrijas parlamentārais sekretārs Sprindžuka kungs, komisija atbalstījusi, redakcionāli precizējot.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Sproģis. 50.priekšlikums, ko iesniedzis Zemkopības ministrijas parlamentārais sekretārs Sprindžuka kungs, komisija atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

J.Sproģis. Arī 51.priekšlikums tika atbalstīts komisijā, redakcionāli precizējot.

Sēdes vadītājs. Šeit jāpiebilst, ka tālāk mēs strādājam no 51.priekšlikuma ar dokumentu nr.4795A.

Par 51.priekšlikumu iebildumu nav. Tālāk, lūdzu!

J.Sproģis. Par 52.priekšlikumu. Sakarā ar sesijas starplaiku Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija papildus sēdē akceptēja Zemkopības ministrijas ierosinājumu — pagarināt pārejas noteikumu atsevišķiem punktiem izpildes termiņus. 3.punkta 11.apakšpunkta no 2002.gada 31.decembra līdz 2003.gada 1.jūnijam, un pagarinātais termiņš nosaka kārtību, kā uzņēmumi informē Pārtikas un veterināro dienestu, konstatējot neatbilstības ražošanā. Komisija šo priekšlikumu atbalstījusi, redakcionāli precizējot.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

J.Sproģis. 53.priekšlikumu komisija tika atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Sproģis. 54.priekšlikumu arī, ko iesniedzis Juridiskais birojs, komisija atbalstījusi, ietverot 55.priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

J.Sproģis. 55.priekšlikumu, ko iesniedzis Zemkopības ministrijas parlamentārais sekretārs Sprindžuka kungs, komisija atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Sproģis. 56.priekšlikumu iesniedzis Juridiskais birojs. Komisija atbalstījusi daļēji un ietvērusi 58.priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt atbildīgās komisijas viedoklim par 56., 57. un 58.priekšlikumu.

J.Sproģis. 59. priekšlikumu, ko iesniedzis parlamentārais sekretārs Mauliņa kungs, komisija netika atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt komisijai.

J.Sproģis. 60. priekšlikums, iesniedzis Zemkopības ministrijas parlamentārais sekretārs Sprindžuka kungs. Komisija atbalstījusi, redakcionāli precizējot.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

J.Sproģis. Līdz ar to visi šie priekšlikumi ir izskatīti. Lūdzu deputātus balsot par likumprojektu kopumā!

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi Pārtikas aprites uzraudzības likumā” pieņemšanu trešajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par — 68, pret un atturas — nav. Likums pieņemts.

Izskatām sadaļu “Prezidija ziņojumi par saņemtajiem Satversmes 81.panta kārtībā izdotajiem Ministru kabineta noteikumiem”.

Saeimas Prezidijs ierosina Satversmes 81.panta kārtībā izdotos Ministru kabineta noteikumus nr.333 “Noteikumi par atsevišķu korupcijas novēršanas un apkarošanas funkciju nepārtrauktības nodrošināšanu” nodot Budžeta un finansu (nodokļu) komisijai, Juridiskajai komisijai un Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijai un noteikt, ka Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija ir atbildīgā komisija.

Ministru kabineta vārdā runāt neviens nevēlas. Atklājam debates. Leons Bojārs.

L.Bojārs (LSDSP). Cienījamie kolēģi! Šodien mums ir nodots diezgan interesants dokuments. Un, ja mēs paskatāmies anotāciju, tad tik tiešām valdība ir veikusi pakalpojumu varbūt ēnu ekonomikai. Nenodibinot stabili strādājošu jaunu organizāciju, tika destabilizēta darbība visās tajās organizācijās, kuras nodarbojas ar ēnu ekonomikas, kontrabandas un citu tamlīdzīgu darījumu apkarošanu. Tas norāda uz valdības ārkārtīgi slikto darbību, kura jau tā grauj visu to, kas, kā saka, apkaro visu to ēnu ekonomiku, kura tik tiešām mūsu valsts kasei palīdz aiziet garām vismaz, kā ir izteikušies arī Finansu ministrijas darbinieki un ministrs, pāri par 400 miljoniem latu. Un nav saprotams, ja ir zināms, ka labs saimnieks neiznīcina veco aku, kamēr nav uzbūvējis jaunu. Diemžēl mūsu valdībai ir iznācis otrādi, un nav arī brīnums tas, ka līdz šim vairāku mēnešu garumā Latvijā nevar atrast speciālistu, kas vadītu šo tā saucamo knābi, par kuru tik daudz ir runāts. Vai tad tik tiešām Latvijā nav speciālistu nedz prokuratūrā, nedz policijā, kuri varētu, kuri ir kārtīgi cilvēki, kuriem nav visdažādāko pārmetumu par viņu darbību un kuri nav iesaistīti ēnu ekonomikā. Un tas rada izbrīnu, ka visas šīs meklēšanas ilgajā laikā patiesībā tās organizācijas, kas strādā, viņu darbinieki nezina: viņiem jāstrādā, nav jāstrādā, ko viņi dara, kas viņiem jādara, jo cilvēki ir pilnīgā nezināšanā. Bet toties divu gadu laikā no Iekšlietu ministrijas tika atbrīvoti ap 2000 darbinieku ar labu specializāciju. Tad varbūt vajag ieteikt valdībai, lai paskatās, varbūt starp viņiem var vēl atrast kādu darbinieku, kuram var uzticēt šo ārkārtīgi nozīmīgo vadīšanas amatu, jo tas skaistais speciālists, kas bija pieaicināts un kas bija arī uz Saeimu atnācis, jā, protams, viņš ir labs advokāts, bet operatīvā un izmeklēšanas darbā viņš diemžēl nav specializējies.

Un tāpēc, kolēģi, varbūt tā bija Saeimas deputātu pārbaude, vai mēs modri strādājam vai nestrādājam. Bet, tā vai citādi, mēs nevaram pieļaut, lai ar mūsu rokām tādā amatā un uz apvienotu organizāciju būtu izvirzīts cilvēks, kurš nav kompetents.

Un vēlreiz es jūs aicinu. Protams, 7.Saeimai būs jāieceļ šis KNAB vadītājs, mums ir tomēr jāvadās no tīrā saprāta, un šim amatam ir jāizvēlas cilvēks, lai pēc tam nebūtu kauns, ka mēs esam nobalsojuši par to vai citu personu, kura vai nu nevar strādāt, vai varbūt nevēlas strādāt, vai neprot strādāt. Nu un varbūt vajadzētu jau arī ievest tādu kārtību, ka mūsu komisijās uz attiecīgiem amatiem, kurus mēs apstiprinām, paši veido šos konkursus, viņus izvērtē, un tad varbūt tik tiešām mūsu aparātos strādās vadošie darbinieki, lai nebūtu kauna ne Latvijai, ne mums kā deputātiem, un lai nebūtu arī kauna starptautiskajā nozīmē. Jo diemžēl ļoti daudzos jautājumos mūsu vadošie speciālisti atpaliek no saviem kolēģiem citās valstīs.

Tāpēc es aicinu atbalstīt šo Ministru kabineta priekšlikumu, jo tam ir ārkārtīgi liela nozīme, lai tās organizācijas, kuras darbojas, darbojas efektīvi. Paldies!

Sēdes vadītājs. Debates slēdzu. Lūdzu zvanu! Balsosim par noteikumu nr.333 nodošanu komisijai, līdz ar to pieņemšanu pirmajā lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par — 78, pret — nav, atturas — 1. Noteikumi komisijai nodoti.

Lūdzu Valsts pārvaldes un pašvaldības komisiju noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam.

Lūdzu ieslēgt mikrofonu deputātam Jānim Lagzdiņam.

J.Lagzdiņš (TP). Godājamie kolēģi! Es aicinātu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu 1.oktobri!

Sēdes vadītājs. Nedrīkst būt vairāk kā 15 dienas. Tātad 27.septembris.

J.Lagzdiņš. Paldies!

Sēdes vadītājs. Paldies!

Saeimas Prezidijs ierosina Satversmes 81.panta kārtībā izdotos Ministru kabineta noteikumus nr.382 “Grozījums Radio un televīzijas likumā” nodot Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai un Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai un noteikt, ka Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija ir atbildīgā komisija. Debatēt neviens nevēlas. Lūdzu zvanu! Balsosim par šo noteikumu nodošanu komisijai. Lūdzu rezultātu! Par — 78, pret un atturas — nav. Noteikumi komisijām nodoti.

Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija lūdz noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu. Antons Seiksts.

A.Seiksts (LC). Godātais priekšsēdētāj! Komisija lūdz vienu nedēļu — 19.septembris.

Sēdes vadītājs. 19.septembris. Iebildumu nav. Paldies!

Saeimas Prezidijs ir saņēmis piecu Sociāldemokrātiskās savienības frakcijas deputātu iesniegumu ar lūgumu iekļaut šīsdienas sēdes darba kārtībā sadaļā “Par saņemtajiem likumprojektiem” — likumprojektu “Grozījumi likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli””. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par šo piecu deputātu priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par — 32, pret — 6, atturas — 46. Priekšlikums nav guvis atbalstu.

Tie paši deputāti lūdz iekļaut šīsdienas sēdes darba kārtībā sadaļā “Par saņemtajiem likumprojektiem” — likumprojektu “Grozījumi likumā “Par valsts sociālo apdrošināšanu””.

“Par” vēlas runāt deputāts Egils Baldzēns.

E.Baldzēns (SDS). Godājamie deputāti! Latvijas Republikas pilsoņi! Sociāldemokrātu savienības frakcija ir iesniegusi šajā sesijā pirmo reizi grozījumus likumā “Par valsts sociālo apdrošināšanu”, un šie grozījumi paredz nodrošināt dienas nodaļas studentiem sociālās garantijas, kuras paredz viņiem arī Satversme. Tas ir, lai arī dienas nodaļu studenti, kas nav stājušies darba tiesiskajās attiecībās, tiktu apdrošināti pret invaliditāti, tiktu apdrošināti slimību gadījumos un arī jaunajām māmiņām — studentēm tiktu izsniegti maternitātes pabalsti.

Praktiski šis likumprojekts, ko iesniedz Sociāldemokrātu savienība, skar 27 600 studentus, 46% no 60 000 studentu, kas ir Latvijā.

Mēs, protams, priecājamies par to, ka Latvijā aug studentu skaits, un ir nepieciešams, lai arī viņiem būtu Latvijas Republikas Konstitūcijā paredzētās garantijas.

Tātad mūsu priekšlikums skan sekojoši: papildināt 6. pantu ar jaunu 6. daļu šādā redakcijā: “Pilna laika studējošie ir pakļauti invaliditātes apdrošināšanai, maternitātes un slimības apdrošināšanai.” Un papildināt 19. pantu ar 6. punktu šādā redakcijā: “No valsts pamatbudžeta tiek veiktas valsts obligātās sociālās apdrošināšanas šīm studējošajām personām dienas nodaļā.”

Ko es vēl gribētu šeit uzsvērt? To, ka, mūsuprāt, šis ir pietiekami nopietns priekšlikums, neskar šāgada budžetu, skar tikai nākamā gada budžetu. Summa, kas ir nepieciešama, lai Satversme pilnā apjomā tiktu attiecināta arī uz studentiem, tajā skaitā dienas studentiem, kuri nestrādā, nav liela — tā ir 1,3 miljoni gadā. Es domāju, ka tas ir nepieciešams ieguldījums, lai mūsu Satversme būtu ne tikai deklaratīva, bet arī reālas tiesības nodrošinoša mūsu jaunatnei. Un konsultācijas ir notikušas ar Latvijas studentu apvienību, kas ir arī šī likumprojekta galvenā iniciatore.

Aicinu valdības partijas un opozīcijas partijas atbalstīt Sociāldemokrātu savienības priekšlikumu un uzskatu to par nepieciešamu!

Sēdes vadītājs. “Pret” runāt neviens nevēlas. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta iekļaušanu darba kārtībā. Lūdzu rezultātu! Par — 25, pret — 3, atturas — 47. Priekšlikums noraidīts.

Saeimas Prezidijs ierosina deputātu Urbanoviča, Bekasova, Solovjova, Rastopirkina, Golubova iesniegto likumprojektu “Grozījums likumā “Par uzņēmumu ienākuma nodokli”” nodot Budžeta un finansu (nodokļu) komisijai, nosakot, ka tā ir atbildīgā komisija.

“Par” vēlas runāt deputāts Jānis Urbanovičs.

J.Urbanovičs (PCTVL). Godātais priekšsēdētāj, godātā Saeima! Šis priekšlikums nav mūsu pašu izdomāts, to mēs esam noklausījušies, esot visu valdošo partiju priekšvēlēšanu sapulcēs, lasot jūsu priekšvēlēšanu programmas, un vienkārši mums radās jautājums — kāpēc gaidīt atkal jūsu ievēlēšanu? Ir vēl daudz laika, ko strādāt. Tāpēc aicinām atbalstīt šo priekšlikumu, un ņemot vērā, ka nav neviena partija no esošajām un tām citām, kas grib no pārējiem 20... kas iebilstu pret šādu te mazu, bet vajadzīgu ierosinājumu, labojumu... Ķāpēc gaidīt? Balsosim šodien un steidzamības kārtā pieņemsim. Paldies!

Sēdes vadītājs. “Pret” runāt neviens nevēlas.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījums likumā “Par uzņēmumu ienākuma nodokli”” nodošanu komisijai. Lūdzu rezultātu! Par — 31, pret — 4, atturas — 45. Priekšlikums nav guvis atbalstu.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi likumā “Par privātajiem pensiju fondiem”” nodot Budžeta un finansu (nodokļu) komisijai, Sociālo un darba lietu komisijai un noteikt, ka Budžeta un finansu (nodokļu) komisija ir atbildīgā komisija. Iebildumu nav.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Par Latvijas Republikas un Slovākijas Republikas brīvās tirdzniecības līguma Apvienotās komitejas lēmumu nr. 1/2002” nodot Ārlietu komisijai, Budžeta un finansu (nodokļu) komisijai, Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai un noteikt, ka Ārlietu komisija ir atbildīgā komisija. Deputāti piekrīt.

Saeimas Prezidijs ierosina Parlamentārās izmeklēšanas komisijas akciju sabiedrības “Latvijas kuģniecība” un citu stratēģiski svarīgu objektu privatizācijas jautājumā iesniegto likumprojektu “Grozījums Saeimas Kārtības rullī” nodot Budžeta un finansu (nodokļu) komisijai un Juridiskajai komisijai, nosakot, ka Juridiskā komisija ir atbildīgā komisija. Deputāti neiebilst.

Izskatām sadaļu “Amatpersonu ievēlēšana, apstiprināšana, iecelšana, atbrīvošana vai atlaišana no amata”.

Lēmuma projekts “Par Ivetas Krēvicas apstiprināšanu par Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas tiesnesi”.

Juridiskās komisijas vārdā — deputāts Dzintars Rasnačs.

Dz.Rasnačs (TB/LNNK). Labrīt, godātie deputāti! Saeimas Juridiskā komisija izskatīja tieslietu ministres ieteikumu apstiprināt Ivetu Krēvicu par Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas tiesnesi un vienprātīgi atbalstīja šādu lēmuma projektu.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu — apstiprināt Ivetu Krēvicu par Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas tiesnesi! Lūdzu rezultātu! Par — 73, pret — nav, atturas — 2. Lēmums pieņemts.

Nākamais — lēmuma projekts “Par Gaļinas Kaņējevas apstiprināšanu par Valsts kontroles padomes locekli”. Juridiskās komisijas vārdā — deputāts Dzintars Rasnačs.

Dz.Rasnačs (TB/LNNK). Arī par šo lēmuma projektu Juridiskā komisija pieņēma pozitīvu lēmumu, tātad atbalstīja Gaļinas Kaņējevas apstiprināšanu par Valsts kontroles padomes locekli.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu: “Apstiprināt Gaļinu Kaņējevu par Valsts kontroles padomes locekli.” Lūdzu rezultātu! Par — 32, pret — 20, atturas — 23. Lēmums nav pieņemts.

Nākamais — lēmuma projekts “Par Ivetas Burkānes apstiprināšanu par Valsts kontroles Revīzijas departamenta kolēģijas locekli”. Juridiskās komisijas vārdā — deputāts Dzintars Rasnačs.

Dz.Rasnačs (TB/LNNK). Juridiskā komisija atbalstīja šādu lēmuma projektu, tātad atbalstīja Ivetas Burkānes apstiprināšanu par Valsts kontroles Revīzijas departamenta kolēģijas locekli.

Sēdes vadītājs. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par lēmuma projektu “Apstiprināt Ivetu Burkāni par Valsts kontroles Revīzijas departamenta kolēģijas locekli”. Lūdzu rezultātu! Par — 59, pret — 1, atturas — 15. Lēmums pieņemts.

Nākamais — lēmuma projekts “Par Ilvijas Atvares apstiprināšanu par Valsts kontroles Revīzijas departamenta kolēģijas locekli”. Juridiskās komisijas vārdā — deputāts Dzintars Rasnačs.

Dz.Rasnačs (TB/LNNK). Arī Ilvija Atvare saņēma atbalstošu, respektīvi, pozitīvu lēmumu apstiprināšanai Valsts kontroles Revīzijas departamenta kolēģijas locekļa amatā. Līdz ar to komisija aicina balsot.

Sēdes vadītājs. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par lēmuma projektu “Apstiprināt Ilviju Atvari par Valsts kontroles Revīzijas departamenta kolēģijas locekli”. Lūdzu rezultātu! Par — 58, pret — nav, atturas — 14. Lēmums pieņemts.

Nākamais — lēmuma projekts “Par Zaigas Eglītes apstiprināšanu par Valsts kontroles Revīzijas departamenta kolēģijas locekli”. Juridiskās komisijas vārdā — deputāts Dzintars Rasnačs.

Dz.Rasnačs (TB/LNNK). Valsts kontroliera ierosinājumu apstiprināt Zaigu Eglīti par Valsts kontroles Revīzijas departamenta kolēģijas locekli Juridiskā komisija atbalstīja.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu: “Apstiprināt Zaigu Eglīti par Valsts kontroles Revīzijas departamenta kolēģijas locekli”. Lūdzu rezultātu! Par — 30, pret — 4, atturas — 39. Lēmums nav pieņemts.

Izskatām lēmuma projektu “Par piekrišanu Saeimas deputāta Jāņa Urbanoviča saukšanai pie administratīvās atbildības”. Mandātu un iesniegumu komisijas vārdā — deputāte Vineta Muižniece.

V.Muižniece (TP). Godātie Saeimas deputāti! Strādāsim ar dokumentu nr.4865.

Saeimas Mandātu un iesniegumu komisija izskatīja Valsts policijas Ceļu policijas pārvaldes iesniegumu un protokolu par administratīvo pārkāpumu, kuru izdarījis Saeimas deputāts Jānis Urbanovičs. Jums izdalītajam dokumentam ir pievienots arī administratīvais protokols, kurā norādīts pārkāpuma raksturs, un proti, tā ir pieļaujamā braukšanas ātruma pārsniegšana.

Jānis Urbanovičs ir atzinis, ka protokolā minētais atbilst patiesībai, lūdza šo iesniegumu izskatīt un iespējami ātri virzīt viņu sodīt. To arī Mandātu un iesniegumu komisija ņēma vērā, izskatot vienbalsīgi atbalstīja sagatavoto lēmuma projektu par Jāņa Urbanoviča saukšanu pie administratīvās atbildības. Aicinu to darīt arī Saeimu! Paldies!

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu “Piekrist 7.Saeimas deputāta Jāņa Urbanoviča saukšanai pie administratīvās atbildības par administratīvā pārkāpuma protokolā norādīto pārkāpumu”. Lūdzu rezultātu! Par — 54, pret — 1, atturas — 1. Lēmums pieņemts.

Izskatām likumprojektu “Ūdens apsaimniekošanas likums”. Trešais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā — deputāts Arnis Razminovičs.

A.Razminovičs (TP). Labdien, godātie kolēģi! Strādāsim ar dokumentu nr. 4797.

1.priekšlikums saņemts no vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra. Un tas ir atbalstīts komisijā.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

A.Razminovičs. 2.priekšlikums — iesniedzis Juridiskais birojs. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Razminovičs. 3.priekšlikums ir saņemts no Juridiskā biroja. Tas ir atbalstīts un iestrādāts atbildīgās komisijas 5. priekšlikumā.

Līdzīgi tāpat 4.priekšlikums ir saņemts no Juridiskā biroja. Un tas ir iestrādāts atbildīgās komisijas 5.priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

A.Razminovičs. 6. — Juridiskā biroja priekšlikums — ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Razminovičs. 7. — Labklājības ministrijas parlamentārā sekretāra priekšlikums — ir daļēji atbalstīts 8. — atbildīgās komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Piekrīt deputāti.

A.Razminovičs. 9. — Juridiskā biroja priekšlikums. Ir daļēji atbalstīts 10. — atbildīgās komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

A.Razminovičs. 11. priekšlikums saņemts no Labklājības ministrijas parlamentārā sekretāra. Tas nav guvis komisijas atbalstu.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta komisijas viedokli.

A.Razminovičs. 12. priekšlikums — iesniedzis Juridiskais birojs. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Razminovičs. 13. — atbildīgās komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Razminovičs. 14. — atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

A.Razminovičs. 15. — atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

A.Razminovičs. 16. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

A.Razminovičs. 17. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

A.Razminovičs. 18. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

A.Razminovičs. 19. — atbildīgās komisijas priekšlikums. Arī atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Razminovičs. 20. — vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

A.Razminovičs. 21. — Labklājības ministrijas parlamentārā sekretāra priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

A.Razminovičs. 22. — atbildīgās komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Razminovičs. 23. — Juridiskā biroja priekšlikums. Tas ir guvis komisijas atbalstu.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

A.Razminovičs. 24. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

A.Razminovičs. 25. — Juridiskā biroja priekšlikums. Tas ir atbalstīts un iestrādāts 26. — atbildīgās komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

A.Razminovičs. 27. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Razminovičs. 28. — atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

A.Razminovičs. 29. — atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Razminovičs. 30. — Juridiskā biroja priekšlikums. Ir daļēji atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Razminovičs. 31. — vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

A.Razminovičs. 32. — atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

A.Razminovičs. 33. — atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

A.Razminovičs. 34. — vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Razminovičs. 35. — atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

A.Razminovičs. Aicinu deputātus balsot par izskatīšanu trešajā lasījumā!

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu trešajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par — 73, pret un atturas — nav. Likums pieņemts.

Nākamais — likums “Grozījumi likumā “Par pašvaldību budžetiem””. Otrreizējā caurlūkošana.

Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas vārdā ... (Zālē troksnis.)

Tātad ir saņemta Valsts prezidentes vēstule, kurā viņa motivēti nosūtījusi likumu “Grozījumi likumā “Par pašvaldību budžetiem”” otrreizējai caurlūkošanai. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par likumu “Grozījumi likumā “Par pašvaldību budžetiem”” nodošanu Budžeta un finansu (nodokļu) komisijai. Lūdzu rezultātu! Par — 75, pret un atturas — nav. Komisijai likums nodots.

Lūdzu noteiksim priekšlikumu iesniegšanas termiņu un otrreizējās caurlūkošanas datumu. Vents Balodis.

V.Balodis (TB/LNNK). Godātie deputāti! Lūdzu iesniegt priekšlikumus līdz 20.septembrim.

Sēdes vadītājs. Un izskatīšana?

V.Balodis. Un izskatīt 26.septembrī.

Sēdes vadītājs. 26.septembris. Iebildumu nav.

Nākamais — likumprojekts “Grozījums Ventspils brīvostas likumā”. Pirmais lasījums.

Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas vārdā — deputāts Vents Balodis.

V.Balodis (TB/LNNK). Godātie deputāti! Strādājam ar dokumentu nr.4640. Šie valdības sagatavotie grozījumi Ventspils brīvostas likumā ir vajadzīgi, lai saskaņotu to ar Eiropas Savienības prasībām nodokļu un muitas jomā. Budžeta un finansu (nodokļu) komisija tos ir atbalstījusi. Lūdzu jūs atbalstīt tos pirmajā lasījumā!

Sēdes vadītājs. Debatēt neviens nevēlas. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījums Ventspils brīvostas likumā” pieņemšanu pirmajā lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par — 44, pret — 16, atturas — 13. Pirmajā lasījumā likumprojekts pieņemts.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam?

V.Balodis. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš 15.oktobris.

Sēdes vadītājs. 15.oktobris. Iebildumu nav.

Nākamais — likumprojekts “Grozījums Rīgas brīvostas likumā”. Pirmais lasījums.

Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas vārdā — Vents Balodis.

V.Balodis (TB/LNNK). Godātie deputāti! Strādājam ar dokumentu nr.4641 — likumprojekts “Grozījums Rīgas brīvostas likumā”. Tāpat kā Ventspils brīvostas likums, ir valdības sagatavots, un ir saistīti, lai saskaņotu ar Eiropas Savienības prasībām nodokļu un muitas jomā. Budžeta un finansu (nodokļu) komisija to ir atbalstījusi pirmajā lasījumā. Lūdzu arī deputātus atbalstīt!

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par — 49, pret — 22, atturas — 13. Pirmajā lasījumā likumprojekts pieņemts.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš?

V.Balodis. 15.oktobris.

Sēdes vadītājs. Paldies!

Nākamais — likumprojekts “Grozījumi likumā “Par nodokļu piemērošanu brīvostās un speciālajās ekonomiskajās zonās””. Pirmais lasījums.

Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas vārdā — deputāts Vents Balodis.

V.Balodis (TB/LNNK). Godātie deputāti! Strādājam ar dokumentu nr.4642 likumprojektu “Grozījumi likumā “Par nodokļu piemērošanu brīvostās un speciālajās ekonomiskajās zonās””. Šos grozījumus sagatavojusi valdība, un tie ir nepieciešami, lai saskaņotu ar Eiropas prasībām nodokļu un muitas jomā. Budžeta un finansu (nodokļu) komisija ir atbalstījusi pirmajā lasījumā. Lūdzu arī jūs to atbalstīt!

Sēdes vadītājs. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par — 47, pret — 20, atturas — 14. Pirmajā lasījumā likumprojekts pieņemts.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš?

V.Balodis. 15.oktobris.

Sēdes vadītājs. Paldies! iebildumu nav.

Izskatām likumprojektu “Grozījums Latvijas Kriminālprocesa kodeksā”. Pirmais lasījums.

Aizsardzības un iekšlietu komisijas vārdā — deputāts Dzintars Kudums.

Dz.Kudums (TB/LNNK). Augsti godātais Prezidij! Augsti godātie kolēģi! Aizsardzības un iekšlietu komisija izskatīja grozījumus Latvijas Kriminālprocesa kodeksā, ko bija iesniedzis Ministru kabinets, un atzina tos par labu esam, un lūdzu arī atbalstīt Saeimu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā.

Lūdzu rezultātu! Par — 59, pret un atturas — nav. Pirmajā lasījumā pieņemts.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš?

Dz.Kudums. 17.septembris.

Sēdes vadītājs. 17.septembris. Paldies!

Nākamais — likumprojekts “Grozījumi Valsts meža dienesta likumā”. Pirmais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā — deputāts Kārlis Leiškalns.

K.Leiškalns (LC). Priekšsēdētāja kungs, dāmas un kungi! Dokuments, kuru mēs šobrīd izskatām, ir numurēts ar cipariem 4699 — likumprojekts “Grozījumi Valsts meža dienesta likumā”, kuram komisija ir lūgusi noteikt steidzamību.

Likumprojekts tika sagatavots pēc Valsts meža dienesta un Zemkopības ministrijas lūguma, lai precizētu veselu virkni meža dienesta darbinieku uzdevumus, pienākumus un rīcības veidu.

Tāpēc es aicinu atbalstīt šī likuma steidzamību, kā arī pirmā lasījuma redakciju!

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta atzīšanu par steidzamu. Lūdzu rezultātu! Par — 45, pret — nav, atturas — nav. Nav kvoruma.

Lūdzu atkārtot balsošanas režīmu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi Valsts meža dienesta likumā” atzīšanu par steidzamu. Lūdzu rezultātu! Par — 56, pret — nav, atturas — 22. Likumprojekts par steidzamu atzīts.

K.Leiškalns. Aicinu atbalstīt arī pirmā lasījuma redakciju!

Sēdes vadītājs. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par — 77, pret — nav, atturas — 1. Pirmajā lasījumā pieņemts.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš un otrā lasījuma datums?

K.Leiškalns. Dāmas un kungi! Tā kā likumprojektā, kas sākumā bija iedomāts kā sīki tehniski labojumi, ir ieviesušies daudzi ārkārtīgi būtiski labojumi, es aicinu priekšlikumu iesniegšanas termiņu noteikt 22. septembri un izskatīšanas datumu 10. oktobri.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst. Paldies!

Nākamais — likumprojekts “Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā”. Pirmais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā — deputāts Linards Muciņš.

L.Muciņš (LC). Cienījamo priekšsēdētāj! Cienījamie deputāti! Likumprojekta numurs 4758, reģistra numurs 1326.

Grupa deputātu, kas rūpējas par godīgu spēli mūsu sportā, ir iesniegusi labojumus Administratīvo pārkāpumu kodeksā, kas nosaka, ka Administratīvo pārkāpumu kodekss papildināms ar trijiem jauniem pantiem.

Viens no tiem ir pants par dopinga pārbaudes kārtības pārkāpšanu, otrs no tiem ir pants par sodiem atteikuma gadījumā... ja ir atteikums veikt dopinga pārbaudi, un trešais ir pārkāpums, administratīvs pārkāpums, par ziņu nesniegšanu par dopinga pārbaudēm.

Visi šie trīs panti, kuri nosaka administratīvos sodus no 50 vai attiecīgi no 100 līdz 250 latiem, ir vērsti uz to, lai sakārtotu sistēmu, kas saistīta ar dopinga kontroli un ar dopinga nelietošanu sporta pasākumos un sportistu vidū. Ņemot vērā arī pēdējā laikā gan ārzemēs, gan Latvijā notikušos skandālus, mēs redzam, ka tāda likumdošana ir nepieciešama šinī jomā un sodi ir jānosaka.

Juridiskā komisija izskatīja šo likumprojektu un atbalstīja. Aicinu arī jūs atbalstīt šo likumprojektu! Paldies!

Sēdes vadītājs. Debatēt neviens nevēlas. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par — 56, pret un atturas — nav. Pirmajā lasījumā likumprojekts pieņemts.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam?

L.Muciņš. 22.septembris.

Sēdes vadītājs. 22. septembris. Paldies!

Izskatām likumprojektu — “Grozījumi likumā “Par cukuru””. Otrais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā — deputāts Kalniņš.

A.Kalniņš (LSDSP). Godājamais priekšsēdētāj, cienījamie kolēģi! Izskatāmais dokuments nr.1256.

Otrajā lapaspusē ir redakcionāli precizēti 4. pants, 11.1 un 11.2 panti.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

A.Kalniņš. 1.priekšlikumu ir iesniedzis Zemkopības ministrijas parlamentārais sekretārs Sprindžuka kungs. Komisija ir atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

A.Kalniņš. 2.priekšlikumu arī iesniedzis Sprindžuka kungs, 3.priekšlikums ir Juridiskā biroja priekšlikums, kas apvienots komisijas atbalstītajā redakcijā.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Kalniņš. 4.priekšlikums — Zemkopības ministrijas parlamentārā sekretāra Sprinžuka kunga priekšlikums — atbalstīts daļēji komisijas redakcijā 5.priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt atbildīgās komisijas viedoklim par 3., 4. un 5.priekšlikumu.

A.Kalniņš. 6.priekšlikums — Juridiskā biroja. Atbalstīts no komisijas.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

A.Kalniņš. 7.priekšlikums no Zemkopības ministrijas parlamentārā sekretāra Sprindžuka kunga — atbalstīts no komisijas.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

A.Kalniņš. 8. — Juridiskā biroja priekšlikums — no komisijas ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

A.Kalniņš. Priekšlikumi izskatīti.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi likumā “Par cukuru”” pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par — 61, pret un atturas — nav. Otrajā lasījumā likumprojekts pieņemts. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam?

A.Kalniņš. 26.septembris.

Sēdes vadītājs. Paldies! Iebildumu nav.

Nākamais — likumprojekts “Grozījums likumā “Par pašvaldībām””. Pirmais lasījums.

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas vārdā — deputāts Pēteris Salkazanovs.

P.Salkazanovs (SDS). Labdien, augsti godātais Prezidij! Labdien, cienījamie deputāti! Grozījumi likumā “Par pašvaldībām” tika iesniegti 2000.gada septembrī kopā ar Dzīvesvietas deklarēšanas likumu, un iesniedzējs bija Ministru kabinets. Divu gadu laikā, izskatot Dzīvesvietas deklarēšanas likumu, normas, kas bija paredzētas grozījumos likumā “Par pašvaldībām”, ir iestrādātas Dzīvesvietas deklarēšanas likumā, un pašlaik — pēc diviem gadiem — šie grozījumi, ko iesniedza Ministru kabinets savā laikā, vairs nav aktuāli, tāpēc Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija neatbalsta šī likuma tālāko virzību.

Sēdes vadītājs. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par likumprojekta “Grozījums likumā “Par pašvaldībām”” pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par — 45, pret — 16, atturas — 13. Pirmajā lasījumā likumprojekts pieņemts.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam?

P.Salkazanovs. 20.septembris.

Sēdes vadītājs. 20.septembris. Paldies!

Nākamais — likumprojekts “Grozījumi likumā “Par pašvaldībām””. Pirmais lasījums.

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas vārdā... Nav referenta.

Izskatām... Lūdzu, Pēteris Salkazanovs.

P.Salkazanovs (SDS). Cienījamie kolēģi! Izskatām dokumentu nr.4217.

Grozījumus likumā “Par pašvaldībām” iesniedz deputātu grupa — Grīnblats, Rasnačs, Balodis, Kudums, Tabūns. Komisija neatbalsta šī likuma tālāku virzību.

Sēdes vadītājs. Atklājam debates. Dzintars Rasnačs.

Dz.Rasnačs (TB/LNNK). Godātie deputāti! Varbūt sākšu ar nedaudz nelielu atkāpi par vakardienas raidījumu... raidījumā “Kas notiek Latvijā?” dzirdēto, tātad ar jautājumu par lustrāciju. Un jūs droši vien arī varējāt uzzināt daudz ko jaunu par Čehiju, par Vāciju. Latvijā diemžēl šis lustrācijas darbs ir bijis ļoti liberāls, un šie ierobežojumi, kādi ir šobrīd pašvaldību un parlamenta deputātiem, ir visai liberāli, salīdzinot kaut vai ar to pašu Čehiju un to pašu Vāciju.

Taču, ja mēs runājam par izpildvaru, tad diemžēl izpildvarā var strādāt gan tie, kas ir bijuši VDK darbinieki, gan tie, kas darbojušies pret Latvijas neatkarību pēc 1991.gada 13.janvāra, gan arī citas personas. Te rodas jautājums: vai svaru, līdzsvaru kausā starp izpildvaru un lēmējvaru mēs varam atstāt nevienlīdzīgas prasības, stingrākas prasības vieniem un mazāk stingras otriem? Apvienība “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK uzskata, ka arī izpilddirektoriem pašvaldībās būtu jānosaka tādas pašas prasības kā pašvaldību deputātiem. Un mūsu nākamais solis būs noteikt tādas pašas prasības Ministru kabineta locekļiem un arī augstākajiem valsts izpildvaras ierēdņiem.

Mēs uzskatām, ka šis solis ir jāsper tāpēc, ka valstī diemžēl daudzās pašvaldībās pie varas nāk revanšistiski spēki, un mēs nekādā gadījumā to negribētu pieļaut. Tāpēc aicinām valdošās koalīcijas partijas atbalstīt šo likumprojektu un, ja ir papildinājumi, tad papildināt šo projektu uz otro un trešo lasījumu. Paldies!

Sēdes vadītājs. Andrejs Požarnovs.

A.Požarnovs (TB/LNNK). Augsti godātais Prezidij! Cienītie kolēģi! Likums gan nosaka, ka pašvaldību deputāti nevar būt bijušie Drošības komitejas darbinieki. Un tas tiek ievērots, un tas ir ļoti labi, ka tādas pašvaldības tiek vēlētas. Taču mūsu pieredze rāda, ka atsevišķās pašvaldībās pēc tam šie bijušie Drošības komitejas darbinieki tiek pieņemti par izpilddirektoriem, un pēc tam rodas tāda pretruna, ka tad, kad kāda politiski represēta persona ierodas kārtot savas darīšanas pašvaldībā un viņam ar savu bijušo izsūtītāju ir jākārto šīs darīšanas, tad pēc tam viņš uzdod tām politiskām partijām jautājumu: “Bet kā tad tā, mēs vēlējām šos pašvaldības deputātus, tika ievērots princips, kas bija, lai šie čekisti netiek ievēlēti, taču realitātē beigu beigās tā izpildvara nonāk čekistu rokās?” Un tāpēc mūsu apvienība uzskata, ka šī esošā kārtība ir jāpārtrauc un jānosaka tādi paši ierobežojumi.

Man ļoti žēl, ka komisijā neguva atbalstu šis apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK priekšlikums. Es lūdzu Saeimu tomēr atbalstīt šo likumprojektu!

Sēdes vadītājs. Debates beidzam. Komisijas vārdā vēlaties kaut ko piebilst?

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi likumā “Par pašvaldībām”” pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par — 19, pret — 19, atturas — 40. Likumprojekts pirmajā lasījumā noraidīts.

Izskatām likumprojektu “Grozījums Reliģisko organizāciju likumā”. Otrais lasījums.

Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas vārdā — deputāts Geige.

I.Geige (LC). Godātie deputāti! Strādāsim ar dokumentu nr. 4873. Šis ir likumprojekts “Grozījums Reliģisko organizāciju likumā” otrajā, galīgajā, lasījumā.

1.priekšlikums — atbildīgās komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts. Tas ir redakcionāls grozījums.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

I.Geige. 2. — deputāta Stalta priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Geige. 3. — atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts. (No zāles deputāte K.Lībane: “Jābalso!”)

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 3. — atbildīgās komisijas priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par — 46, pret — 17, atturas — 15. Priekšlikums ir guvis atbalstu. Tālāk, lūdzu!

I.Geige. 4. — tieslietu ministres Ingrīdas Labuckas priekšlikums. Komisija ir atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts... (Starpsauciens: “Jābalso!”) Lūdzu zvanu! Balsosim par 4. — tieslietu ministres Labuckas priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par — 31, pret — 2, atturas — 26. Priekšlikums guvis atbalstu. Tālāk, lūdzu!

I.Geige. 5. — deputāta Kiršteina priekšlikums. Ir atbalstīts komisijā. (Starpsauciens: “Balsot!”)

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par deputāta Kiršteina priekšlikumu nr.5!

Lūdzu rezultātu! Par — 14, pret — 25, atturas — 39. Priekšlikums noraidīts.

I.Geige. 6. — tieslietu ministres Labuckas priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

I.Geige. 7. — tieslietu ministres Labuckas priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

I.Geige. 8. — tieslietu ministres Labuckas priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

I.Geige. 9. — tieslietu ministres Labuckas priekšlikums — nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Geige. 10. — tieslietu ministres Labuckas priekšlikums — atbalstīts, redakcionāls precizējums.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu... Lūdzu zvanu! Balsosim par 10. — tieslietu ministres priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par — 70, pret un atturas — nav. Priekšlikums atbalstīts.

I.Geige. 11. — tieslietu ministres Labuckas priekšlikums — nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

I.Geige. 12. — atbildīgās komisijas priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

I.Geige. 13. — tieslietu ministres Labuckas priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

I.Geige. Tāpat atbildīgās komisijas 14.priekšlikums ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

I.Geige. Tāpat ir atbalstīts arī 15. — atbildīgās komisijas priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

I.Geige. 16. — tieslietu ministres Labuckas priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

I.Geige. 17.priekšlikums — tieslietu ministres Labuckas — ir atbalstīts. Ir atbalstīts atbildīgās komisijas nākamais priekšlikums — 18.priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Geige. 19. — tieslietu ministres Labuckas priekšlikums — ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu otrajā, galīgajā lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par — 76, pret — 2, atturas — 1. Likums pieņemts.

Izskatām likumprojektu “Par Latvijas Republikas un Svētā Krēsla līgumu”. Otrais lasījums.

Ārlietu komisijas vārdā — deputāts Rišards Labanovskis.

R.Labanovskis (SDS). Godājamais Prezidij! Cienījamie deputāti! Ārlietu komisija izskatīja likumprojektu “Par Latvijas Republikas un Svētā Krēslu līgumu” un nolēma to atbalstīt un ierosināt Saeimai apstiprināt otrajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Par Latvijas Republikas un Svētā Krēsla līgumu” pieņemšanu otrajā, galīgajā lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par — 58, pret — nav, atturas — 7. Likums pieņemts.

Nākamais — likumprojekts “Grozījums likumā “Par Latvijas Republikas pievienošanos 1981.gada 10.aprīļa Konvencijas par tādu konkrētu ieroču veidu lietošanas aizliegšanu vai ierobežošanu, kurus var uzskatīt par ieročiem, kas nodara ārkārtīgus postījumus vai kam ir neselektīva darbība, papildu protokolam””. Trešais lasījums.

Ārlietu komisijas vārdā — Rišards Labanovskis.

R.Labanovskis (SDS). Ārlietu komisija lūdz nobalsot minēto likumprojektu trešajā lasījumā. Neviens ierosinājums šajā laika periodā nav saņemts.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu trešajā, galīgajā lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par — 74, pret un atturas — nav. Likums pieņemts.

Nākamais — likumprojekts “Grozījums Latvijas Republikas Augstākās padomes lēmumā “Par pievienošanos 1981.gada 10.aprīļa Konvencijai par tādu konkrētu parasto ieroču veidu lietošanas aizliegšanu vai ierobežošanu, kurus var uzskatīt par ieročiem, kas nodara ārkārtīgus postījumus vai kam ir neselektīva iedarbība””. Trešais lasījums.

Ārlietu komisijas vārdā — Rišards Labanovskis.

R.Labanovskis (SDS). Komisija lūdz apstiprināt likumprojektu trešajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu trešajā, galīgajā lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par — 63, pret un atturas — nav. Likums pieņemts.

Nākamais — likumprojekts “Par Latvijas Republikas valdības un Krievijas Federācijas valdības līgumu par sadarbību un savstarpējo palīdzību muitas lietās”. Otrais lasījums.

Ārlietu komisijas vārdā — deputāts Rišards Labanovskis.

R.Labanovskis (SDS). Likums nepieciešams, lai izpildītu mūsu valsts pieņemto likumu par Latvijas Republikas starptautiskajiem līgumiem. Šis līgums veidos līgumtiesisko pamatu savstarpējai administratīvai palīdzībai starp abu valstu nacionālajām muitas administrācijām.

Ārlietu komisija lūdz atbalstīt to otrajā, galīgajā lasījumā!

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu otrajā, galīgajā lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par — 69, pret — un atturas — nav. Likums pieņemts.

R.Labanovskis. Paldies!

Sēdes vadītājs. Paldies!

Izskatām likumprojektu “Grozījums Apdrošināšanas sabiedrību un to uzraudzības likumā”. Pirmais lasījums.

Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas vārdā — deputāts Māris Vītols.

M.Vītols (TP). Godātie kolēģi! Izskatām likumprojektu “Grozījums Apdrošināšanas sabiedrību un to uzraudzības likumā”.

Dokumenta projektu ir iesniedzis Ministru kabinets, kurš paredz izmaiņas 16.1. pantā, paredzot to, ka, ja gadījumā apdrošinātājs, kas saņēmis licenci sauszemes transportlīdzekļa īpašnieka civiltiesiskās atbildības apdrošināšanai, tiek izslēgts vai izstājas no transportlīdzekļa apdrošināšanas biroja, tad arī attiecīgā komisija anulē attiecīgo apdrošināšanas licenci. Paredzēts, ka likums stāsies spēkā no nākamā gada 1. janvāra. Komisija, uzklausot viedokļus, atbalstīja to pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par — 72, pret — nav, atturas — 1. Pirmajā lasījumā likumprojekts pieņemts.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš?

M.Vītols. 19.septembris.

Sēdes vadītājs. Paldies! Iebildumu nav.

Izskatām likumprojektu “Grozījumi Krimināllikumā”. Otrais lasījums. Aizsardzības un iekšlietu komisijas vārdā — deputāts Dzintars Kudums.

Dz.Kudums (TB/LNNK). Augsti godātais priekšsēdētāja kungs! Aizsardzības un iekšlietu komisija savā 4. septembra sēdē izskatīja likumprojektu “Grozījumi Krimināllikumā” ar reģistrācijas numuru 1170. Iekļauts arī likumprojekts ar reģistrācijas numuru 1268.

Tālāk par priekšlikumiem. 1.priekšlikums. Komisija atbalstīja.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Kudums. 2.priekšlikums ir deputāta Stalta kunga priekšlikums. Komisijā neguva atbalstu.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Kudums. Neguva atbalstu arī Saeimas deputāta 3. un 4.priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt komisijai.

Dz.Kudums. Lūdzam atbalstu 5.priekšlikumam!

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Kudums. Saeimas deputāta Stalta kunga 6.priekšlikums netika atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta komisijas viedokli.

Dz.Kudums. Lūdzam atbalstu 7.priekšlikumam!

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

Dz.Kudums. 8. — Saeimas deputāta Stalta kunga priekšlikums — netika atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Kudums. Tālāk ir lūgums strādāt ar dokumentu nr.4863A.

Sēdes vadītājs. Lūdzu!

Dz.Kudums. 9.priekšlikums. Komisija lūdz atbalstu.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Kudums. 10. — Saeimas deputāta Stalta kunga priekšlikums — netika atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt komisijai.

Dz.Kudums. 11. — Muciņa kunga priekšlikums — tika atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Kudums. 12. — tieslietu ministres Ingrīdas Labuckas priekšlikums netika atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

Dz.Kudums. 13. — Aizsardzības un iekšlietu komisijas izstrādātais priekšlikums. Lūdzu atbalstīt!

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Kudums. 14. — Latvijas Republikas tieslietu ministres Labuckas kundzes priekšlikums — neguva atbalstu.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Kudums. Lūdzam atbalstu Aizsardzības un iekšlietu komisijas 15.priekšlikumam.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Kudums. Lūdzam atbalstu arī 16.priekšlikumam.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Kudums. Lūdzam atbalstīt arī 17. — Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Kudums. Lūdzam atbalstu kopumā otrajam lasījumam.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par — 57, pret — nav, atturas — 1. Otrajā lasījumā likumprojekts pieņemts.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam?

Dz.Kudums. 17.septembris.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt. Paldies!

Izskatām likumprojektu “Ugunsdrošības un ugunsdzēsības likums”. Otrais lasījums.

Aizsardzības un iekšlietu komisijas vārdā — deputāts Jānis Čevers.

J.Čevers (LSDSP). Priekšsēža kungs! Augsti godātie kolēģi!

Aizsardzības un iekšlietu komisija sagatavojusi otrajam lasījumam likumu “Ugunsdrošības un ugunsdzēsības likums”. Darba dokuments nr.4864.

1.priekšlikumu iesniedzis deputāts Čevers. Komisija to atbalstīja.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

J.Čevers. 2.priekšlikumu iesniedzis deputāts Stalts. Arī to komisija ir atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

J.Čevers. 3. — deputāta Stalta priekšlikumu — komisija ir noraidījusi.

Sēdes vadītājs. Deputāti arī noraida.

J.Čevers. 4. — deputāta Čevera priekšlikumu — komisija pieņēmusi.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

J.Čevers. 5. — deputāta Stalta priekšlikumu — komisija ir noraidījusi.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt komisijai.

J.Čevers. 6. — deputāta Čevera priekšlikumu — komisija ir atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

J.Čevers. Tāpat atbalstījusi arī 7. — deputāta Čevera priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Čevers. Atbalstīts arī 8. — deputāta Čevera priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

J.Čevers. 9. — deputāta Stalta priekšlikums — ir noraidīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt komisijai.

J.Čevers. 10. — deputāta Čevera priekšlikums — ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

J.Čevers. Tāpat atbalstīts ir 11. — deputāta Čevera priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Čevers. 12. — deputāta Stalta priekšlikums — ir noraidīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Čevers. 13. — deputāta Čevera priekšlikums — ir atbalstīts

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

J.Čevers. 14. — Aizsardzības un iekšlietu komisijas izstrādātais priekšlikums — ir pieņemts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

J.Čevers. 15. — deputāta Stalta priekšlikums — ir daļēji atbalstīts un iestrādāts komisijas 16.priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

J.Čevers. 17. — deputāta Stalta priekšlikums — ir noraidīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Čevers. 18. — deputāta Čevera priekšlikums — ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

J.Čevers. 19. — deputāta Stalta priekšlikums — ir noraidīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt komisijai.

J.Čevers. 20. — deputāta Stalta priekšlikums — ir noraidīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Čevers. Tāpat noraidīts ir 21. — deputāta Stalta priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Čevers. Komisija atbalsta deputāta Čevera priekšlikumu nr.22...

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

J.Čevers. ...un noraida deputāta Stalta priekšlikumu nr.23.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Čevers. Komisija nav atbalstījusi arī 24. — deputāta Stalta priekšlikumu...

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt komisijas viedoklim.

J.Čevers. ...bet atbalstījusi 25. — deputāta Čevera priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta šo priekšlikumu.

J.Čevers. 26.priekšlikumā atbalstu nav guvis deputāts Stalts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Čevers. 27.priekšlikumā Čevers ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

J.Čevers. 28. — deputāta Čevera priekšlikums — ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

J.Čevers. Tāpat 29. — deputāta Čevera priekšlikums — ir pieņemts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

J.Čevers. Līdz ar to likumprojekts otrajā lasījumā izskatīts. Lūdzu balsot par likumprojektu kopumā!

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par — 59, pret — 4, atturas 9. Otrajā lasījumā likumprojekts pieņemts. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam?

J.Čevers. 18.septembris.

Sēdes vadītājs. 18.septembris. Paldies!

Izskatām likumprojektu “Par 1996.gada 19.oktobra Hāgas konvenciju par jurisdikciju, piemērojamiem tiesību aktiem, atzīšanu, izpildi un sadarbību attiecībā uz vecāku atbildību un bērnu aizsardzības pasākumiem”. Pirmais lasījums.

Ārlietu komisijas vārdā — deputāts Rišards Labanovskis.

R.Labanovskis (SDS). Godājamā Saeima! Šis likumprojekts paplašinās Latvijas Republikas normatīvo bāzi starptautiskās sadarbības veicināšanai bērnu tiesību aizsardzības jomā, izlemjot jautājumus par bērna un viņa mantisko interešu aizsardzību. Ārlietu komisija lūdz šo likumprojektu atbalstīt pirmajā lasījumā!

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par — 78, pret un atturas — nav. Pirmajā lasījumā likumprojekts pieņemts.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš?

R.Labanovskis. 18.septembris.

Sēdes vadītājs. Paldies!

Nākamais — likumprojekts “Par Latvijas Republikas valdības un Slovēnijas Republikas valdības konvenciju par nodokļu dubultās uzlikšanas un nodokļu nemaksāšanas novēršanu attiecībā uz ienākuma un kapitāla nodokļiem”. Pirmais lasījums.

Ārlietu komisijas vārdā — deputāts Rišards Labanovskis.

R.Labanovskis (SDS). Godājamie kolēģi! Šis ir tipveida līgums. Šāda veida līdzīgi līgumi ir noslēgti ar daudzām valstīm. Tas nodrošinās stabilitāti attiecībā uz vienas līgumslēdzējas valsts investoru aplikšanu ar nodokļiem otrā valstī ilgākā laika periodā.

Ārlietu komisija lūdz nobalsot par šo likumprojektu pirmajā lasījumā!

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par — 77, pret un atturas — nav. Pirmajā lasījumā likumprojekts pieņemts.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam?

R.Labanovskis. 18. septembris.

Sēdes vadītājs. Paldies!

Nākamais — likumprojekts “Par 1970.gada 1.septembrī Ženēvā parakstīto Nolīgumu par ātri bojājošos pārtikas produktu starptautiskajiem pārvadājumiem un speciālām iekārtām, kas izmantojamas šajos pārvadājumos (ATP)”. Pirmais lasījums.

Ārlietu komisijas vārdā — Rišards Labanovskis.

R.Labanovskis (SDS). Godājamā Saeima! Likums ir nepieciešams tāpēc, ka pašlaik Latvijā nav neviena atbilstoša normatīvā akta, kas regulētu ar nolīgumu saistītos jautājumus. Tāpēc Ārlietu komisija lūdz šo 1970.gada Ženēvā parakstīto nolīgumu attiecināt arī uz Latviju un nobalsot par to pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par — 75, pret un atturas — nav. Pirmajā lasījumā pieņemts.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš?

R.Labanovskis. 20.septembris.

Sēdes vadītājs. 20.septembris. Paldies!

R.Labanovskis. Godājamais priekšsēdētāj! Atļaujiet, lūdzu, man pateikt vienu teikumu paziņojuma veidā.

Tā kā es atrados tribīnē un balsojumā par Latvijas Republikas un Svētā Krēsla līgumu man kartiņa nebija līdzi, es lūdzu pievienot manu balsi “par”. Paldies!

Sēdes vadītājs. Paziņojums arī Andrejam Požarnovam.

A.Požarnovs (TB/LNNK). Augsti godātā Saeima! Par 2.darba kārtības punktu. “Noteikumi par atsevišķu korupcijas novēršanas un apkarošanas funkciju nepārtrauktības novēršanu”, es kļūdījos, “atturējos”, bet es balsoju par nodošanu komisijai.

Sēdes vadītājs. Antonam Seikstam vārds paziņojumam.

A.Seiksts (LC). Es lūdzu Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisiju uzreiz, pēc sēdes, sapulcēties komisijas darba telpās. Paldies!

Sēdes vadītājs. Desmit deputāti ir iesnieguši jautājumu Ministru prezidentam Andrim Bērziņam par profesionālās izglītības iespējām nedzirdīgajiem jauniešiem. Jautājums tiek nodots Ministru prezidentam.

Lūdzu reģistrācijas režīmu! Reģistrēsimies ar identifikācijas kartēm!

Kamēr tiek gatavoti reģistrācijas rezultāti, vārds paziņojumam deputātam Valdim Ģīlim.

V.Ģīlis (TP). Sociālo un darba lietu komisijas sēde tūlīt, komisijas telpās.

Sēdes vadītājs. Aleksandram Bartaševičam lūdzu nolasīt reģistrācijas rezultātus!

A.Bartaševičs (7.Saeimas sekretāres biedrs). Godātie deputāti! Nav reģistrējušies: Andrejs Klementjevs, Oļegs Tolmačovs, Osvalds Zvejsalnieks, Viola Lāzo, Egils Baldzēns, Imants Burvis, Inese Birzniece, Guntars Krasts, Linards Muciņš, Tadeušs Ketlers, Edvīns Inkēns, Māris Sprindžuks, Aivars Tiesnesis, Aleksandrs Kiršteins, Helmuts Čibulis, Rihards Pīks, Jevgenija Stalidzāne, Ainārs Šlesers, Romāns Mežeckis, Anna Seile, Valdis Lauskis un Dainis Stalts. Paldies!

Sēdes vadītājs. Paldies! Sēde ir slēgta.

 

Uz Saeimas deputātu jautājumiem sniegtās atbildes

Pēc 2002.gada 12.septembra sēdes

Sēdi vada Latvijas Republikas 7. Saeimas priekšsēdētājs Jānis Straume.

Sēdes vadītājs. Ir 17.00, un ir pienācis laiks uzklausīt ministru atbildes uz deputātu jautājumiem.

Uz deputātu Freimaņa, Kalniņa, Lauska, Soldatjonokas un Čevera jautājumu zemkopības ministram Slaktera kungam “Par lauksaimniecības gada ziņojumu” ir saņemta rakstiska atbilde. Deputāti pretenzijas neceļ. Atbilde uz jautājumu ir sniegta. Paldies!

 

 

Kopsavilkumā

Pēc 2002.gada 12.septembra sēdes

 

3.lasījumā pieņēma likumus:

— “Grozījumi Pārtikas aprites uzraudzības likumā”. (Reģ.nr.1213) (Dok.nr.4795, 4795A) Balsojums: 68 par, 0 pret, 0 atturas.

— “Ūdens apsaimniekošanas likums”. (Reģ.nr.1179) (Dok.nr.4797) Balsojums: 73 par, 0 pret, 0 atturas.

— “Grozījums likumā “Par Latvijas Republikas pievienošanos 1981.gada 10.aprīļa Konvencijas par tādu konkrētu ieroču veidu lietošanas aizliegšanu vai ierobežošanu, kurus var uzskatīt par ieročiem, kas nodara ārkārtīgus postījumus vai kam ir neselektīva darbība, papildu protokolam””. (Reģ.nr.1228) (Dok.nr.4866) Balsojums: 74 par, 0 pret, 0 atturas.

— “Grozījums Latvijas Republikas Augstākās padomes lēmumā “Par pievienošanos 1981.gada 10.aprīļa Konvencijai par tādu konkrētu parasto ieroču veidu lietošanas aizliegšanu vai ierobežošanu, kurus var uzskatīt par ieročiem, kas nodara ārkārtīgus postījumus vai kam ir neselektīva iedarbība””. (Reģ.nr.1229) (Dok.nr.4867) Balsojums: 63 par, 0 pret, 0 atturas.

 

 

2.lasījumā kā steidzamu pieņēma likumu:

— “Grozījums Reliģisko organizāciju likumā”. (Reģ.nr.723) (Dok.nr.2406, 4873) Balsojums: 76 par, 2 pret, 1 atturas.

 

 

2.lasījumā pieņēma likumus:

— “Par Latvijas Republikas un Svētā Krēsla līgumu”. (Reģ.nr.741) (Dok.nr.2516, 4869) Balsojums: 58 par, 0 pret, 7 atturas.

— “Par Latvijas Republikas valdības un Krievijas Federācijas valdības līgumu par sadarbību un savstarpējo palīdzību muitas lietās”. (Reģ.nr.1286) (Dok.nr.4545, 4868) Balsojums: 69 par, 0 pret, 0 atturas.

 

 

2.lasījumā pieņēma likumprojektus:

— “Grozījumi likumā “Par cukuru””. (Reģ.nr.1256) (Dok.nr.4438, 4794) Balsojums: 61 par, 0 pret, 0 atturas.

— “Grozījumi Krimināllikumā”. (Reģ.nr.1170) (Dok.nr.4097, 4863) Balsojums: 57 par, 0 pret, 1 atturas.

— “Ugunsdrošības un ugunsdzēsības likums”. (Reģ.nr.1293) (Dok.nr.4587, 4864) Balsojums: 59 par, 4 pret, 9 atturas.

 

 

1.lasījumā kā steidzamu pieņēma likumprojektu:

— “Grozījumi Valsts meža dienesta likumā”. (Reģ.nr.1313) (Dok.nr.4699, 4784) Balsojums par steidzamību: 56 par, 0 pret, 22 atturas; balsojums par 1.lasījumu: 77 par, 0 pret, 1 atturas.

 

 

1.lasījumā pieņēma likumprojektus:

— “Grozījums Ventspils brīvostas likumā”. (Reģ.nr.1303) (Dok.nr.4640, 4755) Balsojums: 44 par, 16 pret, 13 atturas.

— “Grozījums Rīgas brīvostas likumā”. (Reģ.nr.1304) (Dok.nr.4641, 4756) Balsojums: 49 par, 22 pret, 13 atturas.

— “Grozījumi likumā “Par nodokļu piemērošanu brīvostās un speciālajās ekonomiskajās zonās””. (Reģ.nr.1305) (Dok.nr.4642, 4757) Balsojums: 47 par, 20 pret, 14 atturas.

— “Grozījums Latvijas Kriminālprocesa kodeksā”. (Reģ.nr.1299) (Dok.nr.4600, 4763) Balsojums: 59 par, 0 pret, 0 atturas.

— “Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā”. (Reģ.nr.1326) (Dok.nr.4758, 4789) Balsojums: 56 par, 0 pret, 0 atturas.

— “Grozījums likumā “Par pašvaldībām””. (Reģ.nr.684) (Dok.nr.2281, 4796) Balsojums: 45 par, 16 pret, 13 atturas.

— “Grozījums Apdrošināšanas sabiedrību un to uzraudzības likumā”. (Reģ.nr.1324) (Dok.nr.4739, 4855) Balsojums: 57 par, 0 pret, 1 atturas.

— “Par 1996.gada 19.oktobra Hāgas konvenciju par jurisdikciju, piemērojamiem tiesību aktiem, atzīšanu, izpildi un sadarbību attiecībā uz vecāku atbildību un bērnu aizsardzības pasākumiem”. (Reģ.nr.1292) (Dok.nr.4586, 4870) Balsojums: 78 par, 0 pret, 0 atturas.

— “Par Latvijas Republikas valdības un Slovēnijas Republikas valdības konvenciju par nodokļu dubultās uzlikšanas un nodokļu nemaksāšanas novēršanu attiecībā uz ienākuma un kapitāla nodokļiem”. (Reģ.nr.1273) (Dok.nr.4500, 4871) Balsojums: 77 par, 0 pret, 0 atturas.

— “Par 1970.gada 1.septembrī Ženēvā parakstīto Nolīgumu par ātri bojājošos pārtikas produktu starptautiskajiem pārvadājumiem un par speciālām iekārtām, kas izmantojamas šajos pārvadājumos (ATP)”. (Reģ.nr.1290) (Dok.nr.4556, 4872) Balsojums: 75 par, 0 pret, 0 atturas.

 

 

Nodeva komisijām Satversmes 81.panta kārtībā izdotos Ministru kabineta noteikumus, līdz ar to pieņemot 1.lasījumā likumprojektus:

— “Noteikumi par atsevišķu korupcijas novēršanas un apkarošanas funkciju nepārtrauktības nodrošināšanu”. (Reģ.nr.1369) (Dok.nr.4847, 4847A) Nodeva Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijai (atbildīgā), Budžeta un finansu (nodokļu) komisijai un Juridiskajai komisijai.

— “Grozījums Radio un televīzijas likumā”. (Reģ.nr.1370) (Dok.nr.4848, 4848A) Nodeva Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai (atbildīgā) un Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai.

 

 

Nodeva Budžeta un finansu (nodokļu) komisijai otrreizējai caurlūkošanai likumu:

— “Grozījumi likumā “Par pašvaldību budžetiem””. (Reģ.nr.1143) (Dok.nr.4801) Balsojums: 75 par, 0 pret, 0 atturas.

 

 

Nodeva komisijām likumprojektus:

— “Grozījumi likumā “Par privātajiem pensiju fondiem””. (Reģ.nr.1374) (Dok.nr.4862, 4862A) Nodeva Budžeta un finansu (nodokļu) komisijai (atbildīgā) un Sociālo un darba lietu komisijai.

— “Par Latvijas Republikas un Slovākijas Republikas brīvās tirdzniecības līguma Apvienotās komitejas lēmumu nr.1/2002”. (Reģ.nr.1375) (Dok.nr.4880, 4880A) Nodeva Ārlietu komisijai (atbildīgā), Budžeta un finansu (nodokļu) komisijai un Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai.

— “Grozījums Saeimas kārtības rullī”. (Reģ.nr.1376) (Dok.nr.4881, 4881A) Nodeva Juridiskajai komisijai (atbildīgā) un Budžeta un finansu (nodokļu) komisijai.

 

 

Pieņēma lēmumus:

— “Par Ivetas Krēvicas apstiprināšanu par Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas tiesnesi”. (Dok.nr.4875) Balsojums: 73 par, 0 pret, 2 atturas.

— “Par Ivetas Burkānes apstiprināšanu par Valsts kontroles Revīzijas departamenta kolēģijas locekli”. (Dok.nr.4877) Balsojums: 59 par, 1 pret, 15 atturas.

— “Par Ilvijas Atvares apstiprināšanu par Valsts kontroles Revīzijas departamenta kolēģijas locekli”. (Dok.nr.4878) Balsojums: 58 par, 0 pret, 14 atturas.

— “Par piekrišanu Saeimas deputāta Jāņa Urbanoviča saukšanai pie administratīvās atbildības”. (Dok.nr.4865) Balsojums: 54 par, 1 pret, 1 atturas.

 

 

1.lasījumā nepieņēma likumprojektu:

— “Grozījums likumā “Par pašvaldībām””. (Reģ.nr.1215) (Dok.nr.4217, 4796, 4806) Balsojums: 19 par, 19 pret, 40 atturas.

 

 

Nenodeva komisijām likumprojektu:

— “Grozījums likumā “Par uzņēmumu ienākuma nodokli””. (Reģ.nr.1373) (Dok.nr.4861, 4861A) Balsojums: 31 par, 4 pret, 45 atturas.

 

 

Nepieņēma lēmumus:

— “Par Gaļinas Kaņējevas apstiprināšanu par Valsts kontroles padomes locekli”. (Dok.nr.4876) Balsojums: 32 par, 20 pret, 23 atturas.

— “Par Zaigas Eglītes apstiprināšanu par Valsts kontroles Revīzijas departamenta kolēģijas locekli”. (Dok.nr.4879) Balsojums: 30 par, 4 pret, 39 atturas.

 

 

Jautājumi un atbildes:

— Saeima nodeva Ministru prezidentam A.Bērziņam deputātu A.Barčas, V.Lauska, V.Lāzo, O.Zvejsalnieka, A.Klementjeva, A.Bērziņa, I.Ūdres, I.Stirāna, I.Geiges un A.Požarnova jautājumu par profesionālās izglītības iespējām nedzirdīgiem jauniešiem. (Reģ.nr.187)

Saeimas preses dienests

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!