Par gaļas ražotāju potencēm
Nezināmas izcelsmes gaļas apjoms Latvijas tirgū pēdējā laikā samazinās, bet ražošanas apjomi strauji pieaug, vienbalsīgi atzīst aptaujātie gaļas pārstrādātāji.
Latvijas Gaļas ražotāju un pārstrādātāju asociācija apvieno vairākus gaļas pārstrādes uzņēmumus visā valstī. Tās biedru vidū ražošanas kritums pēdējā gada laikā nav bijis.
Valmieras gaļas kombināta direktors Māris Cers ir priecīgs par uzņēmuma straujo attīstību: 2000. gadā kombināta apgrozījums bija 4 miljoni 800 tūkstoši latu, 2001. gadā - 9 miljoni latu, bet šī gada prognoze ir jau vismaz 14 miljoni latu. M. Cers šo pieaugumu skaidro ar pircēju attieksmes maiņu: patērētāji sākot izvēlēties kvalitatīvāku produkciju, vairs tik daudz neskatoties uz tās cenu. Valmieras gaļas kombināta direktors uzskata, ka viņa vadītajam uzņēmumam ir izdevies iekarot labu reputāciju gaļas izstrādājumu patērētāju vidū. Valmieriešu produkcijā esot liels gaļas īpatsvars, netiekot izmantota saldēta gaļa, bet gan pašu kautuvē saražota svaiga gaļa. Dzīvi lopi tiek iepirkti arī Lietuvā un Igaunijā.
Arī AS “Rīgas miesnieks” pērn ir ievērojami uzlabojusi savas darbības ekonomiskos rādītājus. Iepriekšējos gados uzņēmumā bija lejupslīde, taču tagad to ir izdevies apturēt un pat panākt nelielu pieaugumu. 2000. gadā “Rīgas miesnieka” apgrozījums bija 8,4 miljoni latu, 2001. gadā - 9,6 miljoni, bet šogad tiek plānots sasniegt vairāk nekā 11 miljonu latu lielu apgrozījumu. Uzņēmuma mērķis ir pirmajiem šajā nozarē iegūt ISO 9001 sertifikātu, tāpēc ieviesta paškontroles sistēma, kas atbilst stingrajiem Dānijas standartiem. Sabiedrības ģenerāldirektors Valdis Gailītis uzskata, ka “Rīgas miesniekam” ir izdevies precīzi paredzēt, kā mainīsies situācija tirgū, un pielāgoties tai. Ārējie labvēlīgie faktori ir nelegālā tirgus sarukšana, ko veicina arī vēlme iegūt SAPARD līdzekļus, un lielveikalu attīstība.
Gan M. Cers, gan V. Gailītis atzīmē, ka pēdējā laikā Latvijas tirgū aktīvi cenšas ielauzties Lietuvas gaļas pārstrādātāji. Viņiem palīdz lietuviešu lielveikali. Tomēr šai produkcijai ir atšķirīgas garšas īpatnības, un, lai arī tai ir samērā zema cena, latviešu pircējs tomēr lielākoties izvēloties pašmāju desas un citus gaļas izstrādājumus.
Raž otāji atzīst, ka lielas rūpes un naudas ieguldījumus prasa uzņēmumu vides sakārtošana atbilstoši ES prasībām. Taču M. Cers ir pārliecināts, ka Latvijas gaļas ražotāji tiks ar to galā.
“DIENAS BIZNESS”
Sekojot citiem: “LV” informācijas redaktors Gints Moors
Par pārņemto publikāciju faktoloģiju atbild informācijas avoti