• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par kredītiem privatizēto mājokļu sakārtošanai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.09.2002., Nr. 135 https://www.vestnesis.lv/ta/id/66657

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Eiropas Komisijas līdzdalību "Rīgas ūdens" projektos

Vēl šajā numurā

20.09.2002., Nr. 135

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par kredītiem privatizēto mājokļu sakārtošanai

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija ir izstrādājusi grozījumus likumā “Par dzīvokļu īpašumu”. Paredzēto grozījumu mērķis ir aktivizēt dzīvokļu īpašnieku sabiedrību veidošanos privatizētajās daudzdzīvokļu mājās un radīt iespēju saņemt hipotekāros kredītus privatizēto daudzdzīvokļu dzīvojamo māju rekonstrukcijai un siltināšanai.

Pašreiz dzīvojamo māju, sevišķi daudzdzīvokļu māju, tehniskais stāvoklis ir slikts. Lielai daļai māju nepieciešams veikt kapitālo remontu, ēku norobežojošo konstrukciju siltumizolācijas spēja ir zema. Arī siltumapgādes sistēmu tehniskais stāvoklis daudzviet ir neapmierinošs. Tas viss rada paaugstinātus siltuma zudumus un reizē arī lielus izdevumus katrai ģimenei. Lai to novērstu un uzlabotu mājas tehnisko stāvokli, dzīvokļu īpašniekiem ir iespēja ņemt kredītu, bet par to ir jāvienojas 2/3 dzīvokļu īpašnieku, kā to paredz minētā likuma grozījumi. Ja 2/3 dzīvokļu īpašnieku ir pieņēmuši lēmumu par kredīta ņemšanu, tad katra dzīvokļa īpašums tiek apgrūtināts ar hipotēku. Tomēr rezultātā, piemēram, līdz ar mājas siltināšanu un siltumizolācijas sakārtošanu līdz pat 60% samazināsies ne vien siltumenerģijas patēriņš, bet arī iedzīvotāju maksājumu lielums. Tabulā atspoguļoti izmēģinājumprojekta rezultāti:

 

DzĪKS “Čiekurkalns 3” Rīgā:

Deviņstāvu māja (101dzīvoklis) uzbūvēta 80. gadu beigās

Aizņēmums — Ls 21 300

Termiņš — 7 gadi

Rezultāti — siltummezglu atjaunošana un ārsienu siltināšana

Dzīvokļu īpašnieku:

— papildu izmaksas aizdevuma atmaksai — 0,06 Ls/m2 mēnesī

— ietaupījumi uz izdevumiem par apkuri — 0,15 Ls/m2 mēnesī

Vienlaikus ar grozījumiem likumā “Par dzīvokļa īpašumu” ir sagatavots “Mājokļu attīstības kreditēšanas programmas” II posms, kas iesniegts Ministru kabinetā. Savu atbalstu minētajai programmai ir paudusi gan Hipotēku banka, gan Latvijas Komercbanku asociācija.

“Mājokļu attīstības kreditēšanas programmas” II posms paredz arī Mājokļu garantiju fondu, kas ievērojami samazinātu kredītrisku ne tikai aizdevuma devējam, bet galvenokārt kredīta ņēmējam, t.i., aizsargātu dzīvokļa īpašnieku intereses, atvieglojot kredīta atmaksu. Mājokļu garantiju fonds sniegtu galvojumu par paņemto kredītu — tas nozīmē, ka kredīta ņemšanas gadījumā dzīvokļu īpašniekiem nebūtu jāieķīlā savi dzīvokļi. Tas sevišķi svarīgi ir mājās, kur dzīvokļu īpašnieku rocība nav liela.

Latvijas Komercbanku asociācija ir izteikusi atbalstu Mājokļu kreditēšanas attīstības programmai un uzskata, ka Mājokļu attīstības kreditēšanas programmas II posma projektā paredzētā valsts atbalsta shēma, veidojot Mājokļu garantiju fondu, ievērojami palīdzēs mājokļu kreditēšanas vides sakārtošanā. Izveidojot Mājokļu garantiju fondu tiktu radīta iespēja sekmīgai galvojumu sistēmas darbībai un pilnveidota valsts atbalsta sistēma aizņēmēju kredītspējas paaugstināšanai.

Vides aizsardzības un  reģionālās attīstības ministrijas preses centrs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!