• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par stabilo Valmieras rūpniecību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.09.2002., Nr. 136 https://www.vestnesis.lv/ta/id/66704

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Valsts ieņēmumu dienestu, saistībā ar Saeimas parlamentārās komisijas paziņojumu

Vēl šajā numurā

24.09.2002., Nr. 136

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par stabilo Valmieras rūpniecību

KUCINSKIS.JPG (13551 bytes)
Māris Kučinskis
Foto: A.F.I.

Pēdējo triju gadu laikā rūpnieciskās produkcijas izlaide Valmieras rajonā ir augusi par 21,8%. Pērn tā bija 46,3 milj. latu, šogad pirmajā pusgadā - 26,2 miljoni latu. Savukārt rūpnieciskās produkcijas izlaide, rēķinot uz vienu iedzīvotāju, atbilstoši ir: 775 latu pērn un 440 latu šajā pusgadā - liecina Centrālās statistikas pārvaldes Valmieras nodaļas prognozētais aprēķins.

“Valmieras ekonomiskā dzīve jau gadu desmitiem balstās uz spēcīgu rūpniecisko potenciālu, kas, pateicoties stabilajām darba vietām, ir pamats pārējo nozaru attīstībai,” saka Valmieras mērs Māris Kučinskis. Kā nozīmīgākos stūrakmeņus pilsētas ekonomikā viņš nosauc piena pārstrādes uzņēmumu grupu, kas pērn apvienojusies akciju sabiedrībā “Valmieras piens”, tādējādi kļūstot par vienu no valstī lielākajiem savā nozarē, AS “Valmieras stikla šķiedra”, kura, investējot attīstībā vairāk nekā desmit miljonu latu, ir radījusi pamatu tālākai izaugsmei. Gaļas pārstrādes nozarē viens no vadošajiem uzņēmumiem Latvijā ir SIA “Triāls”, kas pēdējā gada laikā ir būtiski paplašinājis ražošanu. AS “Valpro Corp.” ir veiksmīgi spējusi atbildēt starptautiskā tirgus pārmaiņām un palielinājusi eksportu.

“Rūpnieciskā potenciāla attīstībā, manuprāt, arvien lielāka nozīme jāierāda biznesa ekonomikas kvalitātes paaugstināšanai ar informāciju un komunikāciju tehnoloģiju palīdzību. Lai šo tehnoloģiju iespējas darītu pieejamākas pēc iespējas plašākam lietotāju lokam, sadarbībā ar Vidzemes augstskolu, esam uzsākuši projektu “Baltijas kiberpilsēta”, kura ietvaros tiks veidots informāciju tehnoloģiju uzņēmumu inkubators, piesaistot reģionam starptautiskas firmas. Pagājušajā gadā PHARE programmai iesniegto projektu vidū kiberpilsēta ir atzīta par vienu no labākajiem priekšlikumiem, tātad varam cerēt uz Eiropas Savienības finansējumu,” plāno Valmieras mērs.

Finansējums, ko PHARE varētu piešķirt “Baltijas kiberpilsētai”, ir 5,5 miljoni eiro. Projekta ietvaros par sadarbību jau tiek slēgti nodomu protokoli ar pasaulē pazīstamām IT firmām, kā, piemēram, “Microsoft” un “Nokia”. Baltijas kiberpilsētas ēkas celtniecība varētu sākties 2004. gadā, bet projektu plānots pabeigt 2005. gadā. Joprojām savu aktualitāti ir saglabājis pērn atvērtais Vidzemes profesionālās izglītības centrs, kurš veic reģiona uzņēmumiem tik nepieciešamo profesionālo apmācību metālapstrādē, celtniecībā, IT, energoapgādē, programmēto darbgaldu apguvē un citās.

Masu medijos jau vairākkārt ir bijis vēstīts par Vidzemes olimpiskā centra būvniecību Valmierā, kā arī sabiedrībā plašu rezonansi izraisījušo lielveikala celtniecību blakus sporta kompleksam.

“Šajā vietā būtībā izveidosies jauns pilsētas sabiedriskais un tirdzniecības centrs, par kura teritorijas apbūvi jau tagad domājam kompleksi, ietverot olimpisko centru, lielveikalu un viesnīcu, kuru vienā no esošajiem korpusiem plāno iekārtot “Valmieras piens”. Infrastruktūra un komunikāciju tīkli sakārtosies arī apkārt esošajos dzīvojamos kvartālos. Manuprāt, tas ir labi, jo vēsturiskais centrs varēs sakārtoties un kļūt par tūristiem pievilcīgu teritoriju ar nelieliem veikaliem, pakalpojumu sniedzēju un iestāžu birojiem,” domā M. Kučinskis. Savukārt lielveikala sakarā pilsētas mērs norāda, ka iedzīvotāji būs ieguvēji jauna un plašāka piedāvājuma ziņā.

Šogad plānotie pamatbudžeta ieņēmumi Valmieras pilsētā ir 9,72 miljoni latu. Kā jau katru gadu, atzīta budžeta izdevumu prioritāte ir izglītība, kurai atvēlēts 41% līdzekļu no budžeta nodokļu daļas. Lielākā daļa izglītībai paredzētās naudas tiks izlietota pedagogu darba samaksai. Valsts kopbudžetā šogad astoņos mēnešos Valmieras rajona nodokļu maksātāji ir iemaksājuši 8,72 miljonus latu - par 35,5% vairāk nekā pirms gada.

 

“DIENAS BIZNESS”

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!