• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Nesavtīgi kalpojot arī Latvijai un tās drošībai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.09.2002., Nr. 136 https://www.vestnesis.lv/ta/id/66719

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

24.09.2002., Nr. 136

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Nesavtīgi kalpojot arī Latvijai un tās drošībai

Atvaļinātais ASV ģenerālis Vilmārs Kukainis pie Latvijas karavīriem

VIRS2.JPG (12085 bytes)
Foto: Andris Kļaviņš

Savā gadskārtējā dzimtenes apmeklējuma laikā atvaļinātais ASV brigādes ģenerālis Vilmārs Kukainis ieradās Nacionālajā aizsardzības akadēmijā, lai tiktos un pārrunātu turpmākās sadarbības iespējas ar akadēmijas vadību, kā arī nolasīja lekciju komandējošā sastāva pamatkursa kadetiem par latviešu virsniekiem rietumvalstu bruņotajos spēkos un palīdzību Latvijas armijas veidošanas pirmsākumos un pašreiz.

Latviešu virsnieku apvienībā (LVA), kuras biedrs ir Vilmārs Kukainis, ģenerālis svinīgi tika uzņemts goda biedra kārtā. Pārrunās ar LVA vecajiem virsniekiem V.Kukainis uzsvēra, ka Aizsardzības ministrijā par padomniekiem strādājuši un strādā daudzi pieredzējuši rietumvalstu armijās dienējoši virsnieki. Diemžēl iepriekšējo ministru laikā dažu ļoti erudītu militāro speciālistu piedāvājumi palīdzēt mūsu bruņotajiem spēkiem nav sasnieguši dzirdīgas ausis.

Pieredzējušā ģenerāļa vizīte bija ļoti intensīva un piesātināta. Kara muzejam tika dāvināti paša un ASV Gaisa spēku brigādes ģenerāļa Rūdolfa Pēkšēna karogi, Lāčplēša Kara ordeņa kavaliera virsleitnanta Arvīda Laura relikvijas, “Minox” fotoaparātu ieskaitot, tika apciemoti pulkveža Paula Korecka ģimenes kapi Bārtā, risināti sadarbības un juridiskie jautājumi par krājaizdevu sabiedrībām, kurās ieinteresēti arī karavīri.

Vizītes laikā arī ar militārā žurnāla “Tēvijas Sargs”, kura pārstāvis ASV ir V.Kukainis, redakciju runāts, kā to padarīt interesantāku.

Nacionālās aizsardzības akadēmijas bibliotēkā glabājas daudzas V.Kukaiņa dāvinātas grāmatas, arī šoreiz tradīcija tika saglabāta. Jāatzīmē arī ieguldījums Latviešu — angļu — vācu militārās terminoloģijas vārdnīcas tapšanā, kuras līdzautors ir ģenerālis V.Kukainis.

Dažāds ir latviešu atgriešanās ceļš dzimtenē. Latviešu karavīri, pēc Otrā pasaules kara ieradušies Jaunajā pasaulē, cerēja uz drīzu atgriešanos. Diemžēl atceļš ieilga. Un varbūt nav tik svarīga šī fiziskā atgriešanās, nozīmīgāka ir šo pieredzējušo vīru garīgā saikne ar dzimteni, garīgo vērtību atdošana savai zemei un tautai. Un ģenerālis Vilmārs Kukainis nesavtīgi tai kalpo.

VIRS3.JPG (18792 bytes) VIRS1.JPG (18143 bytes)
Savstarpēji sveicot: Nacionālās aizsardzības akadēmijas rektors pulkvežleitnants Juris Maklakovs un atvaļinātais ASV brigādes ģenerālis Vilmārs Kukainis

Teksts un foto: Andris Kļaviņš  — “Latvijas Vēstnesim”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!