• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ar ziemeļvalsts dāvinājumu - Latvijas sardzē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.09.2002., Nr. 138 https://www.vestnesis.lv/ta/id/66785

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Dānijas parlamentāriešiem un Latvijas zemniekiem

Vēl šajā numurā

26.09.2002., Nr. 138

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ar ziemeļvalsts dāvinājumu – Latvijas sardzē

Vakar Somija Latvijas Robežsardzei svinīgi nodeva robežapsardzības kuģi “Valpas”

VALPAS10.JPG (19881 bytes) VALPAS5.JPG (20509 bytes)

Vakar Rīgas pasažieru ostā: Latvijas iekšlietu ministrs Mareks Segliņš, Valsts robežsardzes priekšnieks Gunārs Dāboliņš un Somijas robežsardzes priekšnieks Hannu Ahonens; robežapsardzības kuģis “Valpas”
Foto: Arnis Blumbergs, “LV”

VALPAS7.JPG (19576 bytes) VALPAS6.JPG (21099 bytes)

Pēc dāvinājuma dokumentu parakstīšanas: Somijas vēstniece Latvijā Kirsti Eskelinena; Latvijas Valsts robežsardzes priekšnieks Gunārs Dāboliņš un Somijas robežsardzes priekšnieks Hannu Ahonens
Foto: Arnis Blumbergs, “LV”

Latvija savā ceļā uz Eiropas Savienību tās dalībvalstu vidū ir ieguvusi sev draugus un sadarbības partnerus. Īpaši nozīmīga ir sadarbība robežu apsardzībā, jo nelikumības robežu šķērsošanā — nelegālie imigranti, kontrabanda — ir globālas problēmas, ar kurām iespējams cīnīties vien sadarbojoties, īpaši ar kaimiņu valstīm. Latvijas robežsardzei, kuras pārziņā pirms dažiem gadiem nonāca arī jūras robežas apsardzība, uzticams sadarbības partneris jau kopš 1995. gada ir Somija. Tā ir palīdzējusi Latvijai gan ar padomu, rīkojot mūsu robežsargiem apmācības kursus, gan arī finansiāli, dāvinot robežsargiem nepieciešamo ekipējumu. Šāds Somijas labās gribas žests notika arī vakar, 25. septembrī, kad Rīgas Pasažieru ostā Somijas dāvinājums — jūras robežapsardzības kuģis “Valpas” — tika svinīgi nodots Latvijas robežsardzei. Kuģa vārds “Valpas” nozīmē “modrais”, un Valsts robežsardzes priekšnieks Gunārs Dāboliņš apsolīja to nekad neamainīt.

Kuģis ir izgatavots 1971. gadā un patlaban ir pilnīgā darba kārtībā. Tam divas reizes veikts kapitālais remonts, un tas ir aprīkots ar modernāko novērošanas tehniku. “Valpas” ir 48,3 metrus garš, 8,66 metrus plats, galvenā dzinēja jauda ir 1500 kW. Salīdzinājumam — Latvijas robežsardzes patruļkuģa “Tiira” jauda ir uz pusi mazāka. Kuģa maksimālais ātrums — 15 mezgli. “Valpas” ir paredzēts darbam Baltijas jūrā augu gadu, tas spēj salauzt pat pusmetru biezu ledu. Kuģa komandā ir 13 cilvēku, un tas spēj izmitināt vēl 23 pasažierus. Kuģis tiks izmantots arī kā bāzes mācību kuģis. Tā kā “Valpas” aprīkots arī ar specifisku ugunsdzēsības aprīkojumu, to izmantos arī Ugunsdzēsības un glābšanas dienests, kā arī Valsts policija. Kuģa komandas pienākums būs nodrošināt sabiedrisko kārtību uz ūdeņiem, cīnoties pret terorismu un lokalizējot ārkārtas situācijas — ugunsgrēkus, ķīmiskas avārijas.

“Valpas” svinīgajā nodošanas ceremonijā mūsu valsts robežsargiem iekšlietu ministrs Mareks Segliņš Latvijas Republikas un Iekšlietu ministrijas vārdā pateicās par dāvinājumu Somijas valstij.

Iekšlietu ministrs Mareks Segliņš uzsvēra, ka Latvija ir izdarījusi savu politisko izvēli, tā vēlas iestāties Eiropas Savienībā un NATO. Līdz ar to ļoti aktuāls ir robežapsardzības jautājums. M. Segliņš uzsvēra, ka “Valpas” palīdzēs sargāt Latvijas jūras robežu, kā to paredz Latvijas likumdošana un kā to no mums sagaida Eiropas Savienība. Somijas robežsardzes priekšnieks Hannu Ahonens izteica cerību, ka Somijas sadarbība ar Latvijas robežsardzi turpināsies, bet nu jau ne tik daudz apmācības jomā, bet gan kā labiem draugiem un līdzvērtīgiem sadarbības partneriem.

Skanot abu valstu nacionālajām himnām, tika nolaists Somijas karogs un mastā uzvilkts Latvijas. Kuģa karogu iesvētīja Rīgas Doma evaņģēliski luteriskās draudzes mācītājs Elija Godiņš. Viņš arī aizlūdza par kuģa komandu un tās kapteini Aleksandru Volkovu.

Jau kuģa telpās Latvijas Valsts robežsardzes priekšnieks G. Dāboliņš parakstīja dāvinājuma aktu. Svinīgajā ceremonijā piedalījās arī ārkārtējā un pilnvarotā Somijas vēstniece Latvijā Kirsti Eskelinena.

Rūta Kesnere, “LV” informācijas redaktore

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!