• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par latviešu oriģinālliteratūras nākotni un grāmatu cenām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.10.2002., Nr. 142 https://www.vestnesis.lv/ta/id/67010

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ar rudeni Latvijā

Vēl šajā numurā

03.10.2002., Nr. 142

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par latviešu oriģinālliteratūras nākotni un grāmatu cenām

Kāda ir latviešu oriģinālliteratūras nākotne? Ar 2003. gadu oriģinālliteratūra tiek aplikta ar pievienotās vērtības nodokli 9% apmērā. Tas nozīmē, ka latviešu dzejas, prozas, dramaturģijas, eseju un mācību grāmatu cenas pieaugs apmēram par 12 procentiem. Tas nozīmē, ka lasītgribētāju ierobežotās pirktspējas dēļ latviešu oriģinālliteratūras straumīte kļūs pavisam sīka. Tas nozīmē, ka attiecīgi mazāka būs autoru darba samaksa, kas jau šodien nesniedzas ne līdz iztikas, ne valdības noteiktajam algas minimumam. Jauni, talantīgi rakstnieki būs spiesti pamest literatūru, bet vēl daudz vairāk būs to talantīgo, kuri līdz savam aicinājumam— literatūrai — nemaz nenonāks.

Iespējams, ka latviešu oriģinālliteratūras zaudējumi būs vēl daudz lielāki, jo, pēc jaunā likuma, tulkotā literatūra finansiāli iegūst tieši tikpat daudz, cik oriģinālliteratūra zaudē. Priecāsimies par katru grāmatu, kas tiek izdota, taču šī likuma radītā konkurence jau ir tālu aiz godīguma robežas, lai gan politiķi ir atkārtoti deklarējuši Latvijas likumu pienākumu sargāt latviešu oriģinālliteratūru, stimulēt tās attīstību gan kā valodas bagātinātāju, gan kā latviskās identitātes glabātāju.

Klusējot nogaidīt, kamēr paiet Saeimas vēlēšanas, nedrīkst — klusēšana arī ir pozīcija, attieksme, otra vaiga pagriešana, kad pa vienu iesists. Mūsu pienākums ir caur masu saziņas līdzekļiem informēt savus lasītājus un arī nelasītājus, ka šis likums ir domāts arī kārtējam, dziļam grābienam viņu kabatās — nākošajā gadā mācību grāmatu cenas palielināsies apmēram par Ls 10 uz katru skolas bērnu jeb 220 000 latu tikai uz pirmklasnieku rēķina. Kā parasts, attaisnojumam tiek rādīts Eiropas Savienības virzienā un apgalvots, ka patiesībā solis ir visnotaļ demokrātisks, jo siksnas būs jāpievelk visiem. Un vēlreiz, kā parasts, aizmirsts, ka cilvēks ar 300 000 latu gada ienākumu to izjutīs citādi, nekā ļaužu vairākums, kam ienākumi nesasniedz pat iztikas minimumu. Sevišķi smagi tas skars daudzbērnu ģimenes, tām vēl lieku reizi būs jājūtas kā nepilnvērtīgiem sabiedrības locekļiem.

Šī likuma — grozījumi likumā “Par pievienotās vērtības nodokli” — pieņemšanu Saeimā noteica valdošā koalīcija jeb partijas “Latvijas ceļš”, “Tautas partija”, “Tēvzemei un brīvībai”/LNNK. Šīs partijas jau ilgus gadus ir atbildīgas par visiem ļaunumiem un labumiem, kas pār mums nākuši.

Šo partiju svētākais pienākums ir labot tīši vai netīši pieļautu aplamību, kas var izraisīt neatgriezeniskus procesus mūsu sabiedrībā.

Izeja ir tikai viena: vai nu atcelt pieņemtos grozījumus likumā “Par pievienotās vērtības nodokli” — attiecībā uz oriģinālliteratūru un mācību grāmatām, vai izstrādāt reālus kompensācijas mehānismus latviešu grāmatniecībā, tajā skaitā — radikāli palielināt oriģinālliteratūras un mācību literatūras iepirkumus bibliotēku vajadzībām.

Mēs ceram, ka vēlēšanu kaislību virpuļos saprāts uzvarēs.

Mēs gaidām konstruktīvu atbildi un, galvenais, rīcību no visām politiskām partijām, kurām rūp Latvijas nākotne.

Ar cieņu,

Rīgas Latviešu biedrības dome

Paziņojums pieņemts RLB domes

sēdē 2002. gada 18. septembrī

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!