• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par kursu uz investīciju piesaisti. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.10.2002., Nr. 143 https://www.vestnesis.lv/ta/id/67050

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par latviešu pašcieņas trūkumu

Vēl šajā numurā

04.10.2002., Nr. 143

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par kursu uz investīciju piesaisti

Lai tiktu pie Eiropas Savienības finansējuma reģionālajai attīstībai, jāiegulda ievērojams darbs un līdzekļi - gan projektu sagatavošanā, gan līdzfinansējuma meklēšanā. To, vadoties no savas pieredzes, atzīst Jelgavas domes izpilddirektors Gunārs Kurlovičs. Tomēr viņš to vērtē kā unikālu iespēju saņemt papildu līdzekļus nopietnām vajadzībām.

Diviem Jelgavas domes izstrādātiem projektiem no PHARE 2000. gada programmas līdzekļiem ekonomisko un sociālo apstākļu izlīdzināšanai Latgales un Zemgales reģionā atvēlēti 2,5 miljoni eiro - tiks izveidots Uzņēmējdarbības atbalsta un pieaugušo izglītības Zemgales reģionālais centrs, kā arī bāze cilvēkresursu attīstības veicināšanai un infrastruktūrai informācijas tehnoloģiju pakalpojumiem Jelgavas pilsētā. Pašvaldība arī nākotnē cer saņemt ES naudu reģionālajai attīstībai.

“Pēc iepriekšējām pašvaldību vēlēšanām radikāli mainījās politiskā un administratīvā vadība Jelgavas domē. Pēc pusgadu smaga darba tika izveidota jauna, maksimāli uz investīciju piesaisti orientēta pārvaldes sistēma. Turklāt mainījās koncepcija par to, kā pašvaldība veicina uzņēmējdarbības attīstību - nostiprinājās sapratne, ka pašvaldība un valsts nav uzņēmējs, bet tās var radīt uzņēmējdarbībai labvēlīgu vidi. Tiesa, pašvaldību iespējas to panākt ir visai ierobežotas, taču tas nav neiespējami,” klāsta G. Kurlovičs.

Lai izvēlētos tēmas projektiem, spriests, kā vislabāk pašvaldība var uzlabot uzņēmējdarbības vidi. “Viens no būtiskākajiem faktoriem ir infrastruktūra, taču, mūsuprāt, tai ir jānodrošina arī cilvēkresursu attīstība. Tādēļ vienam projektam izvēlēta informācijas tehnoloģiju joma - paredzēta gan pašas sistēmas attīstība, gan cilvēku izglītošana,” paskaidro G. Kurlovičs.

Projektus sagatavojuši domes darbinieki kopīgi ar algotiem konsultantiem. Tieši mazā pieredze darbā ar ES līdzekļiem, pēc G. Kurloviča domām, ir galvenais iemesls, kāpēc no Zemgales reģiona šajā reizē iesniegti tikai četri projekti, no kuriem atbalstīti tikai abi Jelgavas domes projekti.

“Arī mēs nebijām pietiekami izglītoti šajos jautājumos - bija jālec ūdenī ar cerībām, ka varēsim peldēt. Taču mēs kopīgi ar konsultantiem tiešām nopietni strādājām, lai šos projektus sagatavotu - katra projekta izstrāde izmaksāja vairākus desmitus tūkstošus latu. Tagad arī mūsu cilvēki māk strādāt ar ES naudu! Taču tas vēl nav viss: šī nauda ir arī jāapgūst - šādas pieredzes mums pagaidām nav, tādēļ tiek algoti speciālisti.” Viņš iesaka mazajām pašvaldībām, kas vienas nav spējīgas šādus projektus pacelt, apvienot spēkus.

Vēl būtisks iemesls, kas kavē pašvaldības iesniegt projektus, ir līdzfinansējuma trūkums. Šajā gadījumā PHARE sedz 75% no projekta kopējām izmaksām. Vēl 15% sedz valsts, un tikai atlikušie 10% ir jāatrod pašvaldībai.

G. Kurlovičs uzskata, ka valstij vairāk jātbalsta pašvaldības, gan izglītojot cilvēkus projektu sagatavošanā, gan palīdzot ar līdzfinansējumu.

“DIENAS BIZNESS”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!