• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par PVN grāmatām un to cenām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.10.2002., Nr. 143 https://www.vestnesis.lv/ta/id/67067

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par jauniem līgumiem vides aizsardzībā

Vēl šajā numurā

04.10.2002., Nr. 143

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par PVN grāmatām un to cenām

Pievienotās vērtības nodokļa (PVN) samazinātās likmes 9% apmērā ieviešana grāmatām no 2003.gada 1.janvāra kopumā nekādā gadījumā neradīs grāmatu cenu pieaugumu, gluži pretēji – tas radīs pamatu grāmatu cenu samazinājumam, liecina Finansu ministrijas aprēķini. Arī Latvijas Grāmatizdevēju asociācija savulaik ir apliecinājusi, ka grāmatu cenu kāpums PVN dēļ nav gaidāms, tādēļ ir neizprotami šīs asociācijas pēdējā laika paziņojumi, kuros tā mainījusi viedokli un sniedz sabiedrībai maldinošu informāciju.

Pērnā gada novembrī Saeimā tika pieņemti grozījumi likumā par pievienotās vērtības nodokli, paredzot ieviest Latvijā vēl vienu pievienotās vērtības nodokļa likmi – samazināto likmi 9% apmērā. Līdz ar šiem grozījumiem tika noteikts, ka no 2003.gada 1.janvāra samazināto PVN likmi piemēros visām grāmatu piegādēm.

Pašlaik Latvijā daļa grāmatu — mācību un zinātniskā literatūra, Latvijā izdotā bērnu literatūra un oriģinālliteratūras darbu pirmizdevumi — ir atbrīvotas no pievienotās vērtības nodokļa. Pārējās grāmatas tiek apliktas ar 18% PVN. Pēc Finansu ministrijas datiem, ar 18% PVN tiek aplikti 29% Latvijā izdoto grāmatu un 86% importēto grāmatu.

Pēc grozījumu spēkā stāšanās visām grāmatām tiks piemērota 9% PVN likme, kas reāli par 9% samazinās cenu tām grāmatām, kam līdz šim tika piemērota PVN standartlikme.

Savukārt vidējais izdevniecību nomaksātais PVN (priekšnodokļa) apmērs veido 8-10% no neapliekamo grāmatu pašizmaksas, tādējādi 9% PVN likmes ieviešana šo grāmatu cenas, kas pašlaik ir atbrīvotas no PVN, neietekmēs.

Gatavojot aprēķinus par PVN piemērošanu grāmatām, Finansu ministrija saņēma arī Latvijas Grāmatizdevēju asociācijas viedokli par šo jautājumu. Asociācija savā vēstulē norādīja: “Samazināts PVN praktiski neietekmētu grāmatu cenu, arī grāmatizdevēju aprēķini liecina, ka šāda (9%) likme ir optimāla izdevēja attiecībām ar pircēju un budžetu.”

Piemērojot visām grāmatām no 2003.gada 1.janvāra 9% PVN likmi, kopējie valsts budžeta ieņēmumi varētu samazināties gadā aptuveni par 500 tūkstošiem latu. Tādējādi sabiedrības baidīšana ar potenciālo grāmatu cenu pieaugumu, iespējams, ir pašu izdevēju maskēta vēlme pacelt grāmatu cenas, aizbildinoties ar nodokļa negatīvo ietekmi.

Finansu ministrijas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!