• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pirms 7. Saeima iegājusi vēsturē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.10.2002., Nr. 148 https://www.vestnesis.lv/ta/id/67336

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts prezidente līdzjūtībā Somijas tautai

Vēl šajā numurā

15.10.2002., Nr. 148

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pirms 7. Saeima iegājusi vēsturē

Jānis Straume, Saeimas priekšsēdētājs, — “Latvijas Vēstnesim” 10. oktobrī

STRAUME.JPG (16869 bytes)
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

— Kā kopumā vērtējat 7. Saeimas veikumu aizvadītajos četros gados?

— Domāju, ka šīs Saeimas darbu kopumā var vērtēt kā apmierinošu. Galvenie valsts ārpolitiskie mērķi un svarīgākās iekšpolitiskās reformas vairāk vai mazāk sekmīgi ir īstenotas. Viens no šā parlamenta pamatuzdevumiem ir bijis saskaņot mūsu nacionālo likumdošanu ar Eiropas Savienības likumdošanu, lai dotu būtisku ieguldījumu sarunās par iestāšanos Eiropas Savienībā. Tāpat svarīgi un konsekventi ir bijuši tie Saeimas deputātu pieņemtie likumi un lēmumi, kas mūs ir tuvinājuši uzņemšanai NATO sastāvā. Manuprāt, līdz ar to 7. Saeima ieies vēsturē kā parlaments, kas ir sagatavojis Latvijas nākotnei visbūtiskākos lēmumus attiecībā uz iestāšanos Eiropas Savienībā un NATO.

— Un kā vērtējat 8. Saeimas vēlēšanu rezultātus gan valstiskā izpratnē, gan jūsu pārstāvētajai politiskajai apvienībai?

— Kādi ir šie rezultāti Latvijas valstij kopumā — mēs tā īsti varēsim spriest tikai tad, kad nākamā Saeima būs sākusi darbu un kad tiks izveidota jaunā valdība. Tad redzēsim, kādas būs 8. Saeimas rīcības spējas un kādi būs tās galvenie darbības virzieni.

Par manis pārstāvētās partijas rezultātiem varu teikt, ka tos nepavisam nevar vērtēt kā ļoti pozitīvus, taču arī ne kā ļoti negatīvus. Pat divas tādas ļoti nopietni vērā ņemamas partijas kā LSDSP un “Latvijas ceļš” nepārvarēja piecu procentu barjeru.

— Tikai dažas nedēļas atlikušas, ko strādāt 7. Saeimai. Kas, jūsuprāt, tai pirmām kārtām būtu vēl paveicams šajā īsajā laikā?

— Pēc manām domām, pirmām kārtām un galvenokārt būtu jāstrādā tā, lai likumos neieviestu neko tādu, kas radītu problēmas nākamajai Saeimai un nākamajam Ministru kabinetam. Tāpēc esmu nedaudz nobažījies par to, kā izdosies pieņemt grozījumus šā gada valsts budžetā un arī akceptēt vairākus likumprojektus, kas skar budžetu un sociālo jomu. Jo tagadējā parlamentā salīdzinājumā ar nākamo pārsvars ir tiem politiskajiem spēkiem, kam nākamajā Saeimā nebūs noteicošā ietekme. Līdz ar to ir sagaidāmi dažādi balsojumi, kas varētu vairāk vai mazāk sarežģīt nākamās Saeimas un valdības darbu.

Manuprāt, ļoti svarīgi būtu atlikušajā laikā mēģināt gan valdības līmenī, gan valdošās koalīcijas partneru līmenī vienoties par to, lai mēs nosargātu tās līdzšinējās pozīcijas, kas saistāmas ar finansu resursu plūsmu.

— Ko jūs gribētu novēlēt nākamajai Saeimai?

— Nākamajai Saeimai es gribētu novēlēt pabeigt tos galvenos darbus, kurus 7. Saeima ir iesākusi un novedusi praktiski līdz finiša taisnei. Runa ir par līdzdalību Eiropas Savienībā un NATO, kā arī par stingru un konsekventu rīcību, turpinot valsts pārvaldes reformēšanu.

— Ir izskanējis viedoklis, ka jūs varētu izraudzīt arī par 8. Saeimas priekšsēdētāju. Vai esat gatavas vēlreiz uzņemties parlamenta spīkera amata pienākumus?

— Domāju, ka par to varēs konkrētāk runāt tad, kad būs zināmi galīgie vēlēšanu rezultāti, proti, kad būs nosaukti visi ievēlētie deputāti. Turklāt tas lielā mērā būs atkarīgs no tā, kāda būs valdību veidojošā koalīcija un kāds būs Saeimas vairākuma viedoklis par to, kuram no deputātiem jākļūst par Saeimas priekšsēdētāju. Katrā ziņā es uzskatu, ka līdz šim esmu pildījis Saeimas priekšsēdētāja pienākumus samērā sekmīgi un pēc labākās sirdsapziņas. Esmu gatavs tos veikt arī turpmāk. Bet, ņemot vērā manu ilgo parlamenta locekļa pieredzi, esmu gatavs strādāt arī opozīcijā un jebkurā statusā.

— Kāds ir tieši jūsu ievērojamākais sasniegums 7. Saeimas darbā?

— Domāju, ka mans galvenais sasniegums ir bijis tas, ka Saeima ir strādājusi pietiekami konstruktīvi un cik vien iespējams maz tērējusi nodokļu maksātāju naudu.

— Ko no savām iecerēm jums nav izdevies īstenot un kāpēc?

— Ir gribējies vairāk strādāt tieši konkrētajā likumdošanas darbā, piedaloties tajā ar dažādām likumdošanas iniciatīvām, sevišķi ar tām, kas skar sociālo jomu. Taču dažādu iemeslu dēļ, droši vien galvenokārt tāpēc, ka man bijis pārāk plašs darbalauks, strādājot parlamenta vadītāja amatā, daudzas lietas nav izdevies pacelt apspriešanas un tālākas izskatīšanas līmenī. Bet šīs idejas jau prātā paliek, un tās vēl varētu realizēt.

Kura jūsu uzstāšanās no Saeimas tribīnes vēl arvien šķiet visspilgtākā un vajadzīgākā?

— Jāatzīst, ka neesmu daudz runājis no Saeimas tribīnes pēdējo četru gadu laikā. Taču man pašam šķiet, ka visstingrāk un viskonsekventāk esmu paudis savu pilsonisko nostāju šogad 4. maija runā sakarā ar Latvijas Republikas Neatkarības deklarācijas pasludināšanas 12. gadadienu.

Mintauts Ducmanis, “LV” Saeimas lietu redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!