• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Plenārsēdes stenogramma 9.oktobrī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.10.2002., Nr. 149 https://www.vestnesis.lv/ta/id/67375

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Saeimas Prezidijā:
Par 2002. gada 30. septembra sēdi

Vēl šajā numurā

16.10.2002., Nr. 149

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Plenārsēdes stenogramma 9.oktobrī:

Sēdi vada Latvijas Republikas 7.Saeimas priekšsēdētājs Jānis Straume.

Sēdes vadītājs. Godātie kolēģi! Lūdzu, ieņemiet vietas! Pirms sākam izskatīt šīsdienas sēdes darba kārtībā iekļautos jautājumus, ir jālemj par iespējamām izmaiņām.

Deputāts Pēteris Apinis ir iesniedzis Prezidijam iesniegumu ar lūgumu piešķirt bezalgas atvaļinājumu šī gada 9. un 10.oktobrī. Priekšlikums iekļaut šo iesniegumu izskatīšanai pēc darba kārtības 10.jautājuma. Nav iebildumu.

Saeimas Mandātu un iesniegumu komisija lūdz veikt izmaiņas šīsdienas sēdes darba kārtībā un pirms sadaļas “Likumprojektu izskatīšana” iekļaut Mandātu un iesniegumu komisijas ziņojumu “Par Mareka Segliņa 7.Saeimas deputāta mandāta atjaunošanu”. Iebildumu nav.

Izskatām sadaļu “Prezidija ziņojumi par saņemtajiem likumprojektiem”.

Saeimas Prezidijs ierosina deputātu Lujāna, Solovjova, Sokolovska, Deņisova, Klementjeva iesniegto likumprojektu “Grozījumi likumā “Par uzņēmuma ienākuma nodokli”” nodot Budžeta un finansu (nodokļu) komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. (Starpsauciens: “Jābalso!”) Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta nodošanu komisijai. Lūdzu rezultātu. Par — 15, pret — 10, atturas — 42. Likumprojekts komisijai netiek nodots.

Saeimas Prezidijs ierosina deputātu Jurkāna, Urbanoviča, Golubova, Rastopirkina, Bekasova iesniegto likumprojektu “Par valsts un pašvaldību tiesisko palīdzību” nodot Budžeta un finansu (nodokļu) komisijai, Juridiskajai komisijai un Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijai un noteikt, ka Juridiskā komisija ir atbildīgā komisija.

“Par” vēlas runāt deputāts Aleksandrs Golubovs.

A.Golubovs (PCTVL). Cienījamie kolēģi! Mēs šodien piedāvājam šo likumprojektu, kurš nosaka, ka mūsu iedzīvotāji varēs saņemt tiesisko palīdzību.

Sakarā ar ko mēs piedāvājam šo likumprojektu? Mūsu iedzīvotāji, daži no viņiem, ir tik maznodrošināti, ka nevar saņemt tiesisko palīdzību civillietās, jo likums garantē tikai kriminālprocesa bezmaksas tiesisko palīdzību. Tāpēc šis likums ir ļoti vajadzīgs. Tas neprasīs lielus ieguldījumus no budžeta, un tāpēc lūdzam nosūtīt uz izskatīšanu.

Sēdes vadītājs. “Pret” runāt neviens nevēlas. (No zāles deputāte K.Lībane: “Jābalso!”) Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta nodošanu komisijām. Lūdzu rezultātu! Par — 20, pret — 12, atturas — 44. Likumprojekts komisijām netiek nodots.

Saeimas Prezidijs ierosina deputātu Baldzēna, Labanovska, Salkazanova, Burvja un Lejas iesniegto likumprojektu “Grozījumi likumā “Par sociālo palīdzību”” nodot Sociālo un darba lietu komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija.

“Par” vēlas runāt deputāts Egils Baldzēns.

E.Baldzēns (SDS). Godājamie kolēģi! Sociāldemokrātu savienība ir iesniegusi grozījumus likumā “Par sociālo palīdzību”, un pašreiz spēkā ir likums “Par sociālo palīdzību”. Mūsu priekšlikums ir vērsts uz pašlaik spēkā esošajām tiesību normām. Neviens nevar paredzēt, kad un kāds cits likums varētu stāties spēkā un vai tas stāsies spēkā. Pamatojoties uz likumu “Par sociālo palīdzību”, Ministru kabineta noteikumi paredz 35 latu lielu valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu invalīdiem kopš bērnības, ja nav cita ienākuma veida, piemēram, pensija.

Mūsu priekšlikums — palielināt valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu līdz 70 latiem, palīdzēt uzlabot šo cilvēku dzīves apstākļus. Finansiāli šī summa ir pa spēkam valsts budžetam. Mēs savu izstrādāto, kā arī citus paredzētos priekšlikumus arī iesniegsim turpmāk.

Paldies.

Sēdes vadītājs. “Pret” runāt neviens nevēlas. Vai ir nepieciešams balsot? Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta nodošanu komisijām! Lūdzu rezultātu! Par — 35, pret — 1, atturas — 38. Likumprojekts komisijām netiek nodots.

Saeimas Prezidijs ierosina Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas iesniegto likumprojektu “Par Latvijas Universitātes Satversmes grozījumiem” nodot Izglītības, kultūras un zinātnes komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija.

“Par” vēlas runāt deputāts Dzintars Ābiķis.

Dz.Ābiķis (TP). Augsti godātie kolēģi! Izglītības, kultūras un zinātnes komisija kopā ar Saeimas Juridisko biroju ļoti rūpīgi vairākkārt izskatīja Latvijas Universitātes Satversmes grozījumus. Pēc izskatīšanas Universitātes vadība iesniedza precizētu tekstu ministrijai, un šobrīd Universitātes Satversmes grozījumi, mēs uzskatām, ir pietiekami noslīpēti.

Tāpēc man ir lūgums nodot mūsu komisijai un noteikt mūsu komisiju par atbildīgo komisiju, un tad, kad tas būs izdarīts, arī man ir lūgums iekļaut šo likumprojektu šodienas sēdes darba kārtībā izskatīšanai pirmajā lasījumā sakarā ar Saeimas Kārtības ruļļa 86.panta 3. daļu.

Sēdes vadītājs. Vai kāds vēlas runāt “pret”? Vai ir iebildumi par nodošanu komisijām, nosakot par atbildīgo Izglītības, kultūras un zinātnes komisiju? Iebildumu nav.

Vai ir iebildumi par iekļaušanu darba kārtībā izskatīšanai pirmajā lasījumā darba kārtības beigās? Nav. Paldies.

Dz.Ābiķis. Paldies, kolēģi.

Sēdes vadītājs. Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Par Latvijas Republikas valdības un Kuveitas valsts valdības līgumu par ieguldījumu veicināšanu un savstarpējo aizsardzību” nodot Ārlietu komisijai un Budžeta un finansu (nodokļu) komisijai un noteikt, ka Ārlietu komisija ir atbildīgā komisija. Nav iebildumu.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi likumā “Par vides aizsardzību”” nodot Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Nav iebildumu.

Saeimas Prezidijs ierosina Sociālo un darba lietu komisijas iesniegto likumprojektu “Grozījumi likumā “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu”” nodot Sociālo un darba lietu komisijai, nosakot, ka tā ir atbildīgā komisija. Deputāti piekrīt.

Saeimas Prezidijs ierosina Sociālo un darba lietu komisijas iesniegto likumprojektu “Grozījumi likumā “Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam”” nodot Sociālo un darba lietu komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija.

Lūdzu zvanu! Balsosim par šī likumprojekta nodošanu komisijai. Lūdzu rezultātu! Par — 58, pret — nav, atturas — 15. Likumprojekts komisijām nodots.

Saeimas Prezidijs ierosina deputātu Grīnblata, Straumes, Jurdža, Vidiņa, Požarnova iesniegto likumprojektu “Veselības aprūpes finansēšanas likums” nodot Budžeta un finansu (nodokļu) komisijai un Sociālo un darba lietu komisijai un noteikt, ka Sociālo un darba lietu komisija ir atbildīgā komisija. Deputāti pieprasa balsojumu.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta nodošanu komisijām! Lūdzu rezultātu! Par — 44, pret — nav, atturas — 41. Likumprojekts komisijām nodots.

Saeimas Prezidijs ir saņēmis apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK deputātu iesniegumu ar lūgumu iekļaut šīsdienas sēdes darba kārtībā sadaļā “Prezidija ziņojumi” grozījumus likumā “Par 1991.gada Barikāžu dalībnieka piemiņas zīmi”. Vai ir iebildumi? Nav.

Tāpat ir saņemts priekšlikums iekļaut šīsdienas sēdes darba kārtībā sadaļā “Prezidija ziņojumi” likumprojektu “Par Latvijas ārkārtējo sūtņu Kārļa Zariņa un Alfrēda Bīlmaņa reabilitāciju”. Nav iebildumu. Iekļauts darba kārtībā.

Un saņemts deputāta Jāņa Ādamsona iesniegums ar lūgumu piešķirt viņam bezalgas atvaļinājumu šī gada 9. un 10.oktobrī. Priekšlikums iekļaut šo iesniegumu pēc 10.darba kārtības jautājuma. Nav iebildumu.

Ir saņemts desmit deputātu ierosinājums šīsdienas sēdē strādāt bez pārtraukumiem un sēdi beigt pulksten 18.00. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par šo desmit deputātu ierosinājumu. Lūdzu balsojam! Lūdzu rezultātu! Par — 49, pret — 2, atturas — 30. Priekšlikums ir guvis atbalstu.

Saeimas Prezidijs ierosina deputātu Straumes, Požarnova, Grīnblata, Stalta, Rasnača iesniegto likumprojektu “Grozījums likumā “Par 1991.gada barikāžu dalībnieku piemiņas zīmi”” nodot Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Iebildumu nav.

Saeimas Prezidijs ierosina deputātu Straumes, Požarnova, Grīnblata, Seiles, Krasta un citu deputātu iesniegto likumprojektu “Par Latvijas ārkārtējo sūtņu Kārļa Zariņa un Alfrēda Bīlmaņa reabilitāciju” nodot Ārlietu komisijai un Juridiskajai komisijai un noteikt, ka Juridiskā komisija ir atbildīgā komisija. Iebildumu nav.

Informēju jūs, ka Saeimas Prezidijs ir piešķīris bezalgas atvaļinājumu 3.oktobrī deputātam Edvīnam Inkēnam.

Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par bezalgas atvaļinājuma piešķiršanu deputātam Pēterim Apinim šī gada 9. un 10.oktobrī! Lūdzu rezultātu! Par — 51, pret — nav, atturas — 9. Iesniegums akceptēts.

Lūdzu zvanu! Balsosim par bezalgas atvaļinājuma piešķiršanu šī gada 9. un 10.oktobrī deputātam Jānim Ādamsonam! Lūdzu rezultātu! Par — 73, pret — nav, atturas — 1. Lēmums pieņemts.

Izskatām lēmuma projektu “Par Aijas Brantas apstiprināšanu par Augstākās tiesas tiesnesi”.

Juridiskās komisijas vārdā — deputāts Linards Muciņš.

L.Muciņš (LC). Cienījamo priekšsēdētāj! Cienījamie deputāti!

Juridiskā komisija izskatīja Augstākās tiesas priekšsēdētāja Guļāna kunga iesniegumu, kurā viņš, pamatojoties uz likuma “Par tiesu varu” 62.pantu, izvirza Aiju Brantu apstiprināšanai par Augstākās tiesas tiesnesi bez pilnvaru termiņa ierobežošanas.

Juridiskā komisija izskatīja visus pievienotos materiālus, kuri arī jums ir izsniegti, un veica pārrunas ar šo tiesnesi, un pēc tam, aizklāti balsojot, atbalstīja lēmuma projektu “Par Aijas Brantas apstiprināšanu par Augstākās tiesas tiesnesi”.

Aicinu arī jūs atbalstīt šo lēmuma projektu!

Sēdes vadītājs. Debatēt neviens nevēlas. Lūdzu zvanu! Balsosim par Aijas Brantas apstiprināšanu par Augstākās tiesas tiesnesi! Lūdzu rezultātu! Par — 65, pret un atturas — nav. Lēmums pieņemts.

Nākamais — lēmuma projekts “Par Irēnas Vinkšno apstiprināšanu par Augstākās tiesas tiesnesi”.

Juridiskās komisijas vārdā — deputāts Linards Muciņš.

L.Muciņš (LC). Cienījamo priekšsēdētāj! Cienījamie deputāti! Augstākās tiesas priekšsēdētājs Guļāna kungs iesniedzis Saeimai iesniegumu, kurā viņš, pamatojoties uz Latvijas Republikas likuma “Par tiesu varu” 62.pantu, izvirza Irēnu Vinkšno apstiprināšanai par Augstākās tiesas tiesnesi bez pilnvaru termiņa ierobežošanas. Juridiskā komisija izskatīja visus materiālus, kas saistīti un pievienoti šai lietai, veica pārrunas ar Augstākās tiesas tiesnesi un, aizklāti balsojot, vienbalsīgi atbalstīja lēmuma projektu par Irēnas Vinkšno apstiprināšanu par Augstākās tiesas tiesnesi. Aicinu arī jūs atbalstīt šo lēmuma projektu!

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu “Par Irēnas Vinkšno apstiprināšanu par Augstākās tiesas tiesnesi”. Lūdzu rezultātu! Par — 75, pret — nav, atturas — 4. Lēmums pieņemts.

Izskatām Mandātu un iesniegumu komisijas ziņojumu “Par Mareka Segliņa 7.Saeimas deputāta mandāta atjaunošanu”.

Mandātu un iesniegumu komisijas vārdā — deputāte Vineta Muižniece.

V.Muižniece (TP). Godātie Saeimas deputāti! Saeimas Prezidijs un Saeimas Mandātu un iesniegumu komisija ir saņēmusi Mareka Segliņa iesniegumu ar lūgumu atjaunot deputāta pilnvaras, kuras viņš bija nolicis uz ministra amata pildīšanas laiku. Tā kā Mareks Segliņš bija ievēlēts Saeimā no Tautas partijas Kurzemes vēlēšanu apgabala saraksta un pēdējais šajā sarakstā, kamēr ievēlētie deputāti pilda ministra pienākumus, Saeimas sastāvā iestājās Māris Sprindžuks, tad ar šā paziņojuma brīdi tiek atjaunotas 7.Saeimas deputāta pilnvaras Marekam Segliņam un beidzas pilnvaras Mārim Sprindžukam.

Sēdes vadītājs. Lūdzu balsošanas režīmu! Respektīvi, mums šis jautājums nav jālemj balsojot. Tas notiek automātiski. Paldies.

Bet tagad pārtraukums līdz pulksten 15.30, lai varētu sagatavot balsošanas iekārtu.

 

Pārtraukums

Sēdi vada Latvijas Republikas 7.Saeimas priekšsēdētājs Jānis Straume.

Sēdes vadītājs. Godātie kolēģi! Lūdzu, ieņemiet vietas! Tehniskā pauze ir beigusies. Pirms turpinām darbu, lūgums izņemt no balsošanas aparatūras kartes un atkārtoti ievietot balsošanas aparātā.

Izskatām likumprojektu “Grozījumi Radio un televīzijas likumā”. Otrais lasījums.

Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas vārdā — deputāte Viola Lāzo.

V.Lāzo (LSDSP). Priekšsēdētāja kungs! Cienījamās deputātes! Godājamie deputāti! Tātad mēs izskatām likumprojektu “Grozījumi Radio un televīzijas likumā”. Sakarā ar to, ka šis likums — Radio un televīzijas likums — ir atvērts vairāku grozījumu sakarā, es paskaidrošu, kas tie par grozījumiem.

Tātad šoreiz, cienījamie kolēģi, mēs izskatām grozījumus, kas attiecas uz Nacionālās radio un televīzijas padomes spēju uzlikt administratīvos sodus. Jūs zināt, ka pašlaik likumā Radio un televīzijas padome var vai nu tikai atņemt licenci, vai izteikt tikai brīdinājumu.

Tātad, priekšsēdētāja kungs, 1., 2. un 3. grozījums ir saistīts attiecībā uz vienu 39.pantu. Komisija tos visus nav atbalstījusi.

1.grozījumu, ko iesniedzis deputāts Leons Bojārs, komisija nav atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Atklājam debates par 1. priekšlikumu. Deputāts Leons Bojārs.

L. Bojārs (LSDSP). Cienījamie kolēģi! Labdien! Jautājums ir par to, ka mūsu ierēdņi tiecās iegūt sev tiesu iestāžu tiesības. Mums taču spēkā esošā likuma redakcijā ir norādīts, ka vadošie speciālisti var uzlikt sodu. Tas ir administratīvais protokols, var atņemt licenci. Tā ir ļoti nopietna lieta. Un var nodot materiālus tiesībaizsargājošo iestāžu izskatīšanai, vai nu tur krimināllieta, vai ir administratīvais pārkāpums. Un, ja ir Administratīvo pārkāpumu kodekss, tad kāpēc mēs atsevišķām personām deleģējam to, ar ko ir jānodarbojas tiesībsargājošajām iestādēm? Ir mums prokuratūra, ir tiesa, ir policija, un lai tās arī nodarbojas ar šīm lietām.

Diemžēl sāk norādīt uz to, it kā Eiropas Savienība ir pieprasījusi, lai būtu tādas tiesības. Eiropas Savienība neko nav prasījusi. Viņi nodarbojas ar savām lietām, un, par cik mums ir Administratīvo pārkāpumu kodekss, tātad tas ir pietiekami, lai šis lielais priekšnieks, kurš vēlas iegūt īpašas tiesības, izskata to lietu, nodod, un attiecīgi to tiesa piespiedīs. Ja tur ir jautājums par to, ka tas tiesas process var ievilkties, nekas tur ievilkties nevar. Vienmēr, ja ir vajadzība, kaut kāds steidzīgs jautājums, tas tiek izskatīts.

Un patiesībā vēl ir viena lieta. Mums nav nekādu datu, nav nekādas analīzes, cik tad ir tādu pārkāpumu Latvijā bijis gadā vai četros, vai piecos gados un cik tad ir bijis jāliek tas sods par visiem tiem pārkāpumiem.

Tāpēc, cienījamie kolēģi, savā laikā, kad pieņēmām 39.panta otro daļu, tas ir izdiskutēts. Tas ir korekti īss, un nevajag veidot to, lai pēc tam varētu izmantot likumu balto apkaklīšu speciālisti, lai tādā vai citādā veidā ietekmētu to organizāciju vai tos speciālistus, kuri strādā ar to, kur viņam ir tādas tiesības.

Tātad es lūdzu neatbalstīt šo pirmajā lasījumā pieņemto redakciju, bet ir jāatstāj tas, kas ir spēkā esošais. Paldies.

Sēdes vadītājs. Debates slēdzu. Komisijas vārdā — deputāte Viola Lāzo.

V.Lāzo. Tātad šāda informācija par pārkāpumiem ir mūsu rīcībā. Šie pārkāpumi galvenokārt skar tās jomas, kas ir atrunātas Radio un televīzijas likumā, proti, tā ir vardarbība, tā ir slēptu dažnedažādu sabiedrībai ētiski nepieņemamu darbību atspoguļošana. Tā ka šādas lietas mums ir tiesvedībā. Tiesvedība velkas gadiem ilgi, un tad, kad tiesvedība ir beigusies, tad bieži vien praktiski vairs tiesājamais vai nu neeksistē kā juridiska persona, vai arī tas sen jau ir nokavēts, un šīs ir sabiedriski ārkārtīgi jutīgas lietas, un tās būtu jākonstatē un jāmēģina piemērot sodus nekavējoties. Tāds ir komisijas viedoklis.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 1. — deputāta Leona Bojāra priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par — 9, pret — 16, atturas — 42. Priekšlikums noraidīts.

Tālāk, lūdzu!

V.Lāzo. 2. — deputāta Muciņa priekšlikums — nav tik kategorisks, bet aicina nosūtīt šos pārkāpumu protokolus uz Tieslietu ministriju, kur tad izskatīt administratīvo sodu. Komisija neatbalstīja.

Sēdes vadītājs. Atklājam debates. Linards Muciņš.

L.Muciņš (LC). Cienījamo priekšsēdētāj! Cienījamie deputāti! Latvijas Nacionālā radio un televīzijas padome ir ļoti īpatnēja institūcija. Tā neatrodas Latvijas Republikas Ministru kabineta padotībā, un līdz ar to šeit vienmēr par šāda veida institūcijām var tikt stādīts jautājums par šādas institūcijas eksistences atbilstību Latvijas Republikas Satversmes 58.pantam, kurš nosaka, ka visas valsts pārvaldes iestādes ir padotas Ministru kabinetam.

Politiski, bez šaubām, Latvijas radio un televīzijas padomei, Nacionālajai radio un televīzijas padomei, kura darbojas autonomā režīmā un veic divu veidu funkcijas — pārrauga, kā Latvijas radio un Latvijas televīzija sniedz savus pakalpojumus Latvijas Republikas iedzīvotājiem, tātad pārrauga sabiedrisko radio un sabiedrisko televīziju, ir arī viņiem otra funkcija, ko mēs varam saistīt ar lietderības principu, kura ir ar zināmām valsts pārvaldes iezīmēm. Tātad tā uzrauga privātās radio un televīzijas raidorganizācijas un izsniedz tām licences, kā arī sastāda protokolus, ja nepieciešams. Un šajā darbā acīmredzot Nacionālajai radio un televīzijas padomei nav paveicies vai nu ar juristiem, vai nu ar spēju pārliecināt un ietekmēt savas uzraugāmās raidorganizācijas un privātās televīzijas. Un tā vietā, lai panāktu savas darbības efektivitāti tiesas ceļā, tā iet šādu ceļu. Nu, kā man izskaidroja Nacionālās radio un televīzijas padomes darbinieki, tur ir zināmas problēmas, jo arī zināma ietekmēšana un atcelšana saistībā ar licencēm notiek caur tiesu, un īsti labs nav arī tas mehānisms, ka šos sodus uzliek tiesa. Tur Nacionālajai radio un televīzijas padomei var piekrist.

Tajā pašā laikā ar nākošā gada 1. jūliju spēkā būs Administratīvā procesa likums, kurš nosaka pamatprincipus, ka ar retiem izņēmumiem administratīvie sodi tiek uzlikti valsts pārvaldes iestādēs un tālāk, ja kāds iebilst šiem sodiem, tie tiek pārsūdzēti tiesā.

Mans priekšlikums arī piedāvā iet šo ceļu, ka Nacionālā radio un televīzijas padome sastāda protokolus un nosūta tos sodu uzlikšanai uz Tieslietu ministriju, jo, ja Nacionālā radio un televīzijas padome grib pārņemt sev valsts pārvaldes funkciju, tad, nevis pēc nosaukuma, bet pēc tās funkcijām analizējot, mēs nonāksim un Satversmes tiesa nonāks pie secinājuma, ka tā ir valsts pārvaldes iestāde un Nacionālajai radio un televīzijas padomei būtu jābūt padotai Ministru kabinetam.

Aiz dažādiem politiskiem un sabiedriskiem iemesliem, lai nodrošinātu neatkarīgu radio un sabiedrisko televīziju, tas nav, protams, pieļaujams, un tādā veidā šis likums ir uzbūvēts, ka Nacionālā radio un televīzijas padome, kā arī Latvijas Valsts televīzija un Valsts radio nav padoti Ministru kabinetam, tādā veidā nodrošinot sabiedriskās intereses šajās raidorganizācijās un Nacionālajai radio un televīzijas padomei iespēju kontrolēt šīs raidorganizācijas.

Pēc būtības Nacionālā radio un televīzijas padome, tāpat kā Latvijas Banka un Finansu un kapitāla tirgus komisija, ir autonomas iestādes. Tātad tās darbojas neatkarīgi no Latvijas Republikas Ministru kabineta.

Līdz ar to nevajadzētu pastiprināt jau tā diskutablos valsts pārvaldes elementus, kurus, kā es saprotu, Latvija ir maza valsts, lietderības dēļ mēs esam iekļāvuši šīs Nacionālās radio un televīzijas padomes funkcijās, jo pēc būtības tai vajadzētu nodarboties tikai ar sabiedriskā radio un sabiedriskās televīzijas pārraudzību. Toties privātās raidorganizācijas un privātās televīzijas organizācijas vajadzētu pārraudzīt valsts pārvaldes iestādēm vai nu Kultūras ministrijā vai Tieslietu ministrijā.

Līdz ar to šis priekšlikums ir loģisks, saprotams, un arī es faktiski varu ziņot, ka tāda ir Juridiskās komisijas pozīcija, jo paralēli tika iesniegti grozījumi Administratīvo pārkāpumu kodeksā. Un Administratīvo pārkāpumu kodeksā šis jautājums mums ir jārisina. Un visādā ziņā mēs nevaram piekrist tam viedoklim, ka Nacionālā radio un televīzijas padome pati uzliek sodus. Tad tā sāk pildīt valsts pārvaldes funkcijas. Pildot valsts pārvaldes funkcijas, tā jāatzīst par valsts pārvaldes iestādi, bet jebkurai valsts pārvaldes iestādei, ja tā nav atrunāta Satversmē, ir jābūt padotai Ministru kabinetam. Kāds tas rezultāts būs, man grūti prognozēt. Bet es redzu, ka šī tendence nav atbalstāma.

Aicinu atbalstīt savu otro priekšlikumu!

Paldies!

Sēdes vadītājs. Debates slēdzu.

Komisijas vārdā vēlaties ko piebilst?

V.Lāzo. No juridiskās loģikas viedokļa Muciņa kungam var simtprocentīgi piekrist. No juridiskās loģikas viedokļa, protams, Satversmē patiesi Nacionālajai radio un televīzijas padomei pašlaik nav atrasta vieta. Un es pat teiktu tā: ne tikai Muciņa kungs, bet arī visi pārējie cienījamie deputāti un godājamās deputātes! Tātad principā Nacionālās radio un televīzijas padomes statuss arī šīs Saeimas laikā jau ir vairākkārtīgi diskutēts.

Ja atceraties, mēs pie šī darba ķērāmies 1999., 2000.gadā, un toreiz diemžēl Saeima neatbalstīja šos konceptuālos grozījumus, kas tika iesniegti no sociāldemokrātu puses. Tā kā no juridiskās loģikas viedokļa te vēl ļoti daudz kas ir labojams un darāms.

Bet tajā pašā laikā, Muciņa kungs, jūs minējāt, ka jau šodien eksistē izņēmumi. Un šāds izņēmums ir arī Radio un televīzijas likums, jo pēc būtības sods ir gan ir licences noņemšana, gan brīdinājums. Tā kā faktiski no loģikas viedokļa, ja mēs pieņemam šos grozījumus tādā veidā, kā to ir darījusi atbildīgā komisija, mēs būtībā nemainām neko no loģikas viedokļa.

Muciņa kungs, vēl viena lieta par Tieslietu ministriju, proti, Nacionālās radio un televīzijas padomes skatītie pārkāpumi neattiecas tikai uz Tieslietu ministrijas kompetenci. Pati par sevi Nacionālā radio un televīzijas padome, likumdošana tiek pārraudzīta Kultūras ministrijā, daļa pārkāpumu ir Ekonomikas ministrijas kompetencē, daļa — citu ministriju kompetencē, it sevišķi tie pārkāpumi, kas skar valodas jautājumu regulācijas... attiecas uz Valodas centru un tā tālāk, un tā joprojām. Līdz ar to varbūt varētu vēl diskutēt par nākošo — 3.priekšlikumu, kuru mēs tūliņ apskatīsim, bet, Muciņa kungs, komisija nevarēja piekrist jūsu viedoklim un šo priekšlikumu noraidīja.

Aicinu balsot!

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 2. — deputāta Linarda Muciņa priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par — 38, pret — nav, atturas — 33. Priekšlikums guvis atbalstu.

Tālāk, lūdzu!

V.Lāzo. 3. — Juridiskā biroja priekšlikums — ir līdzīgs kā Muciņa kunga, tikai kompetenci nosūtīt aicina kompetentai valsts pārvaldes institūcijai. Komisija to nav atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt komisijas viedoklim.

V.Lāzo. 4. — deputāta Muciņa priekšlikums, kas aicina nosaukt Nacionālo radio un televīzijas padomi par pilntiesīgu autonomu iestādi, ko Muciņa kungs arī minēja debatēs jau iepriekš.

Sēdes vadītājs. Atklājam debates. Linards Muciņš.

L.Muciņš (LC). Cienījamo priekšsēdētāj! Cienījamie deputāti!

Likumprojekta 4.priekšlikums ir loģisks, jo saistīts ar nepieciešamību konkrēti definēt Nacionālās radio un televīzijas padomes statusu. Jo tas, ka šī iestāde jeb institūcija, kā šobrīd ir likumā teikts, ir patstāvīga institūcija, — tas viss ir pareizi, un arī jaunais definējums (es nezinu, kāpēc komisija to noraida) nerunā pretī šodienas definējumam. Varēja pat, kā sacīt, likt iekavās sliktākā gadījumā. Bet jurisprudence ir tāda lieta, kura prasa attiecīgus definējumus, lai mēs šos likumus varētu savienot ar citiem likumiem. Mums šobrīd Saeimā Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijā, ko vada Lagzdiņa kungs, top tātad attiecīgi likumi valsts pārvaldē. Šī ir joma, kur mums visvairāk pārmet Eiropas Savienības un dažādu ārvalstu konsultanti, ka mums nav pietiekamas administratīvās kapacitātes. Un zem šīs administratīvās kapacitātes ir konkrēti pārmetumi par to, ka mums ir dažādi iestāžu statusi, tie likumā nav skaidri un noteikti definēti, šie definējumi ir pretrunīgi un saputroti. Tādējādi es vienkārši piedāvāju turpināt to, ko ļoti veiksmīgi ir izveidojusi Budžeta un finansu (nodokļu) komisija. Tā ir, un arī Saeima ir iestrādājusi likumā “Par Latvijas Banku” un likumā “Par Finansu un kapitāla tirgus komisiju” šos noteikumus, ka šīs iestādes ir pilntiesīgas autonomas iestādes. Tādā veidā mēs vismaz sakārtojam un nepastiprinām pretrunu ar Satversmes 58.pantu, dodam tiesisku pastāvēšanu šīm autonomām iestādēm ārpus Ministru kabineta padotības un tai pašā laikā veidojam, un arī aicinu, un tāpat es vēl šodien aicinu Finansu un kapitāla tirgus komisijas likumā arī izņemt šo administratīvo sodu ārā, ko Juridiskā komisija savā laikā jūs lūdza, bet jūs pārliecinājāt Saeimas plenārsēdi un to neizdarījāt. Jo vienmēr pār mums šobrīd karājas attiecīgais Satversmes tiesas iespējamā sprieduma cirvis, kurš regulatora jautājumā piespieda mums grozīt regulatora tiesisko statusu un nodot to Ministru kabineta padotībā. Tātad es negribētu, un es arī domāju, ka valsts pārvaldes un gan naudas principi, gan arī Nacionālās radio un televīzijas padomes statuss tomēr ir pietiekami svarīgs, lai viņas neatkarību saglabātu, un tai pašā laikā lai šim te statusam visu laiku nedraudētu kaut kādas iespējamas Satversmes tiesas prasības.

Es jūs aicinu un lūdzu atbalstīt 4.priekšlikumu! Paldies!

Sēdes vadītājs. Debates slēdzu! Komisijas vārdā — deputāte Viola Lāzo.

V.Lāzo (LSDSP). Cienījamie deputāti! Godājamās deputātes! Tātad likums ir tapis 1995.gadā. Likums, kas regulē Finansu un kapitāla tirgus komisiju, ir tapis pavisam nesen. Pa šo laiku ir ļoti mainījušās nostādnes, un es ļoti daudz kur varu piekrist iepriekš minētajam. Tikai ar vienu “bet”. Nacionālā radio un televīzijas padome sēž vienlaikus uz vairākiem krēsliem.

Numur 1, tā ir valsts pilnvarniece divās valstij piederošās valsts bezpeļņas sabiedrībās ar ierobežotu atbildību — “Latvijas Radio” un “Latvijas Televīzija”.

Numur 2. Tā uzrauga visas raidorganizācijas, kādas ir Latvijā, piešķir tām licenci, iekasē licenču maksu.

Numur 3. Tā veic arī nacionālo pasūtījumu. Nacionālo pasūtījumu, kas pēc likuma redakcijas varētu tikt piemērots ne tikai divām valsts bezpeļņas sabiedrībām ar ierobežotu atbildību, bet arīdzan komercraidorganizācijām. Tā ka līdz ar to šo manis uzskaitīto iemeslu dēļ, kamēr nav grozīts Nacionālās radio un televīzijas padomes statuss pašā Radio un televīzijas likumā, acīmredzot mēs varētu atstāt spēkā tikai pašlaik likumā esošo redakciju, un tieši šo manis minēto iemeslu dēļ komisija Linarda Muciņa priekšlikumu diemžēl nepieņēma, kaut gan ārkārtīgi ilgās debatēs un daudzkārt piekrītot Muciņa kunga konceptuālajām nostādnēm. Aicinu balsot!

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 4. — deputāta Muciņa priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par — 38, pret — nav, atturas — 38.

Lūdzu atkārtot balsošanas režīmu! Balsosim atkārtoti par deputāta Linarda Muciņa priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par — 44, pret — nav, atturas — 37. Priekšlikums guvis atbalstu.

Tālāk, lūdzu!

V.Lāzo. Tālākie priekšlikumi attiecas uz 46.pantu. Deputāta Leona Bojāra priekšlikumu komisija nav atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Atklājam debates.

Leons Bojārs.

L.Bojārs (LSDSP). Cienījamie kolēģi! Mūsu Nacionālā radio un televīzijas padome diemžēl nerūpējas par to, lai raidījumi būtu interesanti gan radio, gan televīzijā. Radio vēl puslīdz apmierina Latvijas Republikas iedzīvotājus, bet lielākoties to nedzird, jo šī padome bija tā, kas slēdza pārraidi vidējos viļņos. Un tagad ļoti daudzos Latvijas nostūros Latvijas radio nedzird. Dzird Lietuvu, Igauniju, Krieviju, Baltkrieviju. Latvijas radio nav! Tas ir pirmais.

Otrais. Ja mēs paskatāmies televīzijas raidījumus, 80% iedzīvotāju galvenokārt noklausās un noskatās pēdējās ziņas, nu varbūt vēl kādu filmu, pārējo televīziju neskatās. Kam ir speciālas antenas, tie skatās pavisam citu valstu raidījumus, bet ne Latvijas. Kāpēc? Tāpēc, ka tur ir filmas un visdažādākie raidījumi, krimināla satura un bieži vien ar ļoti nejēdzīgu tematiku. Tāpēc te jau ir viena tā nedarbība, ko viņi dara.

Un nākamais. Viņi panāca, noslēdzot vidējo viļņu raidījumus, ka tirgoņi saņēma papildu pasūtījumus uz radioaparātiem, kurus viņi varēja simtiem tūkstošu izpārdot vai arī tagad pārdot.

Otrkārt. Iedzīvotāji nevar noklausīties kādas pārraides radio.

Un trešais. Līdzekļi tiek no valsts budžeta novadīti privātām radiostacijām, kuras it kā izpilda valsts pasūtījumus, bet patiesībā tie raidītāji ir ļoti nekvalitatīvi un cilvēki nedzird.

Tāpēc, cienījamie kolēģi, Nacionālajai radio un televīzijas padomei ir vairāk jādomā par savu darbu, bet ne vairāk jādomā, kādā veidā tā varētu administratīvi sodīt. Diemžēl tiesai ir tiesības sodīt, bet ne Radio un televīzijas padomei vai tās priekšsēdētājam. Un nezin kāpēc priekšsēdētājs nedomā par kvalitāti pārraidēm, kas notiek Latvijā, bet diemžēl rūpējas par to, kādā veidā varētu iegūt īpašas tiesības un tiesu tiesības, kā saka, instrumentu, lai tas varētu iedarboties uz to vai citu radiostaciju.

Tāpēc mans priekšlikums ir atstāt esošajā redakcijā. Un nav ko veidot balto apkaklīšu reketu.

Paldies!

Sēdes vadītājs. Debates slēdzu. Komisijas vārdā vēlaties ko piebilst? Lūdzu zvanu! Balsosim par 5. — deputāta Bojāra priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par — 19, pret — 3, atturas — 54. Priekšlikums nav guvis atbalstu.

V.Lāzo. 6.priekšlikums, kas arī attiecas uz 46.pantu, priekšsēdētāja kungs, pēc būtības tātad tā ir procesuālā norma, kas izteic 39.pantā par nobalsoto deputāta Muciņa 2.priekšlikumu. Tā kā faktiski šis priekšlikums nebūtu balsojams.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

V.Lāzo. Un tas pats attiecas arī uz 7. — Juridiskā biroja priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Iebildumu nav.

Tālāk, lūdzu!

V.Lāzo. Tālāk 8.priekšlikums. Atbildīgās komisijas atbalstīts priekšlikums, kas nosaka, ka Nacionālās radio un televīzijas padomes priekšsēdētājs ar padomdevēja tiesībām var piedalīties Ministru kabineta sēdēs.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.Lāzo. 9.priekšlikums. Atkal 9., 10. un 11.priekšlikums attiecas uz 51.pantu, kur pēc būtības ir atstājams kā atbalstīts tikai 10.priekšlikums, jo Saeima jau ir nobalsojusi to attiecīgi 39.pantā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.Lāzo. 12. — deputāta Muciņa priekšlikums, ko komisija ir atbalstījusi saskaņā ar jauno Komerclikuma terminoloģijas precizējumu.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Lāzo. Juridiskais birojs ierosina kā pārejas noteikumu, ka šie grozījumi Radio un televīzijas likumā stājas spēkā vienlaikus ar attiecīgajiem grozījumiem Administratīvo pārkāpumu kodeksā.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta atbildīgās komisijas viedokli par 13. un 14.priekšlikumu.

V.Lāzo. Un visbeidzot 14. — komisijas priekšlikums, kas atbalstīts, proti, arīdzan par līdzīgu normu, kā mēs iepriekš jau piekritām, kā Saeima piekrita, ka likuma 1. un 2.pants stājas spēkā vienlaikus ar attiecīgajiem grozījumiem Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā.

Sēdes vadītājs. Ir atbalstīts.

V.Lāzo. Pateicos, cienījamās deputātes, godātie deputāti. Es aicinātu balsot par likumprojekta grozījumiem kopumā!

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi Radio un televīzijas likumā” pieņemšanu otrajā, galīgajā lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par — 65, pret — nav, atturas — 14. Likums pieņemts.

Izskatām likumprojektu “Grozījumi likumā “Par nodokļiem un nodevām””. Otrais lasījums.

Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas vārdā — deputāts Māris Vītols.

M.Vītols (TP). Godātie deputāti! Mēs strādājam ar dokumentu nr.4949—C “Grozījumi likumā “Par nodokļiem un nodevām”” otrais, galīgais lasījums.

Komisija priekšlikumus ir apkopojusi sekojoši, un arī izteikusi sekojošu attieksmi.

1. ir ministra Makarova priekšlikums, kas ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

M.Vītols. Atbalstīts ir 2. — deputāta Vītola priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

M.Vītols. Arī 3. — ministra Makarova priekšlikums — ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

M.Vītols. Arī 4. — Makarova priekšlikums — ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

M.Vītols. Atbalstīts arī 5., 6. un 7. — ministra Makarova priekšlikumi.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

M.Vītols. Arī 8., 9. un 10. — ministra Makarova priekšlikumus — komisija atbalstīja.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

M.Vītols. Atbalstīja arī komisija 11., 12., 13. un 14. — ministra Makarova priekšlikumus.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

M.Vītols. Komisijas atbalstu guva arī 15., 16., un 17. — ministra Makarova priekšlikumi.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

M.Vītols. 17. — deputāta Lāčplēša priekšlikumu — komisija neatbalstīja.

Sēdes vadītājs. Deputāti lūdz balsot par 18. — deputāta Lāčplēša priekšlikumu. Lūdzu zvanu! Balsojam par 18. — deputāta Jāņa Lāčplēša priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par — 48, pret — 1, atturas — 36. Priekšlikums guvis atbalstu.

M.Vītols. Līdz ar to visi priekšlikumi ir izskatīti. Lūdzu lemt par likuma pieņemšanu otrajā, galīgajā, lasījumā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likuma pieņemšanu otrajā, galīgajā, lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par — 81, pret — 1, atturas — 1. Likums pieņemts.

Izskatām likumprojektu “Grozījumi “Likumā par ostām””. Trešais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā — deputāts Aivars Tiesnesis.

A.Tiesnesis (TP). Godātais Prezidij, cienījamie kolēģi! Darba dokuments nr.1193.

Ir saņemti nedaudzi iesniegumi. 1. priekšlikums — deputāts Lujāns, kuru komisija neatbalstīja.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

A.Tiesnesis. 2. priekšlikums — deputāts Tiesnesis un Šķēle. Komisija neatbalstīja. Es lūdzu vārdu...

Sēdes vadītājs. Atklājam debates.

Kārlis Leiškalns.

K.Leiškalns (LC). Dāmas un kungi! Kā komisijas priekšsēdētājam man būtu jāaicina neatbalstīt šo priekšlikumu, bet kā deputāts es varētu aicināt, jo priekšlikums ir ārkārtīgi skaidrs. Viss ir aprakstīts, un šeit ir runa tikai par tiem gadījumiem, kad Ostu pārvalde nevar pieņemt lēmumus, bet lēmums ir vajadzīgs. Es aicinātu atbalstīt Satiksmes ministriju par šiem lēmumiem. Tā ka aicinu atbalstīt.

Sēdes vadītājs. Aivars Tiesnesis.

A.Tiesnesis (TP). Cienījamie kolēģi! Es arī aicinātu priekšlikumu atbalstīt, jo būtu dažas lietas jāatrunā.

Pirmā. Reāli tomēr, ja mēs vēlamies sabalansēt pamatā valsts intereses un pašvaldību iespējas, tad mums ir diemžēl bēdīga pieredze pēdējās dienās ar šo Rīgas brīvostas pasākumu, kurā tomēr tiek nez kāpēc ignorēta šī te sabalansētība par kredītlīnijas atvēršanu, tajā pašā laikā tiek arī bankā dotas zemes garantijas, kuras vēl nemaz nav pašu īpašumā, pārvaldījumā. Un tomēr, lai nebūtu iespējami šādi varianti, ja ir šī strīdus situācija, tomēr ir jāatstāj, ka izlemj ministrijas šos strīdus jautājumus.

Tāpēc lūdzu šo priekšlikumu atbalstīt!

Sēdes vadītājs. Anna Seile.

A.Seile (TB/LNNK). Godātie deputāti! Ostu valdes sastāvā ir amatpersonas, kuras amatā ieceļ un atbrīvo ar pilsētas domes lēmumu un pa vienai Satiksmes ministrijas, Ekonomikas ministrijas, Finansu ministrijas un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas valsts amatpersonai.

Ja šīs personas jau nav varējušas vienoties, kā tad mēs varam ar šādu ierosinājumu nodot lēmumu pieņemšanu satiksmes ministram, tātad vienai ministrijai tikai, ja tur ir iekšā vairāku ministriju pārstāvji valdē?

Bez tam Satiksmes ministrija nelikumīgi ir ierakstījusi ostas teritorijā esošās bijušo īpašnieku zemes uz sava vārda, ko ir atzinusi arī prokuratūra. Un tagad, ja, piemēram, Rīgas brīvostas teritorijā satiksmes ministrs pēkšņi pieņemtu lēmumu par šo zemju ieķīlāšanu — runa jau ir par šādu lietu —, lai saņemtu kādas garantijas, tad es domāju, ka tas nav sevišķi likumīgi. Manuprāt, mēs pārāk lielas pilnvaras iedodam vienas ministrijas pārstāvim.

Sēdes vadītājs. Leons Bojārs.

L.Bojārs (LSDSP). Cienījamie kolēģi! Tik tiešām izbrīnu izraisa tas, ka mēs neuzticamies tām personām, kuras ir ievēlētas kādā padomē. Ir izveidojusies situācija, ja nu ir izdevīgi kādus jautājumus risināt un tie varbūt arī nav bijuši izdevīgi Latvijai, tad līdz šim laikam tos vispār nevar atrisināt. Ja? Un neviens ministrs tur netiek iesaistīts visā šajā darbībā.

Te tagad kas attiecas uz ostām. Trīs ostas, protams, ir ļoti lielas. Tās ir nozīmīgas. Tagad satiksmes ministrs viens atrisinās. Tas ir tāpat kā visā Latvijā nevar līdz šim laikam atrast tā slavenā KNAB direktora amata riktīgo pretendentu. Izrādās, ka Latvijā nav ne juristu, ne arī citu personu, kas varētu izpildītu tādu darbu.

Arī te parādās, ka, šinī likumā iestrādājot tādas izmaiņas, mēs neuzticamies piecām, sešām vai desmit personām, bet tagad uzticība būs izteikta tikai vienam ministram. Tad interesanti, kā tad notiks mūsu valsts varas... ievēlētās personas, un ko viņas darīs. Tad varbūt vispār nav tie pilnvarnieki vajadzīgi? Viņi ir... šī institūcija ir jāiznīcina — ne fiziski, protams, bet viņi vairāk nav vajadzīgi, un atstājam vienas ministrijas lēmumā. Un tāpēc atbalstīt šo tik tiešām nevar, jo strīdīgu jautājumu ir ļoti daudz, un viens ministrs diemžēl to nevar izlemt. Ja izlemj tikai viens ministrs, tad mēs zinām, līdz kam tas noved. Un pietiekami daudz mums ir negatīvu visdažādāko rādītāju, tie ir bijuši un ir, proti, būs tur, kur visu risina tikai viens ministrs.

Tāpēc es aicinu neatbalstīt priekšlikumu!

Sēdes vadītājs. Debates slēdzu. Komisijas vārdā vēlaties ko piebilst?

A.Tiesnesis. Es varbūt mēģināšu nelielu skaidrību kolēģim Bojāram ienest, respektīvi, par to vārdiņu “nevar” ... Šeit viņam kontekstā vārdiņš “nevar” domāts nevis kā nekompetence, bet tā ir kāda nespēja vienoties. Tā ka tam ir tīri būtisks moments, ja.

Tā, lūdzu balsot.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 2. — deputātu Tiesneša un Šķēles priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par — 37, pret — 22, atturas — 11. Priekšlikums guvis atbalstu.

A.Tiesnesis. 3. priekšlikums — deputāts Freimanis. Komisija diemžēl to neatbalstīja.

Sēdes vadītājs. Atklājam debates par 3.priekšlikumu. Kārlis Leiškalns.

K.Leiškalns (LC). Dāmas un kungi! Lūkojoties uz deputāta Freimaņa priekšlikumu nr.3, mums ir jāņem vērā, ka komisija, izstrādājot minēto likumprojektu, bija radījusi atbildīgās komisijas redakciju, kas ārkārtīgi precizēja vai ārkārtīgi precīzi noteica tos nosacījumus, kas ierakstīti otrā lasījuma redakcijā. Freimaņa kungs šajā gadījumā mēģināja izdarīt to... Šeit, kā jūs saprotat, runa ir par kompensācijas apjomu, ko mēs izmaksājam sertifikātos cilvēkiem, kuriem zeme ir piederējusi pirms kara ostas teritorijā un šobrīd tā ir noteikta pēc 1940.gada kadastra vērtības. Freimaņa kungs ļoti pamatoti iebilda, ka daudzi cilvēki, kas ir saņēmuši kompensācijas sertifikātus, jutīsies apkrāpti no valsts. Līdz ar to ir iesniedzis priekšlikumu. It kā mēs vienojāmies par priekšlikuma atsaukšanu, bet pamanījām, ka otrā lasījuma redakcija, kas gan nav pārāk tehniski pilnīga, un, manuprāt, būtu jāpilnveido tieši otrā lasījuma redakcija. Un tieši aiz šī iemesla, ja mēs atbalstīsim Freimaņa kungu, tas nozīmē, ka patiesībā parlaments atbalsta taisnīgu pieeju minētajam likumprojektam. Atbalstot Freimaņa kungu, es jūs tomēr galarezultātā aicinātu neatbalstīt likumu trešajā lasījumā, līdz ar to nosakot šī likuma izskatīšanu atbildīgajā komisijā atkārtotā trešajā lasījumā. Citādi redakcija, kas šobrīd kļūs par galaredakciju, kopā ar Freimaņa kunga redakciju būs ārkārtīgi nepilnīga, un tās piemērošana būs vai nu apgrūtināta, vai šī redakcija nebūs piemērojama vispār. Tāpēc uzreiz aicinot pēc pārejas noteikumiem tomēr parlamentu neatbalstīt likumprojektu trešajā lasījumā, mēģināt to izskatīt šajā parlamentā vienā no beidzamajām sēdēm vēlreiz.

Sēdes vadītājs. Gunārs Freimanis.

G.Freimanis (LSDSP). Katrā ziņā Leiškalna kungs man ļoti atviegloja uzstāšanos, jo tas ir faktiski tas, ko es arī gribēju teikt. Un mans priekšlikums ir iesniegts tikai aiz viena apsvēruma — aiz tā, ka šo muļķīgo priekšlikumu otrajā lasījumā Saeima atbalstījusi. Un tas nozīmē, ka cilvēki tiek dalīti kārtējo reizi divās daļās: tātad likumpaklausīgie, kuri, ievērojot likumu, paņēma kompensācijas sertifikātus par savām zemēm ostā, paliek kārtējo reizi apmuļķoti, bet tie, kuri uzskatīja, ka viņiem kārtējo reizi par labu var pakārtot šos jautājumus un pat izmainīt likumus, tie gaida tagad, kaut viņu ir maz, un mēģinās saņemt daudz ievērojamākas summas.

Tā ka es lūdzu, ja var, atbalstīt manu priekšlikumu, bet pilnīgi pievienojos Leiškalna kunga izteiktajai domai, ka likumprojekts galīgajā lasījumā nav atbalstāms.

Paldies!

Sēdes vadītājs. Anna Seile.

A.Seile (TB/LNNK). Godātie deputāti! Nevajag boikotēt likumu! Manuprāt, ja šie bijušie zemes īpašnieki ir samierinājušies ar to, ka viņi saņem īpašuma kompensācijas sertifikātus zemes pašreizējās kadastrālās vērtības apmērā, tad tā varbūt ir diezgan taisnīga norma.

Bet, ja runājam par Freimaņa kunga priekšlikumu, kurš loģiski papildina otrā lasījuma redakciju un nenodara nekādu ļaunumu, es domāju, ka to var atbalstīt, jo, kad es noskaidroju Zemes komisijā, Rīgas pilsētas Zemes komisijā, neviens no ostas teritorijā esošajiem īpašniekiem it kā nav saņēmis zemes kompensāciju 1940.gada cenās. Nav šādu cilvēku! Bet, ja nu tomēr varbūt ir kāda kļūda un daži cilvēki ir, tad uz viņiem attieksies šis Freimaņa kunga ierosinātais labojums, un arī tie tad saņems sertifikātos šo starpību starp 1940.gada zemes novērtējumu un zemes pašreizējo vērtību. Bet nekādā gadījumā nevajag boikotēt likuma pieņemšanu. Mēs jau tā šiem ostas zemes īpašniekiem esam nodarījuši pārāk lielu ļaunumu, atļaujot valsts institūcijām zemi iznomāt dažādām firmām. Viņi nesaņem nekādu labumu no šīs zemes, un arī vietā viņiem nekas nav ticis dots. Pie tam ir pārkāpts arī Zemes reformas likums, ka šī zeme ir reģistrēta uz Satiksmes ministrijas vārda, ko nedrīkstēja darīt, kamēr šie norēķini ar bijušajiem īpašniekiem nebija nokārtoti.

Tātad es mīļā miera labad aicinu atbalstīt Freimaņa priekšlikumu kā papildinājumu otrā lasījuma redakcijai un visu likumu kopumā!

Sēdes vadītājs. Debates par 3.priekšlikumu beidzam.

Komisijas vārdā — deputāts Aivars Tiesnesis.

A.Tiesnesis. Komisijai nav ko piebilst. Lūdzu balsot!

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 3. — deputāta Gunāra Freimaņa priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par — 28, pret — 4, atturas — 43. Priekšlikums nav guvis atbalstu.

A.Tiesnesis. 4. — atbildīgās komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Tiesnesis. 5. — atbildīgās komisijas priekšlikums. Arī ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu trešajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par — 38, pret — 19, atturas — 25. Likums nav pieņemts.

Lūdzu noteiksim priekšlikumu iesniegšanas termiņu! 14. oktobris. Paldies!

Izskatām likumprojektu “Par Konvenciju par savstarpēju izdošanu Eiropas Savienības dalībvalstīs, kas sastādīta, pamatojoties uz K—3 pantu Līgumā par Eiropas Savienību”. Otrais lasījums.

Ārlietu komisijas vārdā — deputāts Guntars Krasts.

G.Krasts (TB/LNNK). Godātie kolēģi! Informēju jūs, ka otrajam, galīgajam, lasījumam ir saņemti vairāki priekšlikumi. Izskatīsim tos pēc kārtas:

1. — Juridiskā biroja priekšlikums, kuru Ārlietu komisija ir atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

G.Krasts. 2. — arī Juridiskā biroja priekšlikums par 3.panta redakciju. Arī atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

G.Krasts. 3. — Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšlikums 3.panta redakcijas precizējums. Arī guvis atbalstu Ārlietu komisijā.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

G.Krasts. 4. — Juridiskā biroja priekšlikums. Arī atbalstīts un iestrādāts Ārlietu komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

G.Krasts. 5. — Ārlietu komisijas priekšlikums. Arī, protams, ir atbalstīts komisijā.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

G.Krasts. 6. ir Juridiskā biroja priekšlikums. Tas arī ir guvis atbalstu.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

G.Krasts. 7. — Ārlietu komisijas priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

G.Krasts. 8. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

G.Krasts. 9. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

G.Krasts. 10. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Arī nav iebildumu.

G.Krasts. Aicinu atbalstīt likumprojektu kopumā!

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu otrajā, galīgajā, lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par — 76, pret — nav, atturas — 1. Likums pieņemts.

Nākamais — likumprojekts “Par Konvenciju par vienkāršotu savstarpējās izdošanas procedūru Eiropas Savienības dalībvalstīs, kas sastādīta, pamatojoties uz K 3.pantu Līgumā par Eiropas Savienību”. Otrais lasījums.

Ārlietu komisijas vārdā — deputāts Guntars Krasts.

G.Krasts (TB/LNNK). 1. — Juridiskā biroja priekšlikums ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

G.Krasts. 2. — Juridiskā biroja priekšlikums — ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Arī nav iebildumu.

G.Krasts. 3. priekšlikums — tāpat.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

G.Krasts. 4. priekšlikums — tāpat.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

G.Krasts. 5.priekšlikums — arī atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

G.Krasts. 6. priekšlikums — arī.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

G.Krasts. 7.priekšlikums — arī ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt atbildīgās komisijas viedoklim par 7. un 8.priekšlikumu.

G.Krasts. 9. — Juridiskā biroja priekšlikums, kas ir iestrādāts Ārlietu komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

G.Krasts. Un 11. — Juridiskā biroja priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

G.Krasts. 12. — arī guvis atbalstu.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

G.Krasts. Aicinu atbalstīt kopumā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu otrajā, galīgajā, lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par — 79, pret un atturas — nav. Likums pieņemts.

Izskatām likumprojektu “Grozījumi likumā “Par pievienotās vērtības nodokli””.

Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas vārdā — deputāts Vents Balodis.

V.Balodis (TB/LNNK). Augsti godātie Prezidija locekļi! Godātie deputāti! Strādājam ar diviem dokumentiem: ar dokumentu nr.4837 un komisijas sagatavoto dokumentu Nr.4948. Budžeta un finansu (nodokļu) komisija nav atbalstījusi deputātu grupas iesniegtos grozījumus likumā “Par pievienotās vērtības nodokli”, bet ir sagatavojusi alternatīvos priekšlikumus, par kuriem mēs acīmredzot runāsim arī pēc iesniedzējiem, un lūdz atbalstīt alternatīvos priekšlikumus.

Sēdes vadītājs. Runāt vēlas deputāts Pēteris Salkazanovs. Atklājam debates.

P.Salkazanovs (SDS). Augsti godātais Prezidij! Cienījamie deputāti! Es biju tajā laikā Budžeta un finansu (nodokļu) komisijā, kad izskatīja šo jautājumu. Nenoliedzami, jēdziens “apkure” neatbilst tam, kas ir Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas alternatīvajā variantā — “siltumenerģija”, jo tas ietver arī to, kas bija kļūdaini līdz šim likumā, — normu par silto ūdeni. Un tagad ir “siltumenerģija” daudz pareizāks risinājums — katrā gadījumā Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas alternatīvajā variantā. Tikai Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas šis alternatīvais variants neatrisina problēmu līdz galam attiecībā par tām lietām, kas ir ieliktas 6.1.1 panta spēkā stāšanās laikā — 2006.gada 1.janvāris. Budžeta un finansu (nodokļu) komisija piedāvā 2004.gada 31.decembri.

Otrkārt, siltumenerģija nav vienīgais pakalpojumu veids, kuram mainās pievienotās vērtības nodoklis. Šis pievienotās vērtības nodoklis, lai arī samazinātais nodoklis, no 1.janvāra stājas spēkā arī citiem maksājumiem — kanalizācijai, sadzīves atkritumiem, medicīnas pakalpojumiem, veterinārajiem pakalpojumiem, medikamentiem, veterinārām zālēm, bērnu pārtikai, šeit pievienotās vērtības nodokļa pacelšana katrā gadījumā rada būtiskas problēmas, un Budžeta un finansu (nodokļu) komisijā un arī finansu ministrs neatbalstīja šī termiņa pārbīdīšanu uz vēlāku laika posmu. Tikai piekrita Budžeta un finansu (nodokļu) komisija jautājumā par siltuma enerģiju, kur, ja likums stājas spēkā tādā redakcijā, kāds tas pašlaik ir, šis pakalpojums tiek aplikts ar 18% nodokli, no nulles uz 18 procentiem. Domāju, ka Budžeta un finansu (nodokļu) komisijā varēja tomēr palikt un pirmajā lasījumā Saeimā varēja palikt grozījumi likumā “Par pievienotās vērtības nodokli”, ko iesniedza Sociāldemokrātu savienība, nenoliedzami ar grozījumiem, kas ir jāizdara šajā likumā attiecībā uz apkuri un attiecībā uz tūrisma pakalpojumiem un grāmatām vai tipogrāfiskajiem pakalpojumiem.

Kopumā tas risinājums, ko piedāvā Budžeta un finansu (nodokļu) komisija kā alternatīvo, neatrisina problēmu līdz galam, ir tikai daļējs problēmas risinājums, un kopumā jāsaka, ka problēmas risinājumam būtu jābūt arī sarunās ar Eiropas Savienību, starp Latvijas valdību un Eiropas Savienību, par pārejas noteikumiem pievienotās vērtības nodoklim tādam, kāds ir iestrādāts Igaunijas sarunu procesā ar Eiropas Savienību. Mēs bieži vien runājam par to, ka grūti ir atgriezties valdībai pie tām lietām, par kurām jau ir panākta vienošanās. Bet nenoliedzami, ja tas ir valsts interesēs, tad tas ir jādara, nevis vienkārši jāaizbildinās ar to, ka sarunu procedūrā ar Eiropas Savienību nodokļu likumdošanā ir panākta vienošanās un tā nav grozāma.

Mēs domājam, ka tas ir grozāms un to drīkst darīt, ja tas ir valsts interesēs. Un komunālie maksājumi, veselības aprūpe, veterinārie pakalpojumi ir pakalpojumi, kas maksā šodien diezgan dārgi. Arī valsts budžetam medicīnas pakalpojumi maksā diezgan dārgi, un, ja tos apliek ar pievienotās vērtības nodokli, nenoliedzami, pakalpojumu cenas ceļas un budžetā ir jāmeklē jau tā iztrūkstošā nauda medicīnas pakalpojumiem.

Lūdzu atbalstīt nevis alternatīvo, bet deputātu grupas iesniegto!

Sēdes vadītājs. Arnis Kalniņš.

A.Kalniņš (LSDSP). Godājamais priekšsēdētāj, cienījamie kolēģi! Protams, Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas ierosinājums ir labāks, nekā kādreiz finansu ministrs ierosināja pagājušajā gadā un Saeima apstiprināja, ka būtu jāmaksā 18% pievienotās vērtības nodoklis siltumenerģijai.

Šinī gadījumā tātad būtu šis nulles procents pēc šīs komisijas priekšlikuma līdz 2004.gada 31.decembrim. Bet paliek jautājums — kas notiks pēc tam? Tātad pēc tam acīmredzot stāsies spēkā PVN nodoklis siltumenerģijai, un Eiropas direktīvas paredz, ka standarta likme tanī gadījumā ir 15%. Tātad 2005.gada 1.janvārī PVN likme būtu no nulles uz 15%. Tajā pašā laikā jums visiem labi zināmā Eiropas Savienības direktīva paredz, ka var būt viena vai divas samazinātas PVN likmes, bet ne mazākas par 5%. Tātad es domāju, ka kļūda ir tur, ka esošā valdība neiet arī ar otru pusi šim priekšlikumam — prasīt pārejas periodu, ka tad, kad mēs iestājamies Eiropas Savienībā, lai mums piemēro šo zemāko likmi — 5%.

Un es domāju, ka nevajadzētu... un vajadzētu iet kopsolī vienotā politikā ar mūsu kaimiņiem, un Igaunija šo pārejas periodu ir panākusi, šos 5% līdz 2007.gada 31.jūnijam. Tad kāpēc mēs šo iespēju neizmantojam? Kāpēc mūsu cilvēkiem pēc 2005.gada 1.janvāra par siltuma enerģiju, kad būsim Eiropas Savienības dalībvalsts, cerams, šajā brīdī būs jāmaksā augstāk par siltuma enerģiju nekā iedzīvotājiem Igaunijā?

Tāpēc es gribētu piebilst vēl no vēstures to piemēru, kā mēs liktenīgi ... es uzskatu, nepareizi, nobalsojām, neprasot pārejas periodu par lauksaimniecības zemes iegādes ierobežošanu ārvalstniekiem. Un tā kļūda, ka mēs neejam vienotā kopsolī šajā politikā uz Eiropas Savienību, ka tādi pārejas periodi ir gan Polijā, gan Čehijā, gan Lietuvā... Es nezinu, par ko mēs domājam un kā interesēs mēs strādājam. Tāpēc es domāju, ka jāatbalsta radikālais priekšlikums, līdzīgi kā kolēģi Igaunijā.

Paldies par uzmanību!

Sēdes vadītājs. Leons Bojārs.

L.Bojārs (LSDSP). Kārli, svētā patiesība tev vienmēr ir! Tu jau tomēr esi ticīgais.

Cienījamie kolēģi! Vai nav saprotams, ka nodokļu un dažādu nodevu slogs Latvijas Republikas iedzīvotājiem, maziem un vidējiem uzņēmējiem ir ļoti liels. Valdība četru gadu laikā nevēlējās izprast iedzīvotāju zemo maksātspēju. Nodokļi un visdažādākie maksājumi tika visu laiku palielināti. Un patiesībā budžeta papildinājumu vienmēr uzlika uz iedzīvotāju pleciem. Valdība nerisināja problēmu, kur ņemt papildus naudas līdzekļus, lai tie pildītu mūsu valsts kasi. Pelēkā ekonomika, kā viņa zēla, tā viņa zeļ arī tālāk.

Un tagad, ja mēs paskatāmies par siltumenerģiju. Protams, mūsu iedzīvotāji knapi var samaksāt to maksājumu, ko maksā siltumenerģija. Un, ja mēs vēl uzliekam 18%, protams, tas slogs palielinās. Vai iedzīvotāju ienākumi ir palielinājušies? Nē, tie nav palielinājušies. Tikai deklaratīvi kaut ko valdība sāk stāstīt, ka iedzīvotāji saņemot lielākus maksājumus. Neko viņi vairāk nesaņem! Jo ir palielinājušās pārtikas cenas, ir palielinājušās medikamentu cenas, ir palielinājušās arī citas cenas apaviem vai apģērbiem. Tātad cilvēki nostādīti ļoti smagā situācijā, un diemžēl neviens nevēlas to izprast. Ļoti interesants zīmējums bija uz tilta pirms vēlēšanām, kur ar tādu bultu bija parādīts, ka nodokļi, un uz leju. Tas nozīmē, ka nodokļi piespieduši cilvēkus tik tālu pie zemes vai mazos un vidējos uzņēmējus, ka viņi vairāk eksistēt nevar vai ir spiesti visdažādākā veidā pat izvairīties no nodokļiem. Tā ir ļoti nepareiza valsts politika, un viņa noveda pie tā, pie kā mēs esam nonākuši, kad iedzīvotāji visdažādākā veidā, ja viņi nodarbojas ar kādu biznesu, tad viņi mēģina no šiem nodokļiem — vai nu tos samazināt, vai izvairīties. Tā nav pareiza valdības politika. Bet tagad par siltumenerģiju, par 18%, kas attiecas uz zālēm, uz medicīniskiem pakalpojumiem un mācību grāmatām. Es nemaz nerunāju par to, ka Izglītības un zinātnes ministrija ir pārvērtusi grāmatu izdevniecību, mācību grāmatu izdevniecību par ļoti ienesīgu biznesu dažām personām, jo mācību grāmatas ir ļoti dārgas. Jebkuru mācību grāmatu mazāk par 3 latiem jūs nenopirksiet. Un vēl ir tādas speciālas burtnīcas, kuras it kā ir vajadzīgas skolniekiem. Tās jau arī maksā savu pusotru, gandrīz vai divi lati. Un izdevējiem ir ļoti labi, izdevīgi tās drukāt, jo tās nav sarežģīta satura un visa tā tipogrāfiskā darbība ir ļoti lēta. Tāpēc uzņēmējiem ir ļoti liela peļņa. Diemžēl, kā saka, ministrija to palīdz darīt. Un tagad vēl to apliek ar 18%. Nu, protams, ka iedzīvotāji nevar iegādāties mācību grāmatas. Un, satiekoties ar pasniedzējiem, ar vecākiem, pirmās pretenzijas bija, ka lauku ļaudis nevar nopirkt grāmatas tikai tāpēc, ka tās ir ļoti, ļoti dārgas. Es nemaz nerunāju par citiem rādītājiem.

Cienījamie kolēģi! Vēl, protams, ir iestrādāts tā, ka tas 18% attiecas tikai uz 2004.gada 31.decembri. Bet vai tad tālāk Latvijas iedzīvotāji un Latvija nedomā eksistēt? Kāpēc 2004.gads un 31.decembris? Vai tad iedzīvotāji pēc šī datuma paliks bagātāki? Diemžēl ne. Ar katru gadu iedzīvotāju ienākumi samazinās, jo sadārdzinās visi pakalpojumi un visi pārējie izdevumi, kuri ir jāsedz cilvēkiem no tām aldziņām un no tās peļņas, ar to, ko viņi iegūst, izpildot savu to vai citu darbu. Diemžēl šie ienākumi ir mazi. Un deklaratīvi, protams, var pateikt, ka cilvēkiem tās algas ir pacēlušās ļoti augstu, un vidējo algu tur jau aprēķina gandrīz līdz 200 latiem, bet, ja paskatāmies un satiekamies ar iedzīvotājiem, nu nav tā. Un mēs aizmirstam arī to, ka mums ir ļoti augsts bezdarba līmenis. It sevišķi laukos, ja tas sasniedz 60%. Pilsētās ir 20%, 30%. Un es domāju, ka, ieskaitot slēpto bezdarbu, tas ir vēl augstāks. Tātad maksātspēja ir ļoti zema. Lai iedzīvotāji varētu samaksāt visu to summu, kas attiecas uz siltumenerģiju — 18% nav iekļaujami.

Un otrs. Kas attiecas uz zālēm, uz medicīniskajiem pakalpojumiem, uz mācību grāmatām. Protams, arī tur 18% nav pielietojami. Nav tas pārāk liels ieņēmums valsts budžetā un neizraisīs nekādu robu mūsu valsts budžetā, bet, lai budžetu papildinātu, ir jānodarbojas pavisam ar citiem jautājumiem. Diemžēl Finansu ministrija vienmēr vēlas novelt visu uz iedzīvotājiem, bet nenodarbojas ar to, ar ko ir jānodarbojas. Valsts ieņēmumu dienesta darbība ir ļoti neapmierinoša, un es to neatkārtošu, jūs to ļoti labi zināt, un iedzīvotāji to zina, kas notiek. Kas notiek arī citās Finansu ministrijas struktūrās un arī visdažādākajos valsts pasūtījumos un visdažādākajās garantijās. Es nemaz nerunāju par starptautiskajām tiesu darbībām. Tur vajag ekonomēt naudas līdzekļus, un tad budžets būs sakārtots.

Tāpēc es aicinu atbalstīt to priekšlikumu, kuru iesniedza deputātu grupa! Paldies!

Sēdes vadītājs. Vents Balodis.

V.Balodis (TB/LNNK). Godātie deputāti! Man laikam jāpaskaidro, kur bija tas iemesls, kāpēc mēs šos deputātu grupas priekšlikumus nevarējām atbalstīt. Ar 2003. gada...

Sēdes vadītājs. Runājiet, lūdzu, mikrofonā!

V.Balodis. ... janvāri stājas spēkā diferencētā 9% likme, un tā ir arī paredzēta mācību grāmatām, zinātniskām, bērnu un oriģinālliteratūrai. Diemžēl deputāti, veicot savus piedāvājumus, grozot likumprojekta pārejas noteikumus, bija kļūdījušies. Un pēc viņu jaunās redakcijas sanāca, ka paredzēja, ka mācību grāmatu, zinātnisko, bērnu, oriģinālliteratūru, kā arī masu informācijas līdzekļu un viesnīcu pakalpojumus līdz 2006. gadam apliks ar pievienotās vērtības 18% likmi. Mēs komisijā tiešām to nevarējām atbalstīt. Un citreiz es ieteiktu Baldzēna kungam padomāt, ar kuru galu iesniedzēji domā.

Sēdes vadītājs. Egils Baldzēns.

E.Baldzēns (SDS). Katrā ziņā man ir skaidrs, ar kuru galu Vents Balodis domā. Tā ka paldies Ventam!

Es šeit gribētu pateikt par to, ko tad Vents Balodis mums piedāvā. Nevis precizēt otrajā lasījumā, kā viņš saka, tās normas, kur valdība jau zināmā mērā ir piekāpusies opozīcijas spiedienam šeit parlamentā. Bet viņš piedāvā saglabāt tikai šo apkuri — 18% vietā pašreiz divus gadus nelikt šo nodokli. Un tas ir viss. Un tāpēc es ļoti brīnos, kā Vents Balodis, būdams nopietns politiķis, nepamana šo būtisko atšķirību, ka šeit ir runa ne tikai par apkuri mūsu priekšlikumā, bet arī par ūdens piegādi centralizētai ūdens apgādes sistēmai. Piemēram, tas Rīgu varētu skart. Vents Balodis droši vien to varētu pamanīt. Kanalizācijas pakalpojumus, sadzīves atkritumu savākšanas, pārvadāšanas, apglabāšanas pakalpojumiem, medicīnas pakalpojumiem, medikamentu, medicīnas preču piegādēm. Un arī visi, teiksim, cilvēki, kas saistīti ar zāļu tirdzniecību, atzīst, ka zāles kļūs dārgākas. Un Vents Balodis diemžēl, ar pareizo galu domājot, to nav pamanījis. Tā ka rodas diezgan bēdīga šī situācija. Tas arī attiecas uz veterinārmedicīnas pakalpojumiem, veterināro medikamentu, veterinārmedicīnisko preču piegādēm. Diemžēl šeit valdība un Budžeta un finansu (nodokļu) komisija nav gājusi pretim Sociāldemokrātu savienības priekšlikumam. Arī par zīdaiņiem paredzēto speciālo produktu piegādēm.

Paldies par traucējumiem, bet šinī gadījumā mēs turpināsim.

Es gribētu uzsvērt arī nākamo, ka šeit ir ļoti daudz lietu, bet mums ir jāņem vērā mūsu tautas maksātspēja, un, cik es saprotu, to daudzas partijas nav pamanījušas un ir gatavas piekāpties vienā atsevišķā punktā, un tas ir šajā apkures lietā. Paldies par to, par minimālu veselā saprāta paraugu.

Bet es gribētu uzsvērt to, ka Latvija aizvien nav Eiropas Savienības dalībvalsts, un mums tās likumdošana vēl nav obligāta. Un par to lems tauta referendumā, un tāpēc mums nevajadzētu aizsteigties priekšā notikumiem un paust viennozīmīgi tautas gribu. Mēs šinī gadījumā pakļausimies tautas lēmumam. Un tāpēc mums nav obligāti šīs pievienotās vērtības nodokļa likme līdz tam brīdim. Un ja mēs atgādināsim arī kolēģiem no valdības, kas, neapšaubāmi, pareizi domā, kā viņi paši ir pārliecināti, ka Igaunija vismaz apkures jautājumā izcīnīja pārejas periodu līdz 2007.gada 30.jūnijam. Tajā laikā diemžēl mums jāatzīst, precīzi citējot Finansu ministrijas augstākās amatpersonas, kuras pasaka skaidri un gaiši, ka Finansu ministrija Eiropas Savienības un Latvijas sarunu laikā šo apkures jautājumu neidentificēja kā problēmu. Vispār nebija problēmu mūsu iedzīvotājiem uzreiz maksāt 18% no nākamā gada 1.janvāra. Tā ir vēl viena lieta, kur man jāatbild, ka, neapšaubāmi, Ventam ir pareizs jautājums uzdots — ar kuru galu domā valdības partijas, ar kuru Baldzēna kungs. Pareizi! Bet redziet, Igaunijā ir vēl nepareizāk par Baldzēna kungu. Un tie domā vairāk par tautu.

Nākamais, kas mums būtu šeit jāapsver. Ka mēs, neapšaubāmi, aicinām atbalstīt Sociāldemokrātu savienības priekšlikumu, tās atsevišķās nepilnības, kuras tik tiešām ir saglabājušās par godu Ventam Balodim, tās mēs varam otrajā lasījumā izlabot. Bet tikai ir viena problēma, ka tas ir jāizdara ar politisko gribu. Un redziet, Māris Vītols arī grib uzsākt debates, kas ir aizliegts. Viņš jau kā likumpaklausīgs pilsonis to mēģina pašreiz darīt. Bet es gribētu uzsvērt vienu, Māri Vītol, ka šeit jautājums ir ļoti nopietns un skar mūsu vēlētāju intereses. Un pilnīgi vienalga, kādas partijas ir šajā Saeimā, ar tām ir jārēķinās. Piemēram, Siltumapgādes uzņēmumu asociācija ir parādījusi, ka nākamajā gadā šie jaunie tarifi, par ko Finansu ministrija piekrita bez ierunām, prasīs 10 miljonu latu papildus no mūsu cilvēku kabatām. Tā ir tā patiesība, par kuru Māris Vītols nupat iestājās. Paldies!

Sēdes vadītājs. Debates slēdzu. Komisijas vārdā — deputāts Vents Balodis.

V.Balodis. Jā, godātie kolēģi! Tomēr man jāsaka, ka debatēs iesniedzēji mūs ir maldinājuši, jo viņu iesniegtais priekšlikums paredzēja tikai atbrīvojumu no pievienotās vērtības nodokļa apkurei. Bet tā kā reālajā dzīvē komunālām saimniecībām mēs nevaram atšķirt un uzskaitīt silto ūdeni un apkuri, un tomēr tas ir kopīgs cikls, tad Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas sagatavotie priekšlikumi paredz, ka visu siltumenerģiju, tas ir, gan apkuri, gan silto ūdeni, mēs līdz 2004.gada 31.decembrim ar pievienotās vērtības nodokli neapliekam. Tāpēc lūdzu neatbalstīt deputātu grupas iesniegto priekšlikumu, bet atbalstīt Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas iesniegto.

Sēdes vadītājs. Lūdzu balsošanas režīmu! Vispirms balsosim par deputātu grupas iesniegtā likumprojekta “Grozījumi likumā “Par pievienotās vērtības nodokli”” pieņemšanu pirmajā lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par — 28, pret — 25, atturas — 29. Likumprojekts pirmajā lasījumā noraidīts.

Tagad mums jālemj par alternatīvā likumprojekta atzīšanu par steidzamu. Vai kāds vēlas runāt pret steidzamību? Nevēlas. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par likumprojekta atzīšanu par steidzamu. Lūdzu rezultātu! Par — 75, pret un atturas — nav. Likumprojekts par steidzamu atzīts.

V.Balodis. Lūdzu deputātus atbalstīt likumprojektu pirmajā lasījumā!

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par — 81, pret un atturas — nav. Pirmajā lasījumā likumprojekts pieņemts.

V.Balodis. Ja kolēģiem nebūtu iebildumu, man būtu priekšlikums atbalstīt likumprojektu, pieņemt arī otrajā, galīgajā, lasījumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti iebildumus neceļ. Lūdzu zvanu! Balsosim par alternatīvā likumprojekta “Grozījumi likumā “Par pievienotās vērtības nodokli”” pieņemšanu otrajā, galīgajā, lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par — 82, pret — 1, neviens neatturas. Likums pieņemts.

V.Balodis. Paldies par PVN!

Sēdes vadītājs. Nākamais — likumprojekts “Grozījumi likumā “Par akciju sabiedrībām””. Pirmais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā deputāts Kārlis Leiškalns.

K.Leiškalns (LC). Dāmas un kungi! Darba dokumenta nr. 4922 — “Grozījumi likumā “Par akciju sabiedrībām””. Pēc savas būtības formāli jeb tehniski grozījumi, kuros spēkā esošais likums “Par akciju sabiedrībām” tiek saskaņots ar nule kā Saeimas pieņemto “Par valsts kapitāla daļu uzraudzību valsts un pašvaldību uzņēmumos”.

Tā ka es aicinātu atbalstīt šī likumprojekta steidzamību!

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta atzīšanu par steidzamu! Lūdzu rezultātu! Par — 67, pret — nav, atturas — 1. Likumprojekts par steidzamu atzīts.

K.Leiškalns. Likumprojekta pirmo lasījumu.

Sēdes vadītājs. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par — 68, pret un atturas — nav. Pirmajā lasījumā likumprojekts pieņemts.

K.Leiškalns. Priekšsēdētāja kungs! Ja dāmas un kungi neiebilst, es aicinātu augsto namu atbalstīt šo likumprojektu arī otrajā, galīgajā, lasījumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti iebildumus neceļ. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu otrajā, galīgajā, lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par — 74, pret un atturas — nav. Likums pieņemts.

Izskatām likumprojektu “Fizisko personu īpašuma sākumdeklarēšanas likums”. Otrais lasījums.

Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas vārdā — deputāts Vents Balodis.

V.Balodis (TB/LNNK). Godātie deputāti! Strādāsim ar darba dokumentu ar nr. 4978.

Tabulā ir sakārtoti priekšlikumi, un 1. ir Juridiskā biroja priekšlikums, kas ierosina noteikt to personu grupu, uz kuru attiektos šis likums, un tas ir ņemts vērā un iestrādāts Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas priekšlikumā ar numuru 3, kas paredz, ka sākumdeklarēšana ir vienreizējs un obligāts pienākums ikvienam Latvijas pilsonim un nepilsonim, kā arī personai, kurai ir izsniegta pastāvīgās uzturēšanās atļauja, ja šā likuma spēkā stāšanās brīdī viņa deklarētā dzīvesvieta ir Latvijā un viņa īpašumā, arī kopīpašumā ar citu personu ir kāda no sekojošajām lietām.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt atbildīgās komisijas viedoklim par 1., 2. un 3.priekšlikumu.

V.Balodis. 4. ir Juridiskā biroja priekšlikums par 2.panta redakciju, un komisija to ir atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

V.Balodis. Tāpat komisija ir atbalstījusi arī 5. — Juridiskā biroja priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. Komisija nav atbalstījusi 6. — Juridiskā biroja priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. Un mēs esam atbalstījuši 7. — Juridiskā biroja priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

V.Balodis. Paldies!

8. — Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas priekšlikums, kas nosaka, ka sākumdeklarēšanas pienākums ir arī personām, kas viena gada laikā pēc šā likuma spēkā stāšanās ieradušās Latvijā uz pastāvīgu dzīvi un kuru īpašumā uz ierašanās brīdi ir kāda no minētajām lietām. Budžeta un finansu (nodokļu) komisija to atbalstīja.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Balodis. Ir atbalstīts arī 9. un 10. — Juridiskā biroja priekšlikumi.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

V.Balodis. Mēs neesam atbalstījuši priekšlikumus, kas ir saistīti ar mākslas darbiem, un to mēs neesam atbalstījuši 11. — Juridiskā biroja priekšlikuma redakcijā. Un neesam atbalstījuši 12. priekšlikumu — Juridiskā biroja redakciju.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt atbildīgās komisijas...

V.Balodis. Un komisija lūdz izslēgt vispār šā panta daļu.

Sēdes vadītājs. ... viedoklim par 11., 12. un 13.priekšlikumu.

V.Balodis. Tāpat arī Budžeta un finansu (nodokļu) komisija nav atbalstījusi 14., 15., 16. un 17. — Juridiskā biroja priekšlikumus.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. Budžeta un finansu (nodokļu) komisija ierosina izslēgt arī panta ceturto daļu un piekto daļu, tas ir 18. un 19.priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 20. ir Juridiskā biroja priekšlikums, un arī 21. — Juridiskā biroja priekšlikums — ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Balodis. 22. — Juridiskā biroja priekšlikums — ir ņemts vērā un izteikts kā 23. — Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas priekšlikums, kas paredz, ka esošās un bijušās valsts amatpersonas un viņu radinieki, kuri iesnieguši valsts amatpersonas deklarāciju saskaņā ar likumu “Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā”, sākumdeklarāciju iesniedz tikai gadījumā, ja to īpašumā ir šā panta 1.daļas 5., 6., 7. un 8.punktā minētās lietas, kuras netika norādītas valsts amatpersonas deklarācijā, ja valsts amatpersonas un viņas radinieku īpašumā nav bijušas šā panta 5.daļas 6., 7. un 8.punktā minēto lietu, šīs personas saskaņā ar likumu “Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā” iesniegtā deklarācijā ir uzskatāma par sākumdeklarāciju.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 24. un 25. — Juridiskā biroja priekšlikumi — ir izteikti un iestrādāti 26. — Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.Balodis. Komisija ir atbalstījusi arī 27. — komisijas priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 28. — Juridiskā biroja priekšlikums — ir iestrādāts 29. — Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas priekšlikumā un nosaka, ka šā panta otrajā daļā minētajiem ienākumiem Valsts ieņēmumu dienests Ministru kabineta noteiktajā kārtībā aprēķina personas apliekamo ienākumu.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.Balodis. Tāpat arī 31. un 32. — Juridiskā biroja priekšlikumi — ir iestrādāti 33. — Budžeta un finansu ( nodokļu) komisijas priekšlikumā...

Sēdes vadītājs. Vispirms ir jāizskata 30. priekšlikums.

V.Balodis. Es atvainojos, jā... 30. — deputāta Arņa Kalniņa priekšlikums — nav guvis Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas atbalstu.

Sēdes vadītājs. Deputāti iebildumus neceļ. Tālāk, lūdzu!

V.Balodis. Jā, ir atbalstīts 33. — Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas priekšlikums, kas nosaka, ka sākumdeklarācijā norādāmā informācija, tās iesniegšanas, uzskaites, glabāšanas kārtība ir, ka šā likuma 2.panta pirmā daļā minētās personas sākumdeklarāciju iesniedz Valsts ieņēmumu dienesta teritoriālajā iestādē pēc dzīvesvietas līdz 2003.gada 1.jūlijam. Personas, kas šajā laika posmā neatrodas Latvijā vai uz kuru attiecas šā likuma 2.panta otrā daļa, deklarāciju iesniedz 3 mēnešu laikā, kopš attiecīgā persona ieradusies Latvijā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt atbildīgās komisijas viedoklim par 31., 32. un 33.priekšlikumu.

V.Balodis. Esam atbalstījuši Juridiskā biroja priekšlikumu...

Sēdes vadītājs. 34. priekšlikums tiek atbalstīts. Tālāk!

V.Balodis. 35. ir deputāta Egila Baldzēna priekšlikums, kas ierosina papildināt likumprojekta 5.panta otro daļu ar jaunu — 6.apakšpunktu, kas paredz ienākumu iegūšanas avotus.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta šo priekšlikumu.

V.Balodis. Ir atbalstīts 36. — Juridiskā biroja priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. Nav atbalstīts 37. — Juridiskā biroja priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

V.Balodis. Mēs esam atbalstījuši 38., 39. un 40., tas ir, 38. — Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas, 39. — Juridiskā biroja un 40. — Juridiskā biroja priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu. Pieņemts.

V.Balodis. Komisija nav atbalstījusi 41. — Juridiskā biroja priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. Budžeta un finansu (nodokļu) komisija ir atbalstījusi 42. — Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. 43. — Juridiskā biroja priekšlikumu — komisija ir ņēmusi vērā un iestrādājusi savā priekšlikumā nr.44.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.Balodis. 45. — Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas priekšlikumu — mēs esam ņēmuši vērā un noteikuši to kā 46. — Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas priekšlikumu, ka likums stājas spēkā 2003.gada 1.janvārī.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. Godātie deputāti, mēs esam izskatījuši visus jūsu iesniegtos priekšlikumus, un lūgums būtu atbalstīt likumprojektu otrajā lasījumā!

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Fizisko personu īpašuma sākumdelarēšanas likums” pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu rezultātu!

Par — 76, pret un atturas — nav. Otrajā lasījumā pieņemts.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam?

V.Balodis. Godātie deputāti! Gaidīsim jūsu priekšlikumus līdz 25.oktobrim.

Sēdes vadītājs. 25.oktobris. Paldies!

Saeimas Prezidijs ir saņēmis desmit deputātu ierosinājumu iekļaut šīsdienas sēdes darba kārtībā lēmuma projektu “Par deputāta Mareka Segliņa ievēlēšanu Saeimas Juridiskās komisijas sastāvā” un lēmuma projektu “Par deputāta Mareka Segliņa ievēlēšanu Saeimas Saimnieciskās komisijas sastāvā”. Ierosinu iekļaut šos lēmuma projektus izskatīšanai tūlīt. Iebildumu nav.

Lūdzu zvanu! Balsosim par lēmuma projektu “Par deputāta Mareka Segliņa ievēlēšanu Saeimas Juridiskās komisijas sastāvā”. Lūdzu rezultātu! Par — 70, pret — nav, atturas — 3. Lēmums pieņemts.

Nākamais lēmuma projekts “Par deputāta Mareka Segliņa ievēlēšanu Saeimas Saimnieciskās komisijas sastāvā”.

Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 61, pret — 1, atturas — 2. Lēmums pieņemts.

Izskatām likumprojektu “Grozījumi Latvijas Sodu izpildes kodeksā”. Pirmais lasījums.

Aizsardzības un iekšlietu komisijas vārdā — deputāts Dzintars Kudums.

Dz.Kudums (TB/LNNK). Augsti godātais Prezidij! Augsti godātie kolēģi! Aizsardzības un iekšlietu komisija savā šā gada 25.septembra sēdē apsprieda likumprojektu “Grozījumi Latvijas Sodu izpildes kodeksā”. Komisija atbalstīja. Lūdzam arī jūsu atbalstu.

Sēdes vadītājs. Debatēt neviens nevēlas. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par — 59, pret — 12, atturas — 1. Pirmajā lasījumā likumprojekts pieņemts. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš?

Dz.Kudums. 15.oktobris.

Sēdes vadītājs. 15.oktobris. Paldies!

Nākamais — likumprojekts “Grozījumi Civillikumā”. Otrais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā — deputāts Linards Muciņš.

L.Muciņš (LC). Cienījamo priekšsēdētāj! Cienījamie deputāti! Likumprojekts “Grozījumi Civillikumā”. Reģistra nr. 1300, kurā iekļauti likumprojekti 950, 1010, 566 un 1319.

1. — Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 2. — Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. Tagad jāpievēršas jaunai lapai nr.5, kura izdalīta kā dokuments 4986a. Juridiskās komisijas 2.a priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 2.b — Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 3. — Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 4. — Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt atbildīgajai komisijai.

L.Muciņš. 5. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 6. — Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšlikums. Atbalstīts daļēji 7. — Juridiskās komisijas priekšlikumā, kurš ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

L.Muciņš. 8. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts daļēji.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 9. — deputātu Bērziņa, Rugātes, Lagzdiņa, Ābiķa, Goldes un citu priekšlikums. Atbalstīts daļēji, iekļaujot to 10. — Juridiskās komisijas priekšlikumā, kurš ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Atklājam debates. Jakovs Pliners. Par 162.pantu. Lūdzu!

J.Pliners (PCTVL). Paldies! Godājamais Prezidij! Cienījamie deputāti! Bērna adopcija ir civiltiesisks akts, ar kuru kāda persona pieņem cita bērnu par savu. Adopcija sākas ar brīdi, kad adoptētājs bērnu ir pieņēmis savā ģimenē ar dēla vai meitas tiesībām, lai audzinātu to kā savu miesīgu bērnu. Bērnunama bērnu adoptētāja ģimenē nodod tikai pēc tiesas sprieduma, un ar šo brīdi viņam ir adoptēta bērna statuss, un viņš ir tiesiski aizsargāts. Bez tiesiska akta, kas ir tiesas spriedumā, bērnunama bērnu adoptētāja ģimenē nodot nevar, jo tādam bērnam nav ar likumu noteikts juridiskais statuss, kas to aizsargātu, un bērnunama vadītājs nevar nest par to atbildību. Bērns nevar atrasties adoptētāju ģimenē ar ciemiņa statusu, kad viņam nav zināmas viņa nākotnes perspektīvas. Gadījumā, ja atbildētāji no bērna atsakās, ja adoptētāji no bērna atsakās, tad bērnam tiek nodarīta dziļa psiholoģiska trauma un vienlaicīgi samazinās viņa iespējas tikt adoptētam, jo ir palielinājies viņa vecums.

Pieņemot Juridiskās komisijas iesniegtos likuma 162.panta grozījumus, bērnunamu bērnu adopcija nevar notikt vispār, jo adopciju pēc komisijas projekta var ar tiesas spriedumu apstiprināt tikai tad, ja adoptējamais atradies adoptētāju aprūpē ne mazāk kā sešus mēnešus. Bet viņu aprūpē viņš nevar nonākt bez tiesas sprieduma. Likuma izsludināšanas gadījumā bērnunamu bērnu adopcija tiek izbeigta, jo Latvijā nav bērnunamu bērnu, kuri būtu pirms adopcijas atradušies adoptētāju aprūpē ne mazāk kā sešus mēnešus. Bērnu adoptē, tas ir pieņemts ģimenē, jo to mīl, un šādu attiecību rašanās laiku nevar noteikt ar likumu. Es uzskatu, ka komisija nav ņēmusi vērā, ka personiskās attiecības likums neregulē. Nav saprotams, kādā zīdaiņu vecumā adoptētam bērnam ir nepieciešami seši mēneši, lai tas pierastu pie saviem vecākiem. Pie tam priekšlikuma autors nav ņēmis vērā, ka ģimenes tiesības regulē privātās attiecības, un tās ir privātās tiesības, kurās tieša valsts regulējošā darbība ir ierobežota. Šī iemesla dēļ Eiropas Konvencijas par bērnu adopciju 7.pantā netiek dots terminēts laiks, kas nepieciešams, lai dotu iespēju spriest par adopcijas nākotnes attiecībām adopcijas nodibināšanas gadījumā, jo katrā gadījumā tās ir individuālas, un līdz ar grozījumu pieņemšanu Civillikuma 162.pants būs pretrunā ar konvencijas 17.pantu. Manuprāt, nav ņemts vērā, ka, grozījumus pieņemot, tiek radītas pretrunas arī nacionālajā likumdošanā, jo Civillikuma 162.panta otrā daļa būs pretrunā ar Civillikuma 168.pantu, kur noteikts, ka adopciju nedrīkst aprobežot ne ar kādiem nosacījumiem vai termiņiem.

Es gribu vērst... un pat vēršu jūsu uzmanību, ka, iesniedzot augstāk minēto grozījumu projektu, manuprāt, Juridiskā komisija pilnīgi ignorē ANO Bērnu komitejas aicinājumu Latvijai — vienkāršot likumdošanu bērnu adopcijai. Katrs nākošais Latvijas likumdošanas akts adopcijas jomā arvien vairāk apgrūtina bērnunamu bērnu adopciju, liedzot tiem iespējas dzīvot labi nodrošinātās ģimenēs un atsevišķos gadījumos pat iespēju izdzīvot vispār.

Netiek ņemts vērā, ka bērni, kuriem bērnunami jāatstāj pēc pilngadības sasniegšanas, nespēj integrēties sabiedrībā, apmēram puse no tiem ir bezdarbnieki, puse nespēj izveidot normālu ģimeni, bet apmēram 20% izdara noziegumus un nodarbojas ar prostitūciju.

Sēdes vadītājs. Laiks!

J.Pliners. Attiecīgi, ja mēs nevaram izdomāt kaut ko gudrāku, es aicinu atstāt šā panta veco redakciju. Paldies!

Sēdes vadītājs. Inese Birzniece.

I.Birzniece (LC). Diemžēl nebiju klāt Juridiskās komisijas sēdē, kad tika izskatīts, bet man ir liels pārsteigums par 9. un 10.priekšlikumu, jo kā tas saskan ar vairākām konvencijām, man liekas, kas mums ir par adopciju... par adopciju uz ārzemēm. Vai jūs tikai domājat Latvijas mērogā? Ko darīt, ja bērns... vai tie, kas grib adoptēt ārzemēs, viņiem būs trīs vai seši mēneši jādzīvo Latvijā? Es tiešām nesaprotu. Varbūt es kaut ko esmu palaidusi garām.

Sēdes vadītājs. Andris Bērziņš.

A.Bērziņš (pie frakcijām nepiederošs deputāts). Kolēģi! Es gribētu drusku nelielu skaidrību ievest šinī jautājumā. Tas bija ilgi un dikti diskutēts par to... Tā nav tikai starptautiskā adopcija, tā ir arī vietējā adopcija. Un tāpēc Bērnu tiesību apakškomisijā un arī Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijā bija nolemts, ka ne vairāk par gadu un ne mazāk par trīs mēnešiem. Un tas ir saistīts arī ar vairākiem starptautiskajiem dokumentiem, kas ir saistīti kopā ar to, ka paskatīsimies arī starptautisko pieredzi. Pašlaik tiek pārtraukta, teiksim, arī starptautiskā adopcija daudzās valstīs tāpēc, ka nav skaidrības, kā tad šis bērns jūtas un jutīsies ar nākamajiem vecākiem. Un trīs mēneši ir tas laika posms, kamēr tiek kārtoti šie dokumenti, un vismaz mazāk vai vairāk nākamais bērns iepazīstas ar potenciālo nākamo vecāku... Man ļoti negribētos, lai mēs sajauktu to, ka viņš ir tomēr dzīva būtne, un viņam būs jādzīvo šinī ģimenē, un šis bērns nebrauc ekskursijā... viņš nebrauc ekskursijā ne kaut kur... Un tāpēc, teiksim, trīs mēneši kā minimums, un, protams, pēc tam nolems Bāriņtiesa, vai tas varētu būt trīs, četri, pieci jeb seši... Tas ir cits jautājums.

Es nepiekrītu tam, un tam Tieslietu ministrija arī piekrita, ka seši mēneši... Tas jautājums varētu būt sarežģīts uz tiem bērniem, kuri ir, nu, no nulles līdz sešiem mēnešiem, tur varbūt būtu sarežģīti šo adopcijas procesu veikt. Bet, teiksim, tas, kas ir saistīts uz trijiem mēnešiem, tas būtu tas optimālais, par ko arī piekrita Tieslietu ministrija tad, kad mēs runājām Bērnu tiesību apakškomisijā.

Un tāpēc mūsu priekšlikums arī šodien... Bērnu tiesību apakškomisijā skatījām šo jautājumu, ka mums būtu priekšlikums tomēr, lai būtu redakcijā, ka ne vairāk par gadu un ne mazāk par trīs mēnešiem. Paldies!

Sēdes vadītājs. Debates slēdzu. Komisijas vārdā — deputāts Linards Muciņš.

L.Muciņš. Cienījamie deputāti! Tik tiešām arī Juridiskajā komisijā šis likumprojekta punkts izraisīja vētrainas debates, bet visādā ziņā mēs dabūjām diezgan pamatotus paskaidrojumus no klātesošajiem speciālistiem. Taču tajā pašā laikā mēs konstatējām, ka Juridiskajai komisijai piedāvāja arī tādus risinājumus, lai nenosaka vispār nekādu termiņu, kādā bērnam būtu jādzīvo šajā ģimenē. Bet nevar izveidoties starp bērnu un adoptētāju patiesas vecāku un bērnu attiecības, ja kādu laiku bērns nav padzīvojis šajā ģimenē. Jā, Birznieces kundze... Brauks no tām ārzemēm, īrēs šeit dzīvokļus un nevedīs tos bērnus momentā prom, un šajos dzīvokļos šie bērni dzīvos, nāks pārbaudītāji, nāks un skatīsies... interesēsies, vai ir izveidojušās šīs attiecības vai nav. Neko nevar darīt. Tā tas notiek pasaulē civilizētās valstīs. Ir ļoti daudzas valstis, kur nepieļauj.. vai, teiksim, fiziski vai juridiski viņi pieļauj šo te ārvalstu adopciju, bet faktiski tā nenotiek, jo vietējā adopcija visus adoptē uz vietas, nevienu bērnu neaizved projām.

Mūsu situācijā ir otrādi. Jautājums ir tikai par to, vai ir vajadzīgi trīs mēneši, seši mēneši vai gads. Lūdzu, ir trešais lasījums. Iesniedziet priekšlikumus aizstāt vienu ciparu ar otru ciparu, bet Juridiskā komisija ir tieši sagatavojusi diezgan precīzu šo juridisko risinājumu. Mēs, tā sacīt, neuzskatām, ka varbūt mūsu variants — 6 mēneši — ir labākais, mums tas likās diezgan pamatots, jo trīs mums likās par maz, gads — par daudz. Nu, mēs piedāvājam 6 mēneši.

Tā kā es aicinu šobrīd pieņemt Juridiskās komisijas 10.priekšlikumu, kurā ir integrēts Juridiskā biroja priekšlikums, deputātu Bērziņa, Rugātes, Lagzdiņa, Ābiķa, Goldes priekšlikums attiecībā uz tekstu, un uz trešo lasījumu iesniedziet viens — 3 mēnešus, viens — nulle, viens — pusotra gada, mums vienalga. Tad mēs vēl komisijā izskatīsim un vēlreiz izsvērsim.

Tajā pašā laikā nevajag pārspīlēt. Šeit mūs baidīja ar to, ka bērns nevar nokļūt ģimenē pirms sprieduma. Nekā tamlīdzīga! Tieši otrādi: ministrijai, Labklājības ministrijai jāmaina šī instrukcija bērnunama direktoram, kad viņš var attiecīgos apstākļos šo bērnu tik tiešām izsniegt uz šo te 3., 4, 5 vai 6 mēnešu laiku, un lai viņš dzīvo šajā ģimenē. Jo mērķis jau ir tas, lai tas bērns tiktu adoptēts, nevis atgriezts atpakaļ. Tur neko nevar darīt. Nevar izveidoties patiesas attiecības, ja bērns nedzīvo ģimenē. Tajā pašā laikā nevar adoptēt, kamēr mēs neesam konstatējuši patiesas vecāku un bērnu attiecības. Tāpēc es šobrīd aicinu jūs no juridiskā viedokļa atbalstīt 10. — Juridiskās komisijas priekšlikumu — un pie termiņa atgriezties trešajā lasījumā.

Paldies!

Sēdes vadītājs. Paldies! Vai kāds uztur balsojumu par 8. un 9.priekšlikumu? Neuztur. Lūdzu zvanu! Balsosim par 10. — Juridiskās komisijas priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par — 55, pret — 15, atturas — 2. Priekšlikums atbalstīts.

Tālāk, lūdzu!

L.Muciņš. Paldies!

11. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts daļēji Juridiskās komisijas 12.priekšlikumā, kas atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

L.Muciņš. 13. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 14. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 15. — deputātu Bērziņa, Rugātes, Lagzdiņa, Ābiķa, Goldes un citu priekšlikums — atbalstīts daļēji Juridiskās komisijas redakcijā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

L.Muciņš. 16. — Juridiskās komisijas priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Ir atbalstīts.

L.Muciņš. 17. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 18. — iekšlietu ministra Segliņa priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 19. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 20. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 21. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 22. — Juridiskās komisijas priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 23. — Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšlikums — atbalstīts daļēji 24. — Juridiskās komisijas priekšlikumā, kas atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt Juridiskās komisijas viedoklim.

L.Muciņš. 25. — tieslietu ministres Labuckas priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 26. — tieslietu ministres priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 27. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 28. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 29. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 30. — tieslietu ministres priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 31. — tieslietu ministres priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 32. — tieslietu ministres priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 33. — tieslietu ministres priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 34. — tieslietu ministres priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 35. — tieslietu ministres priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

L.Muciņš. 36. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 37. — tieslietu ministres priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 38. — tieslietu ministres priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 39. — tieslietu ministres priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 40. — tieslietu ministres priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 41. — tieslietu ministres priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 42. — tieslietu ministres priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 43. — tieslietu ministres priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 44. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 45. — tieslietu ministres priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 46. — tieslietu ministres priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. Tālāk ir tabula. Tabulā, kurš ir pielikums 102.pantam, pielikums Civillikumā, tātad Juridiskās komisijas 115.punkta pielikuma redakcija ir atbalstīta.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. Un 116.pielikuma punkta redakcija ir atbalstīta.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

L.Muciņš. Aicinu atbalstīt likumu otrajā lasījumā!

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi Civillikumā” pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu rezultātu!

Par — 63, pret un atturas — nav. Otrajā lasījumā likumprojekts pieņemts.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam?

L.Muciņš. 14.oktobris.

Sēdes vadītājs. Paldies! Iebildumu nav.

Nākamais — likumprojekts “Grozījumi likumā “Par atjaunotā Latvijas Republikas 1937. gada Civillikuma ģimenes tiesību daļas spēkā stāšanās laiku un kārtību””. Otrais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā — deputāts Linards Muciņš.

L.Muciņš (LC). Juridiskā komisija izskatīja ar Civillikumu saistītus grozījumus arī likumā “Par Civillikuma spēkā stāšanos”.

1. — Saeimas Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 2. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 3. — Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 4. — Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 5. — Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. Aicinu pieņemt likumprojektu otrajā lasījumā!

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par — 71, pret un atturas — nav. Otrajā lasījumā likumprojekts pieņemts.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš?

L.Muciņš. 14.oktobris.

Sēdes vadītājs. 14.oktobris. Paldies!

Kā nākamo izskatām likumprojektu “Grozījumi Civilprocesa likumā”. Otrais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā — Linards Muciņš.

L.Muciņš (LC). Paldies! Civilprocesa likumā iestrādāta rinda likumprojektu, un ir saņemti priekšlikumi. Juridiskā komisija izskatīja sekojošus priekšlikumus likumprojektam.

1. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 2. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 3. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 4. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 5. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 6. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

L.Muciņš. 6.a — Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Arī tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 7. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 8. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 9. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 9.a — Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Arī nav iebildumu.

L.Muciņš. 10. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 11. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 12. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 13. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 14. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 15. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts, redakcionāli precizējot.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

L.Muciņš. 16. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts daļēji Juridiskās komisijas 17. priekšlikumā, kurš ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

L.Muciņš. 18. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 19. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts, redakcionāli to precizējot.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 20. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

L.Muciņš. 21. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

L.Muciņš. 22 — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 23. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 24. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 25. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Arī nav iebildumu.

L.Muciņš. 26. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

L.Muciņš. 27. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

L.Muciņš. 28. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 29. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 30. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 31. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 32. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 33. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 34. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 35. — Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 36. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 37. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 38. — Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 39 — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 40. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 41. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 42. — Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 43. — Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 44. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 45. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 46. — tieslietu ministres priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 47. — tieslietu ministres priekšlikums atbalstīts Juridiskās komisijas 48.priekšlikuma redakcijā, tas ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Paldies!

L.Muciņš. 49. — tieslietu ministres priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 50. — tieslietu ministres priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 51. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 52. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 53. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 54. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 55. — tieslietu ministres priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 56. — tieslietu ministres priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 57. — tieslietu ministres priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 58. — tieslietu ministres priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 59. — tieslietu ministres priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 60. — tieslietu ministres priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 61. — tieslietu ministres priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 62. — tieslietu ministres priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Arī nav iebildumu.

L.Muciņš. 63. — tieslietu ministres priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

L.Muciņš. 64. — tieslietu ministres priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 65. — tieslietu ministres priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 66. — tieslietu ministres priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 67. — tieslietu ministres priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 68. — tieslietu ministres priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 69. — tieslietu ministres priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 70. — tieslietu ministres priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 71. — tieslietu ministres priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 72. — tieslietu ministres priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 73. — tieslietu ministres priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 74. — tieslietu ministres priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav atbalstīts.

L.Muciņš. Ā, jā, es atvainojos, nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt komisijas viedoklim.

L.Muciņš. 75. — Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 76. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 77. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 78. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

L.Muciņš. 79. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 79.a. — tieslietu ministres priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 80. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

L.Muciņš. 81. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 82. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 83. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Iebildumu nav.

L.Muciņš. 84. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 85. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 86. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 87. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 88. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 89. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 90. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 91. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 92. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 93. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 94. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 95. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 96. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 97. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 98. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts daļēji.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt Juridiskās komisijas viedoklim par 98. un 99.priekšlikumu.

L.Muciņš. Paldies!

100. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 101. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 102. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 103. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 104. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 105. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 106. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 107. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 108. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 109. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 110. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 111. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 112. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 113. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 114. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 115. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 116. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 117. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 118. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 119. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 120. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 121. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 122. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 123. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

L.Muciņš. 124. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 125. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 126. — Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 127. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

L.Muciņš. 128. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 129. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 130. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 131. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 132. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 133. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 134. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 135. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 136. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

L.Muciņš. 137. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 138. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 139. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 140. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 141. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

L.Muciņš. 142. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 143. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 144. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 145. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 146. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 147. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 148. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 149. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 150. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 151. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 152. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 153. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 154. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 155. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 156. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 157. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 158. — Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 159. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 160. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 161. — Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 162. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 163. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts daļēji

164. — Juridiskās komisijas precizētā redakcijā, kas ir atbalstīta.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

L.Muciņš. 165. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 166. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 167. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 168. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 169. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 170. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

L.Muciņš. 171. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 172. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 173. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 174. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

L.Muciņš. 175. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 176. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 177. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 178. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 179. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 180. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 181. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 182. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 183. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 184. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 185. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 186. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 187. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. Un 188. — Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. Aicinu atbalstīt likumprojektu otrajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi Civilprocesa likumā” pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par — 60. pret un atturas — nav. Otrajā lasījumā likumprojekts pieņemts.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš?

L.Muciņš. 14.oktobris.

Sēdes vadītājs. Paldies! Nākamais — likumprojekts “Grozījums likumā “Par bāriņtiesām un pagasttiesām””. Otrais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā — deputāts Linards Muciņš.

L.Muciņš (LC). Cienījamo priekšsēdētāj! Cienījamie deputāti! Likumprojektā “Grozījums likumā “Par bāriņtiesām un pagasttiesām””, dokuments nr.4989, likumprojektu reģistrs nr.968, neviens priekšlikums nav saņemts.

Aicinu likumprojektu atbalstīt otrajā lasījumā!

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par — 65, pret un atturas — nav. Otrajā lasījumā likumprojekts pieņemts.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš?

L.Muciņš. 14.oktobris.

Sēdes vadītājs. Paldies!

Nākamais — likumprojekts — “Grozījumi Zemesgrāmatu likumā”. Otrais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā — deputāts Linards Muciņš.

L.Muciņš (LC). Paldies! Cienījamo priekšsēdētāj! Cienījamie deputāti! Juridiskajai komisijai ir iesniegti vairāki priekšlikumi šim likumprojektam.

1. — tieslietu ministres priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 2. — tieslietu ministres priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 3. — tieslietu ministres priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 4. — tieslietu ministres priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 5. — tieslietu ministres priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 6. — tieslietu ministres priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 7. — tieslietu ministres priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 8. — tieslietu ministres priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 9. — tieslietu ministres priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 10. — tieslietu ministres priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 11. — tieslietu ministres priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 12. — tieslietu ministres priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 13. — tieslietu ministres priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 14. — tieslietu ministres priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 15. — tieslietu ministres priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 16. — tieslietu ministres priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 17. — tieslietu ministres priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 18. — tieslietu ministres priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 19. — tieslietu ministres priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 20. — tieslietu ministres priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 21. — tieslietu ministres priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 22. — tieslietu ministres priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 23. — Juridiskās komisijas priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 24. — tieslietu ministres priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 25. — tieslietu ministres priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 26. — tieslietu ministres priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 27. — tieslietu ministres priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 28. — tieslietu ministres priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 29. — tieslietu ministres priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 30. — tieslietu ministres priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 31. — tieslietu ministres priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 32. — tieslietu ministres priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 33. — tieslietu ministres priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 34. — tieslietu ministres priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

L.Muciņš. 35. — tieslietu ministres priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 36. — tieslietu ministres priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi Zemesgrāmatu likumā” pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par — 68, pret un atturas — nav. Otrajā lasījumā likumprojekts pieņemts.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš?

L.Muciņš. 14.oktobris.

Sēdes vadītājs. 14.oktobris. Paldies!

Nākamais — likumprojekts “Grozījums likumā “Par Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistru””. Otrais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā — deputāts Linards Muciņš.

L.Muciņš (LC). Cienījamo priekšsēdētāj! Cienījamie deputāti! Saeimas Juridiskā komisija piedāvā likumprojektam “Grozījums likumā “Par Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistru””, kurš bija pieņemts pirmajā lasījumā, reģ. Nr.1253., kā 1.priekšlikumu iekļaut likumprojektu “Grozījums likumā “Par Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistru””, kurš pieņemts pirmajā lasījumā, reģ. Nr.875, un izteikt to kā 1.priekšlikumu, ko Juridiskā komisijas atbalstīja, tādā veidā abus likumus apvienojot.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. Aicinu pieņemt likumu otrajā lasījumā!

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par — 62, pret — nav, atturas — 2. Otrajā lasījumā likumprojekts pieņemts.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš?

L.Muciņš. 14.oktobris.

Sēdes vadītājs. Paldies!

Kā nākamo izskatām likumprojektu “Grozījumi Notariāta likumā”. Otrais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā — deputāts Linards Muciņš.

L.Muciņš (LC). Cienījamo priekšsēdētāj! Cienījamie deputāti! Juridiskā komisija izskatīja priekšlikumus Notariāta likumam.

1. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 2.— Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 3. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 4. —Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 5. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 6. — Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 7. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 8. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 9. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 10. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 11. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 12. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 13. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 14. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 15. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

L.Muciņš. 16. — Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 17. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 18. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 19. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 20. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 21. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 22. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 23. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 24. — Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 25. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 26. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 27. — Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 28. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 29. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 30. — Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 31. — Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 32. — Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 33. — Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 34. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 35. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 36. — Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 37. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 38. — Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 39. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 40. — Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 41. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 42. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts daļēji.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 43. — Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt atbildīgajai komisijai.

L.Muciņš. 44. — Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 44.a — Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 45. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 46. — Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 47. — Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 48. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 49. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 50. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 51. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts Juridiskās komisijas 52. priekšlikuma redakcijā, kas ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 53. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts Juridiskās komisijas 54. priekšlikuma redakcijā.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 55. — Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 55.a — Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 56. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts Juridiskās komisijas 57. priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 58. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 59. — Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 60. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 61. — Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 62. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 63. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 64. — Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 64.a — Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 65. — Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 65.a — Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 66. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts Juridiskās komisijas 67.priekšlikumā, kas ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

L.Muciņš. 68. — tieslietu ministres Labuckas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 69. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 70. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 71. — Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 72. — Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 73. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 74. — tieslietu mninistres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 75. — Juridiskās komisijas priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 76. — Juridiskās komisijas priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 77. — tieslietu ministres priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 78. — tieslietu ministres priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 79. — tieslietu ministres priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 80. — tieslietu ministres priekšlikums — atbalstīts daļēji 81. — Juridiskās komisijas redakcijā.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 82. — tieslietu ministres priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 83. — tieslietu ministres priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 84. — tieslietu ministres priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 85. — tieslietu ministres priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 86. — tieslietu ministres priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 87. — tieslietu ministres priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 88. — tieslietu ministres priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 89. — tieslietu ministres priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 90. — tieslietu ministres priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 91. — tieslietu ministres priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 92. — tieslietu ministres priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 93. — tieslietu ministres priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 94. — tieslietu ministres priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Daļēji. Nav iebildumu.

L.Muciņš. Daļēji — 95. — Juridiskās komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

L.Muciņš. 96. — tieslietu ministres priekšlikums — atbalstīts daļēji 97. — Juridiskās komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

L.Muciņš. 98. — Juridiskās komisijas priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 99. — Juridiskās komisijas priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 100. — Juridiskās komisijas priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 101. — tieslietu ministres priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 102. — Juridiskās komisijas priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 103. — tieslietu ministres priekšlikums — atbalstīts daļēji.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 103.a — Juridiskās komisijas priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 104. — tieslietu ministres priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 105. — tieslietu ministres priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 106. — tieslietu ministres priekšlikums — atbalstīts Juridiskās komisijas 104.priekšlikuma redakcijā, kas atbalstīta.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

L.Muciņš. 108. — Juridiskās komisijas priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 109. — Juridiskās komisijas priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 110. — Juridiskās komisijas priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 111. — Juridiskās komisijas priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 112. — Juridiskās komisijas priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 113. — Juridiskās komisijas priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 114. — Juridiskās komisijas priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 115. — Juridiskās komisijas priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 116. — Juridiskās komisijas priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 117. — Juridiskās komisijas priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 118. — Juridiskās komisijas priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 119. — Juridiskās komisijas priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 120. — Juridiskās komisijas priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 121. — Juridiskās komisijas priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Atbalstīts.

L.Muciņš. 122. — Juridiskās komisijas priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 123. — Juridiskās komisijas priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 124. — Juridiskās komisijas priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 125. — Juridiskās komisijas priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 126. — Juridiskās komisijas priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 127. — Juridiskās komisijas priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 128. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 129. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 130. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 131. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 132. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 133. — tieslietu ministres priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 134. — Juridiskās komisijas priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 135. — Juridiskās komisijas priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 136. — Juridiskās komisijas priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 137. — Juridiskās komisijas priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 138. — Juridiskās komisijas priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

L.Muciņš. 139. — Juridiskās komisijas priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 140. — Juridiskās komisijas priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 141. — Juridiskās komisijas priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 142. — Juridiskās komisijas priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 143. — Juridiskās komisijas priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 144. — tieslietu ministres priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 145. — tieslietu ministres priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 146. — tieslietu ministres priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 147. — tieslietu ministres priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 148. — tieslietu ministres priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 149. — tieslietu ministres priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 150. — tieslietu ministres priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 151. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 152. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 153. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 154. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 155. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 156. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 157. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 158. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Arī nav iebildumu.

L.Muciņš. 159. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 160. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 161. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 162. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 163. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 164. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Atbalstīts.

L.Muciņš. 165. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 166. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 167. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 168. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 169. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 170. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 171. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 172. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 173. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 174. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 175. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 176. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

L.Muciņš. 177. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 178. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 179. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 180. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 181. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 182. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 183. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 184. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 185. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 186. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 187. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 188. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 189. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 190. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 191. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 192. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 193. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

L.Muciņš. 194. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 195. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 196. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 197. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 198. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 199. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 200. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 201. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 202. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 203. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

L.Muciņš. 204. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

L.Muciņš. 205. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 206. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Arī nav iebildumu.

L.Muciņš. 207. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

L.Muciņš. 208. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 209. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 210. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 211. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 212. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 213. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 214. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 215. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 216. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 217. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 218. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 219. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 220. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. Un 221. — tieslietu ministres priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. Aicinu atbalstīt likumprojektu otrajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi Notariāta likumā” pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par — 81, pret un atturas — nav. Otrajā lasījumā likumprojekts pieņemts.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš?

L.Muciņš. 14.oktobris.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

Izskatām likumprojektu “Valsts un pašvaldību mantas atsavināšanas likums”. Otrais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā — Linards Muciņš.

L.Muciņš (LC). Cienījamo priekšsēdētāj! Cienījamie deputāti! Likumprojektā “Valsts un pašvaldību mantas atsavināšanas likums” iesniegti sekojoši priekšlikumi.

1. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš 2. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 3. — Zemkopības ministrijas parlamentārā sekretāra Sprindžuka kunga priekšlikums — nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt komisijai.

L.Muciņš. 4. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 5. — finansu ministra priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 6. — finansu ministra priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 7. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 8. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 9. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 10. — Juridiskās komisijas priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. Aicinu atbalstīt likumprojektu otrajā lasījumā!

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par — 77, pret un atturas — nav. Otrajā lasījumā likumprojekts pieņemts.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam?

L.Muciņš. 14.oktobris.

Sēdes vadītājs. 14.oktobris. Paldies!

Izskatām likumprojektu “Valsts sociālo pabalstu likums”. Otrais lasījums.

Sociālo un darba lietu komisijas vārdā — deputāte Aija Barča.

A.Barča (LSDSP). Godājamais Prezidija priekšsēdētāj! Godājamie kolēģi! Strādājam ar dokumentu, kura reģistrācijas nr.1276, otrais lasījums.

1.priekšlikums — Sociālo un darba lietu komisija. Atbildīgā komisija ir atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Barča. 2.priekšlikums — Sociālo un darba lietu komisija. Atbildīgā komisija ir atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Barča. 3.panta pirmā daļa ir redakcionāli precizēta.

Sēdes vadītājs. Paldies! Tālāk, lūdzu!

A.Barča. 3.priekšlikums — deputāts Kārlis Leiškalns. Komisija nav atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt komisijai.

A.Barča. 3.panta otrā daļa redakcionāli precizēta.

Sēdes vadītājs. Paldies! Tālāk, lūdzu!

A.Barča. 4.pants. Virsraksts... nosaukums redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Barča. Pirmā daļa 4.pantā redakcionāli precizēta.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Barča. Otrā daļa redakcionāli precizēta.

Sēdes vadītājs. Paldies, nav iebildumu.

A.Barča. Trešā daļa redakcionāli precizēta.

Sēdes vadītājs. Paldies! Nav iebildumu.

A.Barča. 4.priekšlikums — deputāts Kārlis Leiškalns. Komisija nav atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst. (Starpsauciens: “Jābalso!”) Lūdzu zvanu! Balsosim par 4. — deputāta Leiškalna priekšlikumu!

A.Barča. Nē, labāk jau atturamies... (No zāles dep. K. Leiškalns: “Nav kur steigties!”) Tas ir...

Sēdes vadītājs. Lūdzu rezultātu! Par — 32, pret — nav, atturas — 44. Priekšlikums nav guvis atbalstu.

Tālāk, lūdzu!

A.Barča. Godājamie kolēģi! Vēršu jūsu uzmanību, ka Sociālo un darba lietu komisija visus priekšlikumus šajā likumprojektā ir ļoti nopietni izanalizējusi, tas attiecas arī uz turpmākajiem deputātu priekšlikumiem, un neviens priekšlikums komisijas vārdā nav populistiski atbalstīts.

Ceturtā daļa ir redakcionāli precizēta.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Barča. Piektā daļa ir redakcionāli precizēta.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Barča. Piektās daļas 1.apakšpunkts redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Paldies! Tālāk, lūdzu!

A.Barča. 5.priekšlikums — Sociālo un darba lietu komisija. Atbildīgā komisija ir atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Barča. 6.priekšlikums — Kārlis Leiškalns. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Paldies! Tālāk, lūdzu, nav balsojams.

A.Barča. 7.priekšlikums — deputāts Kārlis Leiškalns, komisija nav atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Tālāk, lūdzu!

A.Barča. 8. priekšlikums nav balsojams, arī Leiškalna.

Sēdes vadītājs. Tālāk, lūdzu!

A.Barča. Arī 6.panta otrās daļas 2. apakšpunkts redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Paldies! Tālāk!

A.Barča. 9.priekšlikums — Kārlis Leiškalns — atbalstīts un redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

A.Barča. 10.priekšlikums — deputāte Aija Barča — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Barča. 11. — deputāts Kārlis Leiškalns. Priekšlikums nav atbalstīts. (No zāles dep. K. Leiškalns: “Jābalso!”)

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 11. — deputāta Leiškalna priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par — 37, pret — 2, atturas — 31. Priekšlikums guvis atbalstu.

A.Barča. Labi. 12.priekšlikums — Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums. Atbildīgā komisija ir atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

A.Barča. 3.daļa redakcionāli precizēta.

Sēdes vadītājs. Paldies! Tālāk!

A.Barča. 9.panta pirmā daļa redakcionāli precizēta.

Sēdes vadītājs. Paldies! Nākamais.

A.Barča. Deputāta Leiškalna 13.priekšlikums komisijā nav atbalstīts. (No zāles dep. K. Lībane: “Balsot!”)

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 13. — deputāta Leiškalna priekšlikumu!

A.Barča. Nevajag, nevajag...

Sēdes vadītājs. Lūdzu rezultātu!

Par — 37, pret — nav, atturas — 40. Priekšlikums nav guvis atbalstu.

A.Barča. 14. priekšlikums — deputāte Barča. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

A.Barča. 10. panta otrā un trešā daļa redakcionāli precizēta.

Sēdes vadītājs. Paldies! Nav iebildumu.

A.Barča. 15. — deputātes Barčas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

A.Barča. 16. — deputātes Barčas priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

A.Barča. 11.panta pirmā daļa redakcionāli precizēta.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Barča. 17. — Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums. Atbildīgā komisija atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

A.Barča. 18. — deputāta Kārļa Leiškalna priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu?

Atklājam debates. Kārlis Leiškalns.

K.Leiškalns (LC). Dāmas un kungi! Es tomēr aicinātu atbalstīt izslēgt deputāta Leiškalna piedāvāto izslēgumu 11.panta ceturtajai daļai, kur atlīdzība tiek piešķirta audžuģimenei neatkarīgi no nodoto audžubērnu skaita. Nu, man liekas, tas ir diezgan marasmatisks lēmums, es domāju, ka mēs esam ārkārtīgi daudz tieši šīs reklāmu kampaņas gaisotnē redzējuši uz bērnu tiesību aizsardzību, uz bērnu pabalstu palielināšanu, uz ģimenes attīstību un tamlīdzīgi vērstus klipus vai kā visu to kopā sauc. Un man pat ir bailes, kas notiks, ja šis parlaments neatbalsta. Ticiet man! Nāks jaunā valdība, nāks “Jaunais laiks”, nāks Pirmā partija, nāks mācītāju partija, un viņi tad šo likumu, ja neatbalstīsiet manus priekšlikumus, pārskatīs. Jo tā ir tā viņu šodien piedāvātā ideoloģija, kuru es aicinu atbalstīt aizejošajam parlamentam. Tā ka es aicinu noteikti iestāties par maniem priekšlikumiem, neskatoties uz frakciju disciplīnu. Vadieties no savas sirdsapziņas, no savas pārliecības, no savas izpratnes par valsts atbalstu bērnam. Es šeit nerunāju par bezdarbniekiem, ko mēs šodien pieņēmām. Es runāju tieši par šo starpposmu, ka reizēm trūkst vecāku atbildības. Un, ja vecāku atbildības trūkst, tad es aicinu jūs atbalstīt valsti uzņemties atbildību par iztrūkstošajiem vecākiem. Tas taču ir tik humāni! Un runāt par dažiem miljoniem nākamā gada budžetā, ja mēs jau šodien zinām, ka 400 miljoni nāks klāt ar vienu rāvienu, atlaidīs 3 — 4 neģēlīgus ierēdņus. Draugi, nē! (Zālē troksnis.) Atbalstīsim bērnus, cik mēs vien varam! Paldies!

Sēdes vadītājs. Andrejs Požarnovs... Nevēlas debatēt. Debates beidzam.

Komisijas vārdā — Aija Barča.

A.Barča. Man gribētos jums, godātie kolēģi, pie tiem vētrainiem aplausiem piebilst vēl vienu lietu. Acīmredzot deputāts Kārlis Leiškalns nedaudz citādi izprot to, kas šeit rakstīts. Un, manuprāt, kolēģis audžuģimeni nedaudz jauc ar ģimeņu bērnunamiem un ar cilvēkbērniem, kuri nodoti adopcijai. Tādēļ, es domāju, mums cienītos gan klausītājus, gan arīdzan šā likuma pildītājus, pielietotājus un izmantotājus lūdzu nemaldināt! Un es aicinu atbalstīt komisijas viedokli, jo deputāta kungs, tas ir, Kārlis Leiškalns, uz aicinājuma ierasties komisijas sēdēs kategoriski bija atteicies un mēs viņa gaišo tēlu nevienā komisijas sēdē neredzējām.

Sēdes vadītājs. Debates, Leiškalna kungs, par 18.priekšlikumu ir slēgtas. Lūdzu zvanu! Balsosim par 18. — deputāta Leiškalna priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par — 17, pret — 2, atturas — 52. Priekšlikums nav guvis atbalstu.

A.Barča. 19. — Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

A.Barča. 20. — deputāta Kārļa Leiškalna priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Atklājam debates.

Ziedonis Mauliņš — Labklājības ministrijas parlamentārais sekretārs. Lūdzu!

Z.Mauliņš (Labklājības ministrijas parlamentārais sekretārs). Cienījamais Prezidij! Godātie deputāti! Es runāšu par 20. un 21.priekšlikumu. Šeit ir tikai atšķirība skaitļos. Tātad 12.panta pirmās daļas noslēgumā, jūs redzat, ir skaitlis 16, bet tiek piedāvāts 18. Man jāsaka tā, ka šis skaitlis 16 ir harmonizēts ar likumu “Par invalīdu medicīnisko un sociālo aizsardzību”. Ja mēs šeit ieliekam skaitli 18, tad radīsies zināma disonanse šā likuma normu ievērošanā. Ja jūs zināt, tad ģimenes ārsti invaliditāti piešķir bērnam no dzimšanas līdz 16 gadu vecumam. Tālāk no 16 gadu vecuma invaliditāti piešķir Darbaspēju ekspertīzes ārstu valsts komisija. Un zināmā mērā invaliditāti piešķir Darba spēju ekspertīzes ārstu valsts komisija. Un zināmā mērā šeit izveidosies tāds vakuums. Es piekrītu, ka varbūt varētu uz trešo lasījumu mēs šo sadaļu vēl precizēt, un varbūt arī šeit neminēt gadu skaitļus. Es domāju, ka Labklājības ministrija par to padomās un iesniegs uz trešo lasījumu. Bet pašreiz es domāju, ka nebūtu būtiski izdarīt šīs izmaiņas. Paldies!

Sēdes vadītājs. Kārlis Leiškalns.

K.Leiškalns (LC). Aicinu atbalstīt kā savu priekšlikumu, tā arī deputātes Barčas priekšlikumu, ko paldies Dievam, ir izdarījusi atbildīgā komisija, kas konstatējusi, ka es nemāku lasīt.

Barčas kundze! Iepriekšējā es precīzi izlasīju un es sapratu, ka šeit runa ir par audžuģimenēm un pabalstiem. Un lielākam bērnu skaitam audžuģimenēs ir jādod lielāks valsts materiālais atbalsts. Tas ir viens.

Par neierašanos komisijas sēdēs, Barčas kundze. Diemžēl jūsu komisijas sēdes sakrīt ar manas komisijas sēdēm un tās ir jāvada, un tur jāatrod risinājumi, un es nevarēju skraidīt šurpu, turpu. Es vienkārši cerēju, ka jūs, būdama sociāldemokrātiski noskaņota, gudra sieviete, sapratīsiet manas šīs, visnotaļ kreisās, bet uz bērnu atbalstu vērstās idejas.

Paldies jums!

Sēdes vadītājs. Leons Bojārs. (Zālē lielas ovācijas)

L.Bojārs (LSDSP). Cienījamie kolēģi! Tik tiešām mani pārsteidz ministrijas pārstāvis, kurš nekādi nevar saprast, ka pēc 18 gadiem arī ir bērns, un tas ir noteikts pēc starptautiskiem dokumentiem. Bet kas tad izmainās, ja bērns ir invalīds pēc 16 gadiem, līdz 18.? Nekas nemainās. Tāpēc kā Leiškalna kunga, tā arī kolēģes Barčas priekšlikums ir absolūti pieņemams, un tas ir jāatbalsta. Un te nevar būt nekādas divdomības. Jo diemžēl bērniem invalīdiem ir ļoti smaga dzīve. Un tas ir gandrīz visās ģimenēs, un izņēmumi ir tikai ļoti mazam procentam, kas var būt nulle, viens. Tāpēc es aicinu to, protams, atbalstīt, un ministrijas lai labāk padomā. Nav nemaz tik daudz to bērnu, un ministrijās ir tik daudz līdzekļu, lai varētu veikt šo atbalstu. Tāpēc es aicinu atbalstīt un neklausīties ministrijas negodīgos izteicienus!

Sēdes vadītājs. Debates slēdzu. Komisijas vārdā — Aija Barča.

A.Barča. Augsti godātie kolēģi! Ja mēs tik tiešām šajā pēcvēlēšanu šajā skurbulī saprastu, ko mēs runājam. Un es atkal dziļi varu brīnīties par Labklājības ministriju.

Cienītie kolēģi! 35 lati sociālā nodrošinājuma pabalsts līdz ir kā 16, tā arī līdz 18 gadiem. Mēs šo laiku pagarinām, lai ģimenes valsts pabalstu varēt šīs ģimenes saņemt, kas nebija iespējams līdz šim. Un man pavisam ir nepatīkami klausīties, to es varu vēstīt komisijas vārdā, ka šodien Labklājības ministrijas pārstāvis runā par likumu, kurš Latvijā pieņemts 1992.gadā, un diemžēl līdz šim brīdim nav izskatīts un nav labots, kaut gan 1998.gadā pa vidu ir šī koncepcija — vienādas iespējas visiem.

Es aicinu, kolēģi, atbalstīt atbildīgo komisiju 20. un 21.priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 20. — deputāta Kārļa Leiškalna priekšlikumu.

A.Barča. Tie abi ir vienādi — 20. un 21.priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Balsot var tikai par vienu. Lūdzu, balsojam! Lūdzu rezultātu! Par — 84, pret un atturas — nav. Priekšlikums ir guvis atbalstu.

Godātie kolēģi! Mēs esam saņēmuši desmit deputātu ierosinājumu šodien 18.00 pārtraukto Saeimas 9.oktobra sēdi un turpināt rīt — 10.oktobrī pulksten 9.00, un 10.oktobra sēdi sākt tūlīt pēc visu 9.oktobra sēdes darba kārtības jautājumu izskatīšanas. Iebildumu nav. (Starpsaucieni: “Nav!Nav!”)

Lūdzu reģistrācijas režīmu! Reģistrēsimies ar identifikācijas kartēm.

Aleksandram Bartaševičam lūdzu nolasīt reģistrācijas rezultātus.

A.Bartaševičs (7.Saeimas sekretāres biedrs). Cienījamie kolēģi! Nav reģistrējušies: Jānis Ādamsons, Imants Burvis, Leons Bojārs, Jānis Leja, Guntars Krasts, Pēteris Apinis, Tadeušs Ketlers, Edvīns Inkēns, Ņina Savčenko, Ingrīda Ūdre, Oskars Grīgs, Palmira Lāce, Juris Vidiņš.

Paldies!

Sēdes vadītājs. Paldies!

Pārtraukums līdz 10.oktobrim pulksten 9.00.

Pārtraukums

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!