• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Kad mediķiem solītais izpildīts tikai daļēji. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.10.2002., Nr. 149 https://www.vestnesis.lv/ta/id/67384

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas informācija

Latvijas Bankas 2002. gada 30. septembra bilance

Vēl šajā numurā

16.10.2002., Nr. 149

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Kad mediķiem solītais izpildīts tikai daļēji

Vakar, 15.oktobrī, notika Latvijas Veselības aizsardzības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) padomes sēde, kurā tika lemts par mediķu streika turpināšanu. Lai arī arodbiedrība uzskata, ka visas streika prasības nav izpildītas, streiks novembrī neturpināsies un arī nekādas citas mediķu aktivitātes netiks uzsāktas. Kā atzina LVSADA priekšsēdētāja Ruta Vīksna, arodbiedrības pārstāvji padomes sēdē norādījuši, ka pašreizējai valdībai un Saeimai, kuru pilnvaru termiņš tūlīt beigsies, nav iespējams līdz galam realizēt visus normatīvo aktu projektus, kas izstrādāti streika prasību izpildei, un tas ir galvenais iemesls, kāpēc mediķi streiku tuvākajā laikā neturpinās. Taču gan iepriekš, pirms 18.septembra mediķu gājiena, gan vakar arodbiedrības priekšsēde apgalvoja, ka LVSADA turpinās sekot līdzi arī jaunās Saeimas un valdības darbiem mediķu izvirzīto streika prasību izpildei, kā arī tam, vai Saeimā iekļuvušās partijas tiešām pildīs savus priekšvēlēšanu solījumus. “Ja radīsies kādi sarežģījumi solījumu izpildē, mediķi būs gatavi atkal uzsākt streikus un, iespējams, izvirzīt jaunas streika prasības,” aģentūrai LETA atzina R.Vīksna.

Pirms mēneša LVSADA 11.septembra ārkārtas sēdē arodbiedrība uzskaitīja, kuras no mediķu prasībām nav izpildītas vai ir izpildītas tikai daļēji. Tā kā tādu bija daudz, tika lemts rīkot 18.septembra streiku. Analizējot toreiz masu medijiem sniegto informāciju, var secināt, ka arī šobrīd situācija nav daudz labāka. Lai arī valdības akceptētie grozījumi likumā par valsts budžetu 2002.gadam paredz papildu finansējumu speciālajam veselības aprūpes budžetam un Labklājības ministrijas novirzītais finansējums no Valsts obligātās veselības apdrošināšanas aģentūras rezerves fonda — kopā 3,2 miljoni latu — nodrošina mediķu algu palielinājumu no šā gada oktobra vidēji līdz 140,99 latiem, LVSADA uzskata, ka tas ir tikai daļējs risinājums, jo nav solītā algu palielinājuma no jūlija, kā to prasīja mediķi. Tāpat nav skaidrs, vai atbalstu gūs Labklājības ministrijas iesniegtais pieprasījums Finansu ministrijai par 25,7 miljonu latu papildu piešķīrumu mediķu algu paaugstināšanai 2003.gadā.

Arī uz jautājumu, vai veselības aprūpe tiks ierakstīta kā prioritāra nozare valdības deklarācijā, kā to savās streika prasībās noteikuši mediķi, varēs atbildēt tikai jaunā valdība. Pašlaik Saeimā iesniegta veselības aprūpes likumu pakete, pēc kuras pieņemšanas vēl jāizstrādā virkne Ministru kabineta noteikumu — gan par valsts apmaksāto ārstniecības pakalpojumu grozu, par ārstniecības pakalpojumu cenām utt. Tikai pēc šo normatīvo aktu stāšanās spēkā varēs vērtēt, kā ir ievērotas mediķu prasības gan par pakāpenisku finansējuma palielināšanu veselības aprūpei līdz solītajiem 7 procentiem no iekšzemes kopprodukta, gan par nepārtrauktu algas pieaugumu un citiem mediķus un arī pacientus interesējošiem jautājumiem.

Liena Pilsētniece, “LV” iekšlietu redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!