• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par pārtikas apritē iesaistīto uzņēmumu reģistrāciju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.10.2002., Nr. 149 https://www.vestnesis.lv/ta/id/67385

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

16.10.2002., Nr. 149

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par pārtikas apritē iesaistīto uzņēmumu reģistrāciju

Šodien, 16. oktobrī, stājas spēkā 2002. gada 12. septembrī Saeimā pieņemtie grozījumi Pārtikas aprites uzraudzības likumā, kas paredz, ka visiem pārtikas apritē iesaistītajiem uzņēmumiem līdz šī gada beigām ir jāpiesakās reģistrācijai Pārtikas un veterinārajā dienestā (PVD).

Kā preses konferencē 15. oktobrī norādīja PVD direktors Vinets Veldre, pārtikas apritē iesaistīto uzņēmumu reģistrācijas procesam PVD gatavojās laikus, izveidojot īpašu daļu dienestā un izstrādājot reģistrēšanās procedūru. Arī visas 27 PVD teritoriālās struktūrvienības ir gatavas šim procesam.

PVD izstrādātās reģistrācijas pieteikuma veidlapas ļaus precizēt vairākas būtiskas lietas: kādus tieši produktus ražo vai tirgo uzņēmums, kāda ir uzņēmuma juridiskā un faktiskā adrese, vai uzņēmumam ir filiāles, –sacīja V. Veldre. Šie dati tiks salīdzināti ar esošo informāciju, un rezultātā visi uzņēmumi tiks sakārtoti pēc vienotiem, likumā noteiktiem kritērijiem. Nebūs nekādu interpretācijas iespēju.

Pirmajā mēnesī, iespējams, pieteiksies relatīvi mazs uzņēmumu skaits, prognozēja V.Veldre. Tie, kas interesējās jau pavasarī un vasarā par likumdošanas izmaiņām un ar tām saistīto reģistrēšanās procesu, to izdarīs nevilcinoties. PVD vadītāju uztrauc tas, ka pieteikšanās reģistrācijai uzņēmumiem jāveic visai neilgā laikā – nepilnos trīs mēnešos, jo likuma grozījumu apstiprināšana nenotika tik ātri, kā bija cerēts un gaidīts. Tomēr dienests šim darbam esot sagatavojies.

Nākamā gada smagākais darbs PVD būs uzņēmumu atzīšanas procedūras veikšana. Uzņēmumi jau pirms pāris gadiem tika informēti par gaidāmajām izmaiņām un prasībām, laikus tika norādīts, kas vēl jāpaveic, lai uzņēmums tiktu atzīts. Lielākā daļa uzņēmumu gatavojas šim procesam, investējot modernizācijā, bet ir arī tādi, kas baidās uzņemties kredītsaistības vai vienkārši nevēlas ieguldīt līdzekļus izvirzīto prasību īstenošanai un uzņēmuma sakārtošanai. Apmēram astoņi līdz desmit procenti no pārtikas apritē iesaistītajiem uzņēmumiem ir “vienas dienas saimnieki”, kas nozarē grasās darboties tikai līdz tam brīdim, kamēr sāksies uzņēmumu atzīšana, teica V. Veldre.

PVD kvalitātes vadības un uzņēmumu atzīšanas daļas vadītājs Armands Ploriņš informēja, ka grozījumi Pārtikas aprites uzraudzības likumā nosaka to, ka uzņēmumam pašam ir jāpiesakās PVD. Līdz šim PVD uzmeklēja šos uzņēmumus, lai veiktu to uzraudzību, jo tiem nebija pienākums pieteikties un reģistrēties dienestā. Likuma grozījumos ietvertā norma attiecas uz visiem pārtikas apritē iesaistītajiem uzņēmumiem, izņemot tos, kuros jau ir veikta atzīšana saskaņā ar Ministru kabineta 2001.gada 6.marta noteikumiem nr.106 “Pārtikas uzņēmumu atzīšanas un reģistrācijas kārtība”. Bet tādi ir tikai piecpadsmit uzņēmumi.

Prasība reģistrēties attiecas uz visiem pārtikas apritē esošajiem uzņēmumiem – pārtikas ražošanas, transportēšanas, tirdzniecības, sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumiem un noliktavām, uzsvēra A. Ploriņš.

Līdz šī gada 31. decembrim uzņēmuma pārstāvim jāierodas PVD pārvaldē un jāizpilda pieteikuma veidlapas. To var izdarīt katrā rajonā un Rīgas pilsētā. Pieteikuma veidlapas ir atrodamas arī PVD interneta mājaslapā: www.pvd.gov.lv  Tur ir pieejami arī visi veidlapu izpildīšanai nepieciešamie klasifikatori un instrukcijas, kā pareizi tās izpildīt. Pēc šīs pieteikšanās uzņēmums varēs saņemt reģistrācijas apliecību. Reģistrācija tiks veikta bez maksas, bet par reģistrācijas apliecību būs jāmaksā četri lati un divdesmit četri santīmi (+PVN), kas nepieciešami kancelejas un pasta izdevumu segšanai, – informēja A. Ploriņš. Pagaidām gan normatīvi nav nostiprināta prasība pēc reģistrācijas apliecības nepieciešamības, bet, lai uzņēmējam nebūtu atkārtoti jāierodas PVD pārvaldē, viņš var to pieprasīt tūlīt, negaidot, kamēr spēkā stāsies atbilstošie MK noteikumi.

PVD Pārtikas uzraudzības departamenta direktors Ernests Zavadskis uzsvēra, ka jāizšķir divi procesi: reģistrācija un atzīšana. Reģistrācijas mērķis ir uzskaitīt visus pārtikas aprites uzņēmumus un iekļaut tos vienotā PVD reģistrā, kas savukārt ļaus plānot visas uzraudzības aktivitātes, laboratoriskās kontroles un nepieciešamos resursus, lai varētu nodrošināt adekvātu uzraudzību valstī. Uzņēmumu atzīšana tiks veikta, lai pārbaudītu, vai uzņēmums ir spējīgs patstāvīgi nodrošināt normatīvajos aktos ietvertās higiēnas prasības. Atzīšanas numurs, ko piešķirs PVD, tiks izmantots arī produkcijas marķējumā un pavaddokumentos. Atzīšanas numura lietošana marķējumā jebkurai kompetentai institūcijai un arī patērētājam ļaus pārliecināties, ka tā ir legāla produkcija, kas nāk no atzīta uzņēmuma, kurš ir spējīgs izpildīt esošās prasības.

Lai iespējami plaši būtu pieejama informācija par izmaiņām likumdošanā, PVD ir izdevis rīkojumu visām teritoriālajām struktūrvienībām informēt par to vietējos uzņēmējus ar rajonu laikrakstu starpniecību, kā arī iepazīstinājis visas sabiedriskās organizācijas, kas darbojas pārtikas ķēdē. Protams, PVD paredz, ka daļa no vairāk nekā 14 tūkstošiem uzņēmumu nebūs dzirdējusi, ka ir jāreģistrējas, tāpēc dienests katru mēnesi sekos līdzi, cik uzņēmumu būs pieteikušies reģistrācijai, un atgādinās par šo pienākumu tiem, kas to vēl nebūs izdarījuši. PVD direktors prognozēja, ka reģistrācijai pieteiksies apmēram 95–96 % pārtikas apritē iesaistīto uzņēmumu. Ja līdz 2002. gada beigām uzņēmums nebūs pieteicies reģistrēšanai, tas būs pārkāpis likumu un nedrīkstēs turpināt darboties, sacīja V. Veldre.

Marika Līdaka, “LV” tautsaimniecības redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!