• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Plenārsēdes stenogramma. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.10.2002., Nr. 150 https://www.vestnesis.lv/ta/id/67401

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Saeimas Prezidijā:
Par 2002.gada 14.oktobra sēdi

Vēl šajā numurā

17.10.2002., Nr. 150

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Plenārsēdes stenogramma:

Sēdi vada Latvijas Republikas 7.Saeimas priekšsēdētājs Jānis Straume.

Sēdes vadītājs. Pirms sākam izskatīt 10.oktobra sēdes darba kārtībā iekļautos jautājumus, ir jālemj par iespējamām izmaiņām darba kārtībā.

Pilsonības likuma izpildes komisija lūdz iekļaut šīsdienas sēdes darba kārtībā likumprojektu “Par Dmitrija Bekera atzīšanu par Latvijas pilsoni”. Priekšlikums iekļaut šo Prezidija ziņojumu par šo likumprojektu pēc 11. darba kārtības punkta. Vai ir iebildumi? Nav.

Aizsardzības un iekšlietu komisija lūdz iekļaut darba kārtībā likumprojektu “Grozījumi likumā “Par Krimināllikuma spēkā stāšanās laiku un kārtību”” izskatīšanai pirmajā lasījumā. Iebildumu nav. Iekļauts darba kārtības beigās.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija lūdz iekļaut darba kārtībā likumprojektu “Grozījums likumā “Par muitas nodokli (tarifiem)””. Priekšlikums — Prezidija ziņojumu par šo likumprojektu iekļaut pēc 11.darba kārtības jautājuma. Iebildumu nav.

Izskatām Prezidija ziņojumus par saņemtajiem likumprojektiem.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Veselības aprūpes finansēšanas likums” nodot Budžeta un finansu (nodokļu) komisijai un Sociālo un darba lietu komisijai un noteikt, ka Sociālo un darba lietu komisija ir atbildīgā komisija.

Pret vēlas runāt deputāts Leons Bojārs.

L.Bojārs (LSDSP). Labrīt, cienījamais Prezidij! Cienījamie kolēģi! Pret es gan nedomāju runāt, nu bet... Likumprojekts par veselības aprūpēšanas finansēšanu ir ārkārtīgi svarīgs, bet ar lielām mokām tas ir nonācis Saeimā. Un šis brīnums desmit gadu laikā... šis likums desmit gadu laikā Latvijā netika izskatīts. Ne valdība par to rūpējās, nerūpējās arī Labklājības ministrija. Tikai pēc sociāldemokrātu vairākkārtīgām iniciatīvām tas parādījās gaismā, un tagad mēs redzam, ka tas ir nonācis Saeimā.

Šajā likumprojektā ir atrunāti valsts budžetā atmaksātie pasākumi. Tātad veselības aprūpes pakalpojumi, veselības uzraudzība, plānveida veselības aprūpe, veselības pārbaude, hroniskās slimības un sociālās slimības. Tas ir HIV, tuberkuloze, difterija, lepra un visas infekcijas slimības.

Vienīgi domāju, ka likumprojekts diemžēl sāks strādāt Latvijā varbūt no kāda 2004.gada. Tātad visu šo laiku veselības aprūpes finansēšana notika sistēmā, kurā nebija kārtības, un galvenais, ka tajā nebija kontroles. Un tas noveda pie tā, ka veselības aprūpe Latvijā ir uz sagraušanas robežas.

To arī norāda visi tie brīnumi, kas notiek ar slimokasēm, kas ir noticis ar visām dažādajām organizācijām, kuras ir nodarbojušās ar veselības aprūpi, bet naudas līdzekļi, kuri tiek iedalīti no valsts budžeta, diemžēl pie slimajiem nenonāk. Tie paliek strupceļā. Un, kā vienmēr, galvenais cietējs ir Latvijas Republikas iedzīvotājs.

Šinī likumā diemžēl nav izskatīti jautājumi, kuriem ir ārkārtīgi liela nozīme. Tā ir slimības profilakse, mēs to neredzam. Iedzīvotāju vakcinēšana pret ērču encefalītu bez maksas. It sevišķi tas attiecas uz bērniem. Diemžēl arī maznodrošinātie nevar tās summas samaksāt, ko veikli izmanto medikamentu piegādāšanas firmas, jo gan medikamenti, gan vakcinācija ir ārkārtīgi dārga. Lētu medikamentu apgrozība. Jūs ziniet, ka Latvijā lētie medikamenti ir pilnīgi izspiesti. Un to ir izdarījusi diemžēl mūsu Labklājības ministrija. Atbildība par veselībai nodarītajiem zaudējumiem — jūs arī neatradīsiet šinī likumprojektā. Nepareiza ārstēšana vai nepareizi lietoti medikamenti, kurus ir izrakstījuši ārsti. Nav neviena vārda par invalīdiem. Kā tad viņus aprūpēs, un kāda tad būs viņiem medicīniskā aprūpe? Šinī likumprojektā neviena vārda nav pateikts.

Protams, te ir pilnīgi aizmirsti pensionāri. 500 000 cilvēku, to it kā Latvijā vispār nav. Un šīs divas kategorijas, protams, mūsu valdībai ir nepatīkamas, un tāpēc viņas nav norādītas.

Kā ārstēsies bezdarbnieki? Mēs te arī neredzam, ka būtu šis jautājums izskatīts. Kāda būs ārstēšanās lauku iedzīvotājiem? Un kā būs nodrošināta? Diemžēl arī nekas nav teikts. Bet to ir interesanti uzzināt no tā, ka Labklājības ministrijas paspārnē mierīgi strādā un izmanto valsts līdzekļus sabiedrības ar ierobežotu atbildību. Tātad principā valsts līdzekļus izmanto privātfirmas. Un tās ir SIA “Medicīnas informācijas tehnoloģijas centrs”, SIA “Informācijas tehnoloģija” un SIA “ITA”. Tātad, redziet, kas notiek. Un kur paliek veselības aprūpes naudas līdzekļi? Mierīgi Labklājības ministrijas paspārnē strādā privātfirmas, kuras nodarbojas ar pašu biznesu. Un nav arī saprotams, kā tad notiks tā līdzekļu sakārtošana, lai nebūtu tā, kā tas notika līdz šim laikam. Diemžēl Ministru kabinets nav atradis tādu risinājumu. Tomēr likumprojekts ir ļoti vajadzīgs mūsu iedzīvotājiem. Tāpēc es aicinu to pieņemt izskatīšanai Saeimā pirmajā lasījumā, un lai, kā saka, pēc tam to piestrādā, un lai tas darbotos mūsu iedzīvotāju labā. Paldies!

Sēdes vadītājs. Viens ir runājis par. Pret neviens runāt nevēlas. Likumprojekts nodots komisijai.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Psihiatriskās palīdzības likums” nodot Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai un Sociālo un darba lietu komisijai un noteikt, ka Sociālo un darba lietu komisija ir atbildīgā komisija. Nav iebildumu.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi Ārstniecības likumā” nodot Sociālo un darba lietu komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Deputāti piekrīt.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi Krimināllikumā” nodot Aizsardzības un iekšlietu komisijai un Sociālo un darba lietu komisijai, nosakot, ka Aizsardzības un iekšlietu komisija ir atbildīgā komisija.

Lūdzu ieslēgt mikrofonu deputātam Linardam Muciņam.

L.Muciņš (LC). Arī Juridiskajai, lūdzu!

Sēdes vadītājs. Arī... Nodot arī Juridiskajai komisijai. Deputāti neiebilst.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Veselības aizsardzības likums” nodot Sociālo un darba lietu komisijai, nosakot, ka tā ir atbildīgā komisija. Deputāti piekrīt.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi Radio un televīzijas likumā” nodot Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai, Izglītības, kultūras un zinātnes komisijai un noteikt, ka Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija ir atbildīgā komisija. Nav iebildumu.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā” nodot Juridiskajai komisijai, Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politiskas komisijai un noteikt, ka Juridiskā komisija ir atbildīgā komisija. Nav iebildumu.

Saeimas Prezidijs ierosina Juridiskās komisijas iesniegto likumprojektu “Par nekustamā īpašuma nodošanu Rīgas rajona Brīvprātīgo ugunsdzēsēju biedrībai” nodot Juridiskajai komisijai, nosakot, ka tā ir atbildīgā komisija. Nav iebildumu.

Saeimas Prezidijs ierosina Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas iesniegto likumprojektu “Biedrību un nodibinājumu likums” nodot Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai, Juridiskajai komisijai un Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijai un noteikt, ka Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija ir atbildīgā komisija. Nav iebildumu.

Saeimas Prezidijs ierosina Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas iesniegto likumprojektu “Sabiedriskā labuma organizāciju likums” nodot Budžeta un nodokļu (finansu) komisijai, Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai, Juridiskajai komisijai un Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijai un noteikt, ka Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija ir atbildīgā komisija. Nav iebildumu.

Saeimas Prezidijs ierosina Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas iesniegto likumprojektu “Biedrību un nodibinājumu likuma spēkā stāšanās kārtības likums” nodot Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai, Juridiskajai komisijai un Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijai un noteikt, ka Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija ir atbildīgā komisija. Nav iebildumu.

Saeimas Prezidijs ierosina Saeimas Pilsonības likuma izpildes komisijas iesniegto likumprojektu “Par Dmitrija Bekera atzīšanu par Latvijas pilsoni” nodot Pilsonības likuma izpildes komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Iebildumu nav.

Pilsonības likuma izpildes komisija ierosina iekļaut šīsdienas sēdes darba kārtībā izskatīšanai pirmajā lasījumā likumprojektu “Par Dmitrija Bekera atzīšanu par Latvijas pilsoni”. Iebildumu nav. Balsot? Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par šī likumprojekta iekļaušanu sēdes darba kārtībā. Lūdzu rezultātu! Par — 51, pret — nav, atturas — 24. Iekļauts darba kārtības beigās.

Saeimas Prezidijs ierosina Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas iesniegto likumprojektu “Grozījums likumā “Par muitas nodokli (tarifiem)”” nodot Budžeta un finansu (nodokļu) komisijai, Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai un noteikt, ka Budžeta un finansu (nodokļu) komisija ir atbildīgā komisija.

Kārlis Leiškalns. Lūdzu!

K.Leiškalns (LC). Dāmas un kungi! Priekšsēdētāja kungs! Paldies, Baloža kungs. Šī ir vienīgā iespēja šobrīd šo griķu audzētāju aizsardzības likumu izskatīt abos lasījumos šodien. Šeit nav nekādas problēmas, nododot to kā atbildīgajai Tautsaimniecības komisijai. Baloža kungs, jūs taču zināt, ka mēs vienmēr piekāpjamies un atdodam jums likumus, teiksim, par brīvostu valdi, kas ir piekritīgs Tautsaimniecības komisijai, gadījumos, ja specifika skar tieši jūs. Šajā gadījumā likuma vienīgā specifika, likuma vienīgais aicinājums ir aizstāvēt griķu audzētājus Latvijā, paaugstinot attiecīgos tarifus, neattiecinot tos uz Latvijai saistošām līguma pusēm. Paldies!

Sēdes vadītājs. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par to, lai minēto likumprojektu nodotu kā vienīgajai Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai kā atbildīgajai. Lūdzu rezultātu! Par — 69, pret — nav, atturas — 6. Likumprojekts nodots Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai.

Šī komisija ierosina iekļaut likumprojektu “Grozījums likumā “Par muitas nodokli (tarifiem)”” izskatīšanai pirmajā lasījumā šīsdienas sēdes darba kārtībā. Iebildumu nav. Iekļauts darba kārtības beigās.

Izskatām deputāta Edvīna Inkēna iesniegumu par bezalgas atvaļinājuma piešķiršanu 9. un 10.oktobrī.

Lūdzu zvanu! Balsojam! Lūdzu rezultātu! Par — 74, pret un atturas — nav. Iesniegums akceptēts.

Izskatām lēmuma projektu “Par Gunta Rutka iecelšanu par Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieku”.

Juridiskās komisijas vārdā — deputāts Linards Muciņš.

L.Muciņš (LC). Cienījamo priekšsēdētāj! Cienījamie deputāti! Saeimas Prezidijs Juridiskajai komisijai nodeva Latvijas Republikas Ministru kabineta iesniegumu, kur saskaņā ar Korupcijas novēršanas biroja likumu ir paredzēts, ka Ministru kabinets ieteic Saeimai personu, ko ieceļ par Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieku.

Juridiskā komisija sagatavoja lēmuma projektu, kā arī uzklausīja Gunti Rutku, kurš tiek ieteikts par šī biroja priekšnieku, un aizklātā balsojumā vienbalsīgi atbalstīja viņa kandidatūru. Lēmuma projekts ir sagatavots un iesniegts jūsu izskatīšanai. Paldies!

Sēdes vadītājs. Debatēt neviens nevēlas. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par lēmuma projektu “Par Gunta Rutka iecelšanu par Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieku”. Lūdzu rezultātu! Par — 65, pret — 1, atturas — 18. Lēmums pieņemts.

Nākamais darba kārtības jautājums — “Parlamentārās izmeklēšanas komisijas jautājumā par iespējamo valsts amatpersonu iesaisti kontrabandas darījumos Latvijā darba apkopojuma ziņojums”.

Parlamentārās izmeklēšanas komisijas vārdā — deputāts Pēteris Salkazanovs.

P.Salkazanovs (SDS). Labdien, augsti godātais Prezidij! Labdien, cienījamie deputāti!

Parlamentārā izmeklēšanas komisija par iespējamo valsts amatpersonu iesaisti kontrabandas darījumos Latvijā tika izveidota gadu atpakaļ, kad Tautsaimniecības, agrārās vides un reģionālās politikas komisijā griezās jau bijušais Ekonomikas policijas darbinieks Normunds Margēvičs. Šī komisija sāka strādāt 2001.gada 1.novembrī. Parlamentārā izmeklēšanas komisija tika izveidota no 16 deputātiem, kas pārstāvēja visas parlamentā pārstāvētās frakcijas.

Jāsaka, ka sākumā, lai normāli noritētu parlamentārās izmeklēšanas komisijas darbs, mēs griezāmies pie Juridiskās komisijas, lai paātrinātu Parlamentārās izmeklēšanas komisijas likuma pieņemšanu, jo iepriekšējo komisiju darbs liecināja, ka šāds likums ir vajadzīgs. Arī mēs šādu likumu līdz šim neesam sagaidījuši un strādājam ar pašu apstiprināto nolikumu. Jāsaka, ka izdevās vienoties ar ģenerālprokuroru Jāni Maizīti par to, ka komisijas darbā ar padomdevēja tiesībām piedalās viņa pilnvarotie virsprokurori, tie bija virsprokurors Arvīds Kalniņš un virsprokurore Māra Usāne. Komisija savā darba laikā... tā kā parlamentārajām izmeklēšanas komisijām nav tiesību veikt operatīvās darbības, parlamentārā izmeklēšanas komisija vienojās ar iekšlietu ministru Segliņu un Kriminālpolicijas priekšnieku Valdi Pumpuru par operatīvās grupas izveidošanu, kas veiks pārbaudi par tiem iesniegumiem un tiem materiāliem, kas ienāk komisijas rīcībā. Un es domāju, ka tas bija ļoti veiksmīgi, jo parlamentārajai izmeklēšanas komisijai bija instrumenti, ar ko strādāt, — gan virsprokuroru klātbūtne, gan arī šīs operatīvās grupas izveidošana ļāva diezgan operatīvi veikt pārbaudes par tiem materiāliem, kas ienāca komisijā.

Kopumā komisijā ienāca apmēram 40 rakstveida un mutvārdu iesniegumi, video, audioieraksti, 22 no tiem bija anonīma informācija, kur informācijas sniedzējs vai nu norādīja, lai viņa vārds un uzvārds netiktu publiskots, vai arī sniedza vienkārši anonīmā veidā.

Kopumā komisija noturēja 37 komisijas sēdes, kurās tika uzaicināti tiesībsargājošo un kontrolējošo institūciju vadītāji, vietnieki, tika uzaicinātas arī personas, kas vēlējās sniegt informāciju. Komisijas darba laikā — šajā gada laikā — tika veiktas ļoti daudz dažādu pārbaužu. Jāsaka, ka ļoti veiksmīga bija sadarbība ar Pārtikas un veterinārā dienesta vadītāju Vinetu Veldri, Galvenās muitas pārvaldes direktoru Kalvi Vītoliņu, Galvenās muitas pārvaldes Kontrabandas apkarošanas centra direktoru Vladimiru Vaškeviču, Drošības policijas priekšnieku Jāni Reiniku, Ģenerālprokuratūras ģenerālprokuroru pilnvarotajiem virsprokuroriem. Komisijas darbība pamatā tika organizēta četros virzienos.

Pirmais virziens bija likumu un citu normatīvo aktu izvērtēšana.

Otrs virziens — valsts tiesību sargājošo un kontrolējošo institūciju darbības izvērtēšana un analīze, komisijas saņemtās informācijas pārbaudes organizēšana un pārbaudes rezultātu izvērtēšana. Un viena tāda interesanta darbība, ko mēs paši uzsākām komisijā, tā ir valsts tiesību sargājošo un kontroles institūciju vadītāju un viņu pirmās pakāpes radinieku īpašumu atbilstības ieņēmumiem izvērtēšana. Dabīgi, ka šo izvērtēšanu veica tiesībsargājošās institūcijas. Mēs vienkārši savācām informāciju par šiem cilvēkiem, kas ir vadošajos amatos tiesībsargājošās un kontrolējošās institūcijās.

Jāsaka, par šo pēdējo virzienu, kas bija mūsu pašu iniciatīva, bija ļoti interesanti rezultāti, jo vairākām amatpersonām, kas pilda valsts amatpersonas deklarāciju, pilnīgi skaidrs, ka uz sava vārda īpašumu apjoms ir mazs, bet uz viņu pirmās pakāpes radiniekiem bieži vien šo īpašumu saraksts sastādīja tikai nekustamos īpašumus 27 lappuses. Visi materiāli ir nodoti pārbaudei Ģenerālprokuratūrai un Drošības policijai. Jāsaka, ka par visiem vēl pagaidām atbilde nav saņemta. Un tāpat arī par tiem materiāliem, kas ir nodoti pārbaudei, ko sniedza sabiedrība. Par visiem vēl tiesībsargājošās institūcijas atbildi nav sniegušas komisijai par pārbaudes rezultātiem.

Kopumā jāsaka, ka komisijas darbības laikā tomēr parlamentā, šajā parlamentā, tika pieņemti diezgan daudz likumdošanas aktu, kas ierobežo iespējamo kontrabandu, iespējamo korupciju amatpersonu vidū un noziedzīgās pasaules iespējamo iedarbību uz valsts institūciju darbību. Šie likumi bija grozījumi Politisko organizāciju finansēšanas likumā, lai samazinātu ekonomiskās varas ietekmi uz likumdošanas varu. Likums par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā, lai uzlabotu likumdevēju varas, izpildvaras un tiesu varas darbību un samazinātu atsevišķu amatpersonu iespēju bezgodīgi novērot... bezdarbīgi novērot likumpārkāpumus, kā arī nodrošināt valsts amatpersonu darbību sabiedrības interesēs. Grozījumi likumā “Par priekšvēlēšanu aģitāciju” pirms Saeimas vēlēšanām, kas arī iespaidoja tā saucamo ceturto varu, naudas caurspīdīgumu vēlēšanu procesā no politisko partiju puses. Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja likums. Un pēdējais virziens, par ko strādāja komisija, attiecībā par amatpersonu īpašumu atbilstību viņu ieņēmumiem.

Es domāju, ka likumprojekts, ko mēs vakar pieņēmām otrajā lasījumā sākumdeklarēšanas jautājumos, ir arī svarīgs. Vai tas ir tādā formā vajadzīgs, vai ir jābūt īpašuma iegādes laikā īpašuma deklarēšanai, tas ir vai nu šīs, vai nākamās Saeimas lemjams jautājums. Bet katrā gadījumā amatpersonu un viņu pirmās pakāpes ģimenes locekļu īpašumu neatbilstība viņu ieņēmumiem tika konstatēta. Taču pierādīt no juridiskā viedokļa bez šāda likuma ir ļoti grūti. To arī parādīja Ekonomikas policijas priekšnieka Brieža un viņa ģimenes locekļu īpašuma pārbaudes atzinums, ko sniedza Ģenerālprokuratūra. Likumdošanas nepilnību dēļ vesela rinda lietu, kas notikušas pirms 1994.–1995.gada, ir ļoti grūti pierādīt.

Attiecībā par saņemtās informācijas pārbaudi domājam, ka vairākas ļoti interesantas lietas tika pārbaudītas un konstatētas. Pārbaudot tipogrāfiju Ulbrokā, tika konstatēts, ka cigarešu “Regal” un “West” paciņu iepakojums tiek ražots šajā rūpnīcā, šajā tipogrāfijā, un tajā pašā laikā par Liepājas muitas punktā aizturēto kravu — 6 miljoni cigaretes “Regal”, izrādās, ekspertīze pierādīja, ka tās netiek ražotas Anglijā, jo šīs cigaretes ražo vispār tikai Anglijā, bet ir parādījusies vēl viena valsts — Latvija, kur šādas cigaretes tiek ražotas.

Līdzīgi ir arī ar cigarešu rūpnīcu, kuras darbība tika apturēta pēc saņemtās informācijas. Komisijas darbības laikā tika atklāti lielākie kontrabandas apjomi gan cigarešu jomā, gan arī gaļas jomā. Jāsaka, ka attiecīgo krimināllietu izmeklēšana izraisīja savdabīgu lavīnu, kas izgaismoja valsts tiesībsargājošo iestāžu darbiniekus, konkrēti Valsts policijas Kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomikas policijas birojā, Valsts ieņēmumu dienesta finansu policijā, Kontrabandas apkarošanas centra darbiniekus. Es domāju, ka komisija būs beigusi darbu, bet apmēram pēc gada vai pusgada vesela rinda krimināllietu par šīm personām nonāks tiesā, un tās tiks sauktas pie kriminālatbildības.

Jāsaka, ka komisija, kā jau es teicu, tika izveidota, pamatojoties uz Ekonomikas policijas darbinieka, tālaika darbinieka Normunda Margēviča sniegto informāciju par to, ka, iespējams, SAB amatpersona Babris un “Spektra” darbinieks vai vadītājs Kalniņš ir iesaistīti kontrabandas darījumu piesegšanā. Jāsaka, arī šī informācija tika pārbaudīta, un Ģenerālprokuratūras atzinums liecina par to, ka šīs tā laika amatpersonas sniegtā informācija neatbilst patiesībai. Tajā pašā laikā par epizodi Meža prospektā 52, kur tika pazaudēti iespējamie pretlikumīgie dokumenti par uzņēmēja Basa darbību, pret Margēviču un Ekonomikas policijas biroja izziņas izdarītāju Mihailovu ir celta apsūdzība pēc krimināllikuma 319.panta “Par valsts amatpersonu bezdarbību”.

Kopumā jāsaka, ka komisijas galaziņojums ir uz 19 lapām. Es domāju, ka komisijas darbības laikā ļoti daudz informācijas parādījās arī presē par šo te komisijas darbību. Un savā atzinumā komisija norāda uz to, ka šāda Parlamentārā izmeklēšanas komisija nākošā Saeimā varētu turpināt darbību ne kā parlamentārā izmeklēšanas komisija, bet kā pastāvīgi darbojošās komisija pie parlamenta, kas kontrolētu organizētās noziedzības, korupcijas un kontrabandas jautājumu risināšanu Latvijā, cīņu ar šīm te parādībām, jo pēdējo desmit gadu laikā parlaments ir, no vienas puses, politiski uzņēmies atbildību pār izpildvaras, tiesu varas, likumdevēju varas darbību, tajā pašā laikā parlaments lielāko tiesu nodarbojas ar likumdošanas jautājumiem. Bet nekas, neviens no tiem vēlētājiem, kas parlamentu ir ievēlējis, nav noņēmis atbildību no parlamentāriešiem par pārējo varu darbību, un tādēļ grozījumi Saeimas Kārtības rullī, kas ir pieņemti pašlaik otrajā lasījumā, par pastāvīgi darbojošās komisijas izveidošanu būtu tas instruments, kas varētu turpināt konstruktīvi cīnīties ar šīm te parādībām, kādas pašlaik ir Latvijā diezgan bieži izplatītas. Vismaz komisija ar to ir saskārusies.

Komisija savu galaziņojumu ir nolēmusi iesniegt Aizsardzības un iekšlietu komisijai, Budžeta un finansu (nodokļu) komisijai, Tautsaimniecības komisijai, Ministru prezidentam un ģenerālprokuroram. Tas arī ir izdarīts. Ir vienošanās ar Ministru prezidentu par ietvertiem grozījumiem normatīvajos aktos, kas skar Ministru kabineta notikumus vai arī skar likumdošanas normu grozījumus, būtu uzdevums attiecīgajām ministrijām sagatavot šos grozījumus.

Jā, nevar teikt, ka visi tie priekšlikumi, ko tiesībsargājošās un kontrolējošās institūcijas ir iesniegušas komisijā, ir guvuši atzinumu no Parlamentārās izmeklēšanas komisijas un parādās kā priekšlikumi galaziņojumā. Tajā pašā laikā vesela rinda jautājumu noteikti būtu vēl šeit papildināmi, jo nebija tā, ka komisijā bija vienprātīgs atzinums par visiem priekšlikumiem.

Es domāju, ka viens no tādiem nozīmīgākajiem varētu būt kriminālatbildība juridiskajām personām, par kuru runāja ONKAB vadītājs Bogdanova kungs un par ko runāja Finansu policijas priekšnieks Purmaļa kungs Parlamentārās izmeklēšanas komisijas laikā. Es domāju, ka arī šāda veida grozījumi likumā ļautu operatīvāk piedzīt valstij nodarīto kaitējumu ne tikai no fiziskajām, bet arī no juridiskajām personām, saucot viņas pie kriminālatbildības.

Tas arī ir viss. Paldies!

Sēdes vadītājs. Paldies! Debatēt neviens nevēlas? Atvainojiet... Atklājam debates. Leons Bojārs.

L.Bojārs (LSDSP). Cienījamie kolēģi! Ir drusciņ jāskatās mūsu aizgājušajā darbībā. Es atceros, ar kādu nepatiku tika izveidota šī parlamentārā izmeklēšanas komisija par iespējamo valsts amatpersonu iesaisti kontrabandas darījumos.

Bija liels pretspars un teica, ka šī komisija neko neizdarīs, nav vērts viņu izveidot, un visdažādākie priekšlikumi... Un pats galvenais vienmēr bija — komisija neko neizdarīs! Bet, kā redzams, 16 mūsu kolēģi, Saeimas deputāti, ir pastrādājuši veiksmīgi. 37 komisijas sēdes norāda uz to, ka tik tiešām darbība bija ļoti produktīva. Un tas, ka liecības ir devuši vai ir izsauktas uz pārrunām 23 augstākā ranga amatpersonas, norāda uz to, ka valstī kārtības nav šinī jautājumā. Tātad patiesībā valdība desmit gadu laikā neko nedarīja, lai mūsu valsts budžets saņemtu papildu līdzekļus, lai mums nevajadzētu strīdēties par 100 vai 200 latiem — iedot tai skolai vai muzejam vai atrast kādus līdzekļus bezmaksas zālēm.

Komisijas darbošanās rezultātā tika panākts pirmais panākums, ka sāka sakārtot likumdošanu. Vai tad valdības līdz šim nezināja, ka likumdošanā ir robi, kuri palīdz attīstīties kontrabandai? Protams, ka zināja, bet diemžēl neko nedarīja.

Un tas norāda arī uz to, ka Parlamentārās izmeklēšanas komisijas likums līdz šim laikam Saeimā netiek izskatīts trešajā lasījumā. Kāpēc? Ko tad mēs baidījāmies 7.Saeimā? Nevarējām šo likumu sagatavot un izskatīt? Diemžēl nebija gribas!

Un kas tad notiek ar kontrabandas apkarošanu? Nu, ja paskatāmies uz Zemkopības ministriju. Te ministrijas pārstāvji vienmēr uz mani abižojās vai arī uz citiem un teica, ka nu viņi tik veiksmīgi strādā, un ko tad jūs te rādāt?... Viņu pašu datos ir nezināmas izcelsmes gaļas produkti, piena produkti. Bet redziet... Izrādās, ka, kāda gada laikā pārbaudot, Latvijā darbojās 1378 fiktīvas firmas, kas nodarbojas ar gaļas pārstrādi vai tās importu vai eksportu, vai vēl citiem darījumiem. Nu, vai tad Latvija ir tik liela valsts? Un pie visa šitā aparāta, kurš ir izveidots, — desmitiem tūkstošu cilvēku — nevar sakārtot šo jautājumu, lai būtu atrisināts jautājums ar fiktīvām firmām? Negrib to darīt! Un tāpēc arī tās plaukst.

Redziet, ļoti interesants ir arī cits komisijas risinājums. Tātad paskatieties: cūkgaļas tranzīts. Pēc Muitas pārvaldes datiem, 541 tonna, Pārtikas un veterinārais dienests uzrāda 48 064 tonnas. Nu bet tie taču ir briesmīgi skaitļi! To jau 5.klases skolnieks saprot, ka 540 — tas ir mazāk nekā 48 000. Vai putna gaļa: muita uzrāda 25 000 tonnas, Pārtikas un veterinārais dienests — 78 000 tonnas. Kā tad iznāk, ka mūsu valstī ar to nelielo valsts aparātu, nu, salīdzinot ar lielām valstīm kā Vācija, teiksim, vai Francija, nevar ieviest kārtību? Pie šī tehniskā aprīkojuma, kas ir, divas pārvaldes nevar saskaņot datus. Un viņi... ja vēl tur ap kādām 10 tonnām atšķirtos, to vēl varētu saprast. Bet, ja atšķiras par 1000 tonnām, tātad kārtības nav.

Nu, un ja jau paskatāmies arī par to darbinieku darbību, kura ir šinī dokumentā. Izrādās, ka mūsu valsts amatpersonas nedara vai nevēlas darīt to, kas viņām ir jādara. Un interesants ir komisijas viens secinājums: “Valsts amatpersonu darbība vai bezdarbība, darba pienākumu nepildīšana rada netiešo valsts atbalstu kontrabandai.” Tas taču ir briesmīgi! Kādā veidā tad mēs Eiropas Savienībā, uz kuru tā tiecamies, pierādīsim, ka mūsu valsts amatpersonas ir godīgas, visi strādā labi un visi mūsu dienesti ministrijās vai citās valsts iestādēs strādā godīgi un izpilda savus pienākumus? Diemžēl uz šī dokumenta pamata un, protams, uz citu dokumentu pamata to neviens nevar atbalstīt un neviens nedos pozitīvu atsauksmi par darbību. Un tāpēc jau arī starptautiskos dokumentos, kur novērtē kontrabandas apkarošanu valstīs, Latvija ir ļoti tālu no panākumiem.

Nu un arī tie visi jautājumi, kas tad ir ar mūsu tabakas lietām. Mēs taču Eiropā esam iesaistīti ļoti daudzos skandālos, kur patiesībā izcelsmes avots ir Latvija. Tas tak nedara godu. Un cik tad ilgi to var tādā veidā turpināt?

Nākošais jautājums arī ļoti interesants ir par Valsts ieņēmumu dienesta darbību. Jūs ļoti labi atceraties, varat arī pacelt budžetu, katru gadu Valsts ieņēmumu dienesta modernizācijai mēs atvēlējām no valsts budžeta 10, 12 miljonu latu. Tad sakiet, lūdzu: četru gadu laikā ko tad viņi ir tā modernizējuši, ja līdz šim laikam nevar sakārtot tos 5—6 robežpunktus, lai tur strādātu videonovērošanas sistēma, lai nesalūztu zīmogi, nu, izliet tos vajag no čuguna vai vēl no kāda metāla, lai viņi nelūst, un visas pārējās tās darbības, kas... ko neveic Valsts ieņēmumu dienests. Vispār ir diezgan jocīgi, ka mazie un vidējie uzņēmumi un arī es, kad vadīju savu uzņēmumu, Valsts ieņēmumu dienests skaitīja katrus simts kilogramus, katru kārbu konservu, ja, desmitiem pārbaudes tika veiktas. Tajā pašā laikā tagad, ja mēs paskatāmies, 100 000 tonnas gaļas parādās Latvijā, un neviens nevar pateikt, kas to ir ievedis, kādā veidā tā ir ievesta, kas to ir izvietojis un kas ir kontrolējis. Nu, tas ir jocīgi! Tāpēc arī vidējais un mazais bizness Latvijā ir nolikts uz iznīcināšanu. Un dzīvo tikai tie, kas mierīgi apkrāpj valsti.

Pievienotās vērtības nodokli. Es ļoti labi atceros, ka Valsts ieņēmumu dienests neatmaksā pa 50—60 tūkstošu latu pa 3, 4, 5 mēneši. Šī nauda gulēja privātbankās, jo konti bija atvērti privātbankās. Tā tika apgrozīta, par to procentus uzņēmumam nemaksāja. Toties, ja mēs savlaicīgi nenomaksājam kaut kādu nodokli, tur uzreiz bija uzskaitīti procenti. Un ļoti lieli un nežēlīgi! Tad rodas jautājums: kāpēc ir tāda jocīga attieksme, ka valsts no mazā un vidējā uzņēmēja izspiež pēdējo, ko var izspiest, tajā pašā laikā viņa neredz, kur paliek miljoni?

Un, ja jau mēs paskatāmies arī Valsts ieņēmuma dienesta tālākā darbībā par pievienotās vērtības atmaksāšanu. Un visi tie maksājumi, kuri ir notikuši, kur jau nauda ir aizgājusi. Tātad tā shēma ir izstrādāta tik precīzi. Un tad to izstrādāto shēmu mēģina kaut kādā veidā apkarot. Kas tad to izstrādā galu galā un kas to realizē? Diemžēl nav.

Bet vēl viena lieta ir. Pirms reģistrācijas jāparedz iespēja Iekšlietu ministrijas sodīto personu reģistrā pārbaudīt personu atrašanās vietu, lai atspoguļotu Iedzīvotāju reģistrā ziņas par personu atrašanos brīvības atņemšanas vietās. Nu, šī frāze norāda uz to, ka Iekšlietu ministrijā tik tiešām, veidojot likumdošanu, nav paredzēts tas, lai Latvijā 2,5 miljonu iedzīvotāju būtu uzskaitīti, lai viņi būtu reģistrācijā.

Un tagad es varu iedomāties, kāds haoss un kādi panākumi būs mūsu kontrabandistiem, kad būs iedzīvotāju dzīvesvietas deklarēšana. Tad jau neviens nezinās, kur kāds dzīvo, kur viņš ir pierakstīts un kur ir viņa atrašanās vietā. Tātad 1:0 mūsu ēnu ekonomikas labā iestrādā 7.Saeima. Diemžēl!

Te ļoti labi ir arī citi risinājumi, kas tad notiek mūsu Iekšlietu ministrijā un tajās apakšvienībās, kas nodarbojas ar kontrabandu un tās apkarošanu. Diemžēl tur ļoti daudz ir mīnusu.

Un, ja mēs paskatāmies arī tālāk, kas notiek ar naftas produktu tranzītu. Redziet, ir tāda ļoti interesanta lieta. Kad jūs aizbraucat uz tehniskās pārbaudes staciju, jūs pārbauda, kāds ir gāzes saturs, ja? Un tad jūs nepielaiž, kad ir dzinējs slikts, tas nestrādā, un viss. Bet neviens nepārbauda, kāda tad ir degviela ielieta tajā bāzē, kuru uzpilda benzīna uzpildes stacijās. Neviena institūcija to neveic. Un līdz šim laikam šo ļoti, nu, nesarežģīto operāciju neviens negrib izveidot. Kāpēc? Tāpēc, ka mūsu benzīna uzpildes stacijās ļoti daudz ir surogāta.

Par to jūs ļoti labi atceraties, kā dīzeļdegviela sasala pie mīnus 15 grādiem. Un cik dzinēju ir sabeigti tikai tāpēc, ka degviela ir ļoti nekvalitatīva.

Nu kā var zemākās kvalitātes benzīnu pārvērst par augstākās kvalitātes, ja tas netiek pārstrādāts krekinga tehnoloģijā, pielietojot kaut kādu ķīmiju. Nu tad arī tā iznāk ķīmija, ka cilvēki cieš zaudējumus.

Vēl varētu pateikt, ka ļoti interesanti ir par pagrīdes rūpnīcām. Nu, neviens jau negribēja risināt 7.Saeimā, un, kad pacēlās jautājumi, vienmēr noklusēja, ka pagrīdes ražotņu Latvijā laikam ir diezgan daudz. Nu, ja jau atrod tipogrāfiju, kura simtiem tūkstošiem tiražē visdažādākās uzlīmes vai cigarešu paciņas, tātad tabakas rūpnīca strādā uz nebēdu Latvijā. Un izrādās, ka to arī neviens nezina.

Un ja jau paskatāmies arī uz tiem pēdējiem notikumiem, kas ir bijuši ar cilvēku saslimšanu ar dažādām, nu, nepatīkamām slimībām, kuras izsauc pārtikas lietošana. Jūs zināt, mēs pieņēmām Pārtikas aprites likumu. Manus priekšlikumus jūs neatbalstījāt, bet atcerieties, ka to pārtiku jūs paši lietosiet. Un tas jums atkodīsies, pret ko jūs nobalsojāt “pret”.

Jā, cienījamie kolēģi! Nekur jūs nepaliksiet. Nu, ja iedos jums no nezināmas izcelsmes gaļas uztaisītu bifšteku vai to putnu gaļu, kura nezin no kurienes ievesta, jūs to nesīsiet mājās, cepsiet vai citu tehnoloģisku procesu veiksiet ar tiem pārtikas produktiem, bet jūs nezināt, ko jūs pielietojat. Un, protams, nav nekāds brīnums, ka Latvijā parādīsies tie kaulu milti, kuri tūkstošiem tonnu ir uzkrājušies Eiropas Savienības valstīs, tāpēc, ka tos vairs kombinētos lopbarībā nepielieto. Tātad pielietošana tiks izveidota Latvijā. Nav jau brīnums arī tāpēc, ka parādās visdažādākie ierosinājumi izveidot pie mums ražotnes — kaitīgo atkritumu dedzinātavas un visu citu pārējo. Kāpēc tas notiek? Tāpēc, lai varētu ievest visdažādāko produkciju, kuru pēc tam varēs pārstrādāt Latvijā, un mēs to saņemsim uz sava galda vai izlietosim ikdienas vajadzībām. Redziet, cik mēs tālu esam nonākuši, kad bezatbildīgi, visdažādākās iedarbības rezultātā nobalsojam vai nu “par”, vai “pret”. Un ne vienmēr viss tas, ko jums cildeni ir stāstījuši, kur ir, protams, iesaistītas visdažādākās personas un veikti visdažādākie prasījumi vai pieprasījumi, un Saeimā tas ir ļoti labi redzams, kā notiek tā lobēšana un viss, un līdz kam tas ir novests. Un it sevišķi es jums vēlreiz atkārtoju, ka jūs padomājiet par savu veselību, par savu bērnu vai savu radinieku veselību sakarā ar to, kas notiek ar mūsu pārtiku. Diemžēl lielākais kaitējums, kas te ir, tā ir pārtika, un tie ir medikamenti, protams, jo viltotie arī ienāk daudz, un naftas produkti.

Un tagad par pēdējo. Jā, priekšvēlēšanu datos parādījās, ka garām kasei aiziet 400 miljonu latu “melnā” ekonomika. Bet pēc citiem datiem ir 600 miljonu. Un, protams, ka tā... vai viens vai otrs cipars..., ir absolūti pareizi. Un jau šie dati, kurus norādīja Parlamentārās izmeklēšanas komisija, tie jau norāda, ka īsā periodā Latvijā garām valsts budžetam aiziet ļoti, ļoti nopietni naudas līdzekļi.

Tāpēc es aicinu atbalstīt Parlamentārās izmeklēšanas komisijas darbu un novērtēt to pozitīvi. Paldies!

Sēdes vadītājs. Oskars Grīgs.

O.Grīgs (LSDSP). Cienījamie kolēģi! Pretēji savam kolēģim Bojāra kungam es gan nelikšu apmierinošu atzīmi šai izmeklēšanas komisijai. Neapšaubāmi, strādāts ir, uz 19 lappusēm ir galaziņojums, 38 sēdes sasauktas. Darbs ir ieguldīts. Bet, manuprāt, absolūti es šeit neredzu skaidru atbildi uz parlamenta doto uzdevumu šai izmeklēšanas komisijai. Un parlaments uzticēja šai komisijai sekojošu uzdevumu — noskaidrot par iespējamo valsts amatpersonu iesaisti kontrabandas darījumos Latvijā. Un var jau sarakstīt uz 19 lapām šo galaziņojumu. Paldies Dievam, ka nav sarakstīts uz 119 lappusēm. Un varbūt ka vajadzēja ļoti īsi pateikt, Salkazanova kungs, un varbūt jūs vēl nāksiet šeit un pateiksiet skaidru atbildi — ir iesaistītas valsts amatpersonas kontrabandas darījumos Latvijā vai nav. Ja nav, tad arī uzrakstiet šajā ziņojumā skaidri un gaiši, ka nav. Pasakiet parlamentam, kas jums uzticēja šo darbu! Ja ir iesaistītas amatpersonas kontrabandā, tad sakiet, ka ir, un nosauciet uzvārdus. Pretējā gadījumā es uzskatu, ka jūs neesat veikuši savu darbu kvalitatīvi. Ļoti īsi un konkrēti. Tātad mēs varam nonākt tikai pie secinājumiem, ka kārtējā izmeklēšanas komisija ir piedzīvojusi fiasko. Es neteikšu, ka varbūt šeit tā analīze, kas ir par likumdošanu, par šo valsts amatpersonu, teiksim, darbību, te ir viss pozitīvi, bet pats galvenais sāls jau bija šajā dotajā uzdevumā, ko jums uzdeva parlaments, un jūs neesat sniedzis atbildi. Es to gribētu dzirdēt, un var būt, ka viens, otrs kolēģis zālē arī gribētu dzirdēt tiešu, precīzu atbildi par doto uzdevumu, ko jums uzticēja parlaments. Paldies!

Sēdes vadītājs. Pēteris Salkazanovs.

P.Salkazanovs (SDS). Cienījamie kolēģi! Gribētu vēlreiz nocitēt secinājumu un ieteikumu 1.punktu. Komisijas darba laikā tika atklāti līdz šim lielākie gaļas un cigarešu kontrabandas gadījumi. Attiecīgo krimināllietu izmeklēšana izraisīja savdabīgu lavīnu, kas izgaismo valsts tiesībsargājošo iestāžu darbiniekus, konkrēti, Valsts policijas, Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes, Ekonomikas policijas biroja, Valsts ieņēmumu dienesta, Finansu policijas un Kontrabandas apkarošanas centra darbiniekus. Jā, varētu varbūt nosaukt vēl dažas citas iestādes un citas amatpersonas, jo tā epizode par Brazēviča kunga ziņojumu un pēc tam VID veikto pārbaudi liecina par 44 muitniekiem Terehovā, Grebņevā, Vientuļos. Basa lieta liecina par līdzīgu muitnieku darbību, un ne tikai muitnieku, arī robežsargu, muitnieku un sanitārās robežinspekcijas darbību dažādos robežkontroles punktos, šādi iesaistīto valsts amatpersonu skaits ir ļoti liels. Bet parlamentārā izmeklēšanas komisija strādāja, kā galaziņojumā rakstīts, divos virzienos. Pirmais bija atklātās sēdes, otrā daļa ir slēgtās sēdes. Un Grīga kungs kā Aizsardzības un iekšlietu komisijas loceklis zina, ko nozīmē krimināllieta, operatīvā lieta vai izziņas lieta un šo materiālu nopludināšana no šīm lietām. Tāpēc es arī pieminēju, ka vairāki jautājumi, kur attiecīgās amatpersonas tiks sauktas pie kriminālatbildības, tiesā tiks izskatīti jau pēc tam, kad parlamentārā izmeklēšanas komisija sen būs beigusi savu darbību. Bet šīs lietas tiks... šīs personas tiks sauktas pie kriminālatbildības, un tiesā tiks izskatīta viņu vaina. Un viņas tiks sodītas, lai nebūtu tā, kā pašlaik, ka trīs sievietes par 190. Krimināllikuma pantu “kontrabanda” ir vienīgās personas, kas atrodas ieslodzījuma vietās. Tā nebūs. Un arī parlamentārās izmeklēšanas komisijas locekļi, ne tikai es, cer, ka šīs personas tiks sauktas pie atbildības un tiks apcietinātas.

Nobeigumā es gribu tomēr pateikt paldies visiem 16 komisijas locekļiem, visām personām, kas bija iesaistītas šīs komisijas darbībā, šo personu skaits bija ļoti liels, un arī masu mediju pārstāvjiem, kas ļoti operatīvi sniedza informāciju, bieži vien daudz ātrāk, kā to izdarīja kāda cita tiesībsargājošā institūcija, un mūsu komisijas rīcībā bieži vien nonāca materiāli no masu medijiem par dažādu valsts amatpersonu iespējamo iesaisti kontrabandas darījumos. Paldies visiem!

Sēdes vadītājs. Debates slēdzu. Jautājums izskatīts.

Prezidijs ir saņēmis Aizsardzības un iekšlietu komisijas iesniegumu ar lūgumu iekļaut darba kārtības beigās likumprojektu “Grozījumi likumā “Par policiju”” un likumprojektu “Grozījumi Robežsardzes likumā” izskatīšanai otrajā lasījumā. Iebildumu nav.

Juridiskā komisija lūdz pēc 28. darba kārtības punkta iekļaut likumprojektu “Par nekustamā īpašuma nodošanu Rīgas rajona brīvprātīgo ugunsdzēsēju biedrībai” izskatīšanai pirmajā lasījumā. Nav iebildumu.

Nākamais — likumprojekts — “Grozījumi Valsts meža dienesta likumā”. Otrais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā — deputāts Kārlis Leiškalns.

K.Leiškalns (LC). Priekšsēdētāja kungs! Dāmas un kungi! Darba dokuments, ar kuru mēs tagad strādāsim, ir nr.5021 — “Grozījumi Valsts meža dienesta likumā”. Sagatavots otrajam lasījumam.

Tā kā likumprojekts ir steidzams, līdz ar to arī galīgajam lasījumam.

1.priekšlikums ir precizējums 2.panta daļas numerācijā no Juridiskā biroja. Komisija aicina zāli atbalstīt!

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

K.Leiškalns. 2.priekšlikums ir aizstājums 4.pantā. Redakcionāls. Iesniedz deputāts Lujāns. Komisija ir atbalstījusi deputātu.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt komisijai.

K.Leiškalns. Juridiskais birojs izslēdz likumprojekta 6.pantu un pārmaina tālāko kārtību. Komisija Juridiskā biroja piedāvājumu nav atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt komisijai.

K.Leiškalns. 6.panta redakcija — deputāta Lujāna redakcijā arī nav guvusi komisijas atbalstu.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 4. — deputāta Lujāna priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par — 20, pret — 4, atturas — 43. Priekšlikums nav atbalstīts.

K.Leiškalns. Paldies!

5.priekšlikums ir 7.panta daļas numerācija. Juridiskais birojs iesniedz. Atbildīgā komisija atbalsta.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

K.Leiškalns. Panta 9.punktā ir redakcionāls precizējums no atbildīgās komisijas.

Sēdes vadītājs. Paldies!

K.Leiškalns. Visi priekšlikumi, dāmas un kungi, ir izskatīti! Aicinu jūs atbalstīt otrajā, galīgajā, lasījumā!

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu otrajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par — 68, pret — nav, atturas — 1. Likums pieņemts.

Nākamais — likumprojekts “Grozījumi likumā “Par privātajiem pensiju fondiem””. Otrais lasījums.

Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas vārdā — deputāts Vents Balodis.

V.Balodis (TB/LNNK). Augsti godātie Prezidija locekļi! Godātie deputāti! Strādājam ar darba dokumentu nr.5035.

1.priekšlikumu ir iesniedzis Juridiskais birojs, un Budžeta un finansu (nodokļu) komisija to ir atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Vai deputāts Čibulis vēlas debatēt? Es saprotu, ka nevēlas. Nav iebildumu. Lūdzu tālāk.

V.Balodis. Paldies!

2. — Juridiskā biroja priekšlikums — ir ņemts vērā un iestrādāts 3. —Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.Balodis. 4. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Balodis. Tāpat ir atbalstīts arī 5. — Juridiskā biroja priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. Ir atbalstīts arī 6. — Juridiskā biroja priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Balodis. Un ir atbalstīts arī 7. — Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Balodis. Līdz ar to mēs esam izskatījuši visus priekšlikumus. Lūdzu atbalstīt deputātus šo likumprojektu otrajā lasījumā!

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu otrajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par — 68, pret un atturas — nav. Likums pieņemts.

Likumprojekts “Grozījumi likumā “Par pašvaldību budžetiem”” šodien nav izskatāms sakarā ar to, ka deputātu rīcībā šis likumprojekts nav 5 dienas.

Par Privāto pensiju fondu ir pieņemts otrajā, galīgajā, lasījumā. Paldies!

Izskatām likumprojektu “Grozījumi Prokuratūras likumā”. Trešais lasījums.

Aizsardzības un iekšlietu komisijas vārdā — Dzintars Kudums.

Dz.Kudums (TB/LNNK). Paldies! Augsti godātie kolēģi! Aizsardzības un iekšlietu komisija ir apspriedusi likumprojektu “Grozījumi Prokuratūras likumā” un piedāvā jums šādas redakcijas trešajam lasījumam.

1.priekšlikums ir Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšlikums. Lūdzam atbalstu.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Kudums. Arī 2. un 3. ir Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšlikums. Lūdzam atbalstīt.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Kudums. Lūdzam atbalstīt arī 4. — Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Kudums. 5.priekšlikums ir daļēji atbalstīts Aizsardzības un iekšlietu komisijas redakcijā 6.priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Kudums. Lūdzam atbalstīt arī 7. — Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Kudums. Komisijā tika atbalstīts Saeimas deputāta Kiršteina kunga 8.priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Kudums. Lūdzam atbalstīt 9. — Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Kudums. Komisijā neguva atbalstu 7.Saeimas deputāta Leona Bojāra 10.priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Atklājam debates par 10.priekšlikumu. Leons Bojārs.

L.Bojārs (LSDSP). Cienījamie kolēģi! Kāpēc es ierosinu veikt papildinājumus 37.pantā un ierakstīt, ka par prokurora kandidātu nevar būt persona, kura ir iesaistīta privātajā biznesā vai tajā darbojas ar pilnvarotā palīdzību?

Parlamentārās izmeklēšanas komisija tikko pierādīja to, ka diemžēl valsts amatpersonas ar visdažādāko radinieku starpniecību ļoti labi darbojas biznesā. Un tagad mēs mierīgi noraidām. Kāpēc noraidām? Tāpēc, ka baidāmies, ka atkal kāds var mierīgi strādāt, izpildīt savus valsts pienākumus, bet tajā pašā laikā darboties privātā biznesā. Kāpēc mēs nevēlamies ierakstīt? Ko tad mēs baidāmies, Saeimas deputāti? Tātad mēs paši atbalstām diemžēl to, pret ko mēs tā kā cīnāmies. Jā, komisija ir noraidījusi. Bet tad lai viņa paskatās, kāpēc tad šinī Saeimā, cik mēs esam izraidījuši no darba tiesnešus. Un pēdējie balsojumi, ko jūs varbūt atcerieties un paskatieties savus papīrus, kurus ja pamēģinātu ātri izmest laukā, lai nebūtu kauns vienu otru reizi par tiem cilvēkiem, kuri aizstāv varu vai kuriem ir jāaizstāv Latvijas pilsoņi. Un par prokuratūru? Vai tad maz ir bijuši piemēri, kādā veidā. Diemžēl starp viņiem arī ir cilvēki, kuri nu nav kārtīgi. Tas ir bijis, tas ir, un tas arī būs. Un tagad mierīgi mēs kautrējamies ierakstīt tādu frāzi. No Eiropas Savienības vai tad kautrējamies? Nekas! Ja jau, kā saka, mēs neierakstīsim iekšā, tad agri vai vēlu uz to mums norādīs: “Ziniet, bet jums tas nav ierakstīts iekšā.” Un pienāksies ierakstīt! Tāpēc es aicinu atbalstīt šo priekšlikumu!

Sēdes vadītājs. Debates beidzam. Komisijas vārdā — Dzintars Kudums.

Dz.Kudums. Augsti godātais Bojāra kungs! Ir saprotamas jūsu bažas par korupciju, bet šeit ir viens moments, ko arī komisijā mēs pārrunājām. Mēs nedrīkstam arī, teiksim, kandidātu vai prokuroru, nu, teiksim, izslēgt absolūti no tās sistēmas, piemēram, kas saistās ar sertifikātiem. Viņš ir tāds pats cilvēks kā ikviens cits, vai tiesnesis vai pat Saeimas deputāts, kuram ir sertifikāti, un viņi var ieguldīt šajos privātajos uzņēmumos. Ja mēs to šādā veidā redakcijā iekļausim, kā jūs sakāt, nu tad ļoti nopietni būs pārkāptas cilvēku privātās tiesības, manuprāt. Tāpēc mēs faktiski noraidījām šo. Paldies, jums!

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 10. — deputāta Bojāra priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par — 6, pret — 8, atturas — 51. Priekšlikums noraidīts.

Dz.Kudums. Lūdzam atbalstu 11. un 12. — Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšlikumiem.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīti.

Dz.Kudums. Lūdzam atbalstīt 13. — Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Kudums. Arī 14. — Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Kudums. Lūdzam atbalstu 15., kā arī 16. — Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšlikumiem.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Dz.Kudums. Lūdzam atbalstīt 17., 18. un 19. — Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšlikumus.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

Dz.Kudums. Līdz ar to visi priekšlikumi ir izskatīti. Lūdzam atbalstu trešajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu trešajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par — 72, pret — nav, atturas — 1. Likums pieņemts.

Nākamais — likumprojekts “Likums par sociālajiem pakalpojumiem un sociālo palīdzību”. Otrais lasījums.

Sociālo un darba lietu komisijas vārdā — deputāts Valdis Ģīlis.

V.Ģīlis (TP). Labdien, cienījamie kolēģi! Strādāsim ar dokumentu nr.1275. Tātad lielākā daļa priekšlikumu nāk no Sociālo un darba lietu komisijas, kura ir izdarījusi lielu darbu likumprojekta uzlabošanā.

1.priekšlikums — Juridiskais birojs. Par nosaukuma maiņu. Komisija to ir atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu. Tālāk!

V.Ģīlis. 2.priekšlikums — arī no Juridiskā biroja. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Ģīlis. Sociālo un darba lietu komisijas 3. priekšlikums. Arī ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Ģīlis. Tāpat 4.priekšlikums un 5. priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Ģīlis. 6. — Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Ģīlis. 7., 8., 9. un 10... Atvainojos! 7.,8. un 9. priekšlikums — arī ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Ģīlis. 10. — Sociāldemokrātu savienības frakcijas priekšlikums. Arī ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Ģīlis. 11. — deputātes Barčas priekšlikums — ir daļēji atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Ģīlis. 12. ir komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Ģīlis.13., 14. un 15.priekšlikums arī atbalstīti.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu..

V.Ģīlis. 16., 17., 18. un 19.priekšlikums arī ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Ģīlis. 20. — Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Ģīlis. 21. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Daļēji.

V.Ģīlis. Daļēji atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Ģīlis. 22. — Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Ģīlis. 23. — deputāta Kārļa Leiškalna priekšlikums — nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Atklājam debates par 23.priekšlikumu. Kārlis Leiškalns.

K.Leiškalns (LC). Dāmas un kungi! Es negribu ilgi aizkavēt jūsu laiku, bet es tomēr uzskatu, ka šajā gadījumā sertifikāts būtu jāsaņem sociālo pakalpojumu sniedzējam kā institūcijai, nevis katram sociālo pakalpojumu darbiniekam atsevišķi. Protams, tas jautājums nav tik ārkārtīgi būtisks, lai par to strīdētos, bet es tomēr uzturu savu priekšlikumu ar numuru 23, kas, protams, liks vēlāk vai nu atbalstīt, vai nebalsot par lielu daļu no maniem pārējiem priekšlikumiem. Paldies!

Sēdes vadītājs. Debates slēdzu. Komisijas vārdā — deputāts Valdis Ģīlis.

V.Ģīlis. Paskaidrojot Leiškalna kungam varu teikt, ka komisijas attieksme bija tāda, ka juridiskās personas kā pakalpojumu sniedzēji tiek novērtēti pēc atbilstības novērtēšanas principiem, savukārt personas kā speciālisti tiek sertificēti, un tas tālākajos pantos tiek atspoguļots.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Atvainojiet, atsauksim balsošanas režīmu. Deputāts Kārlis Leiškalns noņem 23.priekšlikumu.

V.Ģīlis. 24. — Sociāldemokrātu savienības priekšlikums — ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Ģīlis. 25. — Juridiskā biroja priekšlikums — ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Ģīlis. 26. — Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums, kas ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Ģīlis. 27. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Ģīlis. 28. — deputātes Vasaraudzes priekšlikums — ir daļēji atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Ģīlis. 29. — Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Ģīlis. 30. — Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

V.Ģīlis. 31.priekšlikums ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Ģīlis. 32. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Ģīlis. 33. — Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Ģīlis. 34. — Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Ģīlis. 35. — arī komisijas priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Ģīlis. 36. — Juridiskā biroja priekšlikums — ir atbalstīts, redakcionāli precizējot.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Ģīlis. 37. — Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Ģīlis. 38. — Juridiskā biroja priekšlikums — ir daļēji atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Ģīlis. Un 39. — Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums — ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Ģīlis. 40. — Juridiskā biroja priekšlikums — daļēji atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Ģīlis. 41. — Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Ģīlis. 42. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Ģīlis. 43. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Ģīlis. 44. — Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

V.Ģīlis. 45., 46. — Juridiskā biroja priekšlikumi — atbalstīti.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Ģīlis. 47. — komisijas priekšlikums — ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Ģīlis. 48. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Ģīlis. 49., 50. un 51. — Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikumi — ir atbalstīti.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīti.

V.Ģīlis. 52., 53. un 54. — Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikumi — ir atbalstīti.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.Ģīlis. 55. — Juridiskā biroja priekšlikums — ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Ģīlis. 56., 57. un 58. — Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikumi — ir atbalstīti.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.Ģīlis. 59. — Sociāldemokrātu savienības frakcijas priekšlikums — ir daļēji atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Ģīlis. 60. — Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums — ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Ģīlis. 61. un 62. — Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikumi — ir atbalstīti.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Ģīlis. 63. — deputāta Leiškalna priekšlikums — ir daļēji atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Ģīlis. 64. — Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums — ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Ģīlis. 65., 66. un 67. — Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikumi — ir atbalstīti.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.Ģīlis. 68. — deputātes Vasaraudzes priekšlikums — ir daļēji atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Ģīlis. 69. — Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums — ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Ģīlis. 70. — komisijas priekšlikums — arī ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Ģīlis. 71. un 72. — Juridiskā biroja priekšlikumi — ir atbalstīti.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Ģīlis. 73. — deputātes Vasaraudzes priekšlikums — ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Ģīlis. 74. — Juridiskā biroja priekšlikums — ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Ģīlis. 75. — komisijas priekšlikums — ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Ģīlis. 76. — Sociāldemokrātu frakcijas priekšlikums — ir daļēji atbalstīts, iestrādājot komisijas priekšlikumā, kas ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Ģīlis. 78. — deputātes Vasaraudzes priekšlikums — nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Ģīlis. 79. — komisijas priekšlikums — ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Ģīlis. 80. — komisijas priekšlikums — ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Ģīlis. 81. — komisijas priekšlikums — ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Ģīlis. 82. — Kārļa Leiškalna priekšlikums — nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Ģīlis. 83. — komisijas priekšlikums — ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Ģīlis. 84. — Juridiskā biroja priekšlikums — ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Ģīlis. 85., 86., 87. — komisijas priekšlikumi — ir atbalstīti.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Ģīlis. 88. — Juridiskā biroja priekšlikums — ir daļēji atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Ģīlis. 89. — Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums — ir at-balstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Ģīlis. 90. — Kārļa Leiškalna priekšlikums — nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Neiebilst neviens.

V.Ģīlis. 91. — komisijas priekšlikums — ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

V.Ģīlis. 92. — deputātes Aijas Barčas priekšlikums — ir daļēji atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Ģīlis. 93. — komisijas priekšlikums — ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Ģīlis. 94. — deputātes Barčas priekšlikums — ir daļēji atbalstīts un iestrādāts komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Ģīlis. 96. — deputāta Leiškalna priekšlikums — nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

V.Ģīlis. 97. — komisijas priekšlikums — ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Ģīlis. 98. — komisijas priekšlikums — ir atbalstīts. Tāpat 99. priekšlikums un 100.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.Ģīlis. 101.— komisijas priekšlikums — ir atbalstīts. 102. ...

Sēdes vadītājs. 100. un 101. tiek atbalstīti.

V.Ģīlis. 102. priekšlikums arī ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Ģīlis. 103. — komisijas priekšlikums — ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Ģīlis. 104. — Juridiskā biroja priekšlikums — ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts. Paldies! Likumprojekta izskatīšanu turpināsim pēc pārtraukuma.

Lūdzu reģistrācijas režīmu. Reģistrēsimies ar identifikācijas kartēm.

Kamēr tiek gatavoti reģistrācijas rezultāti, daži paziņojumi.

Valdis Ģīlis.

V.Ģīlis (TP). Sociālo un darba lietu komisijas sēde komisijas telpās. Tūlīt.

Sēdes vadītājs. Linards Muciņš.

L.Muciņš (LC). Juridiskās komisijas sēde Juridiskās komisijas telpās.

Sēdes vadītājs. Aleksandram Bartaševičam lūdzu nolasīt reģistrācijas rezultātus.

A.Bartaševičs (7.Saeimas sekretāres biedrs). Cienījamie deputāti, nav reģistrējušies: Modris Lujāns, Jānis Ādamsons, Gunārs Freimanis, Imants Burvis, Pēteris Apinis, Tadeušs Ketlers, Edvīns Inkēns, Ņina Savčenko, Mārtiņš Emsiņš, Ingrīda Ūdre, Romāns Mežeckis, Imants Kalniņš, Juris Vidiņš. Paldies!

Sēdes vadītājs. Paldies! Pārtraukums līdz pulksten 11.00.

Pārtraukums

Sēdi vada Latvijas Republikas 7.Saeimas priekšsēdētājs Jānis Straume.

Sēdes vadītājs. Turpinām izskatīt likumprojektu “Likums par sociālajiem pakalpojumiem un sociālo palīdzību”. Otrais lasījums.

105.priekšlikums. Komisijas vārdā — Valdis Ģīlis.

V.Ģīlis. 105. — Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikumu — deputāti ir atbalstījuši.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Ģīlis. 106. — Sociāldemokrātu savienības frakcijas priekšlikums — nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Ģīlis. 107. — Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums — ir at-balstīts.

Sēdes vadītājs. Ir atbalstīts.

V.Ģīlis. 108. — Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums — ir at-balstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Ģīlis. 109.— Juridiskā biroja priekšlikums — ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Ģīlis. 110. — deputātes Vasaraudzes priekšlikums — ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Ģīlis. 111. — Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums — ir at-balstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Ģīlis. 112. — Juridiskā biroja priekšlikums — nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Ģīlis. 113. — komisijas priekšlikums — ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Ģīlis. 114. — Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums — ir at-balstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Ģīlis. 115.— Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums — ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Ģīlis. 116. — Kārļa Leiškalna priekšlikums — ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Ģīlis. 117. — deputātes Vasaraudzes priekšlikums — nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Ģīlis. 118. — Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums — ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Ģīlis. 119. — Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums — ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Ģīlis. 120. — Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums — ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Ģīlis. 121. — Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums — ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Ģīlis. 122. — Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums — ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

V.Ģīlis. 123. — Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums — ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Ģīlis. 124. — deputātes Barčas priekšlikums — ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Ģīlis. 125. — Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums — ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Ģīlis. 126. — Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums — ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Ģīlis. 127. — deputātes Barčas priekšlikums — ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts... (No zāles: Jābalso!) Lūdzu zvanu! Balsosim par 127.priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par — 27, pret — 2, atturas — 30. Priekšlikums nav guvis atbalstu. Tālāk, lūdzu!

V.Ģīlis. 128. — Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums — ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Ģīlis. 129. — Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums — ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Ģīlis. 130. — Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums — ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Ģīlis. 131. — deputāta Leiškalna priekšlikums — nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Ģīlis. 132. — Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums — ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Ģīlis. 133. — Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums — ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Ģīlis. 134. — deputātes Barčas priekšlikums — ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Ir atbalstīts.

V.Ģīlis. 135. — Juridiskā biroja priekšlikums — ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Ģīlis. 136. — deputāta Leiškalna priekšlikums — nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Ģīlis. 137. — Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums — ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Ģīlis. 138. — Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums — ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Ģīlis. 139. — deputāta Leiškalna priekšlikums — nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt komisijai.

V.Ģīlis. 140. — Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums — ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Ģīlis. 141. — deputāta Leiškalna priekšlikums — nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Ģīlis. 142. — Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums — ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Ģīlis. 143. — deputāta Leiškalna priekšlikums — nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Ģīlis. 144. — Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums — ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Ģīlis. 145. — Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums — ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav labojumu.

V.Ģīlis. 146. — Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums — arī ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Ģīlis. 147. — Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums — ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Ģīlis. 148. — Juridiskā biroja priekšlikums — nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Ģīlis. 149. — Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums — ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Ģīlis. 150. — Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums — ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Ģīlis. 151. — Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums — ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Ģīlis. 152. — Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums — arī atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Ģīlis. 153. — Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Ģīlis. 154. — Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Ģīlis. 155. — Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Ģīlis. 156. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Ģīlis. 157. — deputāta Leiškalna priekšlikums — nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Ģīlis. 158. — Juridiskā biroja priekšlikums — daļēji atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

V.Ģīlis. 159. — deputātes Barčas priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Ģīlis. 160. — Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

V.Ģīlis. 161. — Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Ģīlis. Arī 162. — Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Ģīlis. 163. — Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Ģīlis. Un 164.priekšlikums — Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums — arī atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Arī tiek atbalstīts.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Likums par sociālajiem pakalpojumiem un sociālo palīdzību” pieņemšanai otrajā lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par — 68, pret un atturas — nav. Otrajā lasījumā pieņemts.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam?

V.Ģīlis. 15.oktobris.

Sēdes vadītājs. 15.oktobris. Paldies!

Izskatām likumprojektu “Grozījumi likumā “Repatriācijas likums””. Otrais lasījums.

Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas vārdā — deputāte Inese Birzniece.

I.Birzniece (LC). Labdien, Saeimas priekšsēdētāj! Prezidij! Deputāti! Strādāsim ar dokumentu nr. 5005 — Repatriācijas likuma grozījumi otrajā lasījumā. Gribu atgādināt, ka šie grozījumi ir iesniegti no Repatriācijas centra, kas strādā Pilsonības un imigrācijas lietu pārvaldē Iekšlietu ministrijas struktūrā. Tātad šie grozījumi ir nākuši no Ministru kabineta. Un tie ir lielāko daļu tehniski labojumi.

1. priekšlikums — Juridiskais birojs. Izteikt nosaukumu paredz zināmā redakcijā, kas ir tabulā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Birzniece. 2. priekšlikums — deputāts Dainis Stalts. Daļēji atbalstījām, jo mēs pamatā izņēmām to pamatdomu, kas deputātam Staltam bija, lai iekļautu arī lībiešu un līvu likteni šajā preambulā. Tātad mēs atbalstījām citā redakcijā 3.priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt komisijas viedoklim par 2. un 3. priekšlikumu.

I.Birzniece. Nākamais ir deputāta Stalta 4. priekšlikums ar ieteikto redakciju. Mēs to daļēji atbalstījām, iekļaujot Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas 5.priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt. Par 6. priekšlikumu, lūdzu.

I.Birzniece. 6. — Juridiskā biroja priekšlikumu — mēs atbalstījām.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

I.Birzniece. 7.priekšlikums — precizēt likuma 6.panta 4.punktu, redakcionāli atbalstījām.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

I.Birzniece. 8. — deputāta Vidiņa priekšlikums par 6.panta 8.punktu. Daļēji atbalstījām un iekļāvām Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas 9.priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Atklājam debates par 8.priekšlikumu. Pēteris Tabūns.

P.Tabūns (TB/LNNK). Cienījamie kolēģi! Te ir visai būtiska lieta. Faktiski tas nav atbalstīts, bet vajadzētu atbalstīt šo priekšlikumu, jo atšķirība te ir ļoti būtiska. Pēc tam atbalstītajā priekšlikumā Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija veic to personu uzskaiti. Bet ir svarīgi apzināt to personu loku, kuri vēlas doties prom uz savu dzimteni. Un šo personu loku neviens, neviena no Latvijas valsts institūcijām neatzina. Šādas uzskaites nav. Un neparedz diemžēl! Šo darbu daļēji veic Krievijas vēstniecība. Un mēs tikai no turienes uzzinām, ka it kā reizēm pavīd skaitlis 30 000, 40 000, 60 000. Dažreiz pat 100 000, ka tur ir pieteikušies, kuri vēlas aizbraukt. Kuri vēlas aizbraukt! Tātad, lai mēs beidzot risinātu šo problēmu, un šo problēmu nāksies risināt, jo tā pirmkārt ir humāna un cilvēcīga lieta — palīdzēt cilvēkiem aizbraukt uz savu dzimteni, ko neesam darījuši valstiskā līmenī. Diemžēl! Tāpēc šeit ir jābūt kādai institūcijai, kas apzina, kas noskaidro šo personu loku, kas piesakās mūsu valsts institūcijā, nevis citas valsts vēstniecībā. Vai tā nav normāla doma? Vai tā nav normāla nostādne? Es domāju, ka pilnīgi pareizi tas ir.

Un tādēļ es lūdzu, kolēģi, ieskatīties vēlreiz šajā priekšlikumā un nobalsot par šo priekšlikumu, jo tas ir absolūti atšķirīgs no komisijas priekšlikuma.

Paldies par uzmanību!

Sēdes vadītājs. Aleksandrs Kiršteins.

A.Kiršteins (TP). Godājamais prezidij! Godājamie deputāti! Es piekrītu iepriekšējam runātājam zināmā mērā. Jo kas ir interesanti un kas mani vienmēr pārsteidz? Tad, kad tika savā laikā gatavota sabiedrības integrācijas programma, Latvijā nebija veikta nekāda aptauja, un absolūti nebija statistikas par to, cik cilvēku grib izbraukt uz bijušajām NVS valstīm un cik cilvēku ir tie, kuri gribētu emigrēt nākotnē uz Eiropas Savienības valstīm. Un mani pārsteidza, ka līdz šim brīdim ir atšķirīgi dati. Es atceros vienu Eiropas Savienības apmaksātu pētījumu. Ja nemaldos, tur bija kaut kas ap 20% uzrādīts cilvēku, kuri gribētu izceļot uz Rietumeiropas valstīm pēc Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā. Tātad, ja nepilns pusmiljons nepilsoņu, no kuriem kāda ceturtā daļa grib atgriezties atpakaļ uz bijušajām NVS valstīm nākotnē, tad, kad uzlabosies situācija, un daļa, kura gribētu izbraukt uz Rietumeiropu, tātad šī kopējā daļa jau varētu būt 50%, tad jūs sapratīsiet, ka, sastādot dažādas integrācijas programmas, ir ļoti liela atšķirība pēc finansiālā nodrošinājuma atkarībā no tā, vai tas ir vajadzīgs pusmiljonam, vai tas ir vajadzīgs 250 tūkstošiem.

Mani izbrīna arī tas, jo es personīgi biju ierosinājis tautas skaitīšanas laikā ieviest šādu aili cilvēkiem, vai viņi vēlas izbraukt atpakaļ uz savām izcelsmes zemēm, vai viņi gribētu emigrēt uz Rietumeiropu. Faktiski Latvijas ārpolitikā ir bijusi liela kļūda, jo saskaņā ar Jaltas un Potsdamas konferences lēmumiem Rietumi, kas bija atbildīgi par to, ka šeit viņi pieļāva padomju karaspēka klātbūtni, viņiem būtu jāuzņemas zināma atbildība par kādiem pāris simts tūkstošiem cilvēku, kuri gribētu izceļot uz Rietumiem. Un es domāju, ka ne mums, Saeimas deputātiem, ne Latvijas valdībai, ne Latvijas sabiedrībai nekādā mērā nebūtu jāierobežo tie cilvēki, kuri gribētu baudīt, teiksim, lielākus labumus un izceļot arī uz Rietumiem. Tā kā šinī gadījumā es jebkurā gadījumā atbalstītu to, ka noteikti ir jāapzina šis cilvēku skaits. Es pat pieļauju domu, ka šī apzināšana nenotika apzināti, jo mēs par to savā laikā runājām Ārlietu komisijā, šie priekšlikumi tika izteikti gan Latvijas valdībai, gan ārlietu ministram Indulim Bērziņam. Ļoti dīvaini bija, ka Eiropas Savienība finansēja krieviski runājošo cilvēku vidū šo aptauju, kura netika reklamēta Latvijā. Šie aptaujas dati... tie parādījās dažās krievu avīzēs, tie netika oficiāli iesniegti valdībai un tā tālāk. Līdz ar to, ja mēs neatbalstām šo priekšlikumu par apzināšanu, faktiski mēs paši ņirgājamies par tā saucamo integrācijas programmu, kura faktiski būtu vairāk jāorientē uz to, lai neaizkavētu cilvēkus doties tur, kur viņi vēlas, un būtu jāpārorientē sociāli dažādu invalīdu, sociāli atpalikušu cilvēku varbūt integrēšanai sabiedrībā, bet nevajadzētu to pagriezt kaut kādā etniskā plāksnē šeit. Tā ka te ir ļoti daudzas problēmas, un mēs tās nevaram apskatīt, bet katrā ziņā šī apzināšana, tas ir pirmais, lai vispār varētu kaut ko darīt. Jo bez statistikas datiem mēs vispār nespējam pieņemt nevienu lēmumu. Man ir vēlreiz jāsaka ... es ceru, ka mēs šo kļūdu novērsīsim, ka pēdējo trīs četru gadu darbs ir bijis lielā mērā fikcija. Paldies!

Sēdes vadītājs. Antons Seiksts.

A.Seiksts (LC). Godātais priekšsēdētāj! Godātie kolēģi! Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija mēģina nekad neaizmirst, ka tā ir cilvēktiesību komisija. Pirmkārt.

Un kolēģis Aleksandrs Kiršteina kungs pats laikam neapzinoties precīzi norādīja, ka piedāvātā redakcija, kolēģa Jura Vidiņa redakcijā, ir etniskais dalījums, kas nav ne juridiski, ne cilvēktiesiski nekādā veidā iestrādājams likumos.

Otrkārt. Kā notiks apzināšana? Ar kāju durvīs? Aptaujājot? Piespiežot atbildēt?

Un treškārt. Finansu ministrijas atzinums, ka tas prasīs nopietnus līdzekļus, Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisiju piespieda pieņemt tādu redakciju, kādu mēs piedāvājam.

Es ļoti lūdzu atbalstīt mūsu komisijas viedokli! Paldies!

Sēdes vadītājs. Boriss Cilevičs.

B.Cilevičs (PCTVL). Cienījamie kolēģi! Es aicinu jūs tomēr skatīties uz šo jautājumu kā uz juridisku, ne uz politisku jautājumu. Apzināt var visu ko. Bet pastāv vispārējs princips, kas visos cilvēktiesību dokumentos ir ietverts, — katram cilvēkam ir tiesības izbraukt no jebkuras valsts, ieskaitot viņa paša valsti. Protams, ierobežojumi var būt saistīti tikai ar kaut kādām neizpildītām saistībām pret valsti. Bet iebraukt kādā citā valstī nevienam automātisku tiesību nav. Tātad jautājumu par to, vai cilvēks var izbraukt uz citu valsti, lemj tā valsts, kurā viņš iebrauc, nevis tā valsts, no kuras šis cilvēks izbrauc.

Tāpēc tas ir pilnīgi pareizi, kā Tabūna kungs teica, ka to personu uzskaiti, kas grib pārcelties uz Krieviju, veic Krievija, nevis mēs. Tie cilvēki, kas brauc uz Vāciju vai grib izbraukt uz Vāciju, viņi griežas Vācijas vēstniecībā, nevis kaut kādā repatriācijas centrā vai kādā citā mūsu institūcijā.

Tā kā vienkārši nekāda Latvijas institūcija nevar pieņemt lēmumu, vai cilvēkiem ļaut izbraukt vai ne. To lems tā valsts, uz kuru šis cilvēks brauc. Tāpēc būsim juridiski korekti! Principā gan tas, gan šis formulējums lietas būtību nemaina.

Protams, es pilnīgi piekrītu gan Seiksta kungam, gan Kiršteina kungam, ka diez vai tas būtu pareizi dalīt likuma līmenī etniskos latviešus un cittautiešus, bet apzināt tos, būs papildu slodze Repatriācijas centram. Šis jautājums, kā Tabūna kungs atceras, ļoti sīki tika diskutēts komisijas sēdē, un principā gan Repatriācijas centrs, gan Juridiskais birojs, gan pieaicinātie eksperti atbalstīja tieši komisijas piedāvāto formulējumu, un es aicinu jūs neatbalstīt 8.priekšlikumu, bet atbalstīt 9.priekšlikumu, kas daudz precīzāk izsaka lietas būtību. Paldies!

Sēdes vadītājs. Debates slēdzu. Komisijas vārdā — Inese Birzniece.

I.Birzniece. Jā, tiešām mēs šo priekšlikumu ilgi debatējām un pārrunājām komisijas sēdē. Likumiem jābūt praktiskiem. Kā praktiski mēs varētu paveikt un īstenot šo apzināšanu? Tiešām, kā Kārlis jau prasīja... Mēs iesim... Iestāde ies klauvēt pie katra cittautieša dzīvokļa durvīm un prasīs — jūs gribat braukt? Jūs gribat braukt? Tas ir pavisam bezjēdzīgi.

Mēs daļēji esam atbalstījuši Vidiņa kunga priekšlikumu, ja salīdzina esošā likuma tekstu ar 9.priekšlikuma tekstu, kur mēs iekļāvām frāzi — veic to personu uzskaiti, kuras vēlas izceļot un kuras izceļo no Latvijas.... nekā apzina un veic cittautiešu uzskaiti. Tātad... Un kā mēs varēsim zināt? Kaut kad tālā nākotnē pēc desmit gadiem kāds grib braukt uz Ameriku? Jā, vienmēr var gribēt. Vai ko tas līdzēs? Cik precīza būs šāda it kā apzināšana?

Tātad no visādiem juridiskajiem un cilvēktiesību aspektiem arī es aicinu noraidīt 8.priekšlikumu un atbalstīt Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas 9.priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 8. — deputāta Vidiņa priekšlikumu. Lūdzu rezultātu! Par — 28, pret — 16, atturas — 34. Priekšlikums nav guvis atbalstu.

Par 9. priekšlikumu iebildumu nav. Tālāk, lūdzu!

I.Birzniece. Paldies!

10.priekšlikums — Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija precizē likuma 8.panta pirmās daļas redakciju. Mēs atbalstījām.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

I.Birzniece. 11. — deputāta Daiņa Stalta priekšlikumu par 8.panta 3.daļu — mēs atbalstījām, pārveidojot šo jēdzienu 12.priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Atklājam debates par 11.priekšlikumu. Dainis Stalts.

D.Stalts (TB/LNNK). Godājamais Prezidij! Kolēģi! Gribu izteikt atzinību Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai par izpratni. Izsaku vienlaikus arī vēlējumies, lai laika gaitā nenotiktu tā, ka no Ziemeļāfrikas lībieši sāktu ierasties šeit, bet runāju par priekšlikumu, kas ir manis izteikts manā 11. priekšlikumā un kas taču būtībā ir daļēji atbalstīts. Es domāju, ka arīdzan tas precīzāk izsaka to situāciju, kāda ir šajā priekšlikumā izteikta, proti, ka tie cilvēki, kuri vēlas atgriezties uz savu tēvzemi, tad viņiem ir izdarāma pretimnākšana, un, ja šī pretimnākšana ir no pašvaldību puses, tātad veicot pašvaldībām savus pienākumus repatriācijas jautājumu risināšanā, tad, lūk, tieši, ja pašvaldības administratīvajā teritorijā ir brīvs pašvaldībai piederošs zemesgabals ar apbūves tiesībām, lūk, šī ir tā nianse, ka šim zemesgabalam jābūt ar apbūves tiesībām.

Un tālabad es pastāvu un aicinu atbalstīt manu priekšlikumu. Paldies!

Sēdes vadītājs. Debates slēdzu. Komisijas vārdā vēlaties ko piebilst?

I.Birzniece. Jā, mēs arī pārrunājām ar Juridisko biroju, ekspertiem, un es piekrītu Stalta kungam... deputātam Staltam, ka mums vajadzēja rakstīt tabulā, ka daļēji atbalstīts viņa priekšlikums, jo nevar šajā likumā tikt dota pirmā prioritāte repatriantiem uz brīvās zemes, lai uzbūvētu dzīvojamās mājas. Ir jāsaka, ka Pašvaldību likumā noteiktā kārtībā var piešķirt repatriantam šādu zemesgabalu. Un tad tajā likumā būtu jāieliek šāda prioritāte. Bet nevaram tikai šajā vienā Repatriācijas likumā to panākt.

Tātad es aicinātu neatbalstīt 11.priekšlikumu un atbalstīt 12. priekšlikumu!

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 11. — deputāta Stalta priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par — 16, pret — 6, atturas — 48. Priekšlikums nav atbalstīts.

Par 12.priekšlikumu iebildumu nav. Tālāk, lūdzu!

I.Birzniece. 13.priekšlikumu ir redakcionāli grozījumi no Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas 9.pantā. Mēs atbalstījām.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

I.Birzniece. 14. priekšlikums — Juridiskā biroja redakcionāli grozījumi 9.pantā. Mēs atbalstījām.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

I.Birzniece. 15.priekšlikums — Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas precizējums 9.panta ceturtajā daļā. Mēs atbalstījām.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

I.Birzniece. 16. — Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšlikums — 9.1.panta pirmā daļa ir redakcionāli mainīta.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

I.Birzniece. 17. priekšlikums — arī ir Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas, 9.1.panta pirmā daļa, 2., 3.punkts redakcionāli mainīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

I.Birzniece. 18. — Juridiskā biroja grozījumi 19.1.panta otrajā daļā.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

I.Birzniece. 19.priekšlikums — deputāta Stalta. Mēs atbalstījām, iekļāvām to 20.priekšlikumā no Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas par 9.1.panta otro daļu.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Birzniece. 21.priekšlikums — Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija — 9.1.panta trešo daļu redakcionāli mainīt.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

I.Birzniece. 22.priekšlikums no deputāta Daiņa Stalta — daļēji atbalstījām, iekļaujot to 23. — Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

I.Birzniece. 24.priekšlikums — Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija — redakcionāli mainīt 9.2.panta trešo daļu.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

I.Birzniece. 25. — Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija — redakcionāli maina 11.panta pirmās daļas pirmo teikumu.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

I.Birzniece. 26. — Juridiskais birojs — 11.panta otrās daļas redakcionāli grozījumi.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

I.Birzniece. 27. — Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija — precizē 12.panta pirmās daļas 3.punktu.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

I.Birzniece. 28. priekšlikums arī ir Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas — precizēt likumā 12.panta otro daļu redakcionāli.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

I.Birzniece. Juridiskā biroja priekšlikumu par 12.panta ceturto daļu mēs atbalstījām, iekļāvām 30.priekšlikumā no Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

I.Birzniece. 31.priekšlikums no Juridiskā biroja — 19.panta pirmās daļas redakcionāli grozījumi.

Sēdes vadītājs. 30. un 31. priekšlikums tiek atbalstīts.

I.Birzniece. 32.priekšlikums — Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas — 19.panta otrās un trešās daļas redakcionāli grozījumi.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumi.

I.Birzniece. 33. — Juridiskā biroja precizēts likuma stāšanās laiks. Mēs atbalstījām šo te 34.priekšlikumu — mainīt datumus un redakcionāli izslēgt, ka likums stājas spēkā jau 2002.gada 1.jūlijā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Birzniece. Tad es prasu atbalstīt otrā lasījumā, jā...

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par — 75, pret — nav, atturas — 2. Otrajā lasījumā likumprojekts pieņemts.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam.

I.Birzniece. Jā, priekšlikumus trešajam lasījumam iesniedziet līdz 15.ok-tobrim.

Sēdes vadītājs. 15.oktobris. Paldies! Iebildumu nav.

I.Birzniece. Paldies!

Sēdes vadītājs. Izskatām likumprojektu “Grozījumi Kooperatīvo sabiedrību likumā”. Pirmais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā — deputāts Kārlis Leiškalns.

K.Leiškalns (LC). Dāmas un kungi! Strādāsim ar dokumentu, kura numurs 4928, “Grozījumi Kooperatīvo sabiedrību likumā”. Šeit man jāatgādina, ka parlaments šo likumu pieņēma pavisam nesen. Bet, kā ir izrādījies, vesela virkne kooperatīvo sabiedrību, šeit tas jāattiecina uz dzīvokļu kooperatīvajām sabiedrībām, uzskata, ka tās netiks galā ar tiem uzdevumiem vai tiem pasākumiem, kurus parlaments tiem ir uzdevis valžu vai pārvalžu institūtu veidošanā. Parlaments, protams, vienmēr ieklausās sabiedrībā un ir gatavs pagarināt šos termiņus, tāpēc es lūdzu jūs atbalstīt šā likuma steidzamību un pirmo lasījumu jau šodien.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta atzīšanu par steidzamu! Lūdzu rezultātu! Par — 71, pret un atturas — nav. Likumprojekts par steidzamu atzīts.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par — 73, pret un atturas — nav. Pirmajā lasījumā pieņemts.

K.Leiškalns. Paldies, draugi! Bija tik patīkami ar jums strādāt, un tas tūlīt beigsies, bet priekšlikumus lūgšu iesniegt līdz 15.oktobrim šajā gadā un izskatīšanu 17.oktobrī, kas ir ceturtdien.

Sēdes vadītājs. Paldies! Deputāti piekrīt.

K.Leiškalns. Paldies!

Sēdes vadītājs. Izskatām likumprojektu “Grozījumi likumā “Par autoceļiem””. Pirmais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā — deputāts Kārlis Leiškalns.

K.Leiškalns (LC). Dāmas un kungi! “Grozījumi likumā “Par autoceļiem”” ir jūsu darba dokuments ar nr. 4930. Ministru kabineta sagatavots grozījums, kuram desmit deputāti lūdz steidzamību. Ārkārtīgi lūdzu atbalstīt šā likuma steidzamību un izskatīšanu pirmajā un varbūt pat otrajā lasījumā, jo šeit ir runa tikai un vienīgi par deleģējumu Ministru kabinetam izdot noteikumus.

Sēdes vadītājs. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par likumprojekta atzīšanu par steidzamu! Lūdzu rezultātu! Par — 60, pret — 13, neviens neatturas. Likumprojekts par steidzamu atzīts.

K.Leiškalns. Aicinu atbalstīt pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Balsosim par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par — 73, pret un atturas — nav. Pirmajā lasījumā pieņemts.

K.Leiškalns. Augsti godājamie, dāmas un kungi! Paldies! Un aicinu jūs nobalsot arī otrajā lasījumā, ja nevienam no deputātiem nav iebildumu.

Sēdes vadītājs. Iebildumus deputāti neceļ. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi likumā “Par autoceļiem”” pieņemšanu otrajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par — 64, pret — nav, atturas — 1. Likums pieņemts.

Nākamais — likumprojekts “Grozījumi likumā “Par valsts noslēpumu””. Pirmais lasījums.

Aizsardzības un iekšlietu komisijas vārdā — deputāts Dzintars Kudums.

Dz.Kudums (TB/LNNK). Augsti godātais Prezidij! Augsti godātie kolēģi! Aizsardzības un iekšlietu komisija apsprieda grozījumus likumā “Par valsts noslēpumu” un atbalstīja pirmajam lasījumam. Mēs esam arī saņēmuši Rišarda Labanovska parakstītu atzinumu no Ārlietu komisijas. Lūdzam arī parlamentu atbalstīt pirmajā lasījumā!

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi likumā “Par valsts noslēpumu”” pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par — 68, pret un atturas — nav. Pirmajā lasījumā pieņemts.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam?

Dz.Kudums. 15.oktobris.

Sēdes vadītājs. 15.oktobris. Paldies!

Nākamais — likumprojekts “Grozījumi likumā “Par valsts un pašvaldību uzņēmumu pārveidošanu statūtsabiedrībās””. Otrais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā — deputāts Kārlis Leiškalns.

K.Leiškalns (LC). Priekšsēdētāja kungs! Dāmas un kungi! Darba dokuments nr. 5015. “Grozījumi likumā “Par valsts un pašvaldību uzņēmumu pārveidošanu statūtsabiedrībās”. Sagatavotā tabula ir ārkārtīgi bieza, bet tajā nav neviena priekšlikuma. Tāpēc aicinu jūs nobalsot otrajā lasījumā!

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par — 74, pret un atturas — nav. Otrajā lasījumā pieņemts.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš?

K.Leiškalns. Aicinu iesniegt priekšlikumus līdz 15.oktobrim — otrdien.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt. Paldies!

Nākamais — likumprojekts “Grozījumi likumā “Par ieguldījumu sabiedrībām””. Otrais lasījums.

Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas vārdā — deputāts Vents Balodis.

V.Balodis (TB/LNNK). Godātie deputāti! Darba dokuments ir ar nr. 5016. Budžeta un finansu (nodokļu) komisija nav saņēmusi otrajam lasījumam nevienu priekšlikumu un lūdz deputātus atbalstīt grozījumus otrajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par — 68, pret un atturas — nav. Otrajā lasījumā likumprojekts pieņemts.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam?

V.Balodis. 15.oktobris.

Sēdes vadītājs. Paldies! Iebildumu nav.

Nākamais — likumprojekts “Grozījumi likumā “Par apdrošināšanas līgumu””. Otrais lasījums.

Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas vārdā — Vents Balodis.

V.Balodis (TB/LNNK). Godātie deputāti! Darba dokuments mums ir ar nr.5017. Un jāsaka, ka arī šeit Budžeta un finansu (nodokļu) komisija otrajam lasījumam nav saņēmusi nekādus ierosinājumus. Un tāpēc es lūdzu deputātus atbalstīt grozījumus otrajā lasījumā Saeimā!

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par — 74, pret un atturas — nav. Otrajā lasījumā pieņemts.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš?

V.Balodis. Lūdzu iesniegt priekšlikumus līdz 15.oktobrim.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

Izskatām — likumprojektu “Grozījumi Hipotekāro ķīlu zīmju likumā”. Otrais lasījums.

Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas vārdā — deputāts Vents Balodis.

V.Balodis (TB/LNNK). Godātie deputāti! Strādāsim ar darba dokumentu ar nr.5020, kur ir apkopoti priekšlikumi, un...

1. ir deputāta Baloža priekšlikums, kas lūdz papildināt 9.panta pirmo daļu ar jaunu 4.apakšpunktu. Budžeta un finansu (nodokļu) komisija to ir atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

V.Balodis. 2. arī ir deputāta Venta Baloža priekšlikums, kas paredz izteikt 9.panta piekto daļu jaunā redakcijā, un Budžeta un finansu (nodokļu) komisija to ir atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

V.Balodis. 3. ir deputāta Venta Baloža priekšlikums, kas paredz papildināt 24.panta otro daļu ar jaunu 3.apakšpunktu. Budžeta un finansu (nodokļu) komisija to arī ir atbalstījusi.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

V.Balodis. Mēs esam izskatījuši visus priekšlikumus, un lūdzu deputātus atbalstīt šos grozījumus otrajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par — 66, pret un atturas — nav. Otrajā lasījumā likumprojekts pieņemts.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam?

V.Balodis. Gaidīsim jūsu priekšlikumus līdz 15.oktobrim.

Sēdes vadītājs. Paldies!

Izskatām — likumprojektu “Par nekustamā īpašuma nodošanu Rīgas Ebreju kopienai”. Pirmais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā — deputāts Linards Muciņš.

L.Muciņš (LC). Cienījamo priekšsēdētāj! Cienījamie deputāti! Ministru kabinets Saeimā iesniedzis likumprojektu “Par nekustamā īpašuma nodošanu Rīgas Ebreju kopienai”. Rīgas Ebreju kopienai šobrīd ar Ministru kabineta jeb precīzāk Ministru padomes lēmumu ir nodota bez atlīdzības ēka Rīgā, Skolas ielā 6. To jau tūlīt pēc neatkarības atjaunošanas izdarīja Ivara Godmaņa vadītā Ministru Padome. Taču tajā laikā mums neeksistēja speciāla likumdošana par to, kādā veidā attiecīgām sabiedriskajām organizācijām vai bijušajiem īpašniekiem atgriežami viņu īpašumi, un, par cik šī sabiedriskā organizācija Rīgas Ebreju kopiena faktiski ir visu Rīgas ebreju sabiedriskā organizācija, bet viņa saucas savādāk kā tā organizācija, kura bija pirms kara, kurai piederēja šis nams un kura šo namu izmantoja, tad mums Juridiskajā komisijā radās zināmas problēmas tīri tehniski, kamēr šis likumprojekts varēja tikt virzīts pirmajā lasījumā, jo bija arī jāatrisina jautājums par zemi, jo Ministru padome savā laikā nodeva tikai ēku. Mēs uzskatām, ka jānodod ir viss nekustamais īpašums, arī zemes gabals. Bet tajā pašā laikā arī ēka... vēlreiz jāakceptē tās nodošana šai organizācijai.

Tajā pašā laikā to īsti nevar saukt par īpašuma atgriešanu, tā tomēr ir cita organizācija, un mēs tai nododam par jaunu.

Rīgas Ebreju kopiena veica par savu naudu attiecīgā zemes gabala uzmērīšanu un reģistrāciju, kadastra reģistrā saņēma šo te numuru un tādā veidā mēs varam risināt šodien šo jautājumu pirmajā lasījumā.

Juridiskā komisija atbalstīja šo likumprojektu, un aicinām šo likumprojektu atbalstīt. Mēs arī uzskatījām, ka šim likumprojektam ir jāpiešķir steidzamība. Aicinu piešķirt šo steidzamību!

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta atzīšanu par steidzamu. Lūdzu rezultātu! Par — 57, pret un atturas — nav. Likumprojekts par steidzamu atzīts.

Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par — 68, pret un atturas — nav. Pirmajā lasījumā likumprojekts pieņemts.

L.Muciņš. Aicinu priekšlikumus iesniegt līdz 15.oktobrim un izskatīt 17.oktobrī otrajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt. Paldies!

Nākamais — likumprojekts “Par nekustamā īpašuma nodošanu Rīgas rajona Brīvprātīgo ugunsdzēsēju biedrībai”. Pirmais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā — deputāts Linards Muciņš.

L.Muciņš (LC). Cienījamo priekšsēdētāj, cienījamie deputāti! Juridiskajā komisijā bija ienākuši arī dokumenti par nepieciešamību atrisināt jautājumu ar Rīgas rajona Brīvprātīgo ugunsdzēsēju biedrības īpašumu, kas faktiski atrodas šīs Brīvprātīgo ugunsdzēsēju biedrības valdījumā un lietošanā, taču īpašuma tiesības sakarā ar mūsu likumdošanas individuālo raksturu šajos jautājumos nevarēja tikt atjaunotas un nevarēja tikt reģistrētas zemesgrāmatā.

Arī mēs šo jautājumu izskatījām kādu laiku atpakaļ un uzdevām Rīgas rajona Brīvprātīgo ugunsdzēsēju biedrībai veikt nepieciešamos uzmērījumus un nepieciešamo ēku attiecīgo reģistrāciju, un šobrīd mums ir sagatavots likumprojekts ar reģistra nr. 1414, kas paredz nodot biedrības īpašumā bez atlīdzības zemes gabalu, jo ēkas attiecīgi biedrība ir reģistrējusi zemesgrāmatā.

Līdz ar to tādā veidā mēs atrisinātu šo problēmu, ka ēkas jau pieder un ir reģistrētas zemesgrāmatā Rīgas rajona Brīvprātīgo ugunsdzēsēju biedrībai Siguldā, bet faktiski zemes gabala, kurš pirms kara ir atradies viņu īpašumā, īpašumtiesības nav atrisinātas.

Bez tam tajā laikā vēsturiski ir radusies arī problēma par šī zemes gabala platību. Un šī platība... tātad bija nepieciešams uzmērīšanas rezultātā precizēt un piešķirt tai kadastra numuru. Tagad šie jautājumi ir atrisināti, šīs darbības ir izdarītas, un es aicinu jūs atbalstīt šo likumprojektu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par — 73, pret un atturas — nav. Pirmajā lasījumā likumprojekts pieņemts.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš ?

L.Muciņš. 15.oktobris. Izskatīšana — 17.oktobrī.

Sēdes vadītājs. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš — 15.oktobris.

Nākamais — likumprojekts “Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā”. Otrais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā — deputāts Linards Muciņš.

L.Muciņš (LC). Cienījamo priekšsēdētāj! Cienījamie deputāti! Juridiskā komisija ir izskatījusi likumprojektu “Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā” otrajam lasījumam, iekļaujot tajā veselu rindu citu nelielu likumprojektu. Juridiskā komisija izskatīja un lēma par sekojošiem priekšlikumiem.

1. — deputāta Klementjeva priekšlikums — Juridiskajā komisijā neguva atbalstu.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 2. — deputāta Klementjeva priekšlikums — Juridiskajā komisijā netika atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 3. — likumprojekta nr.1356 priekšlikums — tika atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 4. — Juridiskā biroja priekšlikums — tika atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 5. — Juridiskā biroja priekšlikums — tika atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 6. — Juridiskā biroja priekšlikums — tika atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 7.priekšlikums, 8.priekšlikums un 9.priekšlikums tika atbalstīts otrajam lasījumam, iestrādājot to 125.pantā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

L.Muciņš. 10. — Juridiskā biroja priekšlikums — tika atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 11. — Juridiskā biroja priekšlikums — tika atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 12. — Juridiskā biroja priekšlikums — tika atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 13. — Juridiskā biroja priekšlikums — tika atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 14. — likumprojekta nr.1372 priekšlikums — tika atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 15. — Juridiskā biroja priekšlikums — tika atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 16. — Juridiskā biroja priekšlikums — tika atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 17. — Juridiskā biroja priekšlikums — tiek atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 18. — Juridiskā biroja priekšlikums — tika atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 19. — Juridiskā biroja priekšlikums — tika atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 20. — likumprojekta ar reģistra nr.1346. priekšlikums — tika atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. Analogs 21.priekšlikums. Tika atbalstīts daļēji Juridiskās komisijas 22.priekšlikumā, kas tika atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

L.Muciņš. 23. — analogs priekšlikums — tika atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 24. — Juridiskās komisijas priekšlikums — tika atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 25. — likumprojekts ar reģistra nr.1346 — tika atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 26. — analogs priekšlikums — tika atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 27. — likumprojekta ar reģistra nr.1270 priekšlikums — tika atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 28. priekšlikums — likumprojekts ar reģistra nr.1079 — tika atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 29. — nr. 1270. likumprojekta reģistra priekšlikums — tika atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 30. — Mandātu un iesniegumu komisijas priekšlikums — tika atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 31. — Juridiskā biroja priekšlikums — tika atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 32. — Juridiskā biroja priekšlikums — ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 33. — Juridiskā biroja priekšlikums — ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 34. — Juridiskā biroja priekšlikums — ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 35. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 36. — Juridiskās komisijas priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 37. — likumprojekta nr.1356 priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 38. — analogs priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 39. — analogs priekšlikums — atbalstīts daļēji 40. — Juridiskās komisijas priekšlikumā, kas atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

L.Muciņš. 41. — likumprojekta nr.1356 priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 42. — analogs priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 43. — analogs priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 44. — analogs priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 45. — analogs priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 46. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 47. — likumprojekta nr.1270 priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 48. — analogs priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 49. — analogs priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 50. — likumprojekta nr.1164 priekšlikums — atbalstīts daļēji...

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. ... attiecīgajā 201. prim pantā.

Sēdes vadītājs. Tālāk, lūdzu!

L.Muciņš. 51. — likumprojekta nr.1356 priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 52. — likumprojekta nr.1270 priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 53. — analogs priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 54. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 55. — likumprojekta nr.1164 priekšlikums — nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 56. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 57. — likumprojekta nr.1356 priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 58. — Juridiskās komisijas priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 59. — likumprojekta ar reģistra nr.1270 priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 60. — likumprojekta ar reģistra nr.1368 priekšlikums — nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt komisijai.

L.Muciņš. 61. priekšlikums — likumprojekta ar reģistra nr. 1368. Nav atbalstīts. Tāpat kā arī vakar mēs neatbalstījām priekšlikumus Radio un televīzijas likumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt komisijas viedoklim.

L.Muciņš. 62. priekšlikums — likumprojekta nr. 1356. Priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 63. — analogs priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 64. — likumprojekta nr. 1356 priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 65. — analogs priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 66. — analogs priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 67. — analogs priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 68. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 69. — likumprojekta nr.1164 priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 70. — likumprojekta nr. 872 priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš.71. — likumprojekta nr.872 priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 72. — Juridiskās komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 73. — likumprojekta nr. 872 priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta komisijas viedokli.

L.Muciņš. 74. — likumprojekta nr. 1346 priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 75. — Juridiskās komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. Aicinu atbalstīt likumprojektu otrajā lasījumā!

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par — 63, pret — 12, atturas — 2. Otrajā lasījumā likumprojekts pieņemts.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš?

L.Muciņš. 15. oktobris.

Sēdes vadītājs. Paldies!

Izskatām likumprojektu “Par audzinoša rakstura piespiedu līdzekļu piemērošanu bērniem”. Otrais lasījums.

Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas vārdā — deputāts Ilmārs Geige.

I.Geige (LC). Godātie deputāti! Strādāsim ar dokumentu nr. 5027 — likumprojektu “Par audzinoša rakstura piespiedu līdzekļu piemērošanu bērniem”. Otrais lasījums.

Tātad 1. — Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

I.Geige. 2. — atbildīgās komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

I.Geige. 3. — Labklājības ministrijas parlamentārā sekretāra Mauliņa priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

I.Geige. 4. — Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšlikums. Ir daļēji atbalstīts un iestrādāts atbildīgās komisijas 5.priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Geige. 5. — atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tālāk, lūdzu!

I.Geige. 6. — atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

I.Geige. 7. — atbildīgās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

I.Geige. 8. — arī atbildīgās komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts, un jāskatās ir vēl atbildīgās komisijas 27. priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Tālāk, lūdzu!

I.Geige. 9. — deputātu Jurkāna, Golubova, Bekasova un pārējo priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

I.Geige. 10. — labklājības ministra Požarnova priekšlikums. Atbalstīts un iestrādāts arī 27.priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

I.Geige. 11. — deputāta Ābiķa priekšlikums. Ir daļēji atbalstīts un iestrādāts nākamajā 12.priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Geige. Tātad 12. — atbildīgās komisijas priekšlikums — ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tālāk, lūdzu!

I.Geige. 13. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

I.Geige. 14. — deputātu Jurkāna, Golubova, Bekasova priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 14. — deputātu grupas priekšlikumu! Lūdzu rezultātu! Par — 15, pret — 11, atturas — 37. Priekšlikums nav guvis atbalstu.

I.Geige. 15. — Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts un iestrādāts atbildīgās komisijas nākamajā priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt atbildīgās komisijas viedoklim par 15. un 16.priekšlikumu.

I.Geige. 17. — atbildīgās komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

I.Geige. Tāpat ir atbalstīts arī 18. — atbildīgās komisijas priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

I.Geige. Ir daļēji atbalstīts 19. — deputāta Ābiķa priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

I.Geige. 20. — Juridiskā biroja priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

I.Geige. Tāpat ir atbalstīts 21. — Juridiskā biroja priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

I.Geige. Un 22. — Juridiskā biroja priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

I.Geige. 23. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

I.Geige. Atbildīgās komisijas 24.priekšlikums par 12.pantu ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

I.Geige. 25. — atbildīgās komisijas priekšlikums — ir atbalstīts, tur ir arī redakcionāli labojumi.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

I.Geige. 26. — Juridiskā biroja priekšlikums — ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

I.Geige. 27. — atbildīgās komisijas priekšlikums — ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

I.Geige. 28. — Juridiskā biroja priekšlikums — ir daļēji atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt atbildīgajai komisijai.

I.Geige. 29. — labklājības ministra Požarnova priekšlikums — nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

I.Geige. 30. — Juridiskā biroja priekšlikums — ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Geige. Tāpat ir atbalstīts 31. — Juridiskā biroja priekšlikums, un ir daļēji atbalstīts un iestrādāts atbildīgās komisijas 32.priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Geige. Tātad 32.priekšlikums ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tālāk!

I.Geige. 33. — Juridiskā biroja priekšlikums — izslēgt 19.pantu — ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

I.Geige. 34. — atbildīgās komisijas priekšlikums — atbalstīts. Tur ir jāizdara izmaiņas — izteikt 20.panta pirmās daļas 2.punktu. Papildinājums.

35. ir labklājības ministra Požarnova priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

I.Geige. 36. — atbildīgās komisijas priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

I.Geige. 37. — ir atbalstīts arī atbildīgās komisijas priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

I.Geige. Tāpat ir atbalstīts arī 38. — Juridiskā biroja priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

I.Geige. 39. — atbildīgās komisijas priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

I.Geige. 40. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

I.Geige. Atbalstīts ir 41.priekšlikums, ko iesniegusi atbildīgā komisija.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

I.Geige. Tāpat 42. — atbildīgās komisijas priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

I.Geige. 43.priekšlikums, ko iesnieguši deputāti Jurkāns, Golubovs, Bekasovs, nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Geige. 44. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

I.Geige. Atbalstīts ir arī atbildīgās komisijas 45.priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

I.Geige. Un atbalstīts ir arī atbildīgās komisijas 46.priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

I.Geige. Deputātu Jurkāna, Golubova, Bekasova 47.priekšlikums nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

I.Geige. To pašu deputātu 48.priekšlikums nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

I.Geige. 49. — atbildīgās komisijas priekšlikums — ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

I.Geige. 50. — atbildīgās komisijas priekšlikums — ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

I.Geige. 51. — arī atbildīgās komisijas priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

I.Geige. 52. — atbildīgās komisijas priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

I.Geige. 53. — arī atbildīgās komisijas priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

I.Geige. 54. — atbildīgās komisijas priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

I.Geige. Un arī 55. — atbildīgās komisijas priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Geige. Atbalstīts ir 56. — atbildīgās komisijas priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

I.Geige. Un 57. — atbildīgās komisijas priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

I.Geige. 58. — Juridiskā biroja priekšlikums — ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

I.Geige. 59. — atbildīgās komisijas priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

I.Geige. 60. — atbildīgās komisijas priekšlikums — arī ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

I.Geige. Ir atbalstīts arī 61. — atbildīgās komisijas priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

I.Geige. Ir atbalstīts atbildīgās komisijas 62.priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

I.Geige. 63. — atbildīgās komisijas priekšlikums — ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

I.Geige. Un atbalstīts ir arī 64. — atbildīgās komisijas priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

I.Geige. Paldies deputātiem. Es domāju, ka ļoti veiksmīgi strādāja darba grupa, kurā bija visu attiecīgo ieinteresēto institūciju pārstāvji, tāpēc arī šis projekts tik raiti mums aizgāja. Es aicinu balsot par izskatīšanu otrajā lasījumā!

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par — 66, pret un atturas — nav. Otrajā lasījumā pieņemts.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš?

I.Geige. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam 15.ok-tobris.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt. Paldies!

Izskatām likumprojektu “Ieslodzījuma vietu pārvaldes likums”. Otrais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā — deputāts Linards Muciņš.

L.Muciņš (LC). Cienījamo priekšsēdētāj, cienījamie deputāti! Likumprojekta dokumenta numurs 5031, reģistra numurs 1139.

Juridiskā komisija Ieslodzījuma vietu pārvaldes likumam saņēma vairākus priekšlikumus, kurus attiecīgi izskatīja.

1. — deputāta Jurkāna priekšlikums. Netika atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 2. — Juridiskās komisijas priekšlikums. Tika atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 3. — deputāta Jurkāna priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

L.Muciņš. 4. — Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 5. — Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 6. — deputāta Jurkāna priekšlikums — atbalstīts daļēji 7. — Juridiskās komisijas redakcijā, kas ir atbalstīta.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

L.Muciņš. 8. — Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšlikums nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt atbildīgajai komisijai.

L.Muciņš. 9. — deputāta Jurkāna priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 10. — Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 11. — deputāta Jurkāna priekšlikums — atbalstīts daļēji 12. — Juridiskās komisijas priekšlikumā, kurš ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

L.Muciņš. 13. — Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 14. — Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 15. — Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 16. — Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. Un 17. — Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

L.Muciņš. Aicinu atbalstīt likumprojektu otrajā lasījumā!

Sēdes vadītājs. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par likumprojekta “Ieslodzījuma vietu pārvaldes likums” pieņemšanu otrajā lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par — 69, pret un atturas — nav. Otrajā lasījumā likumprojekts pieņemts.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš?

L.Muciņš. 15.oktobris.

Sēdes vadītājs. Paldies! Deputāti piekrīt.

Izskatām likumprojektu “Jūrlietu pārvaldes un jūras drošības likums”. Otrais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā deputāts Aivars Tiesnesis.

A.Tiesnesis (TP). Cienījamais Prezidij, cienījamie kolēģi! Darba dokuments 1267 — Jūrlietu pārvaldes un jūras drošības likums, otrais lasījums.

Komisija ir saņēmusi sekojošus priekšlikumus.

Iekšlietu ministra Segliņa — komisija neatbalstīja.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Tiesnesis. Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

A.Tiesnesis. 3.priekšlikums — parlamentārais sekretārs Pūķis. Komisija neatbalsta.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Tiesnesis. 4. priekšlikums — Juridiskais birojs. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Tiesnesis. Juridiskais birojs — 5.priekšlikums. Komisija atbalsta.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Tiesnesis. 6. priekšlikums — atbildīgā komisija. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

A.Tiesnesis. 7. priekšlikums — Juridiskais birojs. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Tiesnesis. 8. priekšlikums — Juridiskais birojs. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Tiesnesis. 9.priekšlikums — iekšlietu ministrs Segliņš. Komisija neatbalsta.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt komisijai.

A.Tiesnesis. 10.priekšlikums — Juridiskais birojs. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Tiesnesis. 11.priekšlikums — Juridiskais birojs. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Tiesnesis. 12 priekšlikums — Juridiskais birojs. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Tiesnesis. 13. priekšlikums — Juridiskais birojs. Piekrīt.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Tiesnesis. 14. priekšlikums — parlamentārais sekretārs Pūķis. Daļēji atbalstīts un iestrādāts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt...

A.Tiesnesis. 15. — ...

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt atbildīgās komisijas viedoklim par 14., 15. un 16.priekšlikumu.

A.Tiesnesis. 17. priekšlikums — Juridiskais birojs. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Tiesnesis. 18. priekšlikums — atbildīgās komisijas. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Tiesnesis. 19.priekšlikums — Juridiskais birojs. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Tiesnesis. 20. priekšlikums — Juridiskais birojs. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Tiesnesis. 21.priekšlikums — Juridiskais birojs. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

A.Tiesnesis. Nākamais 22. priekšlikums. Juridiskais birojs. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

A.Tiesnesis. 23. priekšlikums — Juridiskais birojs. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Tiesnesis. 24. priekšlikums — Juridiskais birojs. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Tiesnesis. 25. priekšlikums — Juridiskais birojs. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Tiesnesis. 26. priekšlikums — Juridiskais birojs. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

A.Tiesnesis. 27. priekšlikums — Juridiskais birojs. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

A.Tiesnesis. 28. priekšlikums — Juridiskais birojs — pozitīvi.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Tiesnesis. 29. priekšlikums — arī Juridiskais birojs.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

A.Tiesnesis. 30. priekšlikums — Juridiskais birojs — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Tiesnesis. 31. priekšlikums — Juridiskais birojs.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Tiesnesis. 32. priekšlikums — Juridiskais birojs — pozitīvi.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

A.Tiesnesis. 33. priekšlikums — Juridiskais birojs.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

A.Tiesnesis. 34. priekšlikums — Juridiskais birojs.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

A.Tiesnesis. 35. priekšlikums — Juridiskais birojs.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

A.Tiesnesis. 36.priekšlikums — Juridiskais birojs.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Tiesnesis. Man tos visus apvienot kopā? Nevar, nē? Tie visi ir vienādi. Jā...

Sēdes vadītājs. Tālāk, lūdzu!

A.Tiesnesis. Tālāk uz 6.pantu attiecas 37., 38., 39. priekšlikums — Juridiskais birojs — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts. Tālāk, lūdzu!

A.Tiesnesis. 7.pants — 40., 41. priekšlikums — Juridiskais birojs — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

A.Tiesnesis. Uz 7.pantu attiecas 42. priekšlikums — iekšlietu ministrs Segliņš — neatbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt komisijas viedoklim.

A.Tiesnesis. 43. priekšlikums — Juridiskais birojs — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Tiesnesis. Tā... 44. priekšlikums — ministrs Segliņš — neatbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt komisijai.

A.Tiesnesis. Tālāk uz 8.pantu attiecībā 45., 46., 47., 48., 49., 50., 51., 52., 53., 54., 55., 56., 57., 58., 59., 60., 61., 62., 63., 64... ā, 63.priekšlikums.

Sēdes vadītājs. Līdz 63. priekšlikumam deputāti piekrīt atbildīgās komisijas viedoklim.

A.Tiesnesis. 64.priekšlikums ir par pirmās daļas nosaukuma maiņu. Komisija atbalsta Juridisko biroju.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Tiesnesis. 65. priekšlikums — apakšnodaļas nosaukumā vārdu maiņa — Juridiskais birojs — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Tiesnesis. 66. priekšlikums — Juridiskais birojs — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Tiesnesis. Tālāk 67., 68. un 69.priekšlikums, kas nāk par 11.pantu, — Juridiskais birojs — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

A.Tiesnesis. 70., 71., 72., 73., 74., 75. priekšlikums ir Juridiskā biroja par 11.pantu, tur ir vārdu maiņa, atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

A.Tiesnesis. 76. priekšlikums — ministrs Gorbunovs — ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Tiesnesis. 77. priekšlikums — Juridiskais birojs — ir precizēts, daļēji iestrādāts 78. priekšlikumā — komisijas redakcijā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

A.Tiesnesis. 79., 80., 81., 82. priekšlikums ir par 12.panta 7.daļu. Tur ir iesniedzis Juridiskais birojs un Gorbunova kungs, daļēji iestrādāts un atbalstīts komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt atbildīgās komisijas viedoklim par šiem priekšlikumiem.

A.Tiesnesis. 83. priekšlikums — Juridiskais birojs — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

A.Tiesnesis. 84. priekšlikums — Juridiskais birojs — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

A.Tiesnesis. 85. priekšlikums — parlamentārais sekretārs Pūķis ir daļēji atbalstīts un iestrādāts komisijas variantā nākamajā priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Paldies, tiek atbalstīts.

A.Tiesnesis. 87. priekšlikums ir Pūķa kunga — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Tiesnesis. 88. priekšlikums — Juridiskais birojs — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Tiesnesis. 89., 90. priekšlikums ir par 14.pantu. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

A.Tiesnesis. 91. priekšlikums ir satiksmes ministra Gorbunova un parlamentārā sekretāra Pūķa kunga, ir daļēji atbalstīts un iestrādāts Juridiskā biroja 92.priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

A.Tiesnesis. 93. priekšlikums ir Juridiskā biroja — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

A.Tiesnesis. 94., 95. priekšlikums ir par 16.panta otro daļu, Juridiskais birojs, atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

A.Tiesnesis. 96., 97., 98., 99. priekšlikums — 17.pants, Juridiskais birojs — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

A.Tiesnesis. 100. priekšlikums — Juridiskais birojs — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

A.Tiesnesis. 101. priekšlikums — Juridiskais birojs — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

A.Tiesnesis. 102. priekšlikums — Juridiskais birojs par 19.pantu — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Tiesnesis. 103. priekšlikums — Juridiskais birojs — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

A.Tiesnesis. 104. priekšlikums — Juridiskais birojs — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

A.Tiesnesis. 105. priekšlikums — Juridiskais birojs — ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Tiesnesis. 106. priekšlikums— Juridiskais birojs — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

A.Tiesnesis. 107. priekšlikums— parlamentārais sekretārs Pūķis — nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt komisijai.

A.Tiesnesis. Tā, 108. priekšlikums — Juridiskais birojs — ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Tiesnesis. 109. priekšlikums — atbildīgās komisijas precizēts teksts. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildes.

A.Tiesnesis. 110. un 111. ir par 25.panta pirmo daļu — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Tiesnesis. 112. — parlamentārā sekretāra Pūķa priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt komisijai.

A.Tiesnesis. 113. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

A.Tiesnesis. Tālāk ir 114. un 115. — Juridiskā biroja priekšlikumi par 27. panta trešo daļu. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Tiesnesis. 116. — satiksmes ministra A.Gorbunova un parlamentārā sekretāra Pūķa priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta komisijas viedokli.

A.Tiesnesis. 117. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

A.Tiesnesis. 118. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Tiesnesis. 119. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Tiesnesis. Tālāk 120., 121. un 122. — Juridiskā biroja priekšlikumi par 29.panta trešo daļu. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

A.Tiesnesis. 123. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

A.Tiesnesis. 124. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Tiesnesis. 125. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Tiesnesis. 126. — parlamentārā sekretāra Pūķa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

A.Tiesnesis. 127. — Juridiskā biroja priekšlikums par 33.pantu. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

A.Tiesnesis. 128. — satiksmes ministra Gorbunova un parlamentārā sekretāra Pūķa priekšlikums. Daļēji atbalstīts un iestrādāts Juridiskā biroja 129. priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

A.Tiesnesis. 130. — satiksmes ministra Gorbunova priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Tiesnesis. 131. — satiksmes ministra Gorbunova priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

A.Tiesnesis. 132., 133. — Juridiskā biroja priekšlikumi par 35.panta otro daļu. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Tiesnesis. 134. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Tiesnesis. 136. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. 135. un 136. priekšlikums — atbalstīti.

A.Tiesnesis. Paldies!

Sēdes vadītājs. Tālāk, lūdzu!

A.Tiesnesis. 137. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

A.Tiesnesis. 138. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Tiesnesis. 139. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Tiesnesis. 140. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Tiesnesis. 141. — iekšlietu ministra Segliņa priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt komisijai.

A.Tiesnesis. 142., 143. — Juridiskā biroja priekšlikumi par 44. panta otro daļu. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

A.Tiesnesis. 144. — satiksmes ministra Gorbunova un parlamentārā sekretāra Pūķa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Tiesnesis. 145. — satiksmes ministra Gorbunova priekšlikums. Ir daļēji iestrādāts 146. — Juridiskā biroja priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Tiesnesis. 147., 148. — Juridiskā biroja priekšlikumi. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

A.Tiesnesis. 149. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Tiesnesis. 150. — satiksmes ministra Gorbunova un parlamentārā sekretāra Pūķa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Tiesnesis. 151. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

A.Tiesnesis. 152. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Tiesnesis. 153. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Tiesnesis. 154. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Tiesnesis. 155., 156. — Juridiskā biroja priekšlikumi. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

A.Tiesnesis. 157. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Tiesnesis. 158. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Tiesnesis. 159. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

A.Tiesnesis. 160. — Juridiskā biroja priekšlikums par nodaļas maiņu. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Tiesnesis. 161. — satiksmes ministra Gorbunova priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Tiesnesis. 162. — satiksmes ministra Gorbunova priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Tiesnesis. 163. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Jūrlietu pārvaldes un jūras drošības likums” pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par — 77, pret un atturas — nav. Otrajā lasījumā pieņemts.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam?

A.Tiesnesis. 15.oktobris.

Sēdes vadītājs. Paldies! Iebildumu nav.

Saeimas Prezidijs ir saņēmis Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikumu iekļaut priekšlikumu — iekļaut šīsdienas sēdes darba kārtībā darba kārtības beigās likumprojektu “Grozījumi likumā “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu”” izskatīšanai pirmajā lasījumā. Iebildumu nav. Iekļauts darba kārtības beigās.

Izskatām likumprojektu “Elektronisko dokumentu likums”. Otrais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā — deputāts Linards Muciņš.

L.Muciņš (LC). Cienījamo priekšsēdētāj! Cienījamie deputāti! “Elektronisko dokumentu likums” — reģistra nr.1017. Izskatāmais dokuments nr.5033.

Juridiskā komisija saņēma virkni priekšlikumu šim likumam un diezgan rūpīgi pārstrādāja un uzlaboja Elektronisko dokumentu likumu, kurš bija iesniegts, saskaņojot to galvenokārt ar Eiropas Savienības dažādām direktīvām šinī jomā.

1. — Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 2. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 3. — Juridiskās komisijas priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 4. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 5. — Juridiskās komisijas priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 6. — Juridiskās komisijas priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 7. — Juridiskās komisijas priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 8. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 9. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 10. — Ekonomikas ministrijas parlamentārā sekretāra Emsiņa priekšlikums — netika atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 11. — analogs priekšlikums — netika atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 12. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 13. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 14. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 15. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 16. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 17. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 18. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 19. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta

L.Muciņš. 20. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 21. priekšlikums — nav skatāms.

Sēdes vadītājs. Tālāk, lūdzu!

L.Muciņš. 22. — Juridiskās komisijas priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tālāk, lūdzu!

L.Muciņš. 23. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 24. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 25. — Juridiskās komisijas priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 26. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 27. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 28. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 29. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 30. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 31. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 32. — Juridiskās komisijas priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 33. — Ekonomikas ministrijas parlamentārā sekretāra Emsiņa priekšlikums — nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 34. — Juridiskās komisijas priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 35. — Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 36. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 37. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 38. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 39. — parlamentārā sekretāra Emsiņa priekšlikums — nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt komisijai.

L.Muciņš. 40. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 41. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 42. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 43. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 44. — Juridiskās komisijas priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 45. — Juridiskās komisijas priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 46. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 47. — Juridiskās komisijas priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 48. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 49. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 50. — Juridiskās komisijas priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 51. — Juridiskās komisijas priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 52. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 53. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 54. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 55. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 56. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 57. — Juridiskās komisijas priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

L.Muciņš. 58. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 59. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 60. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 61. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 62. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 63. — Juridiskās komisijas priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 64. — Juridiskās komisijas priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 65. — Juridiskās komisijas priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 66. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 67. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 68. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 69. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 70. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 71. priekšlikums — Juridiskais birojs. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 72. priekšlikums — Juridiskais birojs. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 73. priekšlikums — Juridiskais birojs. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 74. priekšlikums — Juridiskais birojs. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 75. priekšlikums — Juridiskais birojs. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

L.Muciņš. 76. priekšlikums — Juridiskais birojs. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 77. priekšlikums — Juridiskais birojs. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 78.priekšlikums — Juridiskais birojs. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

L.Muciņš. 79. priekšlikums — Juridiskais birojs. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 80.priekšlikums — Juridiskais birojs. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 81. priekšlikums — Juridiskais birojs. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 82. priekšlikums — Juridiskais birojs. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 83. priekšlikums — Juridiskais birojs. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 84. priekšlikums — Juridiskais birojs. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 85. priekšlikums — Juridiskais birojs. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 86. priekšlikums — Juridiskais birojs. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 87. priekšlikums — Juridiskais birojs. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 88.priekšlikums — Juridiskais birojs. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 89. priekšlikums — Juridiskais birojs. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

L.Muciņš. 90. priekšlikums — Juridiskais birojs. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 91. priekšlikums — Juridiskais birojs. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 92.priekšlikums — Juridiskais birojs. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 93. priekšlikums — Juridiskais birojs. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 94. priekšlikums — Juridiskais birojs. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Arī nav iebildumu.

L.Muciņš. 95. priekšlikums — Juridiskais birojs. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

L.Muciņš. 96.priekšlikums — Juridiskais birojs. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 97. priekšlikums — Juridiskais birojs. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 98. priekšlikums — Juridiskais birojs. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 99. priekšlikums — Juridiskais birojs. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 100. priekšlikums — Juridiskais birojs. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 101. priekšlikums — Juridiskais birojs. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 102.priekšlikums — Juridiskais birojs. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 103.priekšlikums — Juridiskais birojs. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 104.priekšlikums — Juridiskais birojs. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 105. priekšlikums — Juridiskais birojs. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 106. priekšlikums — Juridiskais birojs. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 107. priekšlikums — Juridiskais birojs. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 108. — Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 109. priekšlikums — Juridiskās komisijas. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 110. priekšlikums — Juridiskās komisijas. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 111. priekšlikums — Juridiskais birojs. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 112. priekšlikums — Juridiskais birojs. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 113. priekšlikums — Juridiskais birojs. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 114. priekšlikums — Juridiskais birojs. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 115.priekšlikums — Juridiskais birojs. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 116. priekšlikums — Juridiskais birojs. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts. 55.lapa.

L.Muciņš. 117. priekšlikums — Juridiskais birojs. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 118. priekšlikums — Juridiskais birojs. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 119. — Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. Un 120. — Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. Lūdzu, aicinu balsot otrajā lasījumā!

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Elektronisko dokumentu likums” pieņemšanu otrajā lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par — 74, pret un atturas — nav. Otrajā lasījumā likumprojekts pieņemts.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš?

L.Muciņš. 15.oktobris.

Sēdes vadītājs. 15.oktobris. Paldies!

Pirms izskatām nākamo likumprojektu, ir saņemts desmit deputātu ierosinājums — turpināt plenārsēdi bez pārtraukuma līdz visu darba kārtības jautājumu izskatīšanai. Lūdzu zvanu! Balsosim par šo priekšlikumu! Lūdzu balsošanas režīmu!

Lūdzu atkārtot balsošanas režīmu! Balsojam par desmit deputātu priekšlikumu — strādāt tālāk bez pārtraukuma. Lūdzu rezultātu! Par — 46, pret — 7, atturas — 26. Pieņemts priekšlikums.

Turpinām izskatīt likumprojektus. Likumprojekts “Imigrācijas likums”. Otrais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā deputāts Linards Muciņš.

L.Muciņš (LC). Cienījamo priekšsēdētāj! Cienījamie deputāti! Likumprojekts “Imigrācijas likums”. Dokumenta nr.5034. Reģistra numurs 1298.

Juridiskā komisija saņēma rindu priekšlikumu, ko izskatīja.

1. — deputāta Stalta priekšlikums — nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 2. — iekšlietu ministra Segliņa priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 3. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 4. — deputāta Stalta priekšlikums — nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

L.Muciņš. 5. priekšlikums— ārlietu ministra vietā tieslietu ministre Labucka — priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 6. priekšlikums— ārlietu ministra vietā tieslietu ministre Labucka — tiek atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 7. priekšlikums— ārlietu ministra vietā tieslietu ministre Labucka — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 8. — deputāta Stalta priekšlikums — nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 9. — Juridiskā biroja priekšlikums — nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 10. — iekšlietu ministra Segliņa priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 11. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 12. — ārlietu ministra Bērziņa priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 13. — ārlietu ministra vietā tieslietu ministres Labuckas priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 14. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 15. — Juridiskās komisijas priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 16. — iekšlietu ministra Segliņa priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 17. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 18. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 19. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 20. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 21. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 22. — iekšlietu ministra Segliņa priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 23. — ārlietu ministra vietā tieslietu ministres Labuckas priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 24. — Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums — nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

L.Muciņš. 25. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts daļēji 26. — Juridiskās komisijas priekšlikumā, kas atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

L.Muciņš. 27. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 28. — iekšlietu ministra Segliņa priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 29. — iekšlietu ministra Segliņa priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts... Lūdzu zvanu! Balsosim par 29. — iekšlietu ministra priekšlikumu! Atbalstīts bija komisijā. Lūdzu rezultātu! Par — 59, pret — 14, atturas — 1. Priekšlikums atbalstīts.

L.Muciņš.30. — ārlietu ministra vietā tieslietu ministres Labuckas priekšlikums  — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 31. — analogs priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 32. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 33. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 34. — ārlietu ministra vietā tieslietu ministres Labuckas priekš0likums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. 33. un 34. priekšlikums— atbalstīts. Tākāk, lūdzu!

L.Muciņš. 35. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 36. — ārlietu ministra vietā tieslietu ministres Labuckas priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 37. — Juridiskās komisijas priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 38. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 39. — deputāta Stalta priekšlikums — nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 40. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 41. — ārlietu ministra vietā tieslietu ministres Labuckas priekšlikums — nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt komisijai.

L.Muciņš. 42. — deputāta Stalta priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 43. — iekšlietu ministra Segliņa priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 44. — ārlietu ministra vietā tieslietu ministres Labuckas priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 45. — iekšlietu ministra Segliņa priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 46. — iekšlietu ministra Segliņa priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 47. — iekšlietu ministra Segliņa priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 48. — ārlietu ministra vietā tieslietu ministres Labuckas priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 49. — iekšlietu ministra Segliņa priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 50. — iekšlietu ministra Segliņa priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 51. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 52. — ārlietu ministra vietā tieslietu ministres Labuckas priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 53. — Juridiskās komisijas priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 54. — ārlietu ministra vietā tieslietu ministres Labuckas priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 55. — analogs priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 56. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts daļēji 57. — Juridiskās komisijas redakcijā, kas atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 58. — iekšlietu ministra Segliņa priekšlikums — atbalstīts daļēji 59. priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt atbildīgās komisijas viedoklim par 58., 59. un 60.priekšlikumu. Tālāk, lūdzu!

L.Muciņš. Jā, paldies! 61. — iekšlietu ministra Segliņa priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 62. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts daļēji 63. — Juridiskās komisijas priekšlikumā, kas atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

L.Muciņš. 64. — Juridiskā biroja priekšlikums — atbalstīts daļēji.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 65. un 66. — iekšlietu ministra Segliņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. 65. un 66. priekšlikums tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 67. — iekšlietu ministra Segliņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 68. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 69. — iekšlietu ministra Segliņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 70. — ārlietu ministra Bērziņa priekšlikums. Atbalstīts daļēji kopā ar 71. — iekšlietu ministra Segliņa priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 72. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 73. — Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 74. — Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 75. — iekšlietu ministra Segliņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 76. — iekšlietu ministra Segliņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 77. — iekšlietu ministra Segliņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 78. — iekšlietu ministra Segliņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 79. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 80. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 81. — deputāta Stalta priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti neiebilst.

L.Muciņš. 82. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 83. — iekšlietu ministra Segliņa priekšlikums. (Starpsauciens: “Balsot!”)

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par 83. — iekšlietu ministra Mareka Segliņa priekšlikumu! Atbalstīts komisijā bija. Lūdzu rezultātu! Par — 63, pret — 13, atturas — 2. Priekšlikums guvis atbalstu.

L.Muciņš. 84. — iekšlietu ministra Segliņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 85. — iekšlietu ministra Segliņa priekšlikums. Atbalstīts daļēji 86. — Juridiskā biroja priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

L.Muciņš. 87. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 88. — iekšlietu ministra Segliņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 89. — ārlietu ministra vietā tieslietu ministres Labuckas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 90. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts 91. — Juridiskās komisijas priekšlikumā, kas ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

L.Muciņš. 92. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 93. — ārlietu ministra vietā tieslietu ministre Labucka. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 94. — deputāta Stalta priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 95. — iekšlietu ministra Segliņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 96. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 97. priekšlikums — ārlietu ministra vietā tieslietu ministre Labucka. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 98. — iekšlietu ministra Segliņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 99. — iekšlietu ministra Segliņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 100. — iekšlietu ministra Segliņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 101. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 102. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 103. — iekšlietu ministra Segliņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 104. — iekšlietu ministra Segliņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 105. — iekšlietu ministra Segliņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

L.Muciņš. 106. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 107. — iekšlietu ministra Segliņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 108. — iekšlietu ministra Segliņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 109. — iekšlietu ministra Segliņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Arī nav iebildumu.

L.Muciņš. 110. — iekšlietu ministra Segliņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti atbalsta.

L.Muciņš. 111. — iekšlietu ministra Segliņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 112. — Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 113. — iekšlietu ministra Segliņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 114. — Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts daļēji 115. — iekšlietu ministra Segliņa priekšlikumā.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

L.Muciņš. 116. — iekšlietu ministra Segliņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 117. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 118. — ārlietu ministra vietā tieslietu ministre Labucka. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 119. — iekšlietu ministra Segliņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 120. — iekšlietu ministra Segliņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 121. — iekšlietu ministra Segliņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. 122. — iekšlietu ministra Segliņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 123. — Juridiskā biroja priekšlikums atbalstīts 124. — iekšlietu ministra Segliņa priekšlikumā, kas ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

L.Muciņš. 125. — Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts daļēji 126. — iekšlietu ministra Segliņa priekšlikumā, kas ir atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

L.Muciņš. 127. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

L.Muciņš. 128. — iekšlietu ministra Segliņa priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

L.Muciņš. Paldies! Aicinu atbalstīt likumu otrajā lasījumā!

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Imigrācijas likums” pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par — 75, pret un atturas — nav. Otrajā lasījumā likumprojekts pieņemts.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam?

L.Muciņš. 15.oktobris.

Sēdes vadītājs. Paldies!

Izskatām likumprojektu “Grozījumi likumā “Par Krimināllikuma spēkā stāšanās laiku un kārtību””. Pirmais lasījums.

Aizsardzības un iekšlietu komisijas vārdā — deputāts Dzintars Kudums.

Dz.Kudums (TB/LNNK). Augsti godātais Prezidij! Augsti godātie kolēģi! Aizsardzības un iekšlietu komisija izstrādāja grozījumus likumā “Par Krimināllikuma spēkā stāšanās laiku un kārtību”.

Un mēs jūs lūdzam atbalstīt gan šī likumprojekta virzību, gan steidzamību un arī atbalstīt šodien pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta atzīšanu par steidzamu. Lūdzu rezultātu! Par — 79, pret un atturas — nav. Steidzamība atzīta.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par — 77, pret un atturas — nav. Pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu, tālāk! Priekšlikumu iesniegšanas termiņš un otrā lasījuma datums.

Dz.Kudums. 15.oktobris. Un izskatīšana 24.oktobrī.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

Izskatām likumprojektu “Par Dmitrija Bekera atzīšanu par Latvijas pilsoni”. Pirmais lasījums.

Pilsonības likuma izpildes komisijas vārdā — deputāte Anta Rugāte.

A.Rugāte (TP). Godātie kolēģi deputāti! Šis likumprojekts, kura numurs ir 5048, līdz ar pievienotajiem dokumentiem ir jūsu rīcībā, un jūs varat iepazīties ar rekomendācijām, ar ieteicējiem atzīt Dmitriju Bekeru par Latvijas pilsoni, un arī ar sagatavoto likumprojektu, kura teksts ir viens teikums — atzīt Dmitriju Bekeru par Latvijas pilsoni.

Komisija ir lēmusi arī par šī jautājuma virzību atbilstoši Pilsonības likuma normām, ar atsevišķu likumu lemjot par šo jautājumu, nevis piešķirot par īpašiem nopelniem, bet gan atzīstot minēto personu par Latvijas pilsoni.

Vēl komisija lēma arī par jautājuma virzību un tādēļ arī lūdz deputātus lemt par steidzamību šim likumprojektam, lai to varētu izskatīt šīs Saeimas laikā, un tas arī būtu pirmais balsojums, uz ko es gribētu jūs aicināt.

Sēdes vadītājs. “Par” vai “pret” steidzamību runāt neviens nevēlas. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta atzīšanu par steidzamu. Lūdzu rezultātu! Par — 51, pret — 3, atturas — 22. Likumprojekts par steidzamu atzīts.

A.Rugāte. Tagad, kolēģi, lūdzu balsot pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Debatēt neviens nevēlas. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā... Atvainojiet! Atsaukt balsošanas režīmu. Ir saņemts desmit deputātu priekšlikums ar ierosinājumu balsošanu par likumprojektu “Par Dmitrija Bekera atzīšanu par Latvijas pilsoni” izdarīt aizklātā kārtā. Viens var runāt “par”, viens “pret” šo priekšlikumu. Ja neviens runāt nevēlas, lūdzu zvanu! Balsosim par šo 10 deputātu ierosinājumu — balsot aizklāti. Lūdzu zvanu! Balsosim par 10 deputātu ierosinājumu. Lūdzu rezultātu! Par — 50, pret — 8, atturas — 22. Balsojums notiks aizklāti.

Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā. Aizklāts balsojums. Lūdzu rezultātu! Par — 43, pret — 12, atturas — 33. Pirmajā lasījumā likumprojekts nav pieņemts.

Nākamais izskatāmais likumprojekts “Grozījums likumā “Par muitas nodokli (tarifiem)”. Pirmais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā Kārlis Leiškalns.

K.Leiškalns (LC). Priekšsēdētāja kungs, dāmas un kungi! Drusciņ nomierināmies par iepriekšējo balsojumu un izskatām dokumentu, kura darba numurs ir 5054 — “Grozījums likumā “Par muitas nodokli (tarifiem)”.

Ārkārtīgs satraukums... Nespēju runāt. Likās, ka esam sastrādājušies, ka viss iet raiti, ka vīrs un vārds, ko gribam, to pieņemam, pēkšņi sākās kņada.

Likumprojekts “Grozījums likumā “Par muitas nodokli (tarifiem)”” aicina ar tarifu paaugstinājumu aizstāvēt griķu audzētāju intereses Latvijā, lai valsts dotācijas griķu audzēšanai, kas ir diezgan lielas, neaiziet veltīgi. Protams, tarifu paaugstinājums neattiecas uz Pasaules tirdzniecības organizācijas dalībvalstīm, uz valstīm, ar kurām Latvijai ir brīvās tirdzniecības līgums un ir attiecināms vienīgi un pēc būtības uz lielākajiem lētu griķu piegādātājiem Latvijas tirgū — tie ir, manuprāt, Krievijas griķu audzētāji un Ukrainas griķu audzētāji. Un tiks attiecināts līdz tam laikam, kad Latvija, iestājoties Eiropas Savienībā, dabūs kopējo aizsardzību — 67 lati par 1 tonnu.

Līdz ar to aicinu deputātus atbalstīt likumprojekta steidzamību!

Sēdes vadītājs. Vai deputāts Leons Bojārs vēlas runāt par steidzamību? Lūdzu! Jūs vēlaties runāt “par”? Nevēlaties runāt? (No zāles deputāts L. Bojārs: “Es atbalstu steidzamību!”)

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta atzīšanu par steidzamu. Lūdzu rezultātu! Par — 82, pret un atturas — nav. Likumprojekts par steidzamu atzīts.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā. Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 83, pret un atturas — nav. Pirmajā lasījumā pieņemts.

K.Leiškalns. Paldies deputātiem, paldies priekšsēdētājam. Kā saka Moljērs: ir drudzis mitējies, viss iet uz labo pusi. Un tāpēc aicinu, ja kādam atsevišķam deputātam nav iebildumu, nobalsot otrajā un galīgajā lasījumā par minēto tirgus aizsardzības pasākumu.

Sēdes vadītājs. Deputāti iebildumus neceļ.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu otrajā, galīgajā, lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par — 82, pret — nav, atturas — 1. Likums pieņemts.

Izskatām likumprojektu “Grozījums likumā “Par policiju””. Otrais lasījums.

Aizsardzības un iekšlietu komisijas vārdā — deputāts Dzintars Kudums... Aleksandrs Kiršteins. Lūdzu!

A.Kiršteins (TP). Godājamie deputāti! Skatāmies dokumentu 5054. 1.priekšlikums — Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšlikums — ir pieņemts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Kiršteins. 2. — Iekšlietu ministrijas parlamentārā sekretāra Kiršteina priekšlikums ir pieņemts redakcionāli precizētā variantā.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Kiršteins. 4. — Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšlikums — ir pieņemts.

Sēdes vadītājs. 3. un 4 priekšlikums tiek atbalstīts. Tālāk, lūdzu!

A.Kiršteins. Saeimas deputāta Bojāra kunga 5.priekšlikums —papildināt aiz vārda “tiesības” ar vārdiem “dienesta vajadzībām” noraidīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Kiršteins. 6.priekšlikums — noraidīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Kiršteins. 7. — Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšlikums. Pieņemts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

A.Kiršteins. 8. priekšlikums — tas pats. Pieņemts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Kiršteins. 9.priekšlikums — noraidīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Kiršteins. 10. priekšlikums — noraidīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Kiršteins. 11. priekšlikums — noraidīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Kiršteins. 12. priekšlikums — noraidīts.

Sēdes vadītājs. 12. priekšlikums — atbalstīts.

A.Kiršteins. 12. priekšlikums atbalstīts, es atvainojos.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi likumā “Par policiju”” pieņemšanu otrajā lasījumā. Lūdzu rezultātu! Par — 80, pret un atturas — nav. Otrajā lasījumā likumprojekts pieņemts.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš?

A.Kiršteins. 14.oktobris.

Sēdes vadītājs. Paldies!

Nākamais — likumprojekts “Grozījumi Robežsardzes likumā”.

Otrais lasījums.

Aizsardzības un iekšlietu komisijas vārdā — deputāts Aleksandrs Kiršteins.

A.Kiršteins (TP). Dokumenta nr.5055.

1. — Bojāra kunga priekšlikums — noraidīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Kiršteins. 2. — Bojāra kunga priekšlikums — noraidīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Kiršteins. 3. — Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšlikums — atbalstīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Kiršteins. 4. — iekšlietu ministra pienākumu izpildītāja Kristovska priekšlikums — pieņemts.

Sēdes vadītājs. Tiek atbalstīts.

A.Kiršteins. 5. priekšlikums — Saeimas deputāts Bojārs — noraidīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Kiršteins. 6.priekšlikums — Saeimas deputāts Stalts — noraidīts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Kiršteins. 7. priekšlikums noraidīts, tas pats.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Kiršteins. 8.priekšlikums — iekšlietu ministra pienākumu izpildītājs Kristovskis — pieņemts.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

A.Kiršteins. 9. — parlamentārā sekretāra Kiršteina priekšlikums — pieņemts 8.priekšlikuma redakcijā.

Sēdes vadītājs. Nav iebildumu.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta “Grozījumi Robežsardzes likumā” pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par — 77, pret un atturas — nav. Otrajā lasījumā likumprojekts pieņemts.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš?

A.Kiršteins. 14.oktobris.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

Nākamais — likumprojekts “Grozījumi likumā “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu””. Pirmais lasījums.

Sociālo un darba lietu komisijas vārdā — deputāte Aija Barča.

A.Barča (LSDSP). Godājamais priekšsēdētāj! Komisija aicina šo likumprojektu atzīt par steidzamu.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta atzīšanu par steidzamu! Lūdzu rezultātu! Par — 76, pret — nav, atturas — 4. Likumprojekts par steidzamu atzīts.

A.Barča. Paldies!

Sēdes vadītājs. Lūdzu balsošanas režīmu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par — 77, pret un atturas — nav. Pirmajā lasījumā likumprojekts pieņemts.

Tālāk, lūdzu, priekšlikumu iesniegšana.

A.Barča. Priekšlikumu iesniegšanas termiņu komisija lūdz noteikt 11.oktobrī un izskatīšanu otrajā lasījumā — 17.oktobrī.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

Nākamais — likumprojekts “Grozījumi likumā “Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam””. Pirmais lasījums.

Sociālo un darba lietu komisijas vārdā — deputāte Aija Barča.

A.Barča (LSDSP). Godājamais priekšsēdētāj! Sociālo un darba lietu komisija lūdz šo likumprojektu atzīt par steidzamu.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta atzīšanu par steidzamu. Lūdzu rezultātu! Par — 88, pret un atturas — nav. Likumprojekts par steidzamu atzīts.

Lūdzu zvanu! Balsosim par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu rezultātu! Par — 83, pret un atturas — nav. Pirmajā lasījumā pieņemts.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš un otrā lasījuma...

A.Barča. Komisija lūdz noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu 11.oktobri un izskatīšanu galīgajā lasījumā — 17.oktobrī.

Sēdes vadītājs. Deputāti piekrīt.

A.Barča. Paldies!

Sēdes vadītājs. Ir saņemts piecu deputātu iesniegums ar lūgumu pārbalsot likumprojektu “Par Dmitrija Bekera atzīšanu par Latvijas pilsoni” pirmajā lasījumā. Bet es gribētu dzirdēt motivāciju.

A.Razminovičs. (TP).Cienījamie deputāti! Lūdzu pārbalsot, jo es nebiju klāt, es biju izgājis ārā, un es ļoti, ļoti vēlētos... Tā ir ļoti svarīga lieta galu galā. Paldies!

Sēdes vadītājs. Es ļoti atvainojos, bet Kārtības rullī ir paredzēta procedūra, kādā veidā var motivēt, un varētu pārbalsot. Diemžēl šoreiz pārbalsošana nebūs.

Lūdzu reģistrācijas režīmu! Reģistrēsimies ar identifikācijas kartēm!

Daži paziņojumi. Antons Seiksts... Linards Muciņš.

L.Muciņš (LC). Juridiskās komisijas sēde Juridiskās komisijas telpās.

Sēdes vadītājs. Antons Seiksts.

A.Seiksts. (LC). Es lūdzu Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisiju uz darba telpām.

Sēdes vadītājs. Aleksandram Bartaševičam lūdzu nolasīt reģistrācijas rezultātus!

A.Bartaševičs (7.Saeimas sekretāres biedrs). Cienījamie deputāti! Nav reģistrējušies: Jakovs Pliners, Modris Lujāns, Jānis Ādamsons, Gunārs Freimanis, Imants Burvis, Pēteris Apinis, Tadeušs Ketlers, Edvīns Inkēns, Antons Seiksts, Žanete Vasaraudze, Dzintars Ābiķis, Helmuts Čibulis, Mārtiņš Emsiņš, Jevgenija Stalidzāne, Andris Bērziņš, Romāns Mežeckis, Palmira Lāce un Juris Vidiņš. Paldies!

Sēdes vadītājs. Sēde ir slēgta.

 

 

Uz Saeimas deputātu jautājumiem sniegtās atbildes

Pēc 2002.gada 10.oktobra sēdes

Sēdi vada Latvikas Republikas 7. Saeimas priekšsēdētājs Jānis Straume

Sēdes vadītājs. Labvakar! Pulkstenis ir 17. Pienācis laiks atbildēt ministriem uz deputātu jautājumiem.

Ir saņemti četri jautājumi no opozīcijas deputātiem Ministru prezidentam Andrim Bērziņam un izglītības un zinātnes ministram Kārlim Greiškalnam. Uz visiem jautājumiem ir sniegtas izsmeļošas rakstiskas atbildes. Deputāti iebildumus neceļ. Līdz ar to uzskatām, ka uz jautājumiem atbildes ir sniegtas.

Paldies.

 

 

Uz Saeimas deputātu jautājumiem rakstiski iesniegtās atbildes

Ministrs Uz jaut. Nr.189 – dok. Nr.4971

 

K.Greiškalns Par pretrunu novēršanu vispārējo

vidējo izglītību regulējošos likumos

Izglītības un zinātnes ministrija ir iepazinusies ar Jūsu iesniegumu un savas kompetences ietvaros sniedz skaidrojumu par tajā uzdotajiem jautājumiem.

Izglītības likuma 9. panta pirmajā daļā teikts, ka valsts un pašvaldību izglītības iestādēs izglītību iegūst valsts valodā. Savukārt Izglītības likuma Pārejas noteikumu 9.3. apakšpunkts nosaka, ka 2004. gada 1. septembrī — valsts un pašvaldību vispārējās vidējās izglītības iestāžu desmitajās klasēs un valsts un pašvaldību profesionālās izglītības iestāžu pirmajos kursos mācības tiek uzsāktas tikai valsts valodā.

Vispārējās izglītības likuma 42. panta otrajā daļā teikts, ka vispārējās vidējās izglītības programmu attiecīgajā virzienā var apvienot ar mazākumtautību izglītības programmu, iekļaujot tajā mazākumtautības dzimto valodu, ar mazākumtautību identitāti un integrāciju Latvijas sabiedrībā saistītu mācību saturu. Izglītības un zinātnes ministrijai ir tiesības valsts un pašvaldību izglītības iestādēs, kurās tiek īstenotas mazākumtautību izglītības programmas, noteikt tos mācību priekšmetus, kuri apgūstami valsts valodā.

Interpretējot Izglītības likuma un Vispārējās izglītības likuma tiesību normas, jāņem vērā likuma “Par likumu un citu Saeimas, Valsts prezidenta un Ministru kabineta pieņemto aktu izsludināšanas, publicēšanas, spēkā stāšanās kārtību un spēkā esamību” 8. panta trešajā daļā norādītā ārējo normatīvo aktu piemērošanas kārtība – vispārējā tiesību norma ir spēkā tiktāl, ciktāl to neierobežo speciālā tiesību norma. Tā kā šajā gadījumā Izglītības likums ir uzskatāms par vispārēju tiesību normu, bet Vispārējās izglītības likums par speciālo tiesību normu, tad jāsecina, ka pretrunas starp Izglītības un Vispārējās izglītības likuma normām nav un Izglītības un zinātnes ministrijai nav jāierosina grozījumi Izglītības likumā.

Informējam, ka Ārlietu ministrijas ziņojums Eiropas Padomes Parlamentārajai asamblejai neatrodas Izglītības un zinātnes ministrijas rīcībā. Tādēļ, pamatojoties uz likumu “Iesniegumu, sūdzību un priekšlikumu izskatīšanas kārtība valsts un pašvaldību institūcijās”, Jūsu jautājums par ziņojumu Eiropas Padomes Parlamentārajai asamblejai nosūtīts Ārlietu ministrijai.

2002. gada 23. septembrī Izglītības un zinātnes ministrs K.Greiškalns

Ministrs Uz jaut.Nr.190 — dok.Nr.5001

 

K.Greiškalns Par programmas īstenošanu valsts valodas apguvei nacionālo minoritāšu vidū

Izglītības un zinātnes ministrija, atbildot uz Jūsu jautājumiem (deputātu jautājumu reģistra Nr.190), kas ir saistīti ar latviešu valodas apguvi, informē, ka:

Latviešu valodas apguves valsts programmu (turpmāk — valsts programma) izveidoja 1995.gadā, savu darbību tā sāka 1996.gadā. Valsts programmas administratīvo un finanšu vadību laikposmā no 1996. līdz 2000. gadam īstenoja Apvienoto Nāciju attīstības programmas ietvaros — saskaņā ar Standarta pamata palīdzības līgumu Apvienoto Nāciju attīstības programmu un Latvijas Republikas valdību un Līgumu starp Apvienoto Nāciju attīstības programmu un Latviešu valodas apguves valsts programmas Vadības vienību un Latviešu valodas apguves valsts programmas Koordinācijas padomi. Valsts programmas īstenošanas un finanšu plānu kārtējam gadam izstrādā Vadības vienība. Šo plānu apstiprina un kontrolē Koordinācijas padome. Latviešu valodas apguves valsts programmas darbību pastāvīgi izvērtē. Sākot ar 2001.gadu, tās administratīvo un finanšu vadību veic Izglītības un zinātnes ministrija.

Laikposmā no 1996. līdz 2002.gadam atbilstīgi noslēgtajiem līgumiem valsts programma ir piesaistījusi starptautiskos un valsts budžeta līdzekļus, to kopējā summa — LVL 5745 900. Kopš valsts programmas administratīvo un finanšu vadību veic Izglītības un zinātnes ministrija, valsts piešķirtais finansējums ir 40 procentu no gadā izlietojamā valsts programmas finansējuma. Piesaistītos līdzekļus izlieto valsts programmas pamataktivitātēm: latviešu valodas kā otrās valodas apguves (LAT2) metodikas un bilingvālās metodikas attīstībai, mācību līdzekļu (LAT2) izstrādei, latviešu valodas apguves kursu (LAT2) nodrošināšanai Latvijas sabiedrībai nozīmīgām profesionālajām grupām, apguves metodikas un bilingvālās metodikas attīstībai, integrācijas pasākumu īstenošanai. Valsts programmas pamataktivitātes atbilst apstiprinātajam valsts programmas darbības un finanšu plānam. Lai sniegtu atbalstu dažādām profesionālajām grupām valsts valodas apguvē, ir izlietoti LVL 2 011 065.

Valsts programmu īstenojot, tiek ievērots princips — nodrošināt valsts valodas mācīšanu vairākos valodas apguves līmeņos. Šāda principa ievērošana ir ļāvusi 59966 interesentiem izmantot piedāvāto iespēju turpināt pilnveidot savas valsts valodas lietošanas prasmes.

 

Dažāda līmeņa latviešu valodas apguves kursus (neieskaitot LAT2 kursus) ir apguvušas 56459 personas. Netiešā veidā valsts valodu apgūst attiecīgo mācību līdzekļu lietotāji, visi mazākumtautību skolēni, radiopārraižu un televīzijas raidījumu skatītāji un citi.

Vadības vienība kursu administrēšanā ievēro principu nepārsniegt administrēšanas izdevumu 10 procentu robežu. Katra atsevišķa finanšu gada administrēšanas izdevumu summa ir atkarīga no īstenojamām programmas aktivitātēm.

Valsts programmas darbība ir apstiprināta 10 gadiem. Valsts programmas darbība detalizēti tiek plānota pa posmiem, izstrādājot atsevišķu darbības virzienu un prioritāšu dokumentus. 2002.gada 25.septembrī Koordinācijas padome apstiprināja ceturtā posma (2003–2004) dokumentu.

Valsts valodas gan tiešajā, gan netiešajā apguvē ir iespējama latviešu valodas apguvēju skaita palielināšanās. Pēc valsts programmas regulārās aptaujas “Valoda” datiem (kopš 1996.gada to piekto reizi veica Baltijas Sociālo zinātņu institūts) 12 procentu mazākumtautību pārstāvju 2002.gadā latviešu valodu neprot.

Plānojot turpmāko valsts programmas darbību, tiks ievērots starptautisko ekspertu ieteikums — pēc programmas īstenošanas 2006.gadā izveidot institūciju, kura nodrošina pastāvīgu iespēju apgūt latviešu valodu (ziņojums par latviešu valodas apguves valsts programmas līdzšinējās darbības (2002.gada februāris, marts) izvērtēšanu).

2002.gada 30.septembrī Izglītības un zinātnes ministrs K.Greiškalns

 

 

Kopsavilkumā

Pēc 2002.gada 10.oktobra sēdes

 

Saeima 3.lasījumā pieņēma likumu:

— “Grozījumi Prokuratūras likumā”. (Reģ.nr.1241) (Dok.nr.5014) Balsojums: 72 par, 0 pret, 1 atturas.

 

Saeima 2.lasījumā kā steidzamus pieņēma likumus:

— “Grozījumi Valsts meža dienesta likumā”. (Reģ.nr.1313) (Dok.nr.4699, 5021) Balsojums: 68 par, 0 pret, 1 atturas.

— “Grozījumi likumā “Par privātajiem pensiju fondiem””. (Reģ.nr.1374) (Dok.nr.4862, 5035) Balsojums: 68 par, 0 pret, 0 atturas.

— “Grozījumi likumā “Par autoceļiem””. (Reģ.nr.1389) (Dok.nr.4930, 5012, 5012A) Balsojums par steidzamību: 60 par, 13 pret, 0 atturas; balsojums par 1.lasījumu: 73 par, 0 pret, 0 atturas; balsojums par 2.lasījumu: 64 par, 0 pret, 1 atturas.

— “Grozījums likumā “Par muitas nodokli (tarifiem)””. (Reģ.nr.1423) (Dok.nr.5054) Balsojums par steidzamību: 82 par, 0 pret, 0 atturas; balsojums par 1.lasījumu: 83 par, 0 pret, 0 atturas; balsojums par 2.lasījumu: 82 par, 0 pret, 1 atturas.

 

Saeima 2.lasījumā pieņēma likumprojektus:

— “Likums par sociālajiem pakalpojumiem un sociālo palīdzību”. (Reģ.nr.1275) (Dok.nr.4504, 4962) Balsojums: 68 par, 0 pret, 0 atturas.

— “Grozījumi likumā “Repatriācijas likums””. (Reģ.nr.1307) (Dok.nr.4653, 5005) Balsojums: 75 par, 0 pret, 2 atturas.

— “Grozījumi likumā “Par valsts un pašvaldību uzņēmumu pārveidošanu statūtsabiedrībās””. (Reģ.nr.1353) (Dok.nr.4821, 5015) Balsojums: 74 par, 0 pret, 0 atturas.

— “Grozījumi likumā “Par ieguldījumu sabiedrībām””. (Reģ.nr.1359) (Dok.nr.4834, 5016) Balsojums: 68 par, 0 pret, 0 atturas.

— “Grozījumi likumā “Par apdrošināšanas līgumu””. (Reģ.nr.1352) (Dok.nr.4820, 5017) Balsojums: 74 par, 0 pret, 0 atturas.

— “Grozījumi Hipotekāro ķīlu zīmju likumā”. (Reģ.nr.1360) (Dok.nr.4835, 5020) Balsojums: 66 par, 0 pret, 0 atturas.

— “Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā”. (Reģ.nr.1169) (Dok.nr.4096, 5026) Balsojums: 63 par, 12 pret, 2 atturas.

— “Par audzinoša rakstura piespiedu līdzekļu piemērošanu bērniem”. (Reģ.nr.1203) (Dok.nr.4174, 5027) Balsojums: 66 par, 0 pret, 0 atturas.

— “Ieslodzījuma vietu pārvaldes likums”. (Reģ.nr.1139) (Dok.nr.4018, 5031) Balsojums: 69 par, 0 pret, 0 atturas.

— “Jūrlietu pārvaldes un jūras drošības likums”. (Reģ.nr.1267) (Dok.nr.4486, 5032) Balsojums: 77 par, 0 pret, 0 atturas.

— “Elektronisko dokumentu likums”. (Reģ.nr.1017) (Dok.nr.3506, 5033) Balsojums: 74 par, 0 pret, 0 atturas.

— “Imigrācijas likums”. (Reģ.nr.1298) (Dok.nr.4599, 5034) Balsojums: 75 par, 0 pret, 0 atturas.

— “Grozījumi likumā “Par policiju””. (Reģ.nr.1349) (Dok.nr.5054) Balsojums: 80 par, 0 pret, 0 atturas.

— “Grozījumi Robežsardzes likumā”. (Reģ.nr.1351) (Dok.nr.5055) Balsojums: 77 par, 0 pret, 0 atturas.

 

Saeima 1.lasījumā kā steidzamus pieņēma likumprojektus:

— “Grozījumi Kooperatīvo sabiedrību likumā”. (Reģ.nr.1388) (Dok.nr.4928, 5011) Balsojums par steidzamību: 71 par, 0 pret, 0 atturas; balsojums par 1.lasījumu: 73 par, 0 pret, 0 atturas.

— “Par nekustamā īpašuma nodošanu Rīgas Ebreju kopienai”. (Reģ.nr.997) (Dok.nr.3429, 5025) Balsojums par steidzamību: 57 par, 0 pret, 0 atturas; balsojums par 1.lasījumu: 68 par, 0 pret, 0 atturas.

— “Grozījumi likumā “Par Krimināllikuma spēkā stāšanās laiku un kārtību””. (Reģ.nr.1395) (Dok.nr.5041) Balsojums par steidzamību: 79 par, 0 pret, 0 atturas; balsojums par 1.lasījumu: 77 par, 0 pret, 0 atturas.

— “Grozījumi likumā “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu””. (Dok.nr.5057) Balsojums par steidzamību: 76 par, 0 pret, 4 atturas; balsojums par 1.lasījumu: 77 par, 0 pret, 0 atturas.

— “Grozījumi likumā “Par apdrošināšanu bezdarba gadījumā””. (Dok.nr.5058) Balsojums par steidzamību: 88 par, 0 pret, 0 atturas; balsojums par 1.lasījumu: 83 par, 0 pret, 0 atturas.

 

Saeima 1.lasījumā pieņēma likumprojektus:

— “Grozījumi likumā “Par valsts noslēpumu””. (Reģ.nr.1339) (Dok.nr.4802, 5013) Balsojums: 68 par, 0 pret, 0 atturas.

— “Par nekustamā īpašuma nodošanu Rīgas rajona Brīvprātīgo ugunsdzēsēju biedrībai”. (Reģ.nr.1414) (Dok.nr.5024, 5024A) Balsojums: 73 par, 0 pret, 0 atturas.

 

Saeima nodeva komisijām likumprojektus:

— “Veselības aprūpes finansēšanas likums”. (Reģ.nr.1407) (Dok.nr.5006, 5006A) Nodeva Sociālo un darba lietu komisijai (atbildīgā) un Budžeta un finansu (nodokļu) komisijai.

— “Psihiatriskās palīdzības likums”. (Reģ.nr.1408) (Dok.nr.5007, 5007A) Nodeva Sociālo un darba lietu komisijai (atbildīgā) un Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai.

— “Grozījumi Ārstniecības likumā”. (Reģ.nr.1409) (Dok.nr.5008, 5008A) Nodeva Sociālo un darba lietu komisijai (atbildīgā).

—“Grozījumi Krimināllikumā”. (Reģ.nr.1410) (Dok.nr.5009, 5009A) Nodeva Aizsardzības un iekšlietu komisijai (atbildīgā) un Sociālo un darba lietu komisijai.

— “Veselības aizsardzības likums”. (Reģ.nr.1411) (Dok.nr.5010, 5010A) Nodeva Sociālo un darba lietu komisijai (atbildīgā).

— “Grozījumi Radio un televīzijas likumā”. (Reģ.nr.1412) (Dok.nr.5018, 5018A) Nodeva Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai (atbildīgā) un Izglītības, kultūras un zinātnes komisijai.

— “Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā”. (Reģ.nr.1413) (Dok.nr.5019, 5019A) Nodeva Juridiskajai komisijai (atbildīgā) un Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai.

— “Sabiedriskā labuma organizāciju likums”. (Reģ.nr.1415) (Dok.nr.5028, 5028A) Nodeva Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijai (atbildīgā), Budžeta un finansu (nodokļu) komisijai, Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai un Juridiskajai komisijai.

— “Biedrību un nodibinājumu likums”. (Reģ.nr.1416) (Dok.nr.5029, 5029A) Nodeva Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijai (atbildīgā), Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai un Juridiskajai komisijai.

— “Biedrību un nodibinājumu likuma spēkā stāšanās kārtības likums”. (Reģ.nr.1417) (Dok.nr.5030, 5030A) Nodeva Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijai (atbildīgā), Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai un Juridiskajai komisijai.

 

Saeima pieņēma lēmumu:

— “Par Gunta Rutka iecelšanu par Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieku”. (Dok.nr.5023) Balsojums: 65 par, 1 pret, 18 atturas.

 

Noklausījās Parlamentārās izmeklēšanas komisijas jautājumā par iespējamo valsts amatpersonu iesaisti kontrabandas darījumos Latvijā darba apkopojuma ziņojumu. (Dok.nr.5022, 5022A)

 

 

1.lasījumā noraidīja likumprojektu:

— “Par Dmitrija Bekkera atzīšanu par Latvijas pilsoni”. (Reģ.nr.1422) (dok.nr.5048, 5048A) Balsojums par 1.lasījumu: 43 par, 12 pret, 33 atturas.

 

Jautājumi un atbildes:

— Saeima saņēma izglītības un zinātnes ministra K.Greiškalna atbildi uz deputātu A.Barčas, V.Lauska, V.Lāzo, O.Zvejsalnieka, A.Klementjeva, A.Bērziņa, I.Ūdres, I.Stirāna, I.Geiges un A.Požarnova jautājumu par profesionālās izglītības iespējām nedzirdīgajiem jauniešiem. (Dok.nr.4950)

— Saeima saņēma izglītības un zinātnes ministra K.Greiškalna atbildi uz deputātu J.Urbanoviča, J.Sokolovska, O.Deņisova, J.Plinera, M.Lujāna, M.Bekasova un B.Cileviča jautājumu par pretrunu novēršanu vispārējo vidējo izglītību regulējošos likumos. (Dok.nr.4971)

— Saeima saņēma izglītības un zinātnes ministra K.Greiškalna atbildi uz deputātu J.Jurkāna, A.Bartaševiča, A.Klementjeva, M.Mitrofanova un J.Plinera jautājumu par programmas īstenošanu valsts valodas apguvei nacionālo minoritāšu vidū. (Dok.nr.5001)

Saeimas preses dienests

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!