• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvija un Bulgārija: brīva preču apmaiņa. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.10.2002., Nr. 150 https://www.vestnesis.lv/ta/id/67418

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

17.10.2002., Nr. 150

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvija un Bulgārija: brīva preču apmaiņa

Vakar tika noslēgts brīvās tirdzniecības līgums ar Bulgārijas Republiku

Vakar, 16.oktobrī, Ekonomikas ministrijā tika parakstīts Latvijas Republikas un Bulgārijas Republikas brīvās tirdzniecības līgums (BTL). No Latvijas puses to parakstīja EM valsts sekretārs K.Gerhards, no Bulgārijas puses — Bulgārijas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Polijā L.Petkovs.

Noslēdzot brīvās tirdzniecības līgumu ar Bulgāriju, tiek palielināta Latvijas brīvās tirdzniecības telpa, tas nozīmē pilnīgi brīvu tirdzniecību ar rūpniecības precēm no līguma spēkā stāšanās brīža, kā arī atvieglotu tirdzniecību ar lauksaimniecības precēm, proti, līgumā ir paredzēts nelielam daudzumam lauksaimniecības preču piešķirt esošā muitas nodokļa samazinājumu, dažām preču grupām — līdz nullei.

Piemēram, Latvijas uzņēmēji neierobežotā daudzumā uz Bulgāriju ar 0% likmi varēs eksportēt saldētas zivis (siļķes, mencas, brētliņas) un svaigu, atdzesētu vai saldētu zivju fileju (mencu, Klusā okeāna lašu fileju utt). Ar samazinātām muitas nodokļu likmēm uzņēmēji uz Bulgāriju varēs eksportēt pienu un krējumu, sieru, dažādus dārzeņus, graudaugu miltus, graudu putraimus un miltus, sagatavotas un konservētas zivis, augļu un dārzeņu sulas, sulu vai atspirdzinošu dzērienu koncentrātu saturošu pārtikas ledu (“Jungle Pop”).

Savukārt Bulgārijas uzņēmēji ar samazinātām nodokļu likmēm uz Latviju varēs eksportēt sieru, svaigus tomātus un gurķus, cieti, saulespuķu eļļu, konservētus dārzeņus un sēnes, augļus, riekstus, augļu un dārzeņu sulas, dzirkstošo vīnu.

BTL paredz, ka, vienai no līgumslēdzējpusēm kļūstot par Eiropas Savienības dalībvalsti, attiecīgā līgumslēdzēja puse denonsē līgumu pēdējā dienā, pirms stājas spēkā dalībvalsts statuss, un tai nav jākompensē otrai pusei līguma denonsēšanas izdevumi.

• Ārējās tirdzniecības apgrozījums

Pēc ārējā tirdzniecības apgrozījuma 2001. gadā Bulgārija bija 38. lielākais Latvijas ārējās tirdzniecības partneris, 82.lielākā eksportētājvalsts un 29.lielākā importētājvalsts.

Analizējot statistiku, Latvijas ārējo tirdzniecību ar Bulgāriju, var secināt, ka pēdējos trīs gados gan eksports, gan imports ir samazinājies. Salīdzinot ar 2000.gadu, 2001.gadā eksports uz Bulgāriju ir samazinājies par 15,7%, bet imports par 7,6%.

Pēc Latvijas Centrālās statistikas pārvaldes datiem, Latvijas Republikas ārējās tirdzniecības apgrozījums 2001.gadā ar Bulgāriju sasniedza 8608,1 tūkst. ASV dolāru (0,2% no apgrozījuma kopapjoma) — Latvija uz Bulgāriju eksportēja preces par 193,2 tūkst. dolāru (0,01% no kopējā eksporta), bet importēja no Bulgārijas preces par 8414,9 tūkst. dolāru (0,2% no kopējā importa).

Ārējās tirdzniecības bilance ir uzlabojusies šā gada septiņos mēnešos. Eksports, salīdzinot ar 2001.gada septiņiem mēnešiem, ir pieaudzis četras reizes, savukārt imports ir samazinājies par 1%.

Pēc Centrālās statistikas pārvaldes datiem, faktiskās Bulgārijas investīcijas Latvijā 2002.gada 1.ceturksnī bija 690,7 tūkst. latu (686,7 tūkst. latu — vairumtirdzniecība un komisijas tirdzniecība, izņemot automobiļus un motociklus). Bulgārija 2001.gadā bija 35. lielākā investētājvalsts Latvijā.

Latvijas Privatizācijas aģentūra līdz šim nav noslēgusi privatizējamo objektu pārdošanas līgumus ar Bulgārijā reģistrētām juridiskām vai fiziskām personām vai Latvijas uzņēmumiem, kuru kapitālā pārstāvēts Bulgārijas kapitāls.

• Bulgārijas un Latvijas ekonomiski līgumtiesiskā bāze

Noslēgtie līgumi:

— Nolīgums par gaisa satiksmi starp to valstu attiecīgajām teritorijām un aiz to robežām, 19.05.1999., spēkā kopš 08.02.1997., beztermiņa;

— Nolīgums par starptautiskajiem autotransporta pārvadājumiem, 28.09.1995., spēkā kopš 15.03.2000., beztermiņa.

• Latvijas un Bulgārijas ekonomisko attiecību veicinoši pasākumi

Latvijas tirdzniecības un rūpniecības kamera ir organizējusi Bulgārijas uzņēmēju tirdzniecības misijas Rīgā 1999.gadā (5 uzņēmumi) un 2000.gadā (3 uzņēmumi).

2001.gada 17. - 18.maijā Rīgā notika Eiropas valstu mazo un vidējo uzņēmumu kontaktforums “Baltijas jūras partneriāts 2001”, kurā piedalījās arī 12 uzņēmumi no Bulgārijas.

 

Ekonomikas ministrijas sabiedrisko attiecību un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!