• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par vaiņodiešu ceļu uz Eiropu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.10.2002., Nr. 152 https://www.vestnesis.lv/ta/id/67489

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par valsts autoceļu uzturēšanu ziemā

Vēl šajā numurā

22.10.2002., Nr. 152

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par vaiņodiešu ceļu uz Eiropu

Vaiņodē, kas atrodas Lietuvas pierobežā, visi veikali gaida SIA “Daiļrade–Koks” vietējās ražotnes strādnieku algas dienas, jo šis ir lielākais privātais darba devējs pagastā, stāsta Vaiņodes ražotnes izpilddirektors Edgars Treimanis. Kaut gan vietējie ir tikai izpildītāji, bet uzņēmuma saimnieki un darba devēji ir Rīgā, filiālei šeit ir milzīga nozīme, jo pieaugošajā ražotnē divās maiņās tagad strādā jau 175 cilvēki.

Vaiņodes ražotne ir lielākā no SIA “Daiļrade–Koks” filiālēm, citas atrodas Pļaviņās, Viļakā un Siguldā. Vaiņodē gatavo mēbeles eksportam – galvenokārt dažādus mazus skapīšus, plauktus, galdiņus un soliņus, vienā mēnesī apmēram 200 dažādu izstrādājumu nelielās partijās. “Ražojam to, kas jau ir pārdots,” stāsta izpilddirektors. Produkcija nonāk Vācijā, Francijā, Nīderlandē, Lielbritānijā un Zviedrijā un tiek pārdota ar pazīstamu katalogu “Otto”, “Quelle” un “Heine” starpniecību. SIA “Daiļrade–Koks” Latvijā ir otrs lielākais mēbeļu eksportētājs.

Izpilddirektors uzsver, ka ražojumiem ir “zaļais sertifikāts” FSC, kas nozīmē ne vien ekoloģiskus, veselīgus ražojumus, bet arī likumīgi iegūtus kokmateriālus, legālu darbu un samaksātus nodokļus, kam ārzemēs piešķirot lielu nozīmi.

Šogad uzņēmums Vaiņodes ražotnes atjaunošanā, modernizācijā, jaunās iekārtās ieguldījis ap 300 000 eiro (ap 180 000 latu). Uzbūvētas jaunas kokmateriālu žāvētavas, vecās automatizētas. Pavisam jauna un dārga (apmēram 59 tūkstošu latu vērtībā) ir automātiskā kokapstrādes darbmašīna, kura pēc programmētāja pavēles ražo gatavās detaļas. Šogad arī pārbūvēta katlumāja, kurā sadedzina pašu saražotās zāģskaidas. Uzņēmums vēl vāc skaidas no apkārtnes zāģētavām, ražo un pārdod skaidu briketes.

Galvenokārt te strādā vaiņodnieki, daži brauc no Embūtes pagasta. Daudzi šeit pieņemti pēc tam, kad ilgus gadus cīkstējušies, izdzinuši sevi un beidzot padevušies lauku saimniecības mazā biznesa neveiksmēm, un bieži viņiem līdzi nāk mediķu brīdinājums par iedragātu veselību un tāpēc saudzējošu darba režīmu.

Izpilddirektors vēlētos, lai strādnieki būtu vairāk izglītoti un kvalificēti. Tādu strādnieku ļoti trūkst, un drīz, E. Treimanis prognozē, “vietējie cilvēkresursi būs izsmelti”, lai gan Vaiņodē joprojām bez darba ir 110 sieviešu un 115 vīrieši, bet, viņaprāt, pašvaldība neveicina iedzīvotāju izglītošanos.

“DIENA”

Sekojot citiem: “LV” informācijas redaktors Gints Moors

Par pārņemto publikāciju faktoloģiju atbild informācijas avoti

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!