• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Lai iepazīstam Šveici kā zinību un gara gaismas nesēju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.10.2002., Nr. 154 https://www.vestnesis.lv/ta/id/67621

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Latvijas Vēstnesis. Dokumenti" - ir iznākusi 27. burtnīca

Vēl šajā numurā

24.10.2002., Nr. 154

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Lai iepazīstam Šveici kā zinību un gara gaismas nesēju

Latvijas Akadēmiskajā bibliotēkā ir izstāde “Šveices vārds Latvijā”

Plašās literatūras izstādes tapšanu sekmējusi Šveices vēstniecība Latvijā, ar kuras atbalstu bibliotēkā izveidota un jau vairāk nekā gadu sekmīgi darbojas arī Šveices literatūras lasītava. Vēstnieka kungs Villijs Holds pateicības vārdus bibliotēkas vadībai un ekspozīcijas iekārtotājiem teica labā latviešu valodā, arī tā apliecinot cieņu abu mūsu valstu kultūras kontaktiem. Un bibliotēkas direktore Venta Kocere uzsvēra, ka izstādei izvēlēts vislabākais laiks: šajās dienās tiek godināta Rīgas Tehniskā universitāte 140 gadu jubilejā, starp kuras pirmajiem mācībspēkiem tiek minēti arī vairāki Šveices profesori, un mūsu Valsts prezidente gatavojas doties uz Šveici vizītē, kas vēl vairāk nostiprinās abu valstu attiecības.

Akadēmiskā bibliotēka lepojas ar savu prāvo seno grāmatu jeb inkunābulu kolekciju. Tajā ir pavisam 210 izdevumi, un 31 no tiem izgatavojuši Šveices (Bāzeles) tipogrāfi un grāmatizdevēji. Ikdienā glabātas aiz “septiņām atslēgām”, tagad šīs vērtīgās kultūras liecības ir apskatāmas stiklotajās vitrīnās. Te ir arī Bāzeles teologa un ģeogrāfa Sebastjana Minstera (1488 – 1552) daudzkārt izdotā “Kosmogrāfija”, kurā, sākot ar 1550. gadu, atrodama pirmā iespiestā Rīgas panorāma, kā arī Tēvreize, kas pirmo reizi lasāma latviešu jeb “Rīgas apkārtnes livoniešu” valodā. Šveices ģeogrāfs ziņas par Livoniju ieguvis no vācu literāta J.Hāzentētera, kas Baltiju apceļojis ap 1545. gadu.

“Jaunāko Ziņu” 1938. gada 10. oktobra numurā lasām par Šveices kultūras dienām, ko ievadījusi literatūras izstādes atklāšana Melngalvju zālē. Joprojām mūsdienīgi skan vārdi, ko svinīgajā ceremonijā teicis izglītības ministrs Jūlijs Auškāps: “Mēs Šveici vienmēr pieminam ar vislielākajām simpātijām kā tādu valsti, kas teritorijas un iedzīvotāju skaita ziņā tāpat kā Latvija pieskaitāma mazām valstīm. Bet mēs zinām arī, ka ar saviem sasniegumiem kultūras laukā Šveice pieskaitāma lielām valstīm. Šveices augstā kultūra ir pierādījums tam, ka cilvēces pienākums tiešām ir pakļaut varu taisnībai un sargāt mazo, savas kultūras spējīgo valstu brīvību un neatkarību.”

Ekspozīcija, kuras autores ir Arta Poriete un Aija Taimiņa, vada skatītāju cauri lieliem laiku lokiem no pirmā iespiestā vārda līdz grāmatām, kas vēl top, no jauna liekot iemīlēt Šveici kā senu brīvības valsti un ļoti skaistu zemi, zinību un gara gaismas nesēju. Lai minam vēl divus citātus no izstādes tekstiem.

 

Mēs, latvieši, varam būt Šveicei pateicīgi divējādā ziņā. Pirmkārt, mums tā ir devusi patvērumu un brīvas darbības iespēju divi politisko emigrantu grupām: no 1898. līdz 1905.g. un no 1906. līdz 1920. gadam. Otrkārt, mums jāpateicas arī par to, ka tā ar savu priekšzīmīgo iekārtu un dzīves veidu devusi mums, latviešiem, daudz ierosmes. Neaizmirsīsim, ka Šveices trimdā dzimusi un veidojusies Latvijas valsts ideja un tur ir dzīvojuši un darbojušies vairāki ievērojami mūsu kultūras un politikas darbinieki: Rainis, Aspazija, Pauls un Klāra Kalniņi, Dr. Miķelis Valters, R.Ivanovs, F.Menders, A.Balodis, J.Seskis, P.Sēja, J.Vecozols, R.Bīlmanis, E.Skubiķis, A.Veckalns.

F.Cielēns

Laikmetu maiņā, I sēj., Zviedrija, 1961.

 

“Nav izsakams, cik Šveicijas gaisā pat svešnieks var justies brīvs un īsti kā mājā. Tur neviens neprasa, no kurienes tu nāci, kurp tu eji, kas tu esi un kādi tavi nolūki, vai tev kāds atrādījums ari ir, vai ne – pēc visa tā neviens nevaicā, bet visur saņem un pavada, kā vecu paziņu, ja vien ar godu nāksi un iesi.

(..)

Ak, tu skaistu skaistā zeme! Cik labā prātā tu, Dievs, esi bijis tai acumirklī, kad Šveiciju radiji!”

Brāļi Kaudzītes

Vija, 1. sēj. 3. burtn., 1897.

Aina Rozeniece, “LV” nozares redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!