• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par tuvredzīgo gāzes tarifu celšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.10.2002., Nr. 155 https://www.vestnesis.lv/ta/id/67631

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Atvērta publiskā politika un sabiedrības līdzdalība valsts pārvaldē

Vēl šajā numurā

25.10.2002., Nr. 155

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par tuvredzīgo gāzes tarifu celšanu

SIA “RMC Baltic” valdes loceklis Andris Miezis:

“Latvija Gāze” ir izteikusi vēlmi no nākamā gada palielināt gāzes tarifus par 17% rūpnieciskajiem patērētājiem. Izskatās, ka šāda iespēja šobrīd vairs nemaz nav tik nereāla, ņemot vērā, ka “Gazprom” ir paaugstinājis gāzes piegādes cenas Latvijai par 15%. Ja tiks pieļauta tarifu celšana, vietējiem ražotājiem būs jārēķinās ar ievērojamu ražošanas izmaksu pieaugumu un tādējādi konkurētspējas pazemināšanos.

Nav skaidrs, kāpēc Krievijas uzņēmums “Gazprom” un līdz ar to arī “Latvijas Gāze” tik ļoti vēlas palielināt šos gazes tarifus, ņemot vērā, ka Krievijā gāze maksā ievērojami lētāk nekā Rietumeiropas valstīs.

Nav skaidrs, kāpēc jau tagad Latvijas patērētājiem par katriem tūkstoš kubikmetriem gāzes ir jāmaksā 70–80 dolāri, ja Krievijā šī pati gāze maksā 30–40 dolārus par tūkstoš kubikmetriem. Ja reiz Krievijā gāzes cenas ir tik ļoti zemas, tad kāpēc gan Latvijā dabasgāze būtu jāpārdod par tik augstu cenu?! Pie tā visa “Latvijas Gāze” vēlas palielināt tarifus rūpnieciskajiem patērētājiem vēl par 17%. Tas nozīmē, ka šo gāzes cenu pieaugumu ražotājiem nāksies iekļaut ražošanas pašizmaksā, pieaugs gatavās produkcijas cenas un mūsu konkurētspēja samazināsies. Savukārt, samazinoties produkcijas realizācijai, cietīs arī valsts kopumā, jo tā saņems ievērojami mazākas naudas summas nodokļu veidā. Gan pašreizējie, gan arī potenciālie valdības vadītāji ir solījuši, ka rūpniecība tiks attīstīta, nodokļi – iekasēti vairāk nekā līdz šim, bet iegūtā nauda sadalīta dažādu problēmu risināšanai. Ja Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija akceptēs gāzes tarifu paaugstināšanu, tad šīs naudas vienkārši nebūs.

Vairākkārt ir izskanējis viedoklis, ka, Latvijai iestājoties Eiropas Savienībā, gāzes tarifi būtiski pieaugs, un tāpēc ir nepieciešams jau tagad pakāpeniski pāriet uz šīm ES cenām. Man gan nav skaidrs, kāpēc lai šīs cenas tik būtiski augtu, mūsu valstij iestājoties šajā valstu savienībā. Salīdzinot, piemēram, cementa ražošanas izmaksas Latvijā un Vācijā, kas ir ES dalībvalsts, kļūst skaidrs, ka šīs izmaksas īpaši neatšķiras. Tad kāpēc lai tās atšķirtos pēc tam, kad Latvijas būs iestājusies ES?! Turklāt, ja, Latvijai iestājoties ES, gāzes tarifi augs būtiski, tad tas notiks ne tikai Latvijā, bet arī Lietuvā un Igaunijā. Līdz ar to, izlīdzinot tarifus ar ES tarifiem visā Baltijas reģionā, necietīs Latvijas ražotāji, jo konkurences noteikumi būs vienādi visu valstu ražotājiem. Ja spēles noteikumi visiem būs vienādi, tad vietējie ražotāji no tā necietīs. Savukārt, ja Latvijā gāzes tarifi būs augstāki nekā Lietuvā un Igaunijā, mēs vairs nespēsim efektīvi konkurēt ar šo valstu ražotājiem.

“DIENAS BIZNESS”; pēc A. Mieža raksta “Tarifu celšana būtu tuvredzīgs solis”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!