• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par lugas "Protests" uzvedumu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.10.2002., Nr. 156 https://www.vestnesis.lv/ta/id/67703

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par absurda triumfu mūsdienās

Vēl šajā numurā

29.10.2002., Nr. 156

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par lugas “Protests” uzvedumu

Par godu Čehijas Republikas valsts svētkiem — Neatkarības dienai kultūras centrā “Vernisāža” vakar notika Vāclava Havela lugas “Protests” pirmizrāde.

Tas ir notikums, kurš nenoliedzami pelna uzmanību, jo runa ir par vispār pirmo Vāclava Havela lugas iestudējumu Latvijā. Jo vairāk, lugu iestudējis jauns latviešu režisors ar vadošiem latviešu aktieriem. Šīs Havela lugas izvēle nebija nejaušība. Luga uzrakstīta 1978. gadā, un tā ir vēsturisks dokuments par laiku, kurā atspoguļojas latviešiem un čehiem labi pazīstamā pieredze komunistiskā režīma laikā, ir liecība par morāli stipru cilvēku, kurš cīnās pret bezjēdzīgo un necilvēcīgo totalitāro valsts iekārtu, ir morāls aicinājums toreizējam intelektuālim un vienlaikus paraugs mūsdienu pasaulei, kurā tik bieži pašlabums un materiālās ērtības apspiež morālās vispārcilvēciskās normas. Laiks un ienaidnieka tēls mums kopš 70. gadiem ir mainījušies, bet indivīda mērķis paliek – atrast savu vietu sabiedrībā. Un tieši šajā apstāklī kopīgi ar režisoru saskatām šīs lugas uzvešanas aktualitāti un jēgu: parādīt viena cilvēka nepieciešamību un otra – bailes veidot savu personību, balstoties uz noteiktiem morāles principiem pie nosacījumiem, kuros cilvēks dzīvo.

Arturs Mekšs:

“Protams, skatot lugu šīsdienas acīm, mums jāņem vērā arī šīsdienas realitāte un tāpēc mūsu uzvedumā centīsimies uzrunāt skatītāju, balstoties uz mūsdienīgu skatījumu par pagātnes notikumiem.

Jautājumi par cilvēka būtību un cilvēka sūtību ir svarīgi jebkurā laikā. Mēs gribam runāt par cilvēka uzvedību un sirdsapziņu saskarē ar citiem cilvēkiem. Par savas vietas pasaulē meklējumiem, kuri mums ir aktuāli arī šodien. Jautājam, ar ko šodienas cilvēks atšķiras no tā laika cilvēka. Vai mēs esam atbrīvojušies no liekulības un melu nastas? Vai esam izskauduši sevī vēlmi kādu nodot? Vai domājam tikai par savu labumu? Vai mēs spējam saklausīt citus? Un ne tikai cilvēciskās apziņas līmenī, bet arī globāli un valstiski.

Mēs mēģinām uz nopietnām lietām skatīties ar smaidu, lai saprastu, vai esam spējīgi pasmieties paši par sevi.

Vāclavs Havels ir viens no šodienas cilvēkiem, kura vārds pasaulē skanēs vēl ilgi, un esmu lepns, ka piedalos šī Cilvēka darbu pirmajā iestudējumā Latvijā.”

Rūdolfs Plēpis:

”Vāclava Havela viencēliena luga “Protests” ir neparasta savā uzbūvē un tēmas risinājumā. Divu aktieru saspēle ļauj daudz meklēt un izveidot neparastas sakarības realitātē, kas pirmajā mirklī šķiet labi pazīstams, bet galu galā noved pie negaidīta fināla.

Manuprāt, šeit ir plašas iespējas meklēt, improvizēt un, kas ir pats galvenais, šeit atrodam daudz materiāla interesantai aktieru saspēlei.

Ceru, ka tikšanās ar šo skatuves darbu skatītājiem dos iespēju daudz ko pārdomāt, izvērtēt savu rīcību un palūkoties no malas pašiem uz sevi.

Katrā gadījumā šis Vāclava Havela lugas iestudējums ir ievērojams notikums mūsu teātra dzīvē.”

Juris Gornavs:

“Lugas materiāls ir ļoti spilgts un tajā visvairāk saista šo cilvēku liekulības un melu tēma, kas arī tuvina šo arhetipisko situāciju šai dienai. Iespējas risinājumiem ir daudz un pamatjautājums: ”Kas ir kurš?” tiek atstāts skatītāju fantāzijas ziņā. Bet iespējams, ka atbilde ir pavisam vienkārša...”

Imants Strads:

“Tā nu ir sanācis, ka lugas “Protests” sarakstīšanas gads (1978) ir arī mans dzimšanas gads. Tāpēc man gribētos cerēt, ka mēs kā “vienaudži” labi sapratīsimies. Laiks, par kuru vēsta luga, un sižetiskie pavērsieni sasaucas arī ar mūsu dienām, tāpēc tas skatītājiem noteikti būs interesanti!”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!