• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par VID konstatēto jauno "nodokļu optimizācijas" shēmu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 31.10.2002., Nr. 158 https://www.vestnesis.lv/ta/id/67832

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Mūsu valstu kopīgās vērtības ir demokrātija, brīvais tirgus un cilvēktiesības"

Vēl šajā numurā

31.10.2002., Nr. 158

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par VID konstatēto jauno “nodokļu optimizācijas” shēmu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Galvenā muitas pārvalde (GMP) ir konstatējusi, ka oktobrī uzņēmēji ir sākuši izmantot īpašu “nodokļu optimizācijas” shēmu, lai samazinātu akcīzes nodokļu maksājumus par naftas produktiem.

Skaidro VID GMP direktors Kalvis Vītoliņš:

“Visas uzņēmēju darbības, kas saistās ar šo shēmu, ir likumā atļautas, taču pēc savas fiskālās ietekmes uz valsts ieņēmumiem tās darbības efekts ir līdzvērtīgs kontrabandas nodarītajiem zaudējumiem valsts budžetam. Šāda uzņēmēju rīcība ietekmēs ne tikai šā gada budžetu, bet arī nākamā gada budžetu, un sekas izpaudīsies kā akcīzes ieņēmumu naftas produktiem samazinājums, nesamazinoties vai pat pieaugot degvielas patēriņam. Lai to pārtrauktu, ir nepieciešama steidzama likumdevēju iejaukšanās.”

Veicot analīzi par naftas produktu apriti, VID GMP konstatēja, ka šā gada oktobrī salīdzinājumā ar septembri deviņas reizes ir palielinājies pārējo naftas produktu (degvielai pievienojamās piedevas un kurināmā dīzeļdegviela) imports (uz 21.oktobri). To konstatējuši, VID muitas darbinieki sāka pastiprinātu importējamo naftas produktu sastāva kontroli, lai pārbaudītu, vai tādi naftas produkti kā dīzeļdegviela, benzīns ar ārkārtīgi zemām likmēm netiek ievesti kontrabandas ceļā. Veicot paņemto paraugu laboratoriskās analīzes, konstatēts, ka importēto naftas produktu sastāvs lielākajā daļā gadījumu atbilst muitā deklarētajam.

Vakar VID ģenerāldirektors sasauca ārkārtas sanāksmi, lai veiktu padziļinātu analīzi par šā procesa ietekmi uz valsts ieņēmumiem un lai lemtu par tālākajiem kontroles pasākumiem. Sanāksmes laikā tika apspriestas iespējamās likumdošanas izmaiņas un grozījumi normatīvajos aktos, lai novērstu sekas, ko šāda “nodokļu optimizācijas” shēma atstātu uz valsts budžeta ieņēmumiem. Darba grupa izstrādāja dažādus variantus par nepieciešamajām izmaiņām normatīvajos aktos, kas šodien tiks apspriestas VID un Latvijas Degvielas tirgotāju asociācijas kopīgajā sanāksmē. Par izveidojušos situāciju tiks informēta Finanšu ministrija.

 

VID Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!