• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par veselības aprūpes darbiniekiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.11.2002., Nr. 159 https://www.vestnesis.lv/ta/id/67898

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Šveice ir gandarīta par Latvijas dinamisko attīstību visos virzienos

Vēl šajā numurā

01.11.2002., Nr. 159

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par veselības aprūpes darbiniekiem

HOP.JPG (21612 bytes)
Vakar, 31.oktobrī: Rīgas Stradiņa universitātes Sabiedrības veselības skolas direktore Diāna Puntule, labklājības ministrs Viktors Jaksons un “Johnson & Johnson” izpilddirektors Skandināvijas valstīs Ragnars Svensons
Foto: A.F.I.

Vakar, 31. oktobrī, noslēdzās pirmie veselības aprūpes vidējā līmeņa vadītāju apmācības kursi, ko Latvijā rīko projektā “Hope”. To organizēšanā ir sadarbojušās Labklājības ministrija, Rīgas Stradiņa universitātes Sabiedrības veselības skola un Veselības statistikas un medicīnas tehnoloģiju aģentūra. Projektu “Hope” finansiāli atbalstīja kompānija “Johnson & Johnson”. Programmas saturu izstrādāja veselības aprūpes eksperti no Amerikas Savienotajām Valstīm un Kanādas.

Mācību nobeigumā notika preses konference, kurā piedalījās labklājības ministrs Viktors Jaksons, Rīgas Stradiņa universitātes Sabiedrības veselības skolas direktore Diāna Puntule, kā arī projekta “Hope” reģionālā direktore Viduseiropā un Austrumeiropā Judite Sezāra un “Johnson & Johnson” izpilddirektors Skandināvijā Ragnars Svensons.

Labklājības ministrs Viktors Jaksons izteica ministrijas atbalstu šādām apmācībām. Tas ir ļoti būtiski, jo slimnīcas ir pārtapušas par valsts un pašvaldību uzņēmumiem, kuri pakļaujas tirgus prasībām. Tiesa, šis tirgus ir valsts regulēts, un peļņa slimnīcām nevar būt galvenais. Taču slimnīcu direktoriem un vidēja līmeņa vadītājiem ir svarīgi apgūt menedžmenta prasmes.

Kā informēja D. Puntule, šogad vidējā līmeņa vadītāju kursus pabeidza 42 mediķi no 14 veselības aprūpes slimnīcām. Katras iestādes komandā bija trīs cilvēki, kas ne tikai apguva teorētiskas zinības, bet arī izstrādāja praktisku projektu, kuru katra komanda iedzīvinās savā iestādē. Ļoti pozitīvi ir tas, ka apmācībā teorija tika apvienota ar praksi. Kursos kā vidējā līmeņa vadītāji piedalījās galveno ārstu vietnieki, nodaļu vadītāji un vecākās māsas. Tas ir ļoti būtiski, jo direktors bez zinošas komandas nevar veikt būtiskas reformas. Viens no interesantākajiem projektiem bija Bērnu klīniskajai slimnīcai — “Trauku mazgāšanas un dezinficēšanas sistēma slimnīcas nodaļās”. Šāda veida kursi notiks vēl divus gadus. Nākamgad ir aicināti piedalīties 60 vidējā līmeņa vadītāji no 20 veselības aprūpes iestādēm.

J. Sezāra pastāstīja, ka “Hope” logo ir kuģis, kas simbolizē organizācijas mērķi palīdzēt cilvēkiem, lai tie vēlāk spētu palīdzēt paši sev. Organizācija, kas dibināta 1958. gadā, savu darbību sāka uz kādreizējā militārā kuģa, kas tika pārbūvēts par peldošu slimnīcu. “Hope” vēlas padarīt veselības aprūpi pieejamu ikvienam pasaulē. Organizācija darbojas 31 valstī visos piecos kontinentos. Darbība Austrumeiropā sākās 1974. gadā Polijā. Pavisam “Hope” ir sagatavojis 2000 veselības aprūpes vadītājus. Organizācijas finansēšanas avoti ir dažādi — dažādu valstu valdības, fondi, kā arī privātpersonas.

Rūta Kesnere,  “LV” informācijas redaktore

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!