• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Frakciju viedokļi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.11.2002., Nr. 160 https://www.vestnesis.lv/ta/id/68027

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Iesniegums
Par parlamentārās izmeklēšanas komisijas galaziņojumu

Vēl šajā numurā

05.11.2002., Nr. 160

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Frakciju viedokļi

Pēc 2002.gada 31.oktobra sēdes

Latvijas Radio tiešajā raidījumā

M.Vītols (Tautas partijas frakcija): Skanot Latvijas valsts himnai “Dievs, svēti Latviju!”, 7.Saeima ir pabeigusi savu darbu, un es vēlos izmantot šo iespēju, lai visas Tautas partijas frakcijas deputātu vārdā pateiktos tiem radioklausītājiem, kuri šos pēdējos četrus gadus, kad darbojās 7.Saeima, ar neviltotu interesi sekojoši līdzi mūsu darbiem. Esat arī klausījušies šīs radiopārraides, un liels prieks ir arī tāpēc, ka tieši pēdējā sēdē 7.Saeima ir pieņēmusi ļoti būtiskus un nozīmīgus lēmumus, kas ir svarīgi daudziem cilvēkiem Latvijā.

Kā būtiskāko vēlos šodien uzsvērt Saeimas veiktās izmaiņas Valsts sociālo pabalstu likumā, kas jau no nākamā gada būtiski palīdzēs risināt un uzlabot situāciju saistībā ar ģimenes valsts pabalstiem un ar bērnu pabalstiem. Tā, piemēram, līdz šim bērniem invalīdiem un bērniem invalīdiem no dzimšanas pabalsts mēnesī bija tikai 35 latu apmērā, bet pēc šodienas Saeimas lēmuma šis pabalsts ir palielināts līdz 75 latiem mēnesī. Savukārt ģimenes valsts pabalsts, par kura apmēru ir jau izteikušās daudzas partijas arī priekšvēlēšanu laikā, no 1.janvāra ir palielināts no 4 latiem 25 santīmiem līdz 6 latiem — par pirmo bērnu, 7 latiem 20 santīmiem — par otro bērnu un 9 latiem 60 santīmiem — par trešo bērnu. Tā ka partijas ir sākušas arī pildīt to, ko bija solījušas priekšvēlēšanu kampaņas laikā.

Daudzus skolotājus iepriecinās šodien pieņemtie lēmumi izglītības jomā, jo beidzot pēc vairāku gadu solījumiem ir pieņemts un stāsies spēkā Izglītības inovācijas fonda likums, kas nodrošinās skolotājiem papildu līdzekļus pētījumiem un radošajam darbam. Šādu likumu skolotāji gaidīja jau sen. 7.Saeima savā pēdējā darba dienā to ir pieņēmusi. Vienlaicīgi ir veiktas arī būtiskas izmaiņas Vispārējās izglītības likumā.

Bet, neapšaubāmi, pats svarīgākais lēmums, un arī Tautas partijas deputāti ļoti rūpīgi strādāja pie šī lēmuma sagatavošanas, bija izmaiņas likumprojektā “Grozījumi likumā “Par valsts budžetu””, kas paredz ne vien papildu dotācijas mūsu zemniekiem, bet arī papildu dotācijas 3 miljonu latu apmērā nelauksaimnieciskās uzņēmējdarbības attīstībai, kas radīs jaunas darba vietas mūsu lauku iedzīvotājiem, 500 000 latu papildu dotācija reģionālā fonda darbības nodrošināšanai, desmitiem priekšlikumu, kas uzlabos situāciju un palīdzēs izglītības un kultūras iestādēm, bet īpaši gribu uzsvērt priekšlikumus, kas nodrošinās esošo darba vietu saglabāšanu un pierāda šīs Saeimas atbalstu lielajiem industriālajiem uzņēmumiem.

No jauno valdību veidojošo partiju puses izskanējusi nepamatota kritika par to, ka aizejot šī Saeima ir atbalstījusi lielos uzņēmumus, bet tas ir ļoti nozīmīgi, ka šie industriālie uzņēmumi, kas nodrošina tūkstošiem darba vietu, saņem nepieciešamo valsts atbalstu savas tālākās darbības veiksmīgai nodrošināšanai. Tādi uzņēmumi kā Daugavpils uzņēmums “Lokomotīve”, “Radiotehnika”, akciju sabiedrība “Dambis”, akciju sabiedrība “Ogre” turpmāk var rēķināties ar to, ka uz tiem vairs negulsies vecā parādu nasta. Uzņēmumi, kas līdz šim ir veiksmīgi maksājuši tekošos nodokļus, šādā veidā beidzot saņēmuši nepieciešamo valsts palīdzību.

Vēlos nobeigumā pateikties visiem Tautas partijas atbalstītājiem, visiem vēlētājiem, kuri ir balsojuši par Tautas partiju pēdējās vēlēšanās. Lai veiksmīgi iesāktais darbs 7.Saeimā varētu tikt turpināts arī nākamajā — jaunajā — parlamentā.

K.Lībane (savienības “Latvijas ceļš” frakcija): Šodien notika pēdējā 7.Saeimas sēde. Nākamajos frakcijas viedokļos, nākamajā reizē jūs jau uzrunās citu frakciju pārstāvji un citu frakciju vadītāji.

“Latvijas ceļa” frakcijas deputātu vārdā es gribu pateikties visiem, kas visus šos gadus ir interesējušies par politiku, visiem, kam nav bijis vienalga, ko domā un dara “Latvijas ceļš”.

Man bija liels gandarījums strādāt Saeimā, būt kopā ar jums, jūs ik nedēļu uzrunāt.

V.Balodis (apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcija): Lai gan šodien bija pēdējā 7.Saeimas plenārsēde, ritēja ļoti spraigs darbs un tika pieņemti daudzi likumi pēdējos lasījumos.

Kā vienu no būtiskākajiem gribētu atzīt Valsts sociālo pabalstu likumu, kas būtiski palielinās bērnu invalīdu ģimenēm pabalstus, lai arī tas no valsts budžeta nākamajā gadā būs vairāk nekā 8 miljoni latu. Es domāju, ka tas būs ļoti liels atbalsts tām ģimenēm, kas audzina bērnus invalīdus.

Gribu atzīmēt, ka arī budžeta grozījumi ir ļoti nozīmīgi. Mēs esam atbalstījuši svarīgas lietas, vēl šogad piešķirot finansējumu Barikāžu piemiņas fondam un medaļu tiem cilvēkiem, kuri piedalījušies 1991.gada barikādēs. Īpašo reģionu attīstībai esam piešķīruši 500 000 latu, lai varētu palīdzēt kreditēt uzņēmējus, kuri darbojas īpašos reģionos, palielinājuši lauksaimniekiem subsīdijas par 300 000 latiem, lai varētu segt pievienotās vērtības nodokļa maksu. Esam devuši finansējumu Valsts onkoloģijas centram 350 000 latu apmērā, lai varētu iegādāties modernu medicīnisko aparātu vēža slimnieku ārstēšanai, esam arī risinājuši steidzamas lietas, piemēram, Rīgas Doma baznīcai avārijas stāvokļa likvidēšanai — 20 000 latu. Papildus nauda piešķirta arī Kultūrkapitāla fondam un sporta programmām, jo, kā mēs zinām, ir pārpildīts azartspēļu un izložu nodoklis. Bija ļoti daudz priekšlikumu, kurus iesnieguši deputāti, tajā skaitā arī no apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcijas, par mācību līdzekļu, sporta inventāra, autobusa iegādi skolām, par datoru iegādi bibliotēkām un muzejiem. Pagastu pašvaldībām ir piešķirts finansējums, lai nopirktu autobusus, ar ko bērnus aizvest uz skolu. Saeima ir arī lēmusi, ka ir dzēšami tie slimnīcu parādi par sociālo nodokli, kas slimnīcām, valsts un pašvaldību poliklīnikām ir izveidojušies līdz šā gada 1.janvārim.

Es gribētu apvienības “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK frakcijas vārdā pateikties jums par sadarbību, pateikt lielu paldies gan par atbalstu iepriekšējās vēlēšanās, gan par jūsu ierosinājumiem, jūsu vēstulēm un jūsu padomiem. Es ceru, ka mums būs ļoti laba sadarbība arī nākamajā Saeimā.

J.Pliners (politisko organizāciju apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcija): Kā pavasaris nomaina ziemu, kā diena nomaina nakti, tā arī vienas Saeimas sastāvu nomaina otrs.

Es domāju, ka politisko organizāciju apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcijas sešpadsmit deputāti visus šos gadus strādāja godīgi, centās izpildīt jūsu vēlmes. Es domāju, ka, no vienas puses, mēs varam būt apmierināti, no otras puses — nē. Tomēr kopā ar sociāldemokrātiem un citiem deputātiem izdevās drusciņ pilnveidot pensiju likumu, Pilsonības likumu, izdevās saglabāt valsts īpašumā “Latvenergo”. Es domāju, ka kopumā ir sakārtota izglītības likumdošana. Bet no otras puses — mēs neesam apmierināti ar to, ka neizdevās būtiski palielināt algas skolotājiem un mediķiem, neizdevās vēl demokratizēt Vispārējās izglītības likumu. Bet viens posms ir pagājis. Darbs, jāuzsver, labs darbs — ir padarīts. Un mēs arī esam bezgala pateicīgi tiem cilvēkiem, tiem radioklausītājiem, kuri par mums balsoja, un arī tiem, kuri par mums nebalsoja. Tagad mēs būsim divdesmit pieci. Spēks ir liels. Un es ļoti ceru, ka drusciņ agrāk vai vēlāk mēs būsim pie varas. Un es gribu jums pateikt, ka mēs neesam nekādi Latvijas ienaidnieki, mēs neesam ne pret Latvijas brīvību, ne pret valsts valodu. Cits jautājums — varbūt es citādi saprotu patriotismu nekā Dobeļa kungs, bet laiks parādīs, kam ir taisnība. Un mēs arī turpmākos gadus godīgi strādāsim valsts labā, valsts labklājībai. Un es ļoti ceru, ka sadarbosimies arī ar visiem veselajiem spēkiem, kuri ir un paliks Saeimā.

Mūsu frakcijas vārdā esmu jums pateicīgs par uzticību un svinīgi solu, ka mēs centīsimies pēc labākās sirdsapziņas strādāt nākamajā Saeimā.

E.Baldzēns (Sociāldemokrātu savienības frakcija): Es gribētu pateikties par jūsu atbalstu četru gadu garumā, kas ir bijis izšķirošs tajos brīžos, kad Sociāldemokrātu savienības deputāti ar citiem opozīcijas deputātiem un ar jūsu atbalstu kaut ko spēja mainīt Latvijā uz labo pusi. Vai tas būtu pensiju referendums, vai šī cīņa ar valdības partijām, kur mums izdevās panākt, ka pensijā cilvēki aiziet nevis no 65 gadiem, bet no 62 gadiem, ka ir saglabātas iespējas priekšlaicīgi iet pensijā gan sievietēm, gan vīriešiem, ka ir iespēja saņemt kaut daļu no savas pensijas arī strādājošiem pensionāriem, tas ir, līdz 60 latiem, un daudzas citas labas lietas.

Es uzskatu, ir bijusi ļoti nopietna cīņa par “Latvenergo” neprivatizāciju, un “Latvenergo” ir palicis valsts īpašumā. Tas nozīmē, ka mūsu enerģētika, mūsu tautsaimniecības mugurkauls,ir palicis valsts rokās, nevis kļuvis par kāda ārvalstu investora peļņas avotu un strauju tarifa kāpumu, līdz ar to arī par dzīves dārdzības pieauguma pamatu.

Es gribētu arī uzsvērt to, ka Sociāldemokrātu savienība sasauca ārkārtas plenārsēdi, pateicoties citu opozīcijas partiju atbalstam, un kopā ar Parlamentārās izmeklēšanas komisiju “Latvijas kuģniecības” un citu stratēģiski svarīgu objektu privatizācijas jautājumā panāca, ka 51 procents “Lattelekom” akciju paliks valsts rokās. Tas ir ārkārtīgi svarīgi, jo tā ir telekomunikācijas nozare, kas skar ne tikai “Lattelekom”, bet netiešā veidā arī kontrolpaketes jautājumu Latvijas Mobilajā telefonā. Un tas nozīmē — gan mobilos sakarus, gan parastos telefonsakarus, gan internetu. Tas ir ārkārtīgi svarīgi. Mums izdevās arī iztraucēt mierizlīguma procesu, ko valdības partijas piedāvāja, apzināti dodot dezinformāciju gan presei, gan sabiedrībai, runājot par tādu informāciju, kas bija par 834 miljoniem ASV dolāru atšķirīga no patiesās, ko mēs vēlāk uzzinājām, pamatojoties uz Amerikas Savienoto Valstu vērtspapīru komisijas informāciju. Es domāju, ka tas ir ārkārtīgi zīmīgi.

Un arī šodien Sociāldemokrātu savienības priekšlikums, ko mēs vairākkārt jau bijām iesnieguši izskatīšanai Saeimā, guva valdības partiju un opozīcijas partiju atbalstu. Es pateicos arī mūsu kolēģiem. Un no nākamā gada praktiski mums būs 2,5 procenti sociālie pabalsti invalīdiem no dzimšanas un invalīdiem bērniem, tas ir,75 lati 35 latu vietā.

Es gribētu uzsvērt to, ka ir ļoti patīkami, ja mums izdodas pārliecināt ne tikai kolēģus no opozīcijas partijām, bet arī valdības partijas, ka jārīkojas pietiekami atbildīgi, ka ar šiem 35 latiem mēs nevaram nodrošināt bērniem invalīdiem zāles, pārtiku un citus izdzīvošanas nosacījumus.

Es gribētu arī uzsvērt to, ka no 1.janvāra pabalsts par pirmo bērnu būs 6 lati. Un tas atkal ir šīs Saeimas nopelns, lai arī uz atvadām, bet tomēr kaut kas nopietns ir izdarīts, lai lietu mainītu. Un ar katru nākamo bērnu pabalsts būs vairāk.

Es gribētu vēl vienu lietu uzsvērt un pateikties mūsu atbalstītājiem un Latvijas Republikas iedzīvotājiem. Mums izdevās savākt vairāk nekā 32 000 jūsu parakstu par pievienotās vērtības nodokļa atcelšanu apkurei un siltajam ūdenim. Un to, pateicoties jūsu atbalstam, Sociāldemokrātu savienībai izdevās panākt arī šajā Saeimā. Šis nodoklis ar nākamā gada 1.janvāri netiks iedarbināts. Tas nozīmē, ka vairāk nekā 10 miljonu latu paliks gan šogad, gan nākamgad mūsu nodokļu maksātāju kabatās.

V.Lauskis (Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas frakcija): 7.Saeima beidza darbu,un mūsu partija uz laiku, ceru uz laiku, atvadās no parlamenta. Mēs aizejam, lai strādājot varbūt atgrieztos 9.Saeimā.

Runājot par 7.Saeimu, es gribu pateikt, ka mums ir gandarījums par kopā padarīto darbu. Es personīgi 7.Saeimas darbu vērtēju kā profesionālāku, nekā tas bija iepriekš. Politiķi, atnākot uz parlamentu strādāt, jau bija profesionāli vairāk sagatavoti. Darbs bija lietišķāks. Es gribētu pateikt, ka 7.Saeimā bija pietiekami konstruktīva opozīcija un pietiekami demokrātiska pozīcija. Gribētos, protams, ejot uz ideālu, lai opozīcija būtu vēl konstruktīvāka un pozīcija vēl demokrātiskāka. Lai valdošais nebūtu tikai īkšķis, lai balsojums par budžetiem nebūtu jau iepriekš nolemts, lai pastāvētu dialogs. Būs sarunas starp politiķiem, būs arī šie demokrātiskie procesi. Es ceru un novēlu, ka 8.Saeimā nākamie politiķi mācīsies no mūsu kļūdām un sabiedrībai tādējādi būs vairāk noderīgi, kā arī daudz vairāk varēs izdarīt.

No 7.Saeimas padarītā, protams, es gribētu pievienoties kolēģiem, ka labi, ka mums izdevās nosargāt “Latvenergo”, labi, ka gadu iepriekš mums izdevās mīkstināt pensijas reformā iestrādātās lietas, kas daudziem pensionāriem būtu nākušas par sliktu. Gada nogalē mēs pieņēmām labu likumu, domājot arī par mazajām pensijām. Šodien, pēdējā parlamenta sēdē, mēs padomājām arī par pabalstiem. Un tas ir labi.

Pie neizdarītā, es domāju, 7.Saeima paliks atmiņā ar to, ka korupcijas līmenis valstī netika samazināts. Nevaru teikt, ka pieauga, bet to, ka tas nesamazinājās, tas ir viennozīmīgi. Un tas ir mūsu neizdarītais un 8.Saeimas pirmās darba dienas jautājums. Es gribētu, lai labējām partijām, kas pārsvarā strādās 8.Saeimā, šis darbs sokas.

Pie neizdarītā arī jāmin, ka saglabājās finanšu, ekonomiskās varas centralizācija — gan centralizācija valsts līmenī, gan centralizācija pašvaldību līmenī.

Visu apsverot, es domāju, ka mēs, sociāldemokrāti, izdarīsim savus secinājumus, mēs gribam būt noderīgi sabiedrībai un gribam atgriezties, lai parlamenta līmenī daudz ko varētu izdarīt tiem cilvēkiem, kuriem sociāldemokrātu idejas un vērtības patiešām ir tuvas.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!