• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par dīzeļdegvielas akcīzes nodokli. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.11.2002., Nr. 161 https://www.vestnesis.lv/ta/id/68082

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par pensiju otrā līmeņa aktīviem

Vēl šajā numurā

06.11.2002., Nr. 161

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par dīzeļdegvielas akcīzes nodokli

Finansu ministrija pēc finansu ministra Gundara Bērziņa iniciatīvas sākusi gatavot priekšlikumus grozījumiem likumā par akcīzes nodokli naftas produktiem, paredzot, ka no nākamā gada 1.janvāra netiek palielināta dīzeļdegvielas akcīzes nodokļa likme. Paredzams, ka izskatīšanai valdībā kā Ministru kabineta lietu Finansu ministrija šos grozījumus iesniegs uz 12.novembra MK sēdi.

Likumā par akcīzes nodokli naftas produktiem ir iekļauta norma, ka no 2003.gada akcīzes nodoklis dīzeļdegvielai pieaugs — par 1000 litriem pašreizējo 100 latu vietā tas būs 130 lati. Šī norma paredz saskaņot Latvijas nodokļa likmi ar ES direktīvās noteikto likmi.

Taču finansu ministrs uzskata, ka nodokļu likmes un to ietekme uz tautsaimniecības attīstību ir jāvērtē ciešā kontekstā ar pārējām Baltijas valstīm. Ne Igaunija, ne Lietuva no nākamā gada negatavojas palielināt dīzeļdegvielas akcīzes nodokli, tāpēc Latvijā paaugstināts nodoklis radītu zaudējumus gan uzņēmējiem, gan valsts budžetam. Visās trijās Baltijas valstīs nav noteikts pārejas periods dīzeļdegvielas akcīzes līmeņa saskaņošanai ar ES direktīvu prasībām, taču kaimiņvalstis negatavojas akcīzes nodokli palielināt jau no nākamā gada.

Finansu ministrija gatavos priekšlikumu valdībai no 2003.gada 1.janvāra nemainīt dīzeļdegvielas akcīzi, atstājot to 100 latu apmērā par 1000 litriem līdz 2004.gada 1.janvārim.

Priekšlikumu par dīzeļdegvielas akcīzes pašreizējā līmeņa saglabāšanu atbalsta arī Latvijas Degvielas tirgotāju asociācija un Valsts ieņēmumu dienests.

Pašlaik akcīzes nodoklis dīzeļdegvielai Igaunijā ir 97 lati par 1000 litriem, Lietuvā – 104 lati par 1000 litriem.

Kā zināms, Latvijā dīzeļdegvielas akcīzes nodoklis 2000.gada sākumā jau bija 130 lati par 1000 litriem (13 santīmi par litru), taču pēc Finansu ministrijas iniciatīvas tas tika samazināts līdz 100 latiem (10 santīmu par litru), ņemot vērā tieši pārējo Baltijas valstu nodokļu likmes, to savstarpējo konkurenci, uzņēmējdarbības vides uzlabošanas iespējas un iespējas palielināt budžeta ieņēmumus.

Saskaņā ar pašreizējo eiro kursu mūsu dīzeļdegvielas akcīzes nodokļa likme būtu jāpaaugstina līdz 142 latiem par 1000 litriem, lai saskaņotu to ar ES prasībām. Tādējādi, saglabājoties pašreizējam eiro kursam, 2004.gadā paredzams straujš likmes pieaugums.

Finansu ministrijas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!