• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Konkurences padomes 2002. gada 31. oktobra lēmums Nr. 45 "Par lietas izpētes izbeigšanu lietā Nr. 500/02/07/27 "Par Iepirkumu uzraudzības biroja 26.09.2002. iesniegumu"". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.11.2002., Nr. 164 https://www.vestnesis.lv/ta/id/68272

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Satiksmes ministrijas rīkojums Nr.187

Par transportlīdzekļu valsts tehnisko apskati

Vēl šajā numurā

12.11.2002., Nr. 164

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Konkurences padome

Veids: lēmums

Numurs: 45

Pieņemts: 31.10.2002.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Konkurences padomes lēmums Nr. 45

(prot. Nr. 39, 3.§) Rīgā 2002. gada 31. oktobrī

Par lietas izpētes izbeigšanu lietā Nr. 500/02/07/27 “Par Iepirkumu uzraudzības biroja 26.09.2002. iesniegumu”

Konkurences padome 26.09.2002. saņēma Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) iesniegumu par iespējamo Konkurences likuma pārkāpumu SIA “Lemcon Latvija” darbībās, tai piedaloties BOVAS “Latvijas Autoceļu direkcija” rīkotajā sarunu procedūrā par autoceļu melno segumu atjaunošanu un rekonstrukciju.

Konkurences padome, izvērtējot iesniegumu un citus lietā esošos materiālus,

 

konstatēja:

IUB lūdz Konkurences padomi izvērtēt, vai SIA “Lemcon Latvija” neveic negodīgas konkurences darbības vai citus Konkurences likuma pārkāpumus.

IUB 23.08.2002. lēmumā konstatējis, ka SIA “Binders” iesniedzis sūdzību par BOVAS “Latvijas Autoceļu direkcija” rīkotās sarunu procedūras par autoceļu melnā seguma atjaunošanu un rekonstrukciju (id. Nr. SM, LAD Nr. 02/020) komisijas lēmumu, izvēloties noslēgt iepirkuma līgumu SM LAD Nr. 02/3.1.11. SIA “Binders” lūdzis izvērtēt, vai SIA “Lemcon Latvija” nav iesniegusi nepamatoti lētu piedāvājumu.

Saskaņā ar Būvniecības likuma 10. panta pirmo daļu “juridiskajām personām ir tiesības veikt uzņēmējdarbību būvniecībā, ja tās saņēmušas licenci Ministru kabineta noteiktajā kārtībā”. Būvniecības likuma 10. panta ceturtā un piektā daļa nosaka, ka “licencē norādāma atļautās būvniecības joma un veidi” un ka “juridiskajai personai, kas veic uzņēmējdarbību būvniecībā, var izsniegt licenci tajās būvniecības jomās, kurās šīs juridiskās personas atbildīgajiem būvprojektētājiem un būvdarbu vadītājiem piešķirts būvprakses vai arhitekta prakses sertifikāts”. Likuma 8. panta pirmā daļa nosaka šādas būvniecības jomas – inženierizpēte, projektēšana, būvekspertīze, būvdarbu vadīšana un būvuzraudzība.

SIA “Lemcon Latvija” ir izsniegta licence Nr. 914 autoceļu, ielu un laukumu projektēšanai, autoceļu, ielu un laukumu būvdarbu veikšanai, vadīšanai un būvuzraudzībai.

SIA “Binders” ir izsniegta licence Nr. 279 autoceļu, ielu un laukumu projektēšanai, autoceļu, ielu un laukumu būvdarbu veikšanai, vadīšanai un būvuzraudzībai.

Tādējādi saskaņā ar licencēs ietvertiem noteikumiem SIA “Lemcon Latvija” un SIA “Binders” ir tiesīgas piedāvāt ceļu projektēšanas, būvniecības, rekonstrukcijas un būvuzraudzības pakalpojumus. Ņemot vērā, ka autoceļu būvniecība vai rekonstrukcija ir saistīta attiecīgi ar būvprojekta izstrādāšanu, tad no piedāvājuma puses tas ir vērtējams kā vienots pakalpojums.

Kārtību, kādā valsts vai pašvaldības iestādei ir tiesības pirkt minētos pakalpojumus, nosaka likums “Par iepirkumu valsts un pašvaldību vajadzībām”, kas stājās spēkā 2002. gada 1. janvārī, un citi normatīvie akti. Līdz 2001. gada 31. decembrim to regulēja likums “Par valsts un pašvaldību pasūtījumu”. Izvēloties kādu no iepirkumu metodēm, valstij (pašvaldībai) nav pienākums attiecībā uz katru pakalpojumu veidu (būvdarbi vai projektēšana) veikt atsevišķu iepirkumu procedūru. Vienai uzņēmējsabiedrībai piešķirts iepirkums var attiekties vienlaikus gan uz ceļu projektēšanas pakalpojumiem, gan būvdarbiem.

Konkurences padome uzskata, ka par konkrētās preces tirgu šajā gadījumā ir atzīstams autoceļu projektēšanas, būvniecības un rekonstrukcijas pakalpojumu tirgus, kurā savstarpēji konkurē SIA “Lemcon Latvija”, SIA “Binders” un citas uzņēmējsabiedrības, kas ir saņēmušas atbilstošu licenci. Minētais tirgus var tikt sadalīts arī atsevišķos mazākos tirgos. Par ģeogrāfisko tirgu ir uzskatāma Latvijas teritorija.

Konkurences likuma 13. pants aizliedz dominējošā stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu. Par šādu darbību var tikt atzīta arī dominējoša tirgus dalībnieka preces vai pakalpojuma cenas pazemināšana zem konkrētās preces pašizmaksas, ja tās mērķis vai sekas ir cita tirgus dalībnieka izspiešana no tirgus vai konkurences kavēšana, ierobežošana vai deformēšana.

Saskaņā ar LR Uzņēmumu reģistra sniegto informāciju SIA “Lemcon Latvija” apgrozījums 2001. gadā bija 1,3 milj. latu. Saskaņā ar BOVAS “Latvijas Autoceļu direkcija” 2001. gada pārskatā sniegto informāciju 2001. gadā valsts autoceļu tīklā veikti būvdarbi kopumā par 13,5 milj. latu. Salīdzinot SIA “Lemcon Latvija” apgrozījumu 2001. gadā un BOVAS “Latvijas Autoceļu direkcija” pasūtīto autoceļu rekonstrukcijas darbu apjomu latos 2001. gadā valsts autoceļu tīklā, Konkurences padome konstatē, ka SIA “Lemcon Latvija” neatrodas dominējošā stāvoklī konkrētajā tirgū. Tādējādi SIA “Lemcon Latvija” darbības nevar tikt izvērtētas atbilstoši Konkurences likuma 13. pantam.

Izvērtējot SIA “Lemcon Latvija” darbības saskaņā ar Konkurences likuma 18. pantu, Konkurences padome konstatēja, ka SIA “Lemcon Latvija” darbību rezultātā nav pārkāptas godīgas saimnieciskās darbības paražas. Konkurences padomes rīcībā nav pierādījumu, ka pakalpojumu sniegšana, iespējams zem pašizmaksas, no SIA “Lemcon Latvija” puses ir veikta sistemātiski un ka tās aptvertais apjoms ir radījis vai varētu radīt konkurences kavēšanu, ierobežošanu vai deformēšanu.

Konkurences padome, pamatojoties uz Konkurences likuma 8. panta pirmās daļas 2. punktu, 13. pantu un 18. pantu,

 

nolēma:

izbeigt lietas Nr. 500/02/07/27 izpēti.

Konkurences padomes lēmums ir pārsūdzams Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā viena mēneša laikā no dienas, kad ieinteresētā persona uzzināja vai tai vajadzēja uzzināt par pieņemto lēmumu, saskaņā ar 04.10.2001. Konkurences likuma 8. panta otro daļu, LR Civilprocesa likuma Pārejas noteikumu 1. punktu un LR civilprocesa kodeksa 24-A nodaļu.

Konkurences padomes priekšsēdētājs P.Vilks

“Latvijas Vēstneša” redakcijā saņemts 08.11.2002.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!