• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par atbalstu Konstantīna Čakstes piemineklim. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.11.2002., Nr. 164 https://www.vestnesis.lv/ta/id/68280

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par aktīvu attieksmi pret savu valodu

Vēl šajā numurā

12.11.2002., Nr. 164

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par atbalstu Konstantīna Čakstes piemineklim

Latvijas pirmā Valsts prezidenta Jāņa Čakstes dēls — Latvijas Universitātes profesors Konstantīns Čakste — bija Latviešu Nacionālās pretestības kustības (LNPK) iedvesmotājs un vadītājs.

Šīs kustības biedri, riskējot ar dzīvību, cīnījās pret diviem agresīviem režīmiem — padomju okupāciju un nacistiskās Vācijas okupāciju.

1943. gadā tā nelegāli izveidoja Latvijas Centrālo padomi Konstantīna Čakstes vadībā. No vāciešu okupētās Rīgas uz rietumiem slepeni izsūtīja vairākus dokumentus un memorandu, kuros tika nosodīta gan PSRS okupācija Latvijā 1940. gadā, gan arī Vācijas militārais iebrukums 1941. gada jūnijā. Šo dokumentu mērķis bija prasīt demokrātiskas Latvijas valsts atjaunošanu. Memorandu kopā ar nelokāmo cīnītāju par Latvijas brīvību un neatkarību Konstantīnu Čaksti parakstīja 190 Latvijas brīvvalsts laika pazīstami un ievērojami cilvēki, tostarp arī Latvijas armijas augstākie virsnieki un ģenerāļi.

Latviešu Virsnieku apvienība augstu vērtē un atbalsta cēlo un patriotisko ieceri — Rīgas centrā, Elizabetes ielas un Brīvības bulvāra krustojumā uzstādīt pieminekli profesoram Konstantīnam Čakstem.

Latviešu Virsnieku apvienība aicina sabiedrību, kā arī atbildīgās amatpersonas atbalstīt Konstantīna Čakstes pieminekļa būvēšanas ieceri morāli un materiāli.

 

Ojārs Uldis Aleksis, Osvalds Arnicāns, Oskars Baltputnis, Tālivaldis Bērziņš, Viktors Dreifelds, Arnolds Dzirne, Gunārs Goba, Augusts Heinsons, Jānis Incītis, Jānis Kakstiņš, Teodors Kalnājs, Raimonds Kārklītis, Rolands Kovtuņenko, Gunārs Kramiņš, Voldemārs Lankmanis, Harijs Lecons, Visvaldis Ledus, Valdis Leflers, Verners Liguts, Sarma Līne, Staņislavs Lubāns, Olģerts Mentelis, Roberts Millers, Aleksejs Ozoliņš, Ģirts Ozoliņš, Auseklis Pļaviņš, Alfreds Putniņš, Olģerts Ramnieks, Heinrihs Roginskis, Valdis Šteinbergs, Pāvils Švābe, Leonards Tresters, Harijs Zerviņš, V.Raups, Valdis Dzirne-Dzirnis, Jānis Celmiņš, Maija Zālīte

Rīgā 2002. gada 6. novembrī

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!