• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas Pretvēža asociācijas informatīvo tālruni. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.11.2002., Nr. 164 https://www.vestnesis.lv/ta/id/68282

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par mājsaimniecību statistisko pašnovērtējumu

Vēl šajā numurā

12.11.2002., Nr. 164

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas Pretvēža asociācijas informatīvo tālruni

Divu nedēļu laikā vairāk nekā 100 cilvēku izmantojuši iespēju zvanīt uz Latvijas Pretvēža asociācijas (LPA) organizēto bezmaksas informatīvo tālruni. Onkoloģiskie pacienti un viņu tuvinieki zvanījuši no Aizkraukles, Cēsīm, Talsiem, Tukuma, Daugavpils, Jūrmalas, Bauskas, Ventspils, Limbažiem, Līvāniem, Rīgas u.c. rajoniem.

Puse zvanītāju atzinuši, ka cieš mērenas vai stipras sāpes visu dienu vai arī stipras naktīs. Daudziem cilvēkiem ir grūti nodrošināt pretsāpju terapiju, jo ārsts neizraksta pietiekami efektīvas zāles. Vairāki zvanītāji jautājuši, kā palīdzēt cilvēkam, kuram vēzis ir jau IV stadijā un nekādi medikamenti vairs nelīdz remdēt sāpes.Turklāt daudziem onkoloģiskajiem slimniekiem ir nepietiekama psiholoģiskā aprūpe un palīdzība.

Informatīvā tālruņa uzdevums ir palīdzēt cilvēkiem noskaidrot nepieciešamo informāciju, kā arī sniegt paskaidrojumus par pacientu tiesībām un iespējām. Ir bijuši arī gadījumi, kad cilvēks zina, ka viņam ir audzējs, bet nevēlas iet pie ģimenes ārsta pēc norīkojuma uz Onkoloģijas centru. Vai arī — cilvēks vispār vēl nav pierakstījies pie ģimenes ārsta. Kā atzīst LPA pārstāvji, gadījumi ir ļoti dažādi. Zvanītājiem tiek sniegta informācija par iespējām veikt pārbaudes un ārstēties. Daudzi cilvēki nezina arī atbildes uz tādiem jautājumiem: cik ilgi var uzturēties onkoloģijas centrā; vai onkoloģijas centrā uzņem cilvēkus, kuriem ir vēzis IV stadijā; vai izārstēts ļaundabīgais audzējs var ietekmēt arī bērna veselību utt.

Jau šā gada pavasarī LPA organizēja akciju “Neklusē par sāpēm!”. Arī tās laikā darbojās informatīvais tālrunis 8000099.

Informatīvais tālrunis 8000099 darbosies līdz nākamā gada 1.janvārim.

Zvanot uz šo tālruni, jebkurš iedzīvotājs, onkoloģiskais pacients vai pacienta tuvinieks var dalīties savā pieredzē par piedzīvoto, cīnoties ar ļaundabīgo audzēju, kā arī saņemt informāciju par to, kur vērsties neskaidrību, nezināšanas un neizpratnes gadījumos.

Statistikas dati par situāciju onkoloģijā (2001. un 2002.gadā) liecina, ka Latvijas Onkoloģijas centra uzskaitē ir gandrīz 50 tūkstoši cilvēku. 2002.gada pirmajā pusgadā Latvijā reģistrēti 3965 vēža slimnieki, gandrīz ceturtā daļa ļaundabīgo audzēju atklāti pēdējā — IV stadijā! Novēlotās diagnostikas galvenie iemesli ir vēla slimnieku vēršanās pie ārsta, slēpta slimības gaita un nepilnīga slimnieku izmeklēšana, kā arī vēža klīnikas nezināšana (ģimenes ārsti).

Latvijas Pretvēža apvienība

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!