• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Lai iekšlietu sistēmā notiktu filozofijas maiņa. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.11.2002., Nr. 164 https://www.vestnesis.lv/ta/id/68284

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru prezidenta rīkojums Nr.327

Par ministriju parlamentārajiem sekretāriem

Vēl šajā numurā

12.11.2002., Nr. 164

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Lai iekšlietu sistēmā notiktu filozofijas maiņa

Iekšlietu ministrs Māris Gulbis savā pirmajā preses konferencē 8.novembrī

GULBIS.JPG (18150 bytes)
Piektdien, 8.novembrī: iekšlietu ministrs Māris Gulbis un Iekšlietu ministrijas bij. valsts sekretārs Andris Staris
Foto: A.F.I.

Jau nākamajā dienā pēc stāšanās pie pienākumu pildīšanas iekšlietu ministrs Māris Gulbis rīkoja preses konferenci, kurā informēja masu mediju pārstāvjus par savas darbības pamatprincipiem un galvenajām darba prioritātēm.

M.Gulbis apliecināja, ka strādās atbilstoši paša pārstāvētās partijas “Jaunais laiks” tradīcijām, nodrošinot darbības atklātumu un darba novērtējuma pamatā izvirzot rezultātu. Jaunais iekšlietu ministrs arī uzsvēra, ka ir nepieciešama iekšlietu sistēmas filozofijas maiņa, lai tā no represīvas institūcijas kļūtu par servisa sniedzēju un garantētāju, kas gan neizslēdz stingru nostāju un rīcību pret likumpārkāpējiem un noziedzīgiem grupējumiem. “Sabiedrības drošība ir iekšlietu sistēmas darbības mērķis un vienlaikus sabiedrības un sistēmas sadarbības un savstarpējas uzticības veidošanas process,” sacīja M.Gulbis.

Ministrs pastāstīja, ka pirms preses konferences viņam bijusi tikšanās ar Iekšlietu ministrijas struktūrvienību vadītājiem, kuras laikā noskaidrots, pirmkārt, tas, ko iekšlietu sistēmas darbinieki vēlas sagaidīt no jaunās valdības un ministra, otrkārt, noteikti precīzi uzdevumi, kas katrai struktūrvienībai veicami tuvāko divu mēnešu laikā.

M.Gulbis teica, ka ir pārsteigts par Iekšlietu ministrijas paveikto darbu apjomu un ka viņa rīcībā esošā informācija par atsevišķām lietām un par atsevišķu struktūrvienību darbu ir bijusi nepietiekama un pat nepareiza. Ministrs uzsvēra, ka Iekšlietu ministrijas paveiktais lielā mērā ir arī ilggadējā valsts sekretāra Andra Stara nopelns. M.Gulbis atzina arī to, ka nav ieinteresēts savu darbu sākt ar ierēdņu maiņu: “Nevienam nav jāsēž uz čemodāniem, katram tiek dota iespēja strādāt un sevi pierādīt.”

Tā kā Ministru prezidents Einars Repše ir solījis savu tiešu atbalstu iekšlietu sistēmai, M.Gulbis pauda uzskatu, ka jau nākamgad Iekšlietu ministrija saņems ievērojamu finansiālo un arī materiāli tehnisko resursu palielinājumu. Pēc jaunā iekšlietu ministra uzskatiem, policista ģimenē būtu jābūt vismaz 400 latu lieliem ienākumiem, lai maksimāli izslēgtu nepieciešamību meklēt iespējas papildu peļņai.

Par savas darbības prioritātēm M.Gulbis nosauca indivīda drošību, kontrabandas apkarošanu, cīņu ar narkotiku tirgotājiem, kā arī funkcionālā audita veikšanu pašā iekšlietu sistēmā. Lai arī ministrs pauda pārliecību par ievērojamu līdzekļu palielinājumu iekšlietu sistēmai jau nākamgad, viņš arī izteica prognozi, ka naudas visam varētu nepietikt. Tādā gadījumā tiks mainīti darbības akcenti, bet problēmu risinājumi tiks meklēti, teica M.Gulbis. Ministrs gan norādīja arī uz to, ka sekmīgam ministrijas darbam ir nepieciešams citu ministriju atbalsts un sadarbība. “Policijas darbam nebūs nozīmes, ja mūs “nedzirdēs” prokuratūra,” nepieciešamo sastrādāšanos uzsvēra iekšlietu ministrs. Viņš arī pastāstīja, ka viņa darbības laikā kaut kādas priekšrocības vai izņēmumi likuma priekšā netiks radīti nevienam — vai tas būtu partijas biedrs, ministrs vai kāds no Latvijas oligarhiem.

Jaunā iekšlietu ministra preses konference vienlaikus bija pēdējā A.Stara tikšanās reize ar masu medijiem, kurā viņš piedalījās Iekšlietu ministrijas valsts sekretāra statusā. No nākamā gada 1.janvāra A.Staris būs iekšlietu ministra štata padomnieks, bet līdz tam laikam izmantos iekrāto atvaļinājumu. Kā žurnālistiem atzina A.Staris, lēmums par valsts sekretāra amata atstāšanu bijusi viņa iniciatīva, un šis lēmums nav bijis negaidīts, jo jau ilgāku laiku viņš vēlējies amatu atstāt un divas reizes pat iesniedzis atlūgumu, bet pierunāts palikt. A.Staris esot patiesi iepriecināts, ka viņam piedāvāts strādāt par ministra padomnieku, jo viņa vēlme nav bijusi aiziet no sistēmas, bet no amata. Valsts sekretāra pienākumus A.Staris pildījis kopš 1993.gada, un tagad darbs jau ieguvis zināmu rutīnas devu, kas arī ir viens no atlūguma iemesliem. Pēc paša teiktā, A.Staris jūtoties noguris, jo vadīt Iekšlietu ministrijas darbu esot arī ļoti grūts pienākums, ņemot vērā, ka tajā ietilpst daudzas un dažādas struktūras. “Tomēr esmu priecīgs, ka manas zināšanas un pieredze tiks izmantotas,” žurnālistiem teica A.Staris. Uz vakanto Iekšlietu ministrijas valsts sekretāra vietu tiks izsludināts konkurss likumdošanā noteiktajā kārtībā.

Liena Pilsētniece, “LV” iekšlietu redaktore

Par iekšlietu ministra, finanšu ministra, Valsts policijas amatpersonu tikšanos

Vakar, 11. novembrī, iekšlietu ministrs Māris Gulbis tikās ar finanšu ministru Valdi Dombrovski un Finanšu ministrijas valsts sekretāri Valentīnu Andrējevu, lai pārrunātu jautājumus par iekšlietu iestāžu, it īpaši policijas, budžeta palielināšanu. Šī bija jau otrā abu ministru darba tikšanās kopš jaunās valdības apstiprināšanas 7. novembrī. Šoreiz Iekšlietu ministrijas budžets tika apspriests jau detalizētāk. Iekšlietu ministrs uzsvēra, ka finansējums galvenokārt ir nepieciešams tehniskās bāzes uzlabošanai un darba algu palielināšanai.

Iekšlietu ministrs Māris Gulbis tikās arī ar Valsts policijas priekšnieku Juri Rekšņu un Valsts policijas vecākajām amatpersonām no Vidzemes, Zemgales, Latgales un Kurzemes. Juris Kubuliņš, Haralds Dauginovičs, Imants Jānis Bekešs un Ilgonis Heinackis informēja ministru par noziedzības stāvokli reģionos, noziegumu atklāšanu un darbinieku materiāli tehnisko nodrošinājumu. Savukārt ministrs solīja darīt visu, kas no viņa atkarīgs, lai policijas darbiniekiem nodrošinātu pienācīgus darba apstākļus. Ministrs no policijas gaida konkrētus darba rezultātus.

Iekšlietu ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību departaments

 

Par VID amatpersonu un ierēdņu svinīgo solījumu un zvērestu

Šā gada 8.novembrī plkst.15 Valsts ieņēmumu dienesta (VID) zālē Smilšu ielā 1/4, Rīgā, notika VID ierēdņu solījuma un Galvenās muitas pārvaldes un Muitas kriminālpārvaldes amatpersonu zvēresta nodošanas svinīgs pasākums. Pasākumā piedalījās arī VID ģenerāldirektors Andrejs Sončiks. Pasākumu organizēja VID Personāla pārvalde.

Svinīgajā pasākumā ierēdņu solījumu deva 30 VID ierēdņi, arī VID ģenerāldirektora vietnieks Gunārs Līdums. Savukārt amatpersonu zvērestu deva 26 VID Galvenās muitas pārvaldes (GMP) amatpersonas, tostarp arī GMP direktors Kalvis Vītoliņš, un sešas Muitas kriminālpārvaldes amatpersonas.

 

VID Komunikācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!